Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

Dorotko, irysy to poproszę w przyszłym roku pod koniec lata. A co do komarów, to wprowadź do oczka jego naturalnych wrogów czyli ryby. Żaby same się wprowadzą. Komary lęgną się w stojącej wodzie ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobrze, to nie będę ich ruszać na razie. Z tymi rybkami to na razie nie ma szans, nie zrobione jeszcze naokoło, na razie potraktowałam je chlorem póki roślin i ryb nie ma, ale one nic sobie z tego nie robią. ;:223 . Jak jestem robię ruch w wodzie, ale jak się już wylęgły to to nic nie pomaga. M. zrobił sobie specjalną siatkę i wyławia larwy i do ogniska je, myślę że to nic nie da, ale on ma satysfakcje, że o parę tysięcy jest mniej :;230 , no i nic w czasie połowów nie musi innego robić :twisted: .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No nie, jak można było zapomnieć aparatu.
Szczególnie jestem ciekawa tych budlei, aż dziw że dają radę.
Ja u siebie zrezygnowałam, za dużo zachodu, ciągle przemarzały i miały za sucho.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę różności z poprzedniego tygodnia, nie wiele się zmieniło, więc aktualne :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aprilku właśnie, jak można było zapomnieć aparatu, nawet chciałam wracać ale eM ;:124 . To z poprzedniego tygodnia, a w tym musisz uwierzyć, że wyglądały piękniej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek

chryzantemy
Obrazek

Obrazek

floks dopiero teraz odżył i zakwitł, jeszcze tak ładnie nie kwitł.
Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

A co to za trawka przy budlei? Bardzo ładnie wygląda. Pytam, bo ostatnio mam "fazę" na trawy. ;:131
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Najbardziej zadziwił mnie świeżutko kwitnący floks! co to natura potrafi! Dorotko nie zapominaj aparatu ;:180
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Niezła kolekcja budlei! W słoneczne dni pewnie są nieźle okupowane! :D
No i cudowny łan kosmosu - moje marzenie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ta trawa piękna, szkoda, że jednoroczna, nie wiem kiedy nasiona zebrać i czy nie zapomnę ich zebrać :;230 . Ja też mam fazę na trawy i długą listę, chyba muszę się w końcu wybrać się do Marysi Mufki może się czymś podzieli, bo lista jest długa ;:306 ( dobrze że trawy nie są takie drogie :wink: ).

Marysiu a jak ja byłam zdziwiona , pozytywnie oczywiście. Radą którejś z forumowiczek , ścięłam jak zaczęły wyrastać czubki , żeby były rozrośnięte kępy i już myślałam, że to był zły pomysł. Pomysł okazał się dobry, tylko w międzyczasie ta susza je wstrzymała.
Marysiu postaram się, mam nadzieję, że będzie ładna pogoda i więcej grzybków w lesie :wink: . Znowu będę latać przez weekend jak wariatka żeby wszystko zrobić. Muszę cebule wsadzić, pomidory chyba już wyrwę i buraki bo tak etapami zwożę i przerabiam wszystko, muszę iść zobaczyć czy grzyby wysypały, trawę trzeba skosić, trochę przesadzić, a przede wszystkim poprzewozić ziemię, bo pryzma taka leży na środku, miała iść na wyrównanie terenu pod trawę, ale to jakaś glina, więc ją wezmę na podniesienie za warzywniakiem , tam mało ziemi. W zeszłym tygodniu był ostatni zbiór fasolki szparagowej, pychotka , szkoda że koniec, ale zapasy też są.

Miłka piękne, ale trzeba było popsioczyć, żeby zechciały ładnie zakwitnąć :D, motyli na nich masa, jakby krzew fruwał. Twoje marzenie chyba łatwe do zrealizowania?, kosmosy same się sieją, chcesz nasiona?, ja w tym roku myślałam, że już nie kupię( braki na rynku- chyba dużo osób miało fazę na kosmosy).
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Dziewczyny ;:196 wiem jak nazywa się trawa, to Proso włosowate... jest bardzo ozdobna ;:108 dostałam trzy trawki w bukiecie...nasiona są bardzo drobne, zebrałam kilka...dojrzałe mają czarny kolor...zostaną wysiane w nowym sezonie.
Dorotko bardzo ładne Masz kolory Budlei. Czy Twoje też takie duże urosły...moja urosła ponad dwa metry, nawet motyli nie można oglądać...siadają wysoko że ich nie widać :wink:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie, nie mam ostatnio głowy do nazw, wszystko mi gdzieś ucieka ;:223 . Moje jeszcze zielone więc poczekam aż zrobią się ciemne i też zbiorę. Nie wiem czy dwa metry, ale jedna może i ma bo ja mam 1,5m w kapeluszu ;:306 a ona wyższa :;230 . Dziękuję za żurawinkę, jest śliczna. ;:196
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Dorotko, cieszę się niezmiernie, że jednak się nie poddałaś, Twój ogród wygląda na prawdę ekstra, wiem, wiem, że nie pokazujesz tych nieciekawych miejsc, ale róże, budleje, kosmosy kwitną przepięknie, widziałam też śliczną kępę rozchodnika, floksy i chryzantemy, a warzywnik to już w ogóle masz super, no i oczko zapowiada się całkiem, całkiem ;:108. Ta trawka koło budlei, to proso włosowate, nasionka zbierasz, kiedy ta czuprynka zrobi się taka mniej ciekawa, bardzo "rozwichrzona", zobaczysz sama kiedy przestanie Ci się podobać, możesz ją urwać całą, urwać nie wyrwać, a reszta roślinki będzie wytwarzała następne młode czuprynki, poza tym ona rozsiewa się sama, w przyszłym sezonie będziesz miała jej wszędzie pełno ;:306, nie jest ekspansywna, więc jak w jakimś miejscu nie będzie Ci pasowała możesz śmiało przesadzić ;:108
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Dorotko, wpadłam z rewizytą, ale tak się zastanawiam, czy my się już przypadkiem gdzieś nie spotkałyśmy? Coś mu mówi nazwa pod bocianim...
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dorotko! To nie kwestia nasion, ale miejsca! Nie mam 1mm2 , żeby posadzić cokolwiek, a co dopiero łan! Mój ogród w 2/3 to cień pod drzewami owocowymi, a słońce zajęte już przez warzywnik, dalie, róże i byliny.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Ale fajna ta zielona trawka z liściami podobnymi do kukurydzy :) Widuję czasem taka w bukietach :) Śliczna jest. No i rosnie u Ciebie w ogrodzie, a wygląda na egzotyczną :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dorotko kosmosy świetnie wyglądają, ale budleje niesamowicie piękne i jeszcze motylami cieszą. ;:215 Dlaczego ja nie mam prosa włosowatego, jest cudne. ;:oj Udanej wyprawy na grzyby. :) U mnie też pomidory popękały. Wyczytałam, że to nadmiar wody rozsadza miąższ, za którym nie nadąża się tworzyć skórka.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”