Pomidory w donicach cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.2

Post »

Ja go trzymam w 10-l donicach i ma się nieźle, choć przyjmuje się, że im więcej, tym lepiej - jak masz 20 l, to będzie jeszcze lepiej, podejrzewam, że będzie wtedy lepiej plonował.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki ;:196 , jestem cała w stresie, w ubiegłym roku poniosłam porażkę w gruntowych (z.z) i teraz kombinuję z donicami.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja swoje dwa Betaluxy już wsadziłam do 10 l donic i na noc przynoszę do domu, czy one naprawdę tak krótko owocują ? Wiem że jest samokończący, ale Maskotka też a owocuje o wiele dłużej, przynajmniej u mnie :wink:

Pozdrawiam
tysonka
500p
500p

Post »

Tu jeden z maja ub.r.:
ObrazekSiane w lutym, owocowały fajnie gdzieś tak do połowy sierpnia, a później już tylko pojedyncze, ale fakt, że nie dbam o nie szczególnie później, bo latam wokół tych w gruncie :wink:
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Majowe pomidorki ;:oj , u mnie to chyba we wrześniu będą.
tysonka
500p
500p

Post »

To jest tylko kwestia odpowiednio wczesnego siewu - moje teraz już zaczynają kwitnąć, jeszcze są w kubkach, ale planuje je wysadzać do donic w weekend i pójdą na balkon - noce w końcu mają być w miarę ciepłe, czyli ok 10 stopni w nocy. Dadzą radę, a zwolnią miejsca na parapetach młodszym kolegom :wink:
Betaluxy nie są w smaku jakąś rewelacją, ale hoduję je właśnie za to, że mogę mieć już w maju pomidorki ;:oj
Zachwycam się później gruntowymi :wink:
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja też po raz pierwszy je wysiałam, właśnie ze względu na wczesny plon, póżniej już będą gruntowe, mam nadzieję :wink:

Pozdrawiam
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Ja też mam betaluxy, w kubkach już mają pączki. Na później trzy bohuny, złoty ożarowski dwie szt. i biały befsztyk dwie sztuki i jakiś malinowy- sadzonkę dostałam. Niby niewiele tego, ale jeszcze raz w tygodniu przywożę wiaderko ze wsi od ojca, tam jest szklarnia. Nie ma to jednak jak wyjść rano latem na balkon i z krzaczka przynieść pomidorka do kanapeczki na śniadanie.
Mam jeszcze maskotkę i azteki.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Moje już 10 dni siedzą w wiaderkach 10 l.Niestety w nocy codziennie przymrozki ,więc wnoszę do domu .W dzień na balkonie i tarasie im nie służy zimny, porywisty wiatr ,więc noszę do szklarni .W sumie dużo z nimi roboty(spacerowania :wink: ).Pokusiłam się na doniczkowe żeby mieć wcześniej niż w szklarni.Ciekawa jestem ile będą szybciej :?: . Jeżeli nie będzie znacznej różnicy to będzie mój pierwszy i ostatni raz .
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Wreszcie pomidory mogą się przygotowywać do przebywania na zewnątrz :D.
Jeśli ktoś jeszcze nie ma zakupionych donic, to podpowiem, że w pewnym sklepie na I. można kupić bardzo estetyczne białe kosze na śmieci o pojemności 14 litrów (foto) w cenie 4 zł. Wystarczy zrobić dziurkę i donica gotowa ;:333
Obrazek
Pabblo_Pl

Post »

tysonka pisze:To jest tylko kwestia odpowiednio wczesnego siewu - moje teraz już zaczynają kwitnąć, jeszcze są w kubkach, ale planuje je wysadzać do donic w weekend i pójdą na balkon - noce w końcu mają być w miarę ciepłe, czyli ok 10 stopni w nocy. Dadzą radę, a zwolnią miejsca na parapetach młodszym kolegom :wink:
Betaluxy nie są w smaku jakąś rewelacją, ale hoduję je właśnie za to, że mogę mieć już w maju pomidorki ;:oj
Zachwycam się później gruntowymi :wink:
Pomidory do donic polecam przesadzić do wiaderek 1kg np. po serkach im wcześniej tym lepiej..
A dopiero potem do donic..

Jeśli są balkonowe to polecam na zimne noce w maju chować do mieszkania wtedy można wcześnie mieć pomidorki..
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Zostawiacie już dzisiaj pomidory na dworze?
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Na noc jeszcze nie zostawiałam, ale zamierzam. Sadzonki są już spore, a nie chce mi się ich przesadzać do 1l pojemników. Pójdą już do donic docelowych.

Jakiej ziemi używacie do donic?.
Osobiście lubię Aurę z Pasłęka, ale wyszło mi, że potrzebowałabym 300l ziemi za 100 zł, to trochę sporo. Kupiłam więc torf odkwaszony Hollasu AB o pH 7,2-7,5 w Casto. Zaoszczędziłam co prawda 60 zł, ale teraz martwię się czy dobrze zrobiłam, tym bardziej, że mam twardą wodę. Stosował już ktoś ten torf do uprawy pomidorów?.
Aga
Awatar użytkownika
Basia R
100p
100p
Od: 17 mar 2014, o 16:40

Post »

mymysteryy pisze:Wreszcie pomidory mogą się przygotowywać do przebywania na zewnątrz :D.
Jeśli ktoś jeszcze nie ma zakupionych donic, to podpowiem, że w pewnym sklepie na I. można kupić bardzo estetyczne białe kosze na śmieci o pojemności 14 litrów (foto) w cenie 4 zł. Wystarczy zrobić dziurkę i donica gotowa ;:333
Skorzystałam z pomysłu ;-)
W łódzkim sklepie na I białych koszy na odpadki pod dostatkiem.
Dzięki!
Maka
50p
50p
Od: 14 paź 2014, o 11:36

Post »

Samsu pisze:Na noc jeszcze nie zostawiałam, ale zamierzam. Sadzonki są już spore, a nie chce mi się ich przesadzać do 1l pojemników. Pójdą już do donic docelowych.

Jakiej ziemi używacie do donic?.
Osobiście lubię Aurę z Pasłęka, ale wyszło mi, że potrzebowałabym 300l ziemi za 100 zł, to trochę sporo. Kupiłam więc torf odkwaszony Hollasu AB o pH 7,2-7,5 w Casto. Zaoszczędziłam co prawda 60 zł, ale teraz martwię się czy dobrze zrobiłam, tym bardziej, że mam twardą wodę. Stosował już ktoś ten torf do uprawy pomidorów?.
Trafił Ci się jakiś okropnie drogi sklep, ja dziś za worki 80 l Aury specjalistycznej do pomidorów płaciłam po 15 zł. Mam nadzieję, że się nada do donic. Zamierzam eksperymentalnie użyć jej do części donic, a do drugiej włożyć sterlux uniwersalny. Zobaczę, czy pomidory będą lepiej rosły fertygowane w sterluxie, czy też karmione nawozem w podłożu "specjalistycznym".
Też się jeszcze waham z zostawianiem na noc na balkonie, ale chyba pora się odważyć.
pozdrawiam

Ewa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”