Róże u Doroty...2015
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże u Doroty...2015
Te biało fioletowe tulipanki...
Abraham cięty ?
Abraham cięty ?
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Dorotko już się cieszę na kawałek tego orlika.
Ja mam sporo siewek, które zakwitną w tym roku. Możemy się wiosną wymienić.
Gratulacje różanych pączków. Ach! ależ masz dobrze. Moje róże posadzone na koniec marca nawet rosną nie bardzo. Pocieszam się, że ida w korzeń, a przecież to podstawa. Co ja jednak poradzę, że taka niecierpliwa jestem.
Zdecydowanie trzeba sadzić tulipany, bo umilały oczekiwanie na róże i powojniki.

Gratulacje różanych pączków. Ach! ależ masz dobrze. Moje róże posadzone na koniec marca nawet rosną nie bardzo. Pocieszam się, że ida w korzeń, a przecież to podstawa. Co ja jednak poradzę, że taka niecierpliwa jestem.

Zdecydowanie trzeba sadzić tulipany, bo umilały oczekiwanie na róże i powojniki.

- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Och Dorotko, jaki miło popatrzeć na ogród, który budzi się do życia po zimie i na te wszystkie pąki

- napisz dokładnie, co robisz z tymi pokrzywami, bo i u mnie coś zżera moje roślinkidorotka350 pisze:Muszę nazbierać pokrzyw i nastawić gnojówkę. Oj, przyda się na pewno.

Jeśli będziesz w tym sklepie, zrób proszę zdjęcia poidełek - jestem w trakcie poszukiwania ale póki co, to te które widziałam, albo są brzydkie albo mega drogiedorotka350 pisze:Widziałam ostatnio ładne poidełka dla ptaków...chyba się skuszę, bo mieszkam blisko lasu i ptaszków przylatuje do nas dużo. Będą miały z czego się napić...

Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Dorotko czytam,że jesteś zadowolona z angielek jak wystartowały.Ja swoje dziś może zobaczę...Lavender Ice od jesieni i u mnie mieszka,ciekawe,czy ma pączki?
Chopina ciężko mi było ciąć,bo ma bardzo gruby pęd główny,tak samo miałam z Herculesem.
U mnie padało kilka dni temu dość porządnie,mam nadzieję,że roślinki solidnie się napiły i teraz ruszą w górę.
Twój Abraham Darby bardzo udany,wielki krzak z niego,już widać ile będzie miał kwiatów
Miłego dzionka
Chopina ciężko mi było ciąć,bo ma bardzo gruby pęd główny,tak samo miałam z Herculesem.
U mnie padało kilka dni temu dość porządnie,mam nadzieję,że roślinki solidnie się napiły i teraz ruszą w górę.
Twój Abraham Darby bardzo udany,wielki krzak z niego,już widać ile będzie miał kwiatów

Miłego dzionka

- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mam pytanie do znawczyni róż
Jaką różę poleciłabyś mi, która pięknie pachnie długo kwitnie i jest jasnoróżowa, pomarańczowa lub żółta. Zaczynam z ogrodem, mam glinę nawiezioną, którą mieszam z ziemia, ziemia spod pieczarek... i dość zimny klimat u mnie jest, tzn. wszystko kwitnie później o 2 tyg niż w innym regionie i są przymrozki maj i czasem wrzesień. każde miejsce na działce mam osłonięte i świece pustkowiem. Zależy mi na róży dla początkujących
.

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Dorotko piękne tulipanki. Rh też. A jak sobie radzisz z azaliami? Wiele osób na nie narzeka. Ja kupiłam w tym sezonie 5 sztuk i zastanawiam się, czy do była dobra decyzja.
Orlik faktycznie gigant. Pięknie się zapowiada.
Jak jesteś zadowolona z nawadniania? Na ile czasu puszczasz na róże? Ja mam pod korą wszystko i ciągle mam wrażenie że jest sucho. Tam gdzie kory nie ma, widzę mokro. Ale i tak jakoś tak wewnętrznie mnie trzyma że to nawadnianie to nie to samo co porządna konewka pod roślinkę.
Orlik faktycznie gigant. Pięknie się zapowiada.
Jak jesteś zadowolona z nawadniania? Na ile czasu puszczasz na róże? Ja mam pod korą wszystko i ciągle mam wrażenie że jest sucho. Tam gdzie kory nie ma, widzę mokro. Ale i tak jakoś tak wewnętrznie mnie trzyma że to nawadnianie to nie to samo co porządna konewka pod roślinkę.
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Masz już pączki na różach
I rodoś kwitnie....czym podgrzewasz ogród?
U mnie na różach mszyca 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widok różanki chwyta za serce.
A nie próbowałaś zawiesić żółtych tablic lepowych ?
Tak tępię wiele szkodników różanych.
Zobacz sama.

Czego tam nie ma.....od skoczków, mszyc aż po inne wszelkiej maści muchy.
Nie są drogie a robią super robotę.

A nie próbowałaś zawiesić żółtych tablic lepowych ?
Tak tępię wiele szkodników różanych.
Zobacz sama.

Czego tam nie ma.....od skoczków, mszyc aż po inne wszelkiej maści muchy.
Nie są drogie a robią super robotę.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko, ogród zaczyna wyglądać coraz piękniej
Gratuluję pączków różanych, szczególnie na Abrahamie
Ja w przeciwieństwie do Ciebie mocno ciachnęłam wszystkie róże - łącznie z Abrahamem i zastanawiam się czy aby z tego powodu nie mam jeszcze pączków, tylko... mszyce 

- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Dorotko - wybacz ale ja tylko na chwilkę bo oczęta już się kleją a jutro kolejny dzionek pracowity się zapowiada - orlik wielkością powala - cudny , ściskam Cię gorąco 

Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
To racja, róże które mocno przycięłam mają mniej pączków. Co więcej z czterech Abrahamów każdy ma różny wzrost. Jeden zaczyna pączkowo szaleć, a jeden - ten najbardziej przycięty, którego pozbawiłam nowych już listków - zaczyna dopiero się rozbudowywać. Robi to powoli, więc nie wiem, kiedy będą pierwsze pąki. Wiekszość róż ma już jednak pączki, mówię o tych starszych. Z posadzonych jesienią rwie się Rhapsody Blue, na razie 2 pączkami. Najwięcej i największych pączków jest u LO.
-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Dorotko ależ te różyce u Ciebie ostro ruszyły
Tulipanki fajne, dzięki nim jest teraz na czym oko w ogrodzie zawiesić, ale nie mogę się już doczekać róż i powojników.
Poidełko powiadasz... właśnie wczoraj jedno nabyłam
Zajrzyj do mnie, za chwilę powinnam już wstawić zdjęcia (też z ostatnich roślinkowych zakupów i dostawy powojników) 

Tulipanki fajne, dzięki nim jest teraz na czym oko w ogrodzie zawiesić, ale nie mogę się już doczekać róż i powojników.
Poidełko powiadasz... właśnie wczoraj jedno nabyłam

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
Bardzo sie cieszedorotka350 pisze:...Alexio spieszę donieść, że obie Zośki mają już małe pączusieNie zrobiłam dzisiaj zdjęć, bo lało. Żeby zrobić fotkę Zoście 'gruntowej' musiałabym się położyć....
a tutaj ziemia mokra. Poczekam kilka dni, aż pączki podrosną i wtedy je obfoce...

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- beatris
- 200p
- Od: 16 mar 2008, o 15:20
U mnie wygladaja podobnie te zolte paski, jak czesto je wymieniasz, one troche drogie u nas .
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Dorotko
też obiecywałam sobie ostre cięcie róż w tym sezonie ale po tej łagodnej zimie szkoda
mi było tych zielonych pędów. Teraz patrzę na łyse pędy od dołu i nie wiem, czy dobrze zrobiłam.
Z kolei mocniej przycięłam Indygo i J. Cartiera i teraz czekam , żeby łaskawie wypuściły jakieś liście.
Mocno przycięłam swojego Grahama, bo już mi kwitł za wysoko. Ten chyba dobrze zareagował na takie cięcie,
bo widzę , że odbija.
Gratuluję pączków na Abrahamie
Moje jeszcze pączków nie mają ale u nas zawsze pokazują się później.

mi było tych zielonych pędów. Teraz patrzę na łyse pędy od dołu i nie wiem, czy dobrze zrobiłam.
Z kolei mocniej przycięłam Indygo i J. Cartiera i teraz czekam , żeby łaskawie wypuściły jakieś liście.

Mocno przycięłam swojego Grahama, bo już mi kwitł za wysoko. Ten chyba dobrze zareagował na takie cięcie,
bo widzę , że odbija.
Gratuluję pączków na Abrahamie

Moje jeszcze pączków nie mają ale u nas zawsze pokazują się później.