Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2
Jolu a czy pomidory też na balkon wynosić? Czy nie bardzo? Planuję je wsadzić do gruntu w przyszłym tygodniu. Tylko nie wiem czy jest sens. Pogoda niespecjalna...
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teresko, poczekaj, aż melony wytworzą liść właściwy i wtedy wystaw na dwór i hartuj. Ale sadzenie dopiero po 20 maja
. One są bardzo wrażliwe na chłód. Dwa lata temu, jak było na przełomie maja i czerwca chłodno i deszczowo, to choć przymrozków nie było tak się schorowały, że właściwie potem tylko wegetowały
. Oczywiście to dotyczy gruntu, bo do tunelu można sadzić po zimnej Zośce (ewentualnie przygotować dla nich okrycia).
Dorotko, kupić zdążysz, zobaczysz jak za 2 tygodnie będą wyglądać
.
Iwonko, gratuluję pamięci - ja mam dobrą ale krótką
.
Jolu, witaj imienniczko
. Mam taki sklep ogrodniczy dobrze zaopatrzony, a poza tym kupowałam na All..gro i w Biedr..ce. Jak na razie nie zawiodłam się ze zgodnością odmian
.
Madziu, pomidory jak najbardziej powinny już stać dzień i noc na balkonie i się hartować. Co do sadzenia, to jak zwykle po zimnej Zośce, choć oczywiście trzeba być czujnym i sprawdzać prognozy co do temperatur. Czasem jak jest dłużej chłodno, lepiej te kilka dni opóźnić sadzenie, niżby miały się schorować.
A w ogóle chciałam oznajmić, że jestem już w pełni panią na włościach nie tylko 3 arów ale jeszcze dodatkowo 6 arów
.

Dorotko, kupić zdążysz, zobaczysz jak za 2 tygodnie będą wyglądać

Iwonko, gratuluję pamięci - ja mam dobrą ale krótką

Jolu, witaj imienniczko

Madziu, pomidory jak najbardziej powinny już stać dzień i noc na balkonie i się hartować. Co do sadzenia, to jak zwykle po zimnej Zośce, choć oczywiście trzeba być czujnym i sprawdzać prognozy co do temperatur. Czasem jak jest dłużej chłodno, lepiej te kilka dni opóźnić sadzenie, niżby miały się schorować.
A w ogóle chciałam oznajmić, że jestem już w pełni panią na włościach nie tylko 3 arów ale jeszcze dodatkowo 6 arów

-
Jolu gratuluje
. Ale to świetna nowina. Bardzo się cieszę, mam nadzieję że szybciutko uda Ci się ogarnąć wszystko i zamieszkasz w swoim pięknym domku.

- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu gratatuluję
zawsze to 9 arów a nie 3

Pozdrawiam Ela
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Jolu, ja też gratuluję, fajnie jest realizować swoje marzenie, prawda?
Pozdrawiam Irena

Pozdrawiam Irena
-
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 09:31
Gratuluje
!
A w którym sklepie się zaopatrujesz? W Groszku?

A w którym sklepie się zaopatrujesz? W Groszku?
- jode22
Dzięki dziewczyny
.
Iwonko, tak zaopatruję się w Groszku. Sklep malutki, a towaru ho, ho. Poza tym, znają się na ogrodnictwie i na tym co sprzedają

Iwonko, tak zaopatruję się w Groszku. Sklep malutki, a towaru ho, ho. Poza tym, znają się na ogrodnictwie i na tym co sprzedają

- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
I ja gratuluję władnej działeczki teraz czekać tylko na fotorelacje z nowego ogrodu.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Jolu gratulacje teraz tylko planować nowe nasadzenia ,a coś mi się obiło o uszy ,że przymierzasz się do różyczek .Przez to forum to ciągle ma się jakieś zachciewajki,ja też się przymierzam do zakupu ,na razie tylko 2.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa

-
Tak, Jolu. Koniecznie nam obfoć swoje nowe włości
. A co teraz będzie z Twoim ROD?

- jode22
Mila, nowy ogród to za 2 lata
. Ale na szczęście mam mnóstwo rozrośniętych roślin. Dokupię tylko hortensje, róże, powojniki i różaneczniki no i kilka iglaków - czyli rośliny zajmujące więcej miejsca, na które do tej pory nie miałam miejsca
.
Teresko, na różyczki będzie miejsce. Do kupna jeszcze sporo czasu, a ja już tworzę listy zakupowe
.
Madziu, zdjęcia będą - w poniedziałek oficjalnie przejmuję działkę. Co prawda za bardzo nie ma co fotografować. Część budynków została rozebrana, zostały jeszcze dwa. Na wolnym terenie były płyty. Pod spodem żółciutki piach, zero humusu, nawet jedna trawka tam nie rośnie - przynajmniej nie będę walczyć z chwastami
. Krótko mówiąc, to jedna wielka 'tabula raza', ale ją zapełnię
. No a działką w ROD też muszę się zająć, choć pewnie za 2-3 lata ją sprzedam, bo nie wiem czy dam radę dwie obrabiać
.
Dzisiaj dzień na działce ROD. Posadziłam liliowce zakupione od Emila - a tak sobie obiecywałam nie kupować nowych roślinek
. Wszystkie grządki przygotowane pod nasadzenia lub siew. Mieczyki zaczęły wyłazić
. No i trochę fotek.

Żurawki coraz ładniejsze.

Tiarelki

Jeszcze trochę tulipanów kwitnie

Teresko, na różyczki będzie miejsce. Do kupna jeszcze sporo czasu, a ja już tworzę listy zakupowe

Madziu, zdjęcia będą - w poniedziałek oficjalnie przejmuję działkę. Co prawda za bardzo nie ma co fotografować. Część budynków została rozebrana, zostały jeszcze dwa. Na wolnym terenie były płyty. Pod spodem żółciutki piach, zero humusu, nawet jedna trawka tam nie rośnie - przynajmniej nie będę walczyć z chwastami

Dzisiaj dzień na działce ROD. Posadziłam liliowce zakupione od Emila - a tak sobie obiecywałam nie kupować nowych roślinek

Żurawki coraz ładniejsze.

Tiarelki

Jeszcze trochę tulipanów kwitnie

-
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 09:31
Człowiek czeka na tą wiosnę, a potem w try miga wszystko przekwita... Dziś widziałam kwitnące róże (dzikie). Piękne żurawki
.

- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Jolu co robisz że tak pięknie rośnie Ci prymulka na 1 zdjęciu.U mnie wszystkie inne rosną a ta nie. żurawki lada moment będą kwitły 

Pozdrawiam Ela
- jode22
Iwonko, wiosna to chyba najpiękniejsza pora roku w ogrodzie. Wszystko jest takie świeżutkie, zieleń soczysta
.
Elu, prymulkę z 1 zdjęcia czyli 'Viali' nabyłam w tym roku - kłącze w kapersie. Rosła sobie w doniczce a niedawno wsadziłam ją w ziemię
. Jak na razie rośnie ładnie, ale w poprzednich latach miałam dwa podejścia i mi się zmarnowały
.

Elu, prymulkę z 1 zdjęcia czyli 'Viali' nabyłam w tym roku - kłącze w kapersie. Rosła sobie w doniczce a niedawno wsadziłam ją w ziemię

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
I mnie prymulka Viala się zmarnowała, a szkoda, bo jest śliczna 
Masz przecudne tulipanki
To zdecydowanie królowe majowego ogrodu.

Masz przecudne tulipanki