Wiosną w wiejskim ogrodzie cz.19

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosną w wiejskim ogrodzie cz.19

Post »

Marysiu na zające i sarny znajdziemy sposób ;:173 tylko sobie wyobraź ten piękny ogród hen w polach ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Marysiu witaj wieczorkiem :wit
Gdzie nie zajrzę tam widzę róże i napatrzeć się nie mogę i u Ciebie też same cudowności. Moje cztery rabatowe kupione na jesieni takie mizerne :cry: ale co tam...u Ciebie śliczne i to mnie cieszy :heja
Gośc fajowy ale jakoś dziwnie ufny :roll:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hej Dorotko :wit a ja myślałam że już zrezygnowałaś z FO, tak długo Cię nie było ;:131
Nie ma niestety nowego kurnika, panowie łapnęli 3 fuchy i moja najmniejsza ;:222
Moja Rapsody in Blue od pierwszego sezonu ma duże kwiaty. krzew był mniejszy ale kwiaty takie jak w tym roku ;:215 Może kiedyś zobaczysz u mnie?
Witam Cię Marku, nie hodujesz róż? ale hodujesz len ? mój biały jest z nasion, które zamówiłam z akcji, kiedyś kupiłam u Emila ale po drugim sezonie znikł, teraz już będę zbierać nasiona. Mam dwie kępki jak się przypomnisz to się podzielę nasionami :lol:
Miło, że podpisy się podobają ;:7
Maryś bo powiem Maryśka! nie kuś chcesz mnie zar......... nie dam się, ja już ledwo zipię ;:185 jeszcze mi każesz ogrodzenie stawiać ;:224

Kiedyś pisałam o wyciągu ze skrzypu, dzisiaj właśnie go pozbierałam i muszę prysnąć pomidorki i paprykę, a jak zostanie to i róże. A oto przepis:
150 g suszonych lub 1 kg świeżych roślin zalewamy 10 litrami wody. Czekamy 24 godziny ? na zdjęciu widać jak po upływie doby woda pięknie naciągnęła. Gotujemy 30 minut, studzimy i cedzimy. Rozcieńczamy 1:5 i opryskujemy w słoneczne i suche dni. Uzyskany płyn zawiera duże ilości kwasu krzemowego, który wzmacnia rośliny i zapobiega występowaniu chorób grzybowych. Działanie zapobiegawcze jest najsilniejsze, jeżeli opryski są wykonywane regularnie od wiosny do jesieni. Jeżeli choroba już występuje, oprysk robimy przez 3 kolejne dni.
Przepis zalecany przez Rudolfa Steinera (1861-1925), filozofa, mistyka oraz ?ojca? rolnictwa i ogrodnictwa biodynamicznego, przewiduje inne proporcje i inne postępowanie: 0,5 kg sproszkowanego skrzypu gotujemy przez 0,5 godziny w 5 litrach wody, studzimy, przelewamy do beczki i rozcieńczamy pięciokrotnie. Przez kilka dni mieszamy kilka razy w ciągu dnia, aż nabierze koloru gnojówki i taką ciecz używamy do oprysków.
Zabieg wykonujemy rano w dzień słoneczny ? preparat zawiera dużo krzemionki, która działa jak mikrosoczewki zwielokrotniając ilość światła jaką otrzymuje roślina. Dzięki temu rozwija się szybciej i bardziej zdrowo.
http://www.nastrojowyogrod.pl
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu ;:196 Pięknie u Ciebie ;:180
Róże cudne ;:333 z resztą wszystko ;:108
Pierwszy wpis w tym linku - bardzo pasuje do mnie i mojej działki :)
Pozdrawiam :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,róże pięknie zakwitają ,czytam o oprysku skrzypowym ,a mnie się nie chce pryskać ,robię gnojówkę i podlewam róże zobaczymy jak zareagują ,ale myślę ,że pofruną do góry i się wzmocnią,buziaczki dla ciebie ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu mm nadzieję, że zdrówko powoli wraca, a po liściach topoli będziesz jak nowa ;:4
Nie wiem, o który wpis chodzi coś nie kumata jestem :?
A jak Ci się podoba u mnie to zapraszam i w realu ;:180
Martuś ja pryskam pomidory; kiedyś jak to robiłam to bez chemii się obeszło, a przecież o to chodzi :D Poza tym muszę wykorzystać moją lux maszynę! Dobrego dnia i posyłam ucałowania ;:196
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Marysiu, ja też Ewę polecam jeśli chodzi o róże, nie zawiodłam się ani razu. W dodatku zawsze można liczyć na poradę czy wybór odmian jest dobry do np. warunków klimatycznych. Twoja Sally Holmes wygląda czarująco. Moja Pastelle muszę chyba wesprzeć, bo pędy położyły się na ziemi. A kocie zdjęcia super :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Marysiu róże śliczne jak zawsze...wiem już że będę miała ich dużo więcej niż do tej pory, u ciebie zobaczyłam takie o jakich nie śniłam a podejrzewam że jeszcze nie jedną śliczność nam pokarzesz...supermarketowa biała piękność jest cudniasta ;:180

A i dzięki że wkleiłaś przepis na skrzypowy wyciąg ;:196

A czy u ciebie popadało coś deszczykiem, bo u mnie w sobote kilka razy...nie za dużo ale rośliny orzyły ;:215
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu nie mam powodu, aby rezygnować, toż tu jest tyle przyjaciół nadających na tych falach co ja. Rozumiejących moja pasję ogrodniczą. Nie przypuszczałam, że mnie tak pochłonie coś innego, powoli żałuję, że lekko zburzyłam mój spokój i poukładane życie codzienne. Mądry Polak po szkodzie ;:306
Tak to jest z tymi fachowcami, u mnie też remont wstrzymany bo mąż często w delegacjach, a planowany remont ogrodzenia przesunięty nie z naszego powodu na lipiec miało być w maju, co najgorsze, ze będę drożej płaciła, bo wiele prac miał wykonywać mój mąż, a teraz w lipcu nawet nie ma co marzyć o urlopie.
Moją Rapsody.... mam pierwszy sezon, muszę też wziąć poprawkę na słabą glebę pewno to jej też przeszkadza.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu, różyczki piękne, co tu gadać, ja tak patrzę na kolejne rozwijające się rośliny i dziś trochę się zasmuciłam, bo jeszcze tylko hortensje i potem zbiór owoców i warzyw i jesień, a dziś słoneczny miałam dzień ale zimny wiatr, przepis mam skopiowany ale skrzypu nie nazbierałam, muszę jak najszybciej nazbierać :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuziu ja też jestem zadowolona z kontaktów właśnie z tego powodu, że w ogóle reaguje na prośby i zapytania. Kupowałam kilkanaście róż w Ros.... i na zapytanie (jedna z róż była chora) w ogóle nie zareagowali...no to stracili klienta :D A moja Pastella ma pokrój wyprostowany do góry, ale to pewnie póki krzaczek niski.
Kasiu skrzyp się moczy, ale nie miałam czasu zagotować i musi moczyć się do rana. Jutro będzie pryskanie :D
Parę róż jeszcze nie pokazało swego oblicza, w tym zakupione na Al. i w Auch.
Tak! padał u nas w sobotę deszcz i to parę razy, dlatego dzisiaj zabrałam się za wyrywanie chwastów :lol: Dwa wózki wyrwanej trawy w ogrodzie i tyle samo w polu ;:oj a ile jeszcze zostało ;:185
Dorotko jak długo jeszcze będziesz zajęta w tym projekcie?
No niestety nie da się, żeby M. zarabiał pieniądze i robił ogrodzenie, albo, albo :?: wszystko się ułoży :lol:
Nie nawiozłaś gleby wsadzając różę?
Iwonko a wiesz że ja tez już myślałam, że połowa roku za nami i czas tak szybko leci ale jeszcze się nacieszymy roślinkami i zbiorami, jeszcze może grzyby będą :lol:
U mnie też pogoda taka nie zdecydowana, ale do pracy świetna ;:215
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Maryś mów jak chcesz ale tak sama pomyśl jaki byłby piękny różano- ostróżkowy ogród i nie tylko ;:109 wtedy byłabym u Ciebie częstym gościem :shock:
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O Ty szantażystko ! to Ty do ogrodu czy do mnie przyjeżdżasz ;:219
Marysiu nawet w najśmielszych snach nie myślę o tym ;:185 przecież wiesz, że to niemożliwe, Może gdybym przeszła na emeryturę 20 lat temu i miała tą ziemię to jeszcze kawałek pewnie popchnęłabym, ale już nie te oczy :shock: a może chcesz wydzierżawić :?: ale to już ziemia Maćka :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Marysiu cudny różany pokaz ;:oj Wreszcie ogrody aż kipią zielenią i kolorami. Tak bardzo na to czekaliśmy ;:167
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Widzę, że Maciek towarzystwa potrzebuje, jak mój Rysiek :wink: Tylko Rysiek kumpla przyprowadził, pokazał, gdzie żarcie,a gdzie wyrko, a teraz na niego fuka...może i lepiej, bo jeszcze mi piątego kota do szczęścia brakuje :roll:

A pokażesz róże w szerszych plenerach? Musze u siebie trochę bylin poprzesadzać, bo nie wszystkie dobrze się sprawdziły jako towarzystwo dla róż, to bym to i owo zgapiła... :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”