Heliotrop - pielęgnacja cz.2
Re: Heliotrop - pielęgnacja cz.2
Pierwszy raz siałam heliotrop - nasiona z Vilmorin - w rzeczywistości jest trochę ciemniejszy a słońca raczej ma wystarczająco.
Też kiedyś miałam taki o pstrokatych kwiatkach, taki typ.Późniejsze kwiatostany na tych samych roślinach były też całe w fioletowe
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój pierwszy rok z heliotropami chyba udany, choć sianie wyszło mi średnio. Ale zostaję przy nim, bo piękna i miła roślinka.
Szukałam w uschniętych kwiatach nasionek żeby je wysiać na rok następny i nie znalazłam. Podpowiedzcie mi gdzie i czego szukać i czy ogólnie warto to robić?
Szukałam w uschniętych kwiatach nasionek żeby je wysiać na rok następny i nie znalazłam. Podpowiedzcie mi gdzie i czego szukać i czy ogólnie warto to robić?
- hortensjomanka
- 100p
- Od: 4 gru 2018, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś wysiewał heliotrop?
W ogródku Hortensjomanki 
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...

- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój już wysiany ale jakoś jeszcze nic się nie dzieje w pojemniku.
- hortensjomanka
- 100p
W ogródku Hortensjomanki 

W tym roku nie siałam i nie mam zdjęcia porównawczego z zeszłego roku, ale zależy czy je doświetlasz teraz. Ja siałam w roku ubiegłym na początku stycznia i na początku lutego - nie doświetlałam - stał tylko na południowym parapecie - ten ze stycznia zakwitł dokładnie 30 maja. Te z lutego nie pamiętam kiedy zakwitły (nie zapisałam w zeszyciku).
- hortensjomanka
- 100p
Ninia bardzo dziękuję za odpowiedź, to dobra skala porównawcza
- już się nie martwię. Skoro ten że stycznia zakwitł pod koniec maja- to super!. Wpadłam w popłoch czy nie zakwitnie w kwietniu na parapecie, ale teraz jestem już spokojna
. Wybrałam dobrą porę:)

W ogródku Hortensjomanki 

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

W 2018 roku miałem czekać z wysiewem heliotropów do marca

-
- 50p
- Od: 20 mar 2015, o 18:49
Nie mam doświadczenia w uprawie heliotropu. Posiałam nasionka we wtorek (5 luty) nie przykrywając ich za bardzo ziemią, tak jak to robię w przypadku lobelii, i o dziwo zaczynają już kiełkować ( w przeciwieństwie do lobelii....). Na opakowaniu i internecie pisze, że trzeba czekać ok 3 tyg. Jak myślicie przysypać je cienką warstwą ziemi. Nadmieniam, że nasionka posiałam w plastikowym pojemniczku z przykrywką, czyli mają warunki szklarniowe. Nie zapominam oczywiście o wietrzeniu.
Pozdrawiam, Monika
Nasiona są od tygodnia w lodówce, chciałbym wysiać nasiona heliotropu jutro.
W instrukcji jest napisane "Nie należy ich przykrywać, tylko wcisnąć deseczką w podłoże", nie bardzo rozumiem o co chodzi.
Możecie pomóc?
W instrukcji jest napisane "Nie należy ich przykrywać, tylko wcisnąć deseczką w podłoże", nie bardzo rozumiem o co chodzi.
Możecie pomóc?
Po posianiu nie przysypujesz ich ziemią tylko przyklepujesz do podłoża nasionka, by były widoczne, ale jednak wciśnięte w ziemię - opuszkiem palca też można przyklepać - ja tak zawsze robię.
Zmoderowano. Iwona
Zmoderowano. Iwona
Dzięki, właśnie wysiałem. Teraz tylko czekać.
Co ile zdejmować pokrywę żeby przewietrzyć?
Co ile zdejmować pokrywę żeby przewietrzyć?
Ja zawsze w przykrywce robię kilka małych dziurek i właściwie nie wietrzę dodatkowo - jak większość nasion wykiełkuje to przykrywkę zdejmuję w ciągu dnia na godzinkę - później nakrywam (ze dwa dni tak robię), kolejne dwa dni - zdejmuję całkowicie i nakładam ją na noc, później odkrywam całkowicie - oczywiście trzeba pamiętać o zraszaniu podłoża.
Na moim opakowaniu nie było żadnej wzmianki o tym, aby nie przykrywać ziemią. Przykryłam, bo nie wiedziałam, że nie trzeba. Jak myślicie: będzie coś z tego?