Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

Wandziu bardzo duża kolekcja jeżówek - są piękne.
Przed kilkoma laty też miałam sporą kolekcję , zdecydowałam się na przesadzenie
i przetrwały te zwyczajne. w tym roku na targach znowu kupiłam trzy,
mają już po jednym rozkwitniętym kwiatku jutro zrobię im fotkę.

Wyczytam u Joli że spotkacie się na karpikach - to hobby Zbyszka o ile mnie pamięć nie zawodzi - czy tak?

Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Wandziu, piękne portrety jeżówkowe i jaka wielka kolekcja. ;:138 Wspaniale wyglądają z trawami. ;:215
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też przyszłam popodziwiać Twoje jeżówki. ;:224 PIĘKNE.
Podobnie do Ciebie od 3 lat, kupuję kilka i obserwuję. Na razie mnie nie zawodzą dlatego i po troszeczku dokupuję. Piękna jest seria Secret, widziałam 4 z nich "na żywo" i przyciągają wzrok. Twój Secret Joy jest na mojej liście na przyszły rok.
Wiem, że Milkshake dobrze znosi pobieranie zaszczepek, które się przyjmują. Ja oraz kilka dziewczyn z forum mamy to przeeksperymentowane.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Dzień dobry Kochana Wandziu :wit
Jestem juz po uropiku i się cieszę, ze akurat wpadlam w momencie, gdy prezentujesz sowją kolekcję jeżówek. Niezwykła ;:oj - przecudna.
Jak twój ogród prztrwał upały?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Właśnie posadziłam 5 jeżówek :;230 . Zobaczymy, może faktycznie 'się przekonają'?
Twoje są śliczne ;:138 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Koziorożec, ja na szczęście nigdy nie miałam nornic Martusiu. Przynajmniej to mnie ominęło. Jeżówek jeszcze nie rozmnażałam, bo mam młode sadzonki, ale niektóre kępy ładnie się rozrosły, więc wiosną spróbuję podzielić. Mam nadzieję, że im tym nie zaszkodzę.

Ignis, ja nie będę siała jeżówek i niczego innego, bo to mi jakoś nie wychodzi. Nawet zwykła lobelia zawsze jakaś marna. Cóż, taka widocznie moja kiepska ręka... Ale "łanek" też bym już chciała mieć, chociaż z jednej odmiany. Dostałam sieweczki białej jeżówki od forumki. Na razie mam je w doniczkach, ale niedługo wsadzam do gruntu. Może z nich mi się zrobi łan :D

IWONA, ja lawendę ścinam dwa azy. Teraz ścinam dość mocno, pędy kwiatowe i całą trochę niżej. A drugi raz tnę wiosną. Staram się formować w kulę. Trzeba ciąć, bo jak się rozkraczy na wszystkie strony, to staje się brzydka i stara.

Anness, cała przyjeność po mojej stronie :D

April, sama masz ładne jeżóweczki, więc się nie obawiam o swoje, że mi jakąś ciemną nocą skasujesz :;230 A jeżówki jakoś jeszcze u siebie upchnęłam. Poprzesadzałam inne rośliny, żeby było bardziej ekonomicznie.

Zytka, masz rację, że znów kupujesz jeżówki. Ja myślałam kiedyś, że u mnie nie rosną, ale się myliłam. Zaczęły teraz rosnąć i kwitnąć. Może kiedyś miałam za mało doświadczenia i je po prostu zaniedbałam. Warto znów próbować. (Karpiki to Zbysia specjalność.) A w ogóle to mi miłą niespodziankę zrobiłaś swoim wpisem.

Stasiu, dzięki, jeżówki z trawami to rzeczywiście super zestaw. A może jeszcze masz jakiś inny pomysł Stasiu?

a-nie, jak miło, że wpadłaś ze swojego malowanego kwiatami ogrodu! Co do jeżówek to faktycznie seria Secret jest wyjątkowa, choć może trochę delikatna. I widzę, że producenci regularnie ją powiększają. Gdyby jeszcze dobrze się dzieliły. Mówisz, że Milkshake jest w porządku pod tym względem. Bardzo ją lubię i w takim razie spróbuję wiosną podzielić swoją kępkę. Podobno jeżówki co kilka lat trzeba odmładzać, bo nie są to byliny długowieczne.

Justynka, witam drogą koleżankę :D Urlopik był? Pogoda wspaniała na wczasowanie. Gorsza dla ogrodu, niestety. Linia kroplowała, ja dodatkowo biegałam jak głupia z konewką, a kiedy w końcu spadł wczoraj deszcz, byłam wniebowzięta. Najgorzej było z hortensjami. Po nich od razu widać, że ledwie dychają. Ale już jest OK. :) Ty nadal bez wątku?

Pulpa, świetnie! Akurat popadało, więc się jeżóweczki ładnie przyjmą. Ja też sadziłam moje nowe. Ale została mi jeszcze jedna i chodzę wokół domu, dumając, gdzie ją wsadzić. Jutro muszę podjąć ostateczną decyzję. Pozdrawiam Cię weekendowo :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Pomóżcie!
CO TO JEST? To musi być bylina, bo kwitło w zeszłym roku, przezimowało i znów teraz kwitnie. Dość wysokie, mniej więcej jak liatra. Mam podejrzenie, że to lobelia wielka.

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A ja tam lubię absolutnie wszystkie jeżówki, ale jeszcze wielu nie mam... Są niezwykle dekoracyjne, trwałe, kolorowe, zmienne, a co najważniejsze - owady je uwielbiają. Moim zamysłem było przyciągnięcie do ogrodu jak największej ilości zwierząt, w tym owadów. Stąd u mnie budleje, jeżówki, czy floksy. Dziś mogę stwierdzić, że to mi się udało ;:138 Motyli, pszczół i innych owadów jest całe mnóstwo, a i ptaki uwielbiają mój mały busz. Z wielką radością obserwuje zatem, jak mieszkańcy mojego ogrodu korzystają ze stołówki, jaką im zafundowałam :heja
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wandziu,
Ja tę lobelię mam pod nazwą Lobelia speciosa, ale może rzeczywiście jest to lobelia wielka, czyli siphilitica. Pewnie jedna z nich.
Urlopik akurat byl niezbyt upalny :wink: chociaź bardzo fajny i udany, daaaleko od domu ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Wandeczko, kolekcja jeżówek zachwycająca ;:138
To również jedne z moich ulubionych kwiatów. :wink: Tak pięknie i długo kwitną ! W zeszłym roku dokupiłam kilka i pięknie się już rozrosły. Wiosną z powodzeniem podzieliłam Milkshake i Pink Double Delight według instrukcji otrzymanej od Eli, mamy Alicji. Wszystkie sadzonki ładnie się przyjęły a część ma nawet pąki kwiatowe !
Kochana, zaskakujesz nowymi, coraz to piękniejszymi nasadzeniami ;:oj Ja nie mogę się już doczekać jesiennego kwitnienia traw, ale lato takie piękne, że z kolei nie chcę by zbyt szybko minęło :lol:
Pozdrawiam najserdeczniej ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Czy Ty wiesz Wandziu ile się naszukałam Twojego aktualnego miejsca na forum? Nabrałam już podejrzeń, że powędrowałaś gdzieś w świat. :? Zawirowania zdrowotne spowodowały, że moja aktywność na FO stała się znikoma, choć lektura wątków ogrodowych pozostała nadal największą przyjemnością.
Jeszcze wiele przede mną ale skoro zaczęłam myśleć o nowych roślinkach, tzn. że jest lepiej. :lol: Idę poczytać od początku. ;:173
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Wandziu to jest na pewno lobelia ;:108 bo ma identyczne kwiaty jak moja ale jaka to odmiana to nie mam pojęcia.
Okrywałaś ją na zimę?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Wandzia! Jeżówki masz niesamowite! Większości z nich na oczy nie widziałam! Jak z kosmosu! Np ta Quills and Thrills ;:173 Marmelade to chyba z pomarańczy ;:306
Zdjęcia cudowne i te podpisy też! ;:215
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Sweety, ja też pd zawsze chciałam, żeby mój ogród żył, a nie przypominał muzeum. Kiedyś kupiłam w tym celu budleje, które przyciągałuy mnóstwo motyli. Niestety słabo kwitły, a potem w końcu wymarzły. Zastąpiłam je lawendą, szałwią, a teraz jeżówkami. I tak jak piszesz, do stołówki przylatuje wiele skrzydlatych, a mnie bardzo cieszy ten pracowity szum i tłum.

Justi, w takim razie lobelia została rozpoznana. NIe wiem, skąd się u mnie wzięla, ale ma błękitny kolor, więc już choćby za to ją bardzo lubię i lepiej o nią zadbam. ;:108

Mufka, ach, widziałam te twoje jeżówki, i to w takiej masie, która musi zachwycić każdego. Ja mogę mieć tylko namiastkę na mojej ograniczonej przestrzeni, ale cieszę się z tego, co mam. Tak jak ty czekam teraz na kwitnienie traw, choć śmiałki kwitną już od dawna. Jesień to moja ulubiona pora roku. :roll:
Helios, jak fajnie, że mnie znalazłaś. Widziałam Cię gdzie niegdzie od jakiegoś czasu, ale nie chcialam zaczepiać, mając nadzieję, że sama do mnie kiedyś trafisz. Bardzo się cieszę, że nie zapomniałaś ;:196
anym, dzięki Aniu. Ja tej lobelii nie okrywałam, bo w ogóle nie wiedziałam, co to jest. Myślałam, że może jakiś jednoroczny chwast. Ale zresztą ja niczego nie okrywam. Musiałabym chyba przykryć cały ogród. Żresztą u mnie spada jesienią mnóstwo liści, które same tworzą ochronną pokrywę.
Takasobie, dziękuję Ci bardzo. Widzisz, jak się uśmiecham? :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Jakie piękne zdjęcia z magicznym drugim planem, jak obrazy Moneta.
;:215 ;:108 ;:108
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”