Co dzień kocham ten ogród bardziej
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co dzień kocham ten ogród bardziej
Ach te trawki, wyglądają nieziemsko.
Wiosną czeka mnie wysadzanie moich i mam nadzieję, że też będą tak ładnie wyglądać za jakiś czas.
Wiosną czeka mnie wysadzanie moich i mam nadzieję, że też będą tak ładnie wyglądać za jakiś czas.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Mufka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2009, o 20:02

Edytko, jesień też piękna. A jak jeszcze wyjrzy słonko i radośnie podświetli kolorowe liście klonów i zwiewne pióropusze traw, to już będzie idealnie

Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Edytko, co to za dwa drzewka tak pięknie wybarwione? Jeden to jakiś klon, a drugi? Śliczne 

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Edytka znasz może nazwę klonów? Marzy mi się jeden
Jesień bawi się kolorami,a ja lubię takie klimaty.U mnie dwie aronie ładnie się przebarwiły
Pozdrawiam

Jesień bawi się kolorami,a ja lubię takie klimaty.U mnie dwie aronie ładnie się przebarwiły

Pozdrawiam

- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Hej Edyta
Wiesz, jakie mam postanowienie na przyszły sezon? Rzucić wszystko i przyjechać do Ciebie, gdy kwitną twoje liliowce
zamiast Wojsławic.....poważnie! To dla mnie byłaby całkiem wystarczająca dawka liliwcowa....Masz ogromnie dużo super-odmian....
Uważam, że twój ogród już teraz jest taki dojrzały... No i widzę, że powstała całkiem zgrabna piwniczka
ciekawa jestem szczegółów jej powstawania....
Oj, zaniedbałam na całej linii nasze kontakty w tym roku

Wiesz, jakie mam postanowienie na przyszły sezon? Rzucić wszystko i przyjechać do Ciebie, gdy kwitną twoje liliowce

Uważam, że twój ogród już teraz jest taki dojrzały... No i widzę, że powstała całkiem zgrabna piwniczka

Oj, zaniedbałam na całej linii nasze kontakty w tym roku

Pozdrawiam
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Śl!czna jes!eń u c!eb!e .. U mn!e drzewa też zaczynają zrzucać l!śc!e ...
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziewczyny, mam dziś w domu straszny sajgon, więc króciutko. Te klony to Red Rocket (kolumnowy) i Sun Valley w formie odwróconego stożka. Reszta odpowiedzi następnym razem.
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
- Edyta1
Janinko, dobrze, że mamy drzewa liściaste. Bez nich byłoby teraz buro w naszych ogrodach
.
Justynko, do Wojsławic warto pojechać zawsze. Byłam w tym roku na Hemeromanii i byłam zachwycona taką ilością liliowców kwitnących w jednym czasie
. Wojsławice zaliczyłam w drodze na urlop, więc kolejną część podróży odbyłam w towarzystwie trzech doniczek
. Do mnie oczywiście tez zapraszam. Liczę na to, że w przyszłym sezonie efekt będzie lepszy, bo sporo odmian mam nowych i jeszcze kilka dokupiłam w tym roku
.
Annes77, w poprzednim poście odpowiedziałam w kwestii odmian klonów. Podobno odmianą wartą posiadania jest także Red Sunset, który długo utrzymuje na drzewie przebarwione liście.
Alaniu, to są 2 klonu. W poście powyżej wymieniłam odmiany
.
Marysiu, dzisiaj zaświeciło słoneczko i jest bardzo przyjemnie
.
Grażynko - Kogro, a dlaczego dopiero wiosną będziesz sadzić trawki? Ja najbardziej lubię robić przeróbki jesienią, bo wtedy widzę jaką wielkość i pokrój mają poszczególne rośliny i łatwiej jest mi je skomponować
.
Wandziu, moje liliowce faktycznie trzymają się dość sztywno i kwitną obficie. To zapewne dzięki stanowisku w pełnym słońcu. W cieniu dębu będzie im trochę trudniej, ale Twoje tez wyglądają pięknie
.
Zaczęliśmy w domu remont kuchni, więc ogrodowanie musiałam zawieść na jakiś czas. Tak przynajmniej mi się wydawało
. Wczoraj rano wywieźliśmy dzieci a sami zabraliśmy się do przygotowania kuchni na przyjście glazurnika. M z kolegą burzyli murek, zrywali stare kafelki, itd. Moje zadanie polegało na odbieraniu gruzu przez okno kuchenne i wywożeniu go taczką. Ale, ponieważ przerwy w dostawie towaru do wywózki okazały się spore to...
... zabrałam się za rabatę przy oknie kuchennym
.
Poniżej efekty: rabata została poszerzona i przygotowana do planowanej przeróbki. Teraz już tylko czekam na podpory, które zamówiłam i będzie można sadzić rośliny
.

A tutaj kolejna rabata, którą świeżo założyłam po uporządkowaniu terenu obok piwniczki. Efekt będzie widoczny dopiero w przyszłym sezonie, ale widać tutaj z grubsza plan nasadzeń
:

I jeszcze trochę aktualnych zdjęć.
Cudnie przebarwia się fothergilla major:

Mój ulubiony punkt widokowy. Spojrzenie od strony altany:

miscanthus Purple Fall

Justynko, do Wojsławic warto pojechać zawsze. Byłam w tym roku na Hemeromanii i byłam zachwycona taką ilością liliowców kwitnących w jednym czasie

Annes77, w poprzednim poście odpowiedziałam w kwestii odmian klonów. Podobno odmianą wartą posiadania jest także Red Sunset, który długo utrzymuje na drzewie przebarwione liście.
Alaniu, to są 2 klonu. W poście powyżej wymieniłam odmiany

Marysiu, dzisiaj zaświeciło słoneczko i jest bardzo przyjemnie

Grażynko - Kogro, a dlaczego dopiero wiosną będziesz sadzić trawki? Ja najbardziej lubię robić przeróbki jesienią, bo wtedy widzę jaką wielkość i pokrój mają poszczególne rośliny i łatwiej jest mi je skomponować

Wandziu, moje liliowce faktycznie trzymają się dość sztywno i kwitną obficie. To zapewne dzięki stanowisku w pełnym słońcu. W cieniu dębu będzie im trochę trudniej, ale Twoje tez wyglądają pięknie

Zaczęliśmy w domu remont kuchni, więc ogrodowanie musiałam zawieść na jakiś czas. Tak przynajmniej mi się wydawało

Poniżej efekty: rabata została poszerzona i przygotowana do planowanej przeróbki. Teraz już tylko czekam na podpory, które zamówiłam i będzie można sadzić rośliny

A tutaj kolejna rabata, którą świeżo założyłam po uporządkowaniu terenu obok piwniczki. Efekt będzie widoczny dopiero w przyszłym sezonie, ale widać tutaj z grubsza plan nasadzeń

I jeszcze trochę aktualnych zdjęć.
Cudnie przebarwia się fothergilla major:
Mój ulubiony punkt widokowy. Spojrzenie od strony altany:
miscanthus Purple Fall
Pozdrawiam - Edyta
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Edytko, pięknie trawy wyglądają. U mnie przesadzania też robione są jesienią. Nowe rabaty za zwyczaj nie są dekoracyjne, jak się tworzy je wiosną to długo czeka się na oczekiwane efekty. Jak się robi jesienią to ogród robi się taki posprzątany, a wiosną to już tylko podziwia się efekty. Do zimy wszystko się zadomowi, sadziłaś spore rośliny. Piękny będzie widok.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Edytko, dlatego że zimy są u mnie mokre a ziemia wtedy zbytnio nasiąka wodą i tworzą się zastoiny, czego trawy nie lubią.
Poza tym będę widziała jak wielki obszar mogę im zapewnić bo teraz to już niektórym roślinom tylko korzenie w ziemi pozostały i mogłabym niektóre uszkodzić czy przekopać, co w moim gąszczu i tak często się zdarza.
Poza tym będę widziała jak wielki obszar mogę im zapewnić bo teraz to już niektórym roślinom tylko korzenie w ziemi pozostały i mogłabym niektóre uszkodzić czy przekopać, co w moim gąszczu i tak często się zdarza.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Edyta1
Grażynko, u mnie też ziemia mocno trzyma wilgoć. Na szczęście dla mnie, ogród mam położony na lekkim pochyleniu, więc nadmiar wody spływa w dół. Muszę jednak pilnować, żebym sama nie zrobiła jakiegoś dołka, bo wtedy woda zgromadzi się w obniżeniu terenu. Wiosna odkryłam także, że bariera dla wody są ścieżki i tak, gdzie były ułożone w poprzek spadku terenu zablokowały odpływ deszczówki. Musiałam wiosną podnieść jedną rabatę a na skraju innej ułożyć odwodnienie.
Danusiu - Tacco, spora część roślin została przeprowadzona z innych części ogrodu, gdzie albo nie odpowiadały im warunki siedliskowe, albo nie pasowały mi do kompozycji. Świeży zakup, to przede wszystkim róże i liliowce
.
Danusiu - Tacco, spora część roślin została przeprowadzona z innych części ogrodu, gdzie albo nie odpowiadały im warunki siedliskowe, albo nie pasowały mi do kompozycji. Świeży zakup, to przede wszystkim róże i liliowce

Pozdrawiam - Edyta
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Edytko, tak się domyśliłam, że to przeprowadzka z innych rabat. U mnie w tym roku też sporo roślin zmieniło miejscówki.
- Edyta1
Danusiu, to fajny etap w ogrodzie, kiedy nie musimy brać lupy, żeby dojrzeć nowe nasadzenia
.
Dzisiaj i u mnie zaświeciło słonko:

Dzisiaj i u mnie zaświeciło słonko:
Pozdrawiam - Edyta
- kogra
- Przyjaciel Forum
Widoki jak z innej bajki.
Te trawki jednak robią wrażenie.
Bardzo urodziwie wygląda teraz twój ogródek.
Te trawki jednak robią wrażenie.
Bardzo urodziwie wygląda teraz twój ogródek.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki