Moje kwiaty w przechowalni

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty w przechowalni

Post »

Witam miłych Gości :wit

Lucynko domyślam się, że uwielbiasz zabawę słowem. Bardzo dziękuję za wychwycenie mojego błędu. Moje kwiatuszki wielce się radują z Twoich pochwał.

Obrazek pierwiosnek 'Gold Lace'

Jacku oj tak, masz rację. Kokorycze lubią trochę pokaprysić. Środek najstarszej k. długoowokowej zgnił mi. Na szczęście udało się uratować boczne odrosty i liczne siewki. Natomiast lakolistna miała za sucho. Przesadziłam ją na nową działkę i widzę, że jej to przypasowało.
Zdjęć pierwiosnków jeszcze będzie kilka. Niestety susza przyspieszyła ich przekwitanie.

Obrazek Pierwiosnek 'Dark Rosaleen'

Obrazek Pierwiosnek 'Elizabeth Killelay'

Obrazek moje nowe nabytki

Eluniu dziękuję Ci za słowa otuchy. Jeden etap już za nami - dach pokryty. O reszcie wolę jeszcze nie myśleć. Wszystko idzie bardzo powoli.
Kokorycze, wbrew pozorom, nie są kłopotliwe. Ważne aby odpowiednio dobrać jej stanowisko pod względem nasłonecznienia, gleby i wilgotności.

Obrazek Pierwiosnek omszony z mojego wysiewu

Izuniu mam wrażenie, że porwałam się z motyką na słońce. Dwie działki plus pomoc na działce teściowej. to zbyt wiele jak dla mnie. Brakuje mi sił na wszystko. Na FO oglądam tylko zdjęcia. Mam nadzieję, że kiedyś nadrobię zaległości w czytaniu.
Masz rację, wiosna zawitała na dobre. Wszystko mieni się kolorami.
Ja swoja kokorycz 'George Baker' kupiłam pod taką nazwą i chyba się zgadza odmianowo. Nie masz niebieskiej? A chcesz taką?

Obrazek

Może pomożesz mi nazwać moje powojniki z grupy Atragene:

Obrazek

Obrazek

Sajvia jesteś u mnie po raz pierwszy, dlatego witam Cię szczególne serdecznie.
Kokorycze puste i pełne zanikają zaraz po przekwitnieniu. Reszta radzi sobie nieźle aż do przymrozków.

Obrazek Różeniec górski

Krysieńko ja wiem, że nie gustujesz w kwiatowych maleństwach. Ale małe też piękne :D
Bardzo się cieszę, że pierwiosnki zaaklimatyzowały się w Twoim ogródku. Jeżeli potrzebujesz dalszych "posiłków prymulkowych", to służę pomocą.
Współczuję strat "pokretowych'.

Obrazek Paeonia officinalis Monte Baldo - piwonia botaniczna
Pozdrawiam Hala
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko - taka jestem zauroczona Twoimi kwiatami, że zapominam języka w gębie. Próbuję znaleźć słowa, które najlepiej opisałyby ich piękno i ... cóż, może tak: Ogród pulsujący barwami, grający kolorami uruchamia wszystkie zmysły człowieka, dając mu multum estetycznych wrażeń.
Tak właśnie widzę Twoje królestwo. ;:11
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko Twoje pochwały wprawiają mnie w zakłopotanie. Pozostaję również pod ogromnym wrażeniem Twojej elokwencji. Bardzo Ci dziękuję za miłą ocenę ;:196 .

Dla Ciebie kwiatuszki z mojej nowej działki:

Obrazek Magnolia 'Betty'

Obrazek Pigwowiec japoński

Obrazek Narcyz NN
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Halinko na widok kolekcji pierwiosnków szczęka mi opadła :lol: śliczności!
Piwonia kwitnąca też mnie zaskoczyła. Różeniec w tym roku też mi chyba zakwitnie, bo widzę zażółcenie :D
Powojniki jak w lecie ;:167
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Nadrabiam zaległości w zaprzyjaźnionych wątkach, bo ostatnio piszę tylko w swoim i to niewiele.
Czytam, że zajmujesz się uprawą aż trzech ogrodów. Podziwiam Twoją niesamowitą pracowitość i wcale się nie dziwię, że sił Ci brakuje..
Moja kokorycz długoowockowa zginęła na dobre i po zimie już jej nie ujrzałam, a co gorsze siewek też nie widzę.
Piękne nowe pierwiosnki kupiłaś, ale to przecież Twoje ulubione kwiatuszki. Właśnie dzięki pierwiosnkom trafiłam pod Twoje brzozy kilka lat temu i czytałam Twoje dobre rady dotyczące wysiewu i uprawy tych pięknych zwiastunów wiosny. Od tego czasu też zaczęłam je gromadzić.
Czy piwonia botaniczna i powojniki już tak pięknie u Ciebie kwitną? To wprost niesamowite, jak Twoja wiosna przyspieszyła.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu dziękuję za milutkie słowa. Pierwiosnki to mój mały bzik. Mam i te zwykłe i i te nowsze odmiany. Sama wysiewam, bądź dostaje i wszystkimi cieszę się jak dziecko.
Piwonia botaniczna kwitnie bardzo wcześnie, bo już na początku maja. To niska odmiana nadająca się na skalniak.
Cieszę się, że zakwitnie Ci różaniec górski. A wiesz, że on ma właściwości lecznicze? Niezły wykład o tym dostałam od pani sprzedającej mi go na targach.

Lidziu też mi się zdarzyło mało pisać, ale z przyczyn które już znasz. Działkę teściowej z litości postanowiłam uporządkować. Wszystko zarosło chwastami. Rośliny znikają, bądź dziczeją. Patrzeć na to nie mogłam. Przecież to moje kochane kwiatuchy. Zabrać ich jeszcze nie mam gdzie.
Kokorycz długoowockową dopisałam do listy. Niedługo naszykuję paczuszkę do Ciebie.
Pierwiosnki to moja miłość już od dziecka. W ogródku Mamy rosły te zwykłe gruzińskie. Natomiast u znajomej moich Rodziców była cała gama przepięknych, kolorowych tych kwiatów. Często długo stałam przy ogrodzeniu i napatrzeć się na nie nie mogłam.
Piwonia kwitnie właśnie teraz . Wczorajszy deszcz trochę ją pokiereszował. Powojniki kupiłam na targach już kwitnące.

Dzisiaj troszkę moich niskich irysków:

Obrazek 'Pixie Delight'

Obrazek 'Starbaby'

Obrazek 'Gingerbread Man'

Obrazek 'Wish Upon A Star'

Obrazek 'Captive Sun'

Obrazek 'Romy'

Obrazek Irys MDB 'Cinnamon Apples'

Obrazek 'Eye Of Newt'
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Halinko , coraz większe kolekcje prymulek i kokoryczy . Iryski śliczne , do tego wiesz jak się nazywają. Moje też już zaczęły.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu bardzo dziękuję za miłe słowa. Pierwiosnki, jak wiesz, to moje najbardziej ulubione kwiatuszki. Do mojego małego zbiorku kokoryczy Ty również się przyczyniłeś.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Halinko pięknie iryski Ci kwitną, wspaniałe fotki im zrobiłaś. ;:138 Nowe pierwiosnkowe nabytki śliczne, widzę, że lubisz pierwiosnki, ja także kilka kupiłam tej wiosny. Nie wiedziałam, że różeniec ma takie ciekawe kwiaty :)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Iryski cudniaste ja nie mam wiele ale wszystkie nn...Pierwiosnków też troszkę zgromadziłam ...lubię te kolorowe roślinki!
Bardzo mi się podobają Twoje roślinne portreciki! ;:63

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Piękne iryski Halinko, ale ja zachwycam się najbardziej prymulkami, bardzo je lubię :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Przy niedzielnej kawie zajrzałam do Ciebie - kolekcja pierwiosnków rośnie a nowe nabytki wydają się dość ciekawe . Za rok pokażesz je w pełnej krasie.
Zdjęcie szachownicy zaskoczyło mnie i to bardzo - jest udane a piszę dlatego,że kilka moich podejść a efekt zerowy bo nie ma co pokazać .
Halinko pierwiosnek storczykowy od Ciebie posadziłam do doniczki i .... po niedawnym przeglądzie już miałam skasować bo wciąż pusto ale wczorajszy widok mile mnie zaskoczył ... cosik rosnie ;:138
Pozdrawiam i dziękuję za propozycję ....
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halinko - bardzo lubię niskie irysy i takie widzę u Ciebie. Są naprawdę śliczne. ;:138
Na mojej działce rosną sobie dwie odmiany tych niskich i dwie niziutkich. Nie znam, niestety ich nazw odmianowych, ale dla mnie nie to jest najważniejsze, lecz to że ładnie kwitną i się nie pokładają. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Kosaćce niskie robią wrażenie! Masz naprawdę ciekawe! Szczególnie piękne: 'Romy' i 'Eye Of Newt'. Jestem pod ogromnym wrażeniem SDB i już planuję kolejne nasadzenia ;:65
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych Gości :wit

Tereniu bardzo dziękuję Ci za cieplutkie słowa. Nigdy nie kryłam się ze swoją pierwiosnkową miłością. Ot, ubóstwiam te wiosenne maleństwa.

Obrazek

Maryniu dziękuję za uznanie roślinnych portrecików. Wolę jednak robić zdjęcia makro niż z perspektywy. Te drugie nie zawsze mi wychodzą. Zresztą jeszcze nie mam co pokazywać.

...moja "przechowalnia"...

Obrazek

Iwonko kilka lat temu powstał nieformalny klub miłośników pierwiosnków. Proponuję go reaktywować. Tylko prezes jakoś zaniedbuje swoje obowiązki. Trzeba go przywołać do porządku :wink: .

Obrazek

Krysieńko oj, rośnie mi kolekcja pierwiosnków. Uwielbiam te kwiaty. Boję się jak przetrwają zimę Baleriny. One są bardziej wrażliwe na chłody.
Pierwiosnek storczykowy późno budzi się z zimowego snu i późno kwitnie. Trzeba go również zabezpieczać na zimę.
Żeby zrobić dobre zdjęcie szachownicy musiałam prawie położyć się na ziemi. Dobrze, że nikt nie widział tego co robię :;230

Obrazek NN

Lucynko jak widać po moich zdjęciach ja też jestem miłośniczką niskich irysków. Mam kilka odmian wysokich, ale one , tak jak piszesz, pokładają się po deszczach.
Również mam sporo tych kwiatów bez nazw, ale to wcale nie ujmuje im urody.

Obrazek NN

Jacku dziękuję Ci za pochwały moich irysków. 'Romy' mam zapisany w kajeciku, że obiecam Ci. Ten drugi jest jeszcze mały, ale już trafił na listę. Chyba najwyższy czas wysłać obiecane Tobie astry jesienne.

Obrazek 'Leopard Print'

Obrazek 'Ultimate'

Obrazek 'Yat Rock'

Obrazek 'Bourgeois'
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”