Ogródek Robaczka cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 10

Post »

To ostatnie zdjęcie rewelacyjne. Green Carpet wygląda wspaniale na tle tej żółci.
Kiedyś marzył mi się, ale nie mogłam go nigdzie dostać. A teraz nie mam już gdzie posadzić
Twój ogród w ogóle wygląda jeszcze bardzo dobrze. Jesień jest dla Ciebie łaskawa.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Kasieńko, ten Twój ogródek prawdziwie zaczarowany, tyle jeszcze w nim pięknych, kwitnących różyczek ! ;:oj
U mnie panują już zupełnie inne, jesienne klimaty.
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Kasiu, róże aktualne, październikowe?? ;:oj U mnie też jeszcze kwitnie Pashmina, Aspirynka i Baillando, ale kwiaty i liście już nie są takie soczyste. Mieszkasz chyba w specjalnej strefie mikroklimatycznej.
Co do brązowienia igieł - zauważyłam w tym roku wyjątkowo nasilone brązowienie, zarówno na sosnach jak i na świerku i thujach. (Jodłę akurat mam młodą i ta nie brązowieje). Dosłownie całe środki są rude i opadają. Po koniec września pryskałam i podlewałam siarczanem magnezu.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

majowa pisze:Kasiu, róże aktualne, październikowe?? ;:oj U mnie też jeszcze kwitnie Pashmina, Aspirynka i Baillando, ale kwiaty i liście już nie są takie soczyste. Mieszkasz chyba w specjalnej strefie mikroklimatycznej.
Co do brązowienia igieł - zauważyłam w tym roku wyjątkowo nasilone brązowienie, zarówno na sosnach jak i na świerku i thujach. (Jodłę akurat mam młodą i ta nie brązowieje). Dosłownie całe środki są rude i opadają. Po koniec września pryskałam i podlewałam siarczanem magnezu.
U mnie to samo ;:145
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Brązowienie to normalna rzecz jesienią. Wbrew pozorom iglaki też na zime zrzucają niektóre igły. Bo igły to przecież liście.
Jeśli to dotyczy tylko igieł najbliższych pniu to jesienne zrzuty.
Można porządnie podlać iglaki, podejrzewam, że mają za mało wody
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Lisico, bardzo lubię Skunk Anansie - specjalnie dla Ciebie słucham i delektuję się piosenką... ;:170
Aguś, dziękuję! Zdjęcia robiłam w piątek, dzisiaj było zbyt deszczowo, ale trochę wody dobrze zrobi nowym roślinkom, więc nie marudzę. A jak Tobie minął dzień? Pozdrawiam serdecznie!
Tajeczko, kilkanaście róż wciąż kwitnie i wcale nie chce spać! Inne zawiązują pąki, więc jeśli pogoda dopisze, jeszcze będzie co podziwiać :uszy Hortensja traci kolorki z dnia na dzień, ale przy słonecznej pogodzie mieni się barwami..dzięki takim widokom jesień jest znośna ;:131 Pozdrawiam!
Małgosiu, Green Carpet? co to takiego? Na zdjęciu widać przebarwioną irgę poziomą ;:108 Ten szpaler prezentuje się najładniej jesienią, zwłaszcza że pęcherznice nabrały purpurowego odcienia, a inne malowniczo pożółkły..Cieszę się, że Ci się podoba ;:196 O zrzucaniu igieł wiem, sosny to mają co roku. Wody jej nie brakuje, podejrzewam chorobę grzybową. Jutro zrobię zdjęcia w przybliżeniu ;:108
Mufko, Twój ogród ma nieco inny charakter, ale tyle w nim do podziwiania o tej porze roku! Bajeczne trawy budzą mój nieustanny zachwyt!Dziękuję serdecznie i pozdrawiam!
Iwonko, witaj po wojażach :wit Róże są przedwczorajsze :lol: Jeszcze sporo kwiatów, ale z perspektywy całego ogrodu nie ma ich wiele..tylko te pojedyncze, które trafiają pod obiektyw ;:131 Na razie nie będę interweniować chemią, poczekam do wiosny. Ponoć jodły długo się aklimatyzują, a nasza rośnie w tym miejscu dopiero 2 lata...może potrzebuje więcej czasu. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam!
Dorciu, ;:168
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te różyczki bardzo mi się podobają.
Rosarium Uetersen jest u ciebie faktycznie pnąca? Możesz opisać kolor tej róży? czy to karmin czy ostry róż? bo różnie się prezentuje. Chciałabym posadzić ją zamiast Iceberga obok The Fairy Myślisz że będzie pasować?
czy raczej szukać czegoś innego. Ma tam tyć też Mme Isaac Pereire. Czy to dobre połączenie?

A Nahema jak się sprawuje? nie pamiętam żebyś coś o tej róży pisała.

A tak poza tym jak zdrówko?
Miłego tygodnia
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

April, witaj!
RU mam dopiero drugi rok, ale aspiruje do pnącej. Wypuściła wiele długich pędów, które upinam na pergoli i na parawanie (mam 2 krzaczki). Cenię ją za obfitość kwitnienia i trwałość kwiatów. Jest też dosyć zdrowa, choć po pierwszym rzucie miała delikatny spadek formy i złapała parę plamek w dolnych partiach krzewu. Kolor ma soczyście malinowy! Mme Isaac Pereire nie mam, zapytaj o nią np. Jule ;:108 Myślę, że do Fairy będzie pasować każda :uszy
Nahema jest u mnie pierwszy rok - to pnąca gwiazda Delbarda w kolorze pudrowego różu, zmysłowym zapachu i dużych kwiatach. U mnie w tym roku się nie popisała, bo jeżówki ją trochę przydusiły i za późno się zorientowałam, że jest w cieniu. Wypuściła jednak kilka dłuższych pędów i parę kwiatów. Wiem jednak, że potrafi być zachwycająca, zobacz ją u Asi2.

Zdrówko już lepiej, dziękuję! Dzisiaj mam ogrodowy plan do wykonania ;:65
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Kasiu za szczegółowe info. To teraz mam zagwozdkę bo prawdę mówiąc malina to byłby kolejny kolor w ogrodzie, no poza malinkami jako owoc ;:306 Trochę się boję jak mi wyjdzie taka kompozycja. Nie wiem czy jestem gotowa na takie szaleństwo ;:112 No i czy malina to nie jest już czerwień ;:124 ;:202
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Witaj Robaczku :wit
Ciekawi mnie twój dzisiejszy plan działań w ogrodzie :wink:
Ja dzisiaj chcę poszerzyć rabatkę pod róże :D Z propozycji które u mnie w wątku napisałaś, podoba mi się Lykkefund a najbardziej zawróciła mi w głowie White Flight....przez twoje fotki ;:223
Brałam jeszcze pod uwagę Long John Silver, ale ona kwitnie tylko raz :roll:

Rosarium zamówiłam wiosną mojej szwagierce i jestem zauroczona tą różą. Ma ładnie błyszczące liście i kwitnie cały czas, jeszcze teraz ma dużo pąków. Kolor, tak jak Kasia napisała....malinowy, ale czy czerwony...dla mnie nie :wink:
Miłej ogordowej pracy .
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu, masz siłę przekonywania ;:306 Jest RU na liście ale...raczej nie przy Isaaczce bo się zjedzą
Mme Isaac Pereire jest ostro różowa, niemal w fiolet, więc odpada to połączenie.
Muszę znaleźć jakiegoś ramblera pasującego do tego związku...

Kasiu, a wiesz że z tych ramblerów co ci o nich pisałam, to zrezygnowałam ;:131 Okazało się że nie wytrzymają u mnie zimy...gapa jestem. Marzenka mnie przywołała do porządku :pogon
I znów muszę szukać nowych...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Witaj Kasiu, po weekendzie. Mam wolne, bo dziecko się zaczyna smarkać i kaszel go męczy. Lepiej w zarodku infekcje zwalczyć i inne dzieci w przedszkolu uchronić.
Ogrodzenie dalej się robi, dokupiłam jeszcze cebulek w B., bo są wyprzedawane.
Zmiany u Ciebie nieustanne i róże wciąż kwitną, dosłownie nie jak w połowie października. Wciąż twierdzę, ze masz podgrzewany ogród :wink: .
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Ślicznie u Ciebie różyczki jeszcze kwitną. No i imponująco szybko pędzicie z robotą. Zazdraszam pomocy M. Mój nie rwie się do prac bo nie lubi ogrodu.
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47

Post »

Kasiu nie wierzę własnym oczom ;:202
Ty naprawdę masz niespożytą energię ...Super wychodzi ten przód już sobie go wyobrażam ze wszystkimi nasadzeniami.
Mega pomysł z tym klombem ,ja u siebie tez coś podobnego miałam w planach wiosną i praktycznie w tym samym miejscu ,ale na dziś,wiosną powstanie tam skalniak ze źródełkiem.
Pozdrawiam serdecznie .jestem pod wrażeniem ;:196
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Gdybym tu nie zaglądła to nie uwierzyłabym, że o tej porze może być tak cudnie i to za sprawą róż. Że one wciąż (i to jak!) mogą cieszyć kwieciem.
;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”