Borówka amerykańska - 4 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 4 cz

Post »

Jeszcze raz stokrotne dzięki. Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie.
Jaka jest technika sadzenia borówki amerykańskiej? W internecie i chyba nawet w tym wątku czytałam o tym, że należy tak sadzić tę roślinę, żeby nie uszkodzić jej delikatnych korzeni.
W przypadku np rododendrona należy solidnie rozluźnić bryłę korzeniową, bo on to lubi.
Szukając porad dot. borówki wysokiej, obejrzałam sobie na youtubie jak dwóch gości sadziło borówki i oni po prostu wyjmowali je z doniczek i w takiej formie pakowali wprost w przygotowane podłoże.
http://www.youtube.com/watch?v=Ue3SZhG1CKg
Na filmie mniej więcej od 1:30 pokazane jest jak sadzić borówkę (a może jak jej nie sadzić?). Ciekawa jestem opinii. Skład podłoża też jest dosyć odmienny od zalecanego gdzie indziej, więc może lepiej nie kierować się radami zawartymi na tym filmie?

W każdym razie proszę mnie oświećcie :wink: . Wkładamy taki korzeń w bryle czy też od dołu pazurkami rozluźniamy tę plątaninę korzonków. A może wypadałoby je wcześniej namoczyć?
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
kaszmirka
50p
50p
Od: 8 sty 2014, o 10:58

Post »

Jeżeli bryła jest bardzo przerośnięta to warto ją troszkę rozluźnić. Chociaż jak ja sadziłam pierwsze borowki to nic nie rozluźniałam a i tak pięknie rosną :D
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

I ja też nie rozluźniałem. Sadziłem po namoczeniu w wodzie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Dzięki, tak zrobię.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Meteor
50p
50p
Od: 26 kwie 2014, o 09:58

Post »

Ja nigdy nie rozluźniam korzenia, mam też złe doświadczenia z obtrząsaniem bryły korzeniowej. Borówka ma łatwiejszy start jeżeli szkółkarz nie dopuści do nadmiernego zbicia się korzenia w doniczce . Nigdy też nie sadziłem borówki do gruntu w 100 procentowe podłoże organiczne . Borówka ma niewielkie wymagania pokarmowe i można ją uprawiać z powodzeniem na 5-6 klasie ziemi a wzbogacenie dołka 10-50 litrami kwaśnego torfu(zależnie od wykopu jakiego się dopuścimy) obniży nam pH , rozluźni glebę i zapewni dostateczną ilość podłoża organicznego.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Jak korzonki są mocno scieśnione to warto nieco rozerwać bryłękorzeniową. Zwykle jednak sadzonki szybko schodzą i nie rosną zbyt długo w doniczkach, dlatego w zasadzie mozna całą bryłę (dobrze nawilżoną) wsadzić od razu do dołka
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Jaką max dawkę siarki pylistej można zastosować do już rosnących borówek kilkuletnich w celu obniżenia pH i w jakich odstępach czasowych dawkować?
Gdzieś umknęły mi notatki
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p
Od: 25 maja 2012, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Meteor, jaki rozstaw proponujesz dla bluecropa .Pisząc dołka masz na myśli rów ? Nie masz problemu z utrzymaniem pH gleby ?
markis80
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 22:47

Post »

http://ogrodnik24.pl/pl/p/ZAKWASZACZ-MI ... NDRON/5830

Zastanawiam się nad zakupem tylko nie wiem czy warto ??
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35

Post »

Zastanawiam się nad przesadzeniem mojej borówki posadzonej 3 tygodnie temu, niestety najpierw ją zakupiłam a potem czytałam forum, no i oczywiście nie zrobiłam tego zgodnie ze sztuka.
Do borówek dałam może 5 litrów torfu kwaśnego a potem podsypałam nawozem do borówki, dziisiaj zmierzyłam pH gleby, w miejscu gdzie jest torf ma oczywiście pH 4,5 a w miejscach gdzie już torfu nie ma pH 6.
teraz moje pytanie brzmi, czy lepiej przesadzić jeszcze raz tą borówke czy podlewać ją jakimiś zakwaszaczami? co robić?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
Meteor
50p
50p

Post »

ogrodnikk- Wszystko zależy od tego czy rozmawiamy o plantacji czy o kilku sztukach na działkę . Kopię stosunkowo małe dołki i je zaprawiam , do następnych nasadzeń będę rozorywał bruzdy .
cewe- Ile masz tej borówki i jakie pH?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jak widać z tym pH nie jest aż tak miodowo ale nie ucieka mi też wyżej .
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Meteor-ja mam problem z niskim pH,bo wychodzi mi około 3,5ph. Borówki dla własnych potrzeb przesadzone luty/marzec do nowo stworzonego rowu ( wygląda to jak na zdjęciach na str.1 ,robione wg wskazówek Edicoola). Dzisiaj mierzone. W lutym było gdzieś około 4-5ph.Dokładnie nie pamiętam.
Mierzone tym http://www.rapidonline.com/test-measure ... ck-525162/

Problem ma znajomy gdzie pH wynosi 5,6 - posadzone lata temu byle jak.
Meteor
50p
50p

Post »

A ten Twój znajomy dużo ma tych krzewów? Kilka to łatwiej będzie wyciągnąć i zrobić jak się należy . U siebie sypię co roku na wiosnę ok.100 kg siarki na hektar .Ostatnio stosuje wigor s. Nie zakwaszam wody ale ściółka pozwala mi ograniczyć podlewanie i tak jakoś sobie to rośnie .
nertu - Borówka odwdzięczy Ci się jeśli posadzisz ja jak należy, jeszcze nie jest za późno .
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Wigor S zawiera 90% siarki i 10% bentonitu
Zawarty w nawozie bentonit (pH>7), dzięki swoim właściwościom pęcznienia w kontakcie z wodą, powoduje rozdrobnienie siarki.
Cząsteczki siarki ulegają w glebie utlenieniu przez mikroorganizmy do postaci siarczanowej przyswajalnej przez rośliny.
Efekt wzrostu siarczanów w glebie następuje już po siedmiu dniach od zastosowania nawozu a dalsze systematyczne uaktywnianie się siarki zapewnia odpowiednie zaopatrzenie roślin w ten pierwiastek w trakcie całego okresu wegetacji.
Środek wg mnie jest dużo lepszy od siarki pylistej, należy tylko dobrze wyliczyć dawki uwzględniając typ gleby i pH np: dla mojej gleby (lekkiej PH6) na 10m2 muszę użyć ok 1,2 kg, to dla ciężkiej przy takim samym pH 3,5kg.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p
Od: 25 maja 2012, o 23:49

Post »

Meteor , rozmawiamy o 300 krzaczkach więc to już chyba taka mała plantacja :roll:
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”