Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Halinko, heteroteka wprowadza urozmaicenie kolorystyczne na rabacie astrowej więc jest miłym akcentem 8-)
Rzeczywiście, na stronie, którą podałaś, jest sporo astrów z mojej kolekcji. Ja nie kupuję w internecie więc nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie. Ale ceny widzę - przystępne.
Dorotka chyba rekomenduje szkółkę, skoro kupuje u nich często :)

Michał tak, na zbliżeniu podobieństwo jakieś jest między słoneczniczkiem a heteroteką. W rzeczywistości bardzo różnią się od siebie i heteroteka nie rozsiewa się niestety.

Trawy wyraźnie zaniedbuję i może niektórzy już zapomnieli, że też je kolekcjonuję :oops: Naprawiam ten błąd:
rozpocznę od uroczej obiedki, która jest nieprzewidywalna - albo wymarza i nie ma jej wcale, albo się wysiewa i jest jej pełno :D
Obrazek

wielka spartyna dopiero u mnie raczkuje; to jej pierwszy kłos
Obrazek

podziwiam u Was piękne kępy rozplenicy! U mnie wciśnięta między inne trawy nie prezentuje się tak dobrze
Obrazek

ale teraz górują na rabacie trawiastej miskanty:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

mój ulubieniec - ma kłosy białe
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam uniolę i na razie rośnie w doniczce, bo boję się czy wytrzyma w moich warunkach glebowych.
W jakiej masz ją ziemi ?
Chcę ją wysadzić na wiosnę i na nowo posiać z nasion tak na wszelki wypadek. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Nie wiem czy to rekomendacja- raczej stwierdzenie faktu ,mam kilka sklepów internetowych gdzie często kupuję, jak coś jest ok to się do nich wraca,zakupy on line zawsze niosą za sobą jakieś ryzyko ,więc nie ma sensu skakać z kwiatka na kwiatek tylko kupować w sprawdzonych firmach-nieprawdaż?? a swoją drogą już coraz mniej internetowych naciagaczy ,sprzedawcy dbają o swoją opinię a ja chętnie dzielę się z innymi swoim doświadczeniami zakupowymi ,ale to chyba dobrze
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dobrze, dobrze Dorotko....... ;:108 , jak najbardziej. ;:215
Takich sprawdzonych nam potrzeba, kiedy w naszych ogródkach czegoś brakuje. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jacku w Twoim jesiennym ogrodzie kolorów nie brakuje.
Wspaniała kolekcja chryzantem i astrów, w dodatku znasz odmiany.
U mnie tylko różowe astry z nazwą, ale właśnie ich wycięłam, gdyż strasznie chorują w tym roku.
Na wiosnę muszę opryskać .
Dopiero od Ciebie dowiedziałam się o astrach wąskolistnych .
Spartiny pilnuj, żeby roślinkom krzywdy nie zrobiła.
U mnie rośnie w dwóch miejscach w ogrodzie, gdyż lubię ją za łatwość w uprawie, ale z róż okrywowych i winobluszczu o pstrych liściach wyciągnąć się nie da. ;:223
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażyna, uniola teraz rośnie na miejscu dość przepuszczalnym (dawne stanowisko materiałów budowlanych) a przez to i suchszym. Ma dużo słońca. Chyba lubi takie warunki. Kiedyś na miejscu wilgotnym mi padła ale zdążyła się wysiać więc już teraz o nią się nie boję.

Dorota, Twoje stwierdzenie faktu jest jednocześnie rekomendacją. Skoro często u nich kupujesz, to jesteś zadowolona i to jest dla czytających taką informację pozytywny sygnał.
Póki co, nie mam potrzeby zamawiania przez internet, bo wszystkie rośliny mam z wymian lub okolicznych źródeł 8-)

Tajko, spartyna nie zagraża innym roślinom więc jestem spokojny ;:19
Nazw wszystkich nie znam ale podpisuję, jak tylko to jest możliwe.
Moje astry chorują tylko w suchszych miejscach. Dlatego już zaplanowałem nową rabatę, gdzie jest dużo wilgoci. Mniej wtedy chorują na mączniaka i nie łysieją.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku trawy piękne...zazdroszczę Ci miejsca w ogródku..... masz go ogrom..... mi się marzy choćby tylko 300m więcej :roll: żeby był pełen tysiączek...ale cóż..... pomarzyć sobie można...... najgorsze, ze tyle jest roślin, które mnie zachwycają, ale nie ma gdzie wcisnąć....
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, bardzo dziękuję :) Pióropusze traw wyglądają teraz dostojnie i falują przy najmniejszym wietrze.
Mi w tym roku przybyło jakieś 200m po robotach kanalizacyjnych. Buldożer zrównał z ziemią chaszcze, które rosły za stodołą i dzięki temu miałem gotowy plac do sadzenia. W innych częściach posesji też jeszcze wynajduję wolne miejsca, trochę wyrywam nadmiernie rozrośnięte rośliny więc na najbliższe 2 lata o brak miejsca się nie boję.

Chryzantemy niedawno pokazywałem ale szybko do nich wracam, bo zakwitły kolejne i obecnie jest chyba szczyt ich kwitnienia:
zakwitają późne odmiany. Już teraz ten sezon mogę uznać za udany dla chryzantem. Czekam jeszcze na 4 późne odmiany
Obrazek

ta w ub. roku ledwo pokazała pączek; w tym - już teraz piękny pompon!
Obrazek

różu jest u mnie najwięcej; jeszcze nie przekwitły chrysanthemum rubellum, a już kolejne skupiska z innej odmiany szybko rozwijają się w tym niesamowitym słońcu, jakie teraz jest!
Obrazek

inne odmiany w miarę rozkwitania zmieniają odcień
Obrazek

bordowa np. jaśnieje
Obrazek

pomarańczowe też inaczej wyglądają w różnej fazie kwitnienia
Obrazek

Obrazek

rusałki admirał okupują astry i chryzantemy
Obrazek

i moje ulubione teraz miejsca w ogrodzie
Obrazek
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32

Post »

Przecudne kolorowe kwiecie!!

Jak miło, że pogoda pozwala nam je podziwiać tej jesieni!!
W tamtym roku deszcze na to za mocno nie pozwoliły...

Jacku masz ich troszeczkę!! Zazdroszczę Ci widoków!! Heh...
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Cudne :shock: - daleko mam do swoich, to na Twoich oczy napasę ;:306
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Chryzantemy super :!:
Dają wspaniały spektakl....
Podobają mi się szczególnie te o wiosennie świeżych odcieniach :D
Trawy też ciekawe. Miskanty się nie rozłażą ? Swojego z działek posadziłam w wiadrze. Przy okazji zbierania ich ozdobnych kwiatostanów wyrwała mi się paskowana odmiana w korzeniem :;230
Z. nie lubi traw :(
Jacku dzięki za info o lili. Nie spodziewałam się , że jest taka delikatna :roll:
Pamiętam z dzieciństwa ich całe masy w starych ogrodach.
Czy mógł byś przy okazji pokazać fragment stodoły czy innych zabudowań ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wcale się nie dziwię, że widok ulubiony.
Ja bym też tam często spoglądała. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Po raz kolejny mogę tylko powiedzieć ŁAŁ! Kolekcja astrów robi wrażenie. Podziwiam Cię za znajomość ich nazw gatunkowych i odmianowych. Ciekawi mnie "W.Churchill". Jak jest wysoki i czy ma tendencję do łapania mączniaka? Nie dawno odkryłam u siebie kilka badylków, które mogą być z tej odmiany. Mają dość charakterystyczny kolor kwiatów - buraczkowy.
Czy to złudzenie czy faktycznie ta biała chryzantema "pomponowa" jest taka wysoka?
Skandynawskiej wciąż się nie dorobiłam...
Rośliny na tle muru wyglądają super. Wszystkie. Mam słabość do starych murów :wink:
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Spora kolekcja chryzantem .Pewnie te w pąkach też zdążą jeszcze rozkwitnąć .Pogoda sprzyja .
Co do spartyny to Tajka dobrze pisała .Lubi się rozłazić .Mam w dwóch miejscach -mokrym przy oczku i tam szaleje .Druga rośnie w suchym lesie i ta ładnie trzyma się w kępie .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Piotrek 8-) Wiesz z tą pogodą to jest tak, że jednym roślinom pomoże - innym zaszkodzi. W tamtym roku np. dłużej kwitły dalie, a i duet astry-chryzantemy kwitły do końca listopada. A np. 4 lata temu śnieg spadł 14.10 i połamał większość kwiatów. Za to 2 lata temu zima rozpoczęła się pod koniec grudnia i rośliny długo kwitły ale były rozhartowane. Połowę chryzantem po takiej zimie mi padła.

Basiu, dziękuję. Twoje chryzantemy też bardzo ładne 8-)

Agnieszko, miskanty na razie się nie rozłażą, bo młode. Zresztą chińskie nie mają takiej tendencji. Ale i tak ogólnie posadziłem trawy zbyt gęsto i czeka mnie przeróbka tej rabaty.
Ja też pamiętam z dzieciństwa duże ilości kwitnących lilii białych ale to było w rodzinnych stronach. Tam więcej śniegu i nieco cieplej. Lilie białe niestety są zimozielone i to je wykańcza.
Staram się tak kadrować zdjęcia, by nie pokazywać obiektów niepotrzebnych czy nieładnych. Do takich należą moje zabudowania.

Grażynko, chryzantemy rosną na nowych rabatach po wykopach kanalizacyjnych i teraz to miejsce jest najbardziej kolorowe. W przyszłym roku, jak starczy sił - posadzę je też w innych mejscach. Zresztą mam zwyczaj odmładzania ich co roku. Wtedy rosną najlepiej.

Iza, aster 'Winston Churchill' rzeczywiście ma niespotykany kolor i dlatego udało mi się go zidentyfikować. Tak, łapie mączniaka. Ma ok. 80cm.
Biała chryzantema pomponowa jest wyższa od sąsiadujących z nią, ale w sumie taka wysoka nie jest. 'Skandynawska' dużo wyższa. Generalnie dzięki przycięciu chryzantemy mam troszkę niższe ale i tak wymagały podwiązania.

Jolu, też mam nadzieję, że pozostałe chryzantemy się rozwiną. Już mają wyraźnie zarysowane pączki. Nawet może być trochę chłodniej, bo tak jak dziś 25stC to zbyt dużo jak na październik.
Spartynę będę obserwował. Na razie cieszę się, że do mnie trafiła, bo poszukiwałem jej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”