Tolinka i róże
-
- 200p
- Od: 4 sty 2015, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tolinka i róże
Ja robię nalewkę. Wspaniała . I do tego lecznicza na drogi oddechowe. Polecam 

Pozdrawiam Lucyna
Tolinko masz piękny ogród, będę Cię podglądać. Mój ogródek dopiero w powijakach, więc szukam inspiracji.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
- Tolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu
zapraszam do mojego ogrodu kiedy tylko zapragniesz
chętnie podzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem ,choć i ja ciągle się czegoś uczę ,ot samo życie.
Wczoraj do mojego ogrodu zawitały nowe elementy użytkowo-dekoracyjne ,ciekawe tylko komu tak na prawdę będą służyć ,bo jak z M cięliśmy rureczki z suchych gałązek to wylatywały z nich maleńkie komary
mam nadzieję że w tej wersji zamieszkają tylko pożyteczne owady

Wczoraj do mojego ogrodu zawitały nowe elementy użytkowo-dekoracyjne ,ciekawe tylko komu tak na prawdę będą służyć ,bo jak z M cięliśmy rureczki z suchych gałązek to wylatywały z nich maleńkie komary

- kasia31610
- 50p
- Od: 28 sie 2014, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, też bardzo marzy mi się rabatka z pięknymi różami i w tym roku zamierzam marzenie to chociaż w małym stopniu zrealizować
, jednak nie jestem ekspertem w dziedzinie pielęgnacji i uprawy róż. Czytam z wielkim zaciekawieniem Wasze wątki, oglądam zdjęcia 
Chciałam Was prosić o poradę. Mam wybrane kilka rodzajów róż, i chciałam zapytać jak rokują w uprawach?
Konkretnie chcę zakupić :
-różę Chopin
-różę Red berlin
-różę sissi (tzw niebieską) MAINZNER FASTNACHT
-różę papageno
-różę rabatową lavaglute
Na początek tyle
czy te odmiany rosną bardzo wysokie?

Chciałam Was prosić o poradę. Mam wybrane kilka rodzajów róż, i chciałam zapytać jak rokują w uprawach?
Konkretnie chcę zakupić :
-różę Chopin
-różę Red berlin
-różę sissi (tzw niebieską) MAINZNER FASTNACHT
-różę papageno
-różę rabatową lavaglute
Na początek tyle

czy te odmiany rosną bardzo wysokie?
Na pustyni kaktus cudem...
- Tolinka
Kasiu
z różyczek które wymieniłaś mam tylko Sisi posadzoną w zeszłym roku wiosną i Chopina którego posadziłam jesienią ,więc co do tych róż niewiele Ci pomogę,zapytaj u Ewuni gloriadei
.Na temat sadzenia i pielęgnacji dużo ciekawych informacji znajdziesz tutaj
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 41&t=27454
jeżeli któraś z róż z mojego ogrodu wpadnie ci w oko pytaj proszę, a ja w miarę możliwości udzielę ci wyczerpujących informacji

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 41&t=27454
jeżeli któraś z róż z mojego ogrodu wpadnie ci w oko pytaj proszę, a ja w miarę możliwości udzielę ci wyczerpujących informacji

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tolinko - podglądam twojego LO. Mój, jak już kiedyś pisałam w ubiegłym roku kilkakrotnie przesadzony . odchorował moją głupotę. W tym roku go więc nie ruszę. Chcę tylko zakupić mu podporę. Ciągle nie wiem, jak go ciąć ( ma 3 cienkie długie na 1,5 m pędy i zaledwie kilka mizernych pędzików odchodzących od tych właściwych). Doradź proszę, czy wiosną w ogóle go ciąć, czy też nie.
- Tolinka
Ewunia same koniuszki tylko to co będziesz musiała i zakulkuj te długie pędy,nie musisz koniecznie do samej ziemi,LO pięknie reaguje na kulkowanie,ładnie ci się zagęści i powinien ładnie kwitnąć 

- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Tolinko, a jak opiszesz Chopina? Kupiłam 2 lata temu 9 szt ale mam wątpliwości co do zgodności odmiany bo moja czysto biała jest 

- Tolinka
Ewunia- Garden ja Chopina posadziłam dopiero jesienią ,bo jakoś tak zawsze go omijałam
ale zobacz u Dorotki -dorotka350 

- ewka36jj
Tolinko - to jeszcze jedno pytanie: czy podczas kulkowania przyginane pędy należy przysypać ziemią czy nie. Wszędzie czytam, ze mam je przygiąć, ale jak zrobić, by w takim przygięciu pozostały?
Ewo - imienniczko , moj Chopiny są białe, mają duuuuże liście, duuuuże kwiaty i potrafią mieć grube pędy.
Ewo - imienniczko , moj Chopiny są białe, mają duuuuże liście, duuuuże kwiaty i potrafią mieć grube pędy.
- Tolinka
Ewunia ja przywiązuje sznurek do końca pędu,delikatnie przyginam do dołu i przymocowuję do dużych silnych dolnych pędów z krzaczka robię taką jakby fontannę
można wbić jakieś szpilki z drutu do ziemi i do nich przymocować ,ale ja nie przyginam do samej ziemi i ziemią nie przysypuję.

- ewka36jj
Dzięki za pomoc. Dziś byłam ogladać inne różyczki, z Mini Eden Rose też mogę spróbować, bo pedy dają się naginać, a i zobaczę czy Rene de Violetes się uda. Latem dam znać jak wyszło. 

- Tolinka
Rene możesz spokojnie
ja ją kulkuje bo u mnie wypuszcza dłuuugie pędy ,zakulkowaną mam też Charls A. ,Mme. Isaac Pereire ,a że nie są to pojedyncze egzemplarze mam porównanie i powiem ci że duuuużo ładniej kwitną
W tym roku spróbuję naginać Mrs.Johna zbudował już ładny krzak i ma długie pędy,szkoda mi go obcinać.
Czekam Ewunia na twoją fotorelację

W tym roku spróbuję naginać Mrs.Johna zbudował już ładny krzak i ma długie pędy,szkoda mi go obcinać.
Czekam Ewunia na twoją fotorelację

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Tolinko tak czytam i czytam i oczom nie wierzę - konfitury różane robi się z płatków róży?
Zawsze myślałam, że z owoców
Zakupiłam LO w wiosennym szale, więc jestem zainteresowana tematem. W pierwszym roku pewno konfitur jeszcze nie będzie, ale liczę, że spodoba jej się u mnie.
Jaki jest przepis na te konfitury? Smaży się płatki różane?

Zakupiłam LO w wiosennym szale, więc jestem zainteresowana tematem. W pierwszym roku pewno konfitur jeszcze nie będzie, ale liczę, że spodoba jej się u mnie.
Jaki jest przepis na te konfitury? Smaży się płatki różane?