Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Post »

justus27 pisze:Hanka101- haha..kiedyś miałam ponad 90 storczyków. Dawne czasy, ale jakże kolorowe parapety były. Hmm, są miniaturowe orchidee, których kwiaty ogląda się... przez mikroskop lub lupę. Takie maleństwa zajmują niewiele miejsca. Mam takiego, jednego mikruska. Stoi na stałe w mnożarce i kwitnie cały czas.
:wit
;:oj ;:oj ;:oj WOW 90 odmian ;:oj ;:oj ;:oj Ja może znajdę miejsce na jedną donicę ze storczykiem, tylko jako żółtodziów w tej dziedzienie jeszcze muszę podpytać, jaką odmianę wybrać ;:108
Gratuluję skrętników z nasion ;:138 ;:138 ;:138
Zmniejszyłaś ilość storczyków, przyznaj się ile za to masz rodzai skrętników ;:224 ;:224
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zapowiada się mnóstwo pikowania- tego życzę, zwartnice znów ponownie i na nowo mnie zachwyciły :wink: hojeczki dają z siebie wszystko... super zwłaszcza, że to Twój ulubiony ich rodzaj :wink: a storczyk i to pachnący :uszy - liczbą 90- jestem nieco odurzona ;:219 i tak pozostanę... ale logistycznie to ogarnąć- chylę czoła ;:180
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p
Od: 18 sty 2013, o 19:05

Post »

Pieknie ruszyły te sieweczki. Coś musi być w tym pikowaniu.
A lakunosy na pokusę to chyba :;230 specjalnie dla mnie umieściłaś. Bo zaczęłam i ja z hojami. A żadnej lacunoski nie mam..... jeszcze ;:306
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

"Stare" hipeastrum jest sliczne - cos takiego znam, ale ta wysycona czerwien nigdy nie "wyjdzie z mody".
Hoje - to ja juz sie nie wypowiadam, bo musialabym sie powtarzac, i powtarzac, i powtarzac... ;:224
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Justynko, to nie tak że ja nie mam żadnych storczyków, mieszka u mnie sabotek i macodes petola , ani jeden ani drugi jeszcze u mnie nie kwitły, mam nadzieję że się kiedyś doczekam ;:108
Widzę że troszkę skrętniczków będziesz miała ;:224 trzymam za nie kciuki ;:333
Awatar użytkownika
iksja
200p
200p
Od: 29 kwie 2010, o 15:25

Post »

Hipeastra pięknie u Ciebie kwitną, red lion ma taki "soczysty" kolor, moje w tym roku postanowiły jeszcze pospać i nie wydaje się żeby miały zamiar się obudzić. Za siewki skrętnikowe trzymam kciuki i życzę powodzenia w pikowaniu.
Najbardziej zachwycił mnie kosz lacunos ;:167 , osobiście mam tylko dwie ale teraz na pewno skusze się na więcej ;:224
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Większość begonii u mnie nie przeżyła a jeszcze zimy nie było!!! Tym bardziej kibicuję Twojej i to takiej oryginalnej.
Lacunosy są prześliczne i bardzo różne więc warto je mieć. Piękne masz roślinki i niech równie pięknie rosną. ;:108
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Podziwiam twe siewki skrętnikowe-czy sama pozyskiwałaś nasionka ze swoich?Tak z czystej ciekawści się pytam:D :wit
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

justus27 pisze: Dla Tych, Którzy jeszcze nie Mają żadnej hoi lacunosy na swoim parapecie. Na pokusę "trochę" liści lacunos z mojego kosza wiszącego
Oj pokazuj więcej, to działa ;:306
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Justynko nawet nie musisz tak się starać, już jestem zainfekowana lacunosami ( oraz innymi hojobami )na całego.A że to twoja wina to musisz i lekarstwo ( czyt. saddzoneczki ) chorej podać. ;:224 Ja na wiosnę pierwsza wstaje do ciebie w kolejkę po "leki". ;:180
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Justynko skusiłam się i ja i posiałam swoje nasionka skrętników:Bella i Falling Star . Pikowanie mnie przeraża !!!!!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Szarotka66- hihi...pikowania nie Zazdrość ;) Do tego trzeba mieć lupę i anielską cierpliwość. Ale czego się nie robi dla kwiatów.
Chyba mamy podobnych ulubieńców.

Hanka101- hihi..miłość do kwiatów bywa wielka ;:224
Skrętnikowych odmian pewnie kilkadziesiąt, poszczególnych roślin nie liczyłam. Bo wciąż zmienia się ta liczba.
Nie wiem, czy np.: siewki z nasion też doliczyć do kolekcji skrętnikowej. Bo wtedy wyjdzie spora kolekcja samych skrętników.

Kelpie- dziękuję. Poczekam, aż podrosną nieco siewki i znów będzie pikowanie maleństw.
Wszystkie hoje ruszyły, lacunosy, jak zakwitną - to oczywiście fotki będą. 90 sztuk - to nie taka duża liczba storczyków. Znam Osoby, które Mają nawet i 200 orchidei. Jakże pięknych.
Do takiej kolekcji trzeba mieć grafik - jeśli chodzi o nawożenie i podlewanie - to jakieś 3 lub 4 godziny w tygodniu trzeba poświęcić.

Kaska1ge-
Pieknie ruszyły te sieweczki. Coś musi być w tym pikowaniu.
I Ty Wiesz najlepiej, że to jest prawda :D
Pewnie, że dla Ciebie i dla Innych, jeszcze nie zarażonych. Nie wiem dlaczego, ale te hoje najbardziej mnie wciągnęły...

Crazydaisy- uwielbiam stare odmiany, czy to hippeastrów, czy innych roślin. Niektóre z nich są nie do kupienia w sklepach. Pozostaje poszukiwanie w internecie i pytanie Znajomych Kolekcjonerów.

Tesia39- czyli jednak storczyki Masz. Widziałam Macodes petola na żywo - to "złotko" na liściach jest piękne. Sabotki bywają "humorzaste" - ja, sobie zostawiłam 4 sztuki i żadne nie chce zakwitnąć.

Iksja- hippeastra, choć krótko kwitną, zachwycają kolorami i wielkością kwiatów. Za to je uwielbiam. Oczywiście kwitną wtedy, gdy większość roślin odpoczywa.
Ja mam dwa kosze z lacunosami - planuję trzeci ;:224

Kociara- begonie nie lubią suchego powietrza - zwłaszcza z grzejników. Dlatego - zima najwięcej ich umiera. Moje w mnożarkach mają wysoką wilgotność, są doświetlane. Jeśli dotrwają do wiosny - będę szczepić z liści - następne pokolenie ;:108
Dziękuję Krysiu za odwiedziny.

Filigranowa27- dziękuję. Tak, sama zapylałam skrętniki. Na dodatek określona odmiana z określoną odmianą.
Najbardziej się nie mogę doczekać - pierwszego kwitnienia tych siewek.

Niunia1981- jak tylko wyjrzy słońce lub zakwitną - będą fotki lacunos.

Georginja- ahaha...fajnie, kolejna Forumowiczka Bedzie zbierać lacunosy. Na pewno wiosną coś tam do cięcia się znajdzie ;:108
na razie sobie szczepię do zagęszczenia doniczek ;:108

Wczoraj, u mnie, padł rekord temperaturowy stycznia 2014 roku. W południe było na termometrze +11 stopni. Na dowód moich słów, zdjęcie termometru - fotka z godziny 14, temperatura spadła o jeden stopień ( w tle - zielona trawka przed drugim blokiem. ja się śmieję, że jak nadal będzie taka "zima", to w lutym wyjadę z kosiarką do ogrodu):

Obrazek

I kilka zdjęć ze wspomnieniami; miniatura niebieskiego fiołka:

Obrazek

Skrętnik Mathew

Obrazek

Skrętnik Samba

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Jakie mordki mają urokliwe- i skrętnik i fiołek ;:108 11 stopni na plusie- toż rośliny na dworze zwariują... 200- to jest liczba która wywiera wrażenie ;:180
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Nie chcę cię straszyć, ale chyba jednak zima nadchodzi. Do dziś też miałam temperatury na plusie , a teraz za oknem juz deszcz ze śniegiem, a rano było lodowisko. :cry: Tego fioletowego mini chyba też od ciebie mam , ale jeszcze nie kwitł.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Fioletowo- niebieskie wspominki bardzo urokliwe ;:138 .
U mnie pogoda podobna, na działce trawa prawie po kolana, w mieście pod domem kwitnie pigwa, a na klatce schodowej zakwitła rachitycznie fuksja...ale zima ponoś faktycznie już idzieeee ;:219 .
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”