Blues w kaktusach :) onectica online

Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Blues w kaktusach :) onectica online

Post »

Zawsze miałam wrażenie, że Wasze eszewerie są takie duże i dorodne, a moje toto maluśkie i drobniuśkie, taki jakiś gatuneczek :D
Tak między Bogiem a prawdą to osłonka mi się bardzo spodobała, wyobraziłam sobie w niej moje adenium, a że w osłonce cos rosło, a w dodatku wdzięcznie tak jakoś... :wink:

Ale do rzeczy - Mammillaria carmenae czerwona będzie miała wianeczek!! Już się przeraziłam, że to wełnowiec, a to pączuszki :shock:
Tamtego roku zakwitła w maju jednym kwiateczkiem, tego roku się postarała, ale i pospieszyła, chyba czuje wiosnę :D

A kolejna astrosiewka się na mnie wypięła :? Tym razem nie zrobiła się valbon, tylko zwyczajnie uschła, zeschła i zbrązowiała.
No nic to, jeszcze kilka zostało :evil:

No i wsadziłam listeczek Pachypchytum do ukorzenienia - zanim mi trafi do końca egzemplarz, który kupiłam, może będę miała swoje własne młode :wink:

I tyle wiadomości z frontu póki co 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzikie jajo jest fajne, szkoda tylko że bardzo wolno rośnie. Ale się doczekasz, spoko ;:172 tylko może nie wsadzaj, a połóż na podłożu, tym ostrzejszym końcem bliżej podłoża...? W ten sposób szybciej się zmusza do korzonków i nie zaciąga wilgoci, ale to pewnie wiesz. Moje chwilowo obrazem nędzy ale nie rozpaczy jest, i się już przyzwyczaiłam. Na wszelki wypadek pod lampami ukorzeniam jego wierzchołek.
A osłonki są fajne, ale się nie skusiłam, bo nie są kwadratowe :;230
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Skoro do mnie zaglądasz - to ja również postanowiłem Cię odwiedzić.
No no, widzę ciekawa kolekcja się tutaj prezentuje. Niektóre z nich kwitną nieziemsko. ;:215
onectica pisze:Dzięki wszystkim za odwiedziny :D

A takie coś zakupiłam będąc przelotem w sklepie z kropkami - kosztowało grosiki i bardzo było ładne, tylko - co to właściwie jest? ;:204

Obrazek Obrazek
Obrazek
Na moje, to będzie Echeveria glauca :)

EDIT: Hmm, chyba jednak nie - rozeta jest inna :/

EDIT2:
http://img94.imageshack.us/img94/1433/lvpe.jpg
Hmm, na kompot? ;)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ARHIZ pisze: Skoro do mnie zaglądasz - to ja również postanowiłem Cię odwiedzić.
Bardzo mi miło! Witaj ;:7 I wcale się nie obrażę, jak zajrzysz jeszcze kiedyś ;:204

ARHIZ pisze:http://img94.imageshack.us/img94/1433/lvpe.jpg
Hmm, na kompot? ;)
Na kompot to zdecydowanie za mało mam, nawet licząc z siewkami. Ale - rozwijam się ;)

Żanetka - ja w zasadzie wszystko ukorzeniam w czystym żwirku, z rzadka bardzo spryskując lekko wodą. Z kaktusami zadziałało już nie raz, może i tu się uda ;:131
A na wszelki wypadek drugiego listka włożyłam do czegoś bardziej wypasionego, niż żwir :wink:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Troszeczkę mniej kaktusowo dzisiaj, bardziej zielono, znacznie bardziej liściasto i wilgotno - w wyniku rozmowy z Joasią i sugestii Agi, że roślina droga, to ta co kosztuje 60zł :wink:

Wstąpił a więc do Piekieł (czytaj do Leroya M.), po drodze mu było :D
Asplenium fimbriata oczywiście nie było, Nefrolepsis mi się nie podobał, ale za to podobały mi się 4 inne! Z jednej zrezygnowałam, żeby rozpusty nie było :D
A na zdjęciu pośrodku Adianthum (wcale nie miałam zamiaru kupować! Zobaczywszy u Joaśki na fotce pomyślałam 'ok, tą sobie można spokojnie podarować'. No i okazało się, że nie można było.. Obrazek ), a po bokach dwa 'pterisy', opisane jako mix. Strasznie jestem zadowolona z zakupów! Nawet wycieraczka z owieczką nie dała mi takiej satysfakcji ;:173

Obrazek

Poza tym zdjęcie eksperymentalnie dodane przez fotosik, przez 'użytkownika niezalogowanego', więc nie wiem, czy i jak długo tu będzie i ewentualnie gdzie go mam potem szukać po światłowodach ;)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Piękne zielone. ;:oj

Nie dziwne dla mnie, że jesteś tak bardzo zadowolona. Też bym był gdybym takie roślinki nabył. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

A nie mówiłam, Lm to sklep nr 1 ;:138 właśnie Asi o paprotkach pisałam, jaki wybór ;:224 teraz to już pojedzie do niego na 100% ;:306 a wszyscy widzą, że warto ;:138 wspaniale i śliczne rośliny ;:215
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Jeziuuuuuuuuuuuuuuu....też chcę!
Jutro lecę.
He, he, chciałaś sobie podarować Adianthum, he, he, dobre... :roll: Przecież się nie da. :wink: Ja męczę się z dwiema. :roll:
Muszę popracować nad zdjęciami, skoro nie pokazują tego, czego powinny. :;230
Kochana - zakupy na 6 z plusem!
Tak w ogóle, to Pterisy podobno dużo łatwiejsze niż Adianthum
Ja jestem "chora" na takowe: http://bens-jungle.com/Ferns
Ciekawe jaką sobie darowałaś. :roll: Trzeba było zamiast wycieraczki. :wink:
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

annaoj pisze: Trzeba było zamiast wycieraczki. :wink:
;:306 ;:306 nie wytrzymam
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Paprocie! Kocham paprocie!
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryk - Aga - Joaśka - ARHIZ - dzięki Wam wszystkim :D
Teraz trzymajcie kciuki, żeby się one wszystkie łatwe w uśmiercaniu nie okazały, szczególnie dla mnie :wink:

Twoje zdjęcia, Joaśku, nie są żadne niedopracowane i nic im zarzucić nie można, to ja powinnam raczej popracować nad myśleniem, bo już nie raz mi się zdarzyło pomyśleć o czymś 'spox, to sobie podaruję' a potem: tadaaaaa!!! i mam! I jeszcze się zachwycam! Masakra, ale przyznaję się otwarcie, bo wiem, że w dobre towarzystwo trafiłam ;:306

A co do tej czwartej, to.... jak będziesz w LM na pewno będzie stała razem z paprotkami i nazywała się na "d" - nazwa w tym momencie wywietrzała mi z głowy, gdzieś u kogoś ją widziałam, ale przyznam, że nie bardzo pamiętam u kogo, więc poszukiwania nie bardzo mają teraz sens. Szybciej będzie, jak Ty sprawdzisz :D

I nie daj się skusić na wycieraczkę!! ;:333
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

By to szlag...... u mnie było 1 Pteris - kupiłam - inny niż Twoje, a ja chcę Twoje, zwłaszcza tego po lewej (kreteński), poza tym było Blechnum i Phlebodium. Chyba chodzi Ci o Davalia - jak to Aga mówi - paproć pająk. Tą mam - b. ja lubię!
Na wycieraczki nie wchodziłam. :wink:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Noooo zakupy pierwsza klasa :D Ale ja zdecydowanie zrezygnowałabym z wycieraczki, nawet takiej z owieczką :wink: Przecież wycieraczkę zawsze się jeszcze zdąży kupić, no nie? ;:224 :;230
Asplenium mam co prawda te "zwykłe" ale nie idzie mi z nim, obsychają kocówki, mimo, że stoi w większej osłonce na podstawku z wodą :( I zaczyna mnie denerwować :roll:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ale szał, świetne zakupy! Tym bardziej, że chciałaś już od jakiegoś czasu te roślinki. Dobrze, że u mnie nie ma LM, to nie wstąpię do tych "piekieł..." :;230
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula - dzięki :D Mam nadzieję, że ja swoich jednak nie wykończę za szybko (tj. zanim mnie zaczną wkurzać :wink: )
annaoj pisze:Chyba chodzi Ci o Davalia - jak to Aga mówi - paproć pająk.
Nie, to nie to. To 'moje' miało gładsze liście, może to i nie stricte paprotka, nie znam się na tym, ale stało pomiędzy, to z kolei może nie przypadkiem :wink:

Żaneta - ja też mam LM po drugiej stronie miasta, więc wydaje się bezpiecznie, ale też mam AOW, a to już stwarza pewne niebezpieczeństwo ;:306

Wracając do sukulentów - dzisiaj przesadziłam swoje adenia - arabicum, bo musiałam, obesum, bo przy okazji :wink:
Chyba jestem zadowolona z tych ostatnich ;:173 Mają prawie 1,5 roku i jest już co w palce chwycić :D

Nadal eksperymentuję z fotosikiem, jako 'użytkownik niezalogowany' i o ile wszystko zrobiłam jak należy, to po kliknięciu na to mniejsze zdjęcie powinien się otworzyć obrazek w pełnym rozmiarze.

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”