Jeszcze raz od początku... cz. III
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jeszcze raz od początku... cz. III
Ja tylko używam chemii na grzyba. Chociaż dziewczyny piszą, że gnojówka z pokrztyw i skrzypu działa cuda. U mnie niestety to towar deficytowy. Zatem pozostaje tylko chemia.
No i obrywanie listków.
Ale Tobie do myslenia powinno dać przesadzenie Aquarell .
Może wszystko zależy od miejsca, albo sposobu posadzenia?
No i obrywanie listków.
Ale Tobie do myslenia powinno dać przesadzenie Aquarell .
Może wszystko zależy od miejsca, albo sposobu posadzenia?
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Marysiu - Moje oczekiwanie na deszcz skończyło się podlewaniem.

Gosiu - Aquarell posadziłam w dziwnym miejscu, słońce dociera tam przez niewiele godzin, za to róża jest osłonięta od wiatrów i przeciągów. Pozostałe róże rosną w miejscu, które należałoby uznać za idealne. Pewnie za idealne uznają je również grzyby i inne paskudztwa.

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie róże dość kiepskie. Nie kwitną w ogóle, a tak czekałam na jesienne kwitnienie. W tym roku nie opryskiwałam na grzyba i wyglądają tak jak w zeszłym roku, gdy opryskiwałam. Gdzie tu sens? W ekologię raczej nie wierzę, pzynajmniej w moim półleśnym środowisku.
Za to mam na różach sporo pąków i tych pięknych czerwonych przyrostów. Tylko kiedy to zakwitnie?
Helenko, jesteś pewna co do swojej Gebruder Grimm? Moja jest jaskrawoczerwona, a nie różowa. Koloystyka nie moja, ale niech rośnie, bo dobra sadzonka.
Za to mam na różach sporo pąków i tych pięknych czerwonych przyrostów. Tylko kiedy to zakwitnie?
Helenko, jesteś pewna co do swojej Gebruder Grimm? Moja jest jaskrawoczerwona, a nie różowa. Koloystyka nie moja, ale niech rośnie, bo dobra sadzonka.
- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Ale masz giganty z tych hortensji no i sadźca
I jak ładnie się trzymają pionu
A dzieciaki prześliczne,oby jeszcze były takie grzeczne jak pozują

I jak ładnie się trzymają pionu

A dzieciaki prześliczne,oby jeszcze były takie grzeczne jak pozują

- Helios

Boszszsz... jak u mnie zimno od dwóch dni. Deszczu jak na lekarstwo. Praktycznie nie wychodziłam do ogrodu, bo urywało po prostu głowę nie tylko mnie
ale i moim kwiatkom.

Wandziu - u mnie jest podobnie. Moc pąków i czerwonych przyrostów. W sposób niezawodny i niezmordowany kwitną Lichtkönigin Lucia, Nadia, Grootendorst, Sahara. Część kwitnie pojedynczymi kwiatami, a niektóre zbierają się do jesiennego kwitnięcia.
Wandziu - Gebruder Grimm ma zmienny kolor kwiatów i być może uchwyciłam akurat taki. Muszę się lepiej przyjrzeć jak te kolory się zmieniają.
Ewuniu - faktycznie trochę "gigantów" mi się w ogrodzie nazbierało. Pewnie ucierpiały od ostatniej wichury ale obejrzę dopiero jutro. Miałam 2-dniowy strajk ogrodowy.

Oczywiście moje wnusie nie mają nic wspólnego z aniołkami ale da się z nimi wytrzymać.

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Helenko wytrzymałaś dwa dni bez wyjścia do ogrodu
ja to biegam kilka razy dziennie, bo jakby tak coś nowego......
No tak tylko ja mam kurecki , ale nie ja w ogóle ruchliwa jestem
U mnie na szczęście dzisiaj już nie wiało, a nawet w nocy padało ale bez wiatru. Dzień wymarzony do pracy w ogrodzie

No tak tylko ja mam kurecki , ale nie ja w ogóle ruchliwa jestem

U mnie na szczęście dzisiaj już nie wiało, a nawet w nocy padało ale bez wiatru. Dzień wymarzony do pracy w ogrodzie

- Helios

Marysiu - miałam tak wielkie zaległości "domowe" po 2-tygodniowym goszczeniu wnuków, że pogoda niechcący pomogła mi w nadrobieniu zaległości.

Wielką inwazję na ogród planuję dopiero po 15-tym września. Przez dwa najbliższe tygodnie czekają mnie rzeczy przyjemne i niestety część również nieprzyjemnych.
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
HELENKO.....mam sadzonkę a Ty masz doświadczenie z sadźcem....jakie lokum mu zapewnić aby mnie nie zadusił

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Helenko , Hortensja mnie zauroczyła , już u mnie siedzi , jeszcze maluszek , ale jest .
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Helenka ma piękne hortensje ale ja ze swojej też jestem zadowolona
Jednak bukietuwki sprawiają mniej kłopotów 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Helios

Krysiu - mam dwa sadźce kupione jednocześnie u tego samego sprzedawcy. Rosną w różnych miejscach ale równie dobrze nasłonecznionych. Jeden świetnie trzyma formę i kształt, drugi się "rozłożył." Myślę, że ten drugi ma lepsze warunki i trochę za bardzo się rozrósł. Reasumując, postaraj się znaleźć mu miejsce dobrze nasłonecznione i dość dużo miejsca wokół. No i nie żałuj wody, pije jak smok. W największe upały potrafi zwiędnąć ale po podlaniu natychmiast wraca do formy. Powodzenia.

Danusiu - zakochasz się w hortensjach. Są niekłopotliwe, nie wymarzają, no i długo i pięknie kwitną.
Elu - jest taka mnogość odmian hortensji, że można dostać zawrotu głowy. W uprawie najmniej kłopotów sprawiają hortensje kwitnące na pędach tegorocznych, co szczególnie w moim regionie ma ogromne znaczenie. Co prawda moje ogrodowe przetrwały bez uszczerbku dwie zimy i kwitły oszałamiająco. Ryzyko jednak zawsze istnieje.

Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
A ja właśnie posadziłam sadźca i nie wiem, czy w dobrym miejscu - miejsca wprawdzie bedzie miał sporo, ale slońce tylko przez pół dnia... 

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Heleno nie wiem czy mój sadziec zniesie trudy... zmieniłam mu miejsce po raz trzeci...
a drugiego nie ruszam musi radzić sobie w trudniejszych warunkach...według Twojej podpowiedzi...
a drugiego nie ruszam musi radzić sobie w trudniejszych warunkach...według Twojej podpowiedzi...

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
HELENKO......
po Twojej informacji już wiem gdzie mam go posadzić, jutro znajdzie swoje lokum....
...gajowa i misia ruszamy z sadźcami....

...gajowa i misia ruszamy z sadźcami....
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
- Helios

Trzymam kciuki za sadźce. Jak coś będzie nie tak, to ja nie mam z tym nic wspólnego...

Ewuniu- wg fachowców, sadziec może rosnąć również w półcieniu. Myślę, że będzie mu w sam raz.

Misiu - dlaczego ganiasz go po ogrodzie?

Nie przejmuj się, to żelazna roślina i tak zanika na zimę, a kłącza ma na pewno w porządku.
Krysiu - na przyszłe lato ogłosimy konkurs na najpiękniejszy sadziec.

Tylko pamiętajcie, oznaczcie miejsce gdzie go posadziłyście i nie rwijcie włosów z głowy jak długo nie będzie wyłaził z ziemi. Nie spieszy się jakoś wiosną na świat.

Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3