Ogród w cieniu dębów

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w cieniu dębów

Post »

Bardzo lubię hosty, szczególnie te z białymi dodatkami , ich rozrośnięte kępki ciekawie ozdabiają wszelakie ogrodowe zakątki, mają ciekawy architektonicznie pokrój. Dodatkowo te właśnie biało -zielone rozświetlają miejsca w cieniu. A ich subtelne kwiatki mimo ,że takie skromne dodają elegancji całości. Mam ich około 10 odmian , czasami jakąś dokupię jak mi wpadnie w oko ale to chyba nie "hostomaniacyzm"? :tan
Sylwio z aronii mam co roku bardzo dużo owoców, mój krzak ma już ok. 20 lat.
Raczej nie używam jej samodzielnie tylko jako dodatek do kompotów, dżemów. Część owoców mrożę , część idzie do słoików a w zeszłym roku troszkę zasuszyłam i dodaję do herbaty. Mi nie bardzo odpowiada jej cierpki smak ale jako dodatek sprawuje się idealnie i świetnie urozmaica.
Kompot , który najczęściej robię to: rabarbar, porzeczki, agrest, jabłko i aronia ( porzeczki i agrest też mrożę, dzięki temu kompot robię cały rok)
Dżem: jabłka ,śliwki, aronia lub jabłka, aronia.
Oczywiście skład można zmieniać.
O walorach zdrowotnych i odżywczych aronii nie muszę chyba nikogo przekonywać- polecam każdemu ;:108

-- 25 maja 2013, o 07:12 --

Obrazek
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Obrazek
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Beata ja tez nie moge sie napatrzec na majowe hosty ...sa cudne...jeszcze z kropelkami deszczu czy rosy ...normalnie mnie rozbrajają... ;:173 Jak tam u ciebie pogodowo :wit Ja mam słoneczko :uszy
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lilie mają niesamowite przyspieszenie .U mnie jeszcze nie widziałam liliowych pąków ;:224 Hosty ślicznie wygladają w promieniach słonka i masz szczęście ,że nie masz ślimorów
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Keetee kropelki deszczu na liściach host wyglądają zjawiskowo; w maju rzeczywiście liście są najpiękniejsze, takie świeże i soczyste ; jak przekwitają kwiaty host zawsze mam wrażenie ,że lata już coraz mniej.
U Ciebie słońce??? U mnie ob wczorajszego południa po prostu leje jakby cała woda z chmur naraz spadała ;:202 martwię się co ten ciągle padający deszcz zrobił z kwiatami azalii, które w większości miały się właśnie teraz rozwinąć i z świeżo wsadzonymi do ziemi małymi sadzonkami aksamitek, szałwii, lobelii...

JAKUCH Jadziu lilie są już naprawdę duże , ta z pąkami to przyspieszana w domu , ale inne tez już mają zawiązki pączków. Ślimaków u mnie mało , ślady ich żerowania bardziej widać w drugiej połowie lata ale i tak nie są duże 9na szczęście):D
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aronia nadaje się tez ponoć na nalewkę :wink:

Moi rodzice od wielu lat robią sok z aronii i jabłek.
Natomiast soki, które ja robię najchętniej to: wiśniowy, porzeczkowo-malinowy, porzeczkowo-jabłkowy, porzeczkowo-truskawkowy oraz gruszkowo-pigwowy ;:306 Zawsze mam taki zapas soków w piwnicy, że starcza do kolejnego sezonu owocowego :) A moje dzieci piją je na okrągło - kilka razy w ciągu dnia :)

Beatko, Twoja lilia zakwitnie pierwsza ;:333
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Beatko przepięknie Ci rosną hosty!!! ;:138
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20

Post »

Beatko masz aronię, napisz jaka ona jest duża, trzeba ją ciąć?
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Beatko masz cudowne hosty , ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Beatko wszystko piękne a hosty dorodne kępy widać dobrze im w cieniu dębów ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Beatko, dzisiaj wróciłam z grilla u rodziców, na którym to piłam przepyszne wino aroniowe - słodkie jak mód ;:oj
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Hmmm, a ja właściwie nigdy nie mroziłam owoców, ale czemu nie? Muszę wypróbować, tym bardziej, że ten rok zapewne będzie obfitował w owoce. Tylko czemu zamrażarki takie małe? ;:224
Aronie też posadziliśmy w tym roku :]
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

avalonne Nalewki z aronii jeszcze nie piłam, winko owszem, kiedyś mój mężuś robił ( teraz jakoś braknie czasu na wszystko) , ale nie z samej aronii , tylko też z innych owoców. Aronia zawsze dodaje ciekawego , cierpkiego smaku.
Dobrze ,że robisz własne soki z owoców, jeszcze jak ze swoich to prawdziwy skarb. Przerażają mnie ludzie , którzy sami piją a co gorsza na okrągło dają dzieciom kupne soki gazowane. Ich skład to prawdziwy horror dla organizmu i do tego jeszcze dodatek CO2 !:twisted: :evil:

reniusia20 hosty zawsze u mnie ładnie rosną ,nie narzekam na nie , są niekwestionowana ozdobą szczególnie w miejscach zacienionych i półcienistych ;:333

beatris Moja aronia ma już na pewno 20 lat , tak więc to już dorosły krzew. Ma ok. 2,5 metra wysokości jak i szerokości i ładny rozłożysty wygląd. Z powodzeniem spełnia walory krzewu ozdobnego-błyszczące skórzaste liście pięknie przebarwiające się jesienią no i śliczne kwitnienie wiosną. Cięcie polega na wycinaniu najstarszych pędów aby lepiej owocowała. poza tym jest to krzew bezproblemowy ;:108

Renata1962dziękuję w imieniu swoim i host :D

mar33dziękuję :D :D

Pacynka Ja zawsze mrożę część swoich owoców (mam tylko porzeczki czarne i czerwone,agrest , maliny no i aronię), zapełniam nie więcej jak pół zamrażarki i sukcesywnie robię z nich kompoty. Przy mrożeniu są mniejsze straty witamin niż przy gotowaniu do słoików. Każdy sposób dobry ;:215 zależnie od możliwości

Chciałabym jeszcze napisać kilka słów o aronii. jako ,że mam ją od wielu lat stwierdzam ,że świetnie się sprawdza jako krzew ozdobny , w ogóle nie choruje, nie wymarza (dotyczy to również kwiatów), jest praktycznie bezobsługowy.
Jej owoce to prawdziwe bogactwo związków biologicznie czynnych, wielu witamin , pektyn...to prawdziwa naturalna apteka.
Działa przeciwnowotworowo , uwalnia organizm od toksyn,pozwala regulować nadciśnienie tętnicze, przeciwdziała chorobom serca i układu krwionośnego, łagodzi nerwy,usprawnia przemianę materii , poprawia gospodarkę tłuszczami.
Owoce są świetnym dodatkiem do soków , kompotów, dżemów, można z nich robic wspaniałe wina, nalewki i co kto jeszcze sobie wymyśli...
Polecam wszystkim NA ZDROWIE!
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Beatko,wstąpiłam przypadkowo do twojego ogrodu i nie mogłam przejść obojętnie więc zostawiam jakiś ślad, bardzo podobają mi się takie naturalistyczne nasadzenia, masz piękne róże ,znalazły miejsce też te angielskie, śliczne masz Hosty, zresztą cały twój ogród jest w pięknych kwiatach,to jest to co,lubię dobrze że mamy swoje roślinki, one są lekarstwem na wszystkie dolegliwości ,pozdrawiam ;:3 :wit
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Beatko, moja mama choruje właśnie na nadciśnienie tętnicze. Sok aroniowy dodaje do herbaty. ;:333
Mnie też przerażają ludzie, którzy kupują w sklepie napoje gazowane całymi zgrzewkami - niestety. Potem w szkołach widzi się otyłe dzieci - właśnie od słodkich gazowanych napojów i przekąsek zawierających tzw. puste kalorie. ;:202
Ja jestem temu bardzo przeciwna, nie uznaję kupnych soków dżemów i sałatek, ;:134 choć z drugiej strony przez to całe lato siedzę w kuchni i robię przetwory. :twisted: Co roku na przykład robię ok 200 litrowych butelek soku owocowego. Ale to już moje zboczenie ;:306
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”