Ogrodowo, hortensjowo i zielono
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogrodowo, hortensjowo i zielono
Małgosiu podziwiam twoje hortensje i proszę cię wytłumacz mi jak laikowi najlepiej z fotkami co to znaczy, że ogrodowe kwitną na zeszłorocznych pędach. Ja swoją niby okrywałam i zero kwiatów. Czy one zawiązują pączki na czubkach pędów jesienią, pytam, bo kupiłam sobie w tym roku hortensję z pąkami i jest niska zdrewniałe pędy ma przycięte i na czubkach zielonych pąki no i jest ponoć ogrodowa. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
- slotys
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lut 2012, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu to prawda hortensje ogrodowe kwitną na zeszłorocznych pędach. Ale to nie znaczy ,że pąki kwiatowe zawiązują na czubkach zdrewniałych łodyg. Pąki zawiązywane są na całej długości zdrewniałej łodygi . Gdy bliżej przyjrzysz się gałązce /najlepiej późnym latem/zauważysz , że przy każdym listku tworzy się zielony pączek . Albo jeszcze inaczej - gdy po pierwszych przymrozkach opadną liście na łodydze zostają wtedy tylko pączki. To właśnie z nich jeżeli nie zmarzną ,wiosną wyrastają młode gałązki , na czubkach których tworzą się kwiaty.
Moje dopiero pierwszy raz w swojej kadencji , w tym roku wypuściły młode pędy prawie z każdego oczka. Do tej pory często przemarzały nawet do wysokości 2 oczka. Wtedy musiałam ścinać nie tylko przekwitłe kwiatostany ale również skracać pędy do granicy przemarznięcia. Ale to ,że skracamy pędy wcale nie znaczy ,że pozbawiamy się kwitnienia. Rośnie wtedy mniejszy krzak ale z kwiatami , ponieważ część pąków przetrwała Czasami po ostrej zimie zdarzało się tak ,że hortensje musiały odbijać z ziemi z powodu przemarznięcia , jednak i tak zakwitły /mniej obficie/ ponieważ posadzone są głęboko i kwiaty rozwinęły się z pąków znajdujących się pod ziemią.
Szczerze... to teraz zastanawiam się ,czy dobrze zrobiłam nie skracając pędów wiosną.Owszem teraz krzaki są duże i kwiatów jest całe mnóstwo ale czy kwiatostany ich będą tak duże jak w innych latach. Czy roślina da sobie radę z taka ilością kwiatów. Ale jak nie spróbuję nie będę wiedziała . Będzie to nowe doświadczenie w hodowli tych pięknych roślin.
No to się rozpisałam . Aniu jak będziesz miała jakieś pytania - pisz....
Moje dopiero pierwszy raz w swojej kadencji , w tym roku wypuściły młode pędy prawie z każdego oczka. Do tej pory często przemarzały nawet do wysokości 2 oczka. Wtedy musiałam ścinać nie tylko przekwitłe kwiatostany ale również skracać pędy do granicy przemarznięcia. Ale to ,że skracamy pędy wcale nie znaczy ,że pozbawiamy się kwitnienia. Rośnie wtedy mniejszy krzak ale z kwiatami , ponieważ część pąków przetrwała Czasami po ostrej zimie zdarzało się tak ,że hortensje musiały odbijać z ziemi z powodu przemarznięcia , jednak i tak zakwitły /mniej obficie/ ponieważ posadzone są głęboko i kwiaty rozwinęły się z pąków znajdujących się pod ziemią.
Szczerze... to teraz zastanawiam się ,czy dobrze zrobiłam nie skracając pędów wiosną.Owszem teraz krzaki są duże i kwiatów jest całe mnóstwo ale czy kwiatostany ich będą tak duże jak w innych latach. Czy roślina da sobie radę z taka ilością kwiatów. Ale jak nie spróbuję nie będę wiedziała . Będzie to nowe doświadczenie w hodowli tych pięknych roślin.
No to się rozpisałam . Aniu jak będziesz miała jakieś pytania - pisz....
- slotys
Zobaczcie jaka jest w chwili obecnej różnica w wielkości pąków kwiatowych różnych odmian hortensji ogrodowej w tym samym wieku.

Uploaded with ImageShack.us

A to dla porównania zeszłoroczny maluszek tej wczesnej .

A to dla porównania zeszłoroczny maluszek tej wczesnej .

- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Moich ogrodówek nie osłaniałam i właśnie ładnie poodbijały od ziemi zawiązując paki.Bardzo szybko rosną
Szybciej niż bukietowe.

- slotys
Ewciu to super !!! Zima była w tym roku łaskawa dla roślin więc będzie co podziwiać...
Czy czerwona pęcherznica nie jest zjawiskowa - chyba teraz króluje w ogrodzie...

Żółta natomiast zaczyna przekwitać

Czy czerwona pęcherznica nie jest zjawiskowa - chyba teraz króluje w ogrodzie...

Żółta natomiast zaczyna przekwitać

- slotys
No to teraz ,żeby coś się działo - kilka portrecików ...

- Lady-r
- Przyjaciel Forum
Małgosiu obejrzałam sobie mój krzaczek i odbił on prosto z ziemi, a pąków kwiatowych nie widać. Kupiłam też sobie w tym roku, ale jest jeszcze w doniczce hortensję everbloom czy masz taką? 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- slotys
Aniu spokojnie , ta hortensja może jeszcze zakwitnąć. Może potrzebuje więcej czasu , odbija od ziemi. Ja też mam taki jeden młody krzaczek i czekam cierpliwie na kwiaty.
Niestety nie mam odmiany EVERBLOOM - te hortensje kwitną podobno na zeszłorocznych i tegorocznych pędach.
Jeżeli tak faktycznie jest powinny kwitnąć bez zimowego okrywania.
Niestety nie mam odmiany EVERBLOOM - te hortensje kwitną podobno na zeszłorocznych i tegorocznych pędach.
Jeżeli tak faktycznie jest powinny kwitnąć bez zimowego okrywania.
- slotys
Jeszcze kilka fotek i do łóżeczka ,bo jutro raniutko niestety do pracy a ja jestem śpioch.... DOBRANOC

- Lady-r
- Przyjaciel Forum
A o której wstajesz? 

Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- slotys
Aniu trochę spóźniona odpowiedź - wstaję o 5,30. Poniedziałek, wtorek jeszcze daję radę ale od środy to już zaczyna się kosmos.
-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
Przyszłam z rewizytą i zostaję na stałe ...uwielbiam hortensje ...a u Ciebie kwitną jak szalone
Piękna okolica z altanka ...sielsko,nic tylko usiąść i podziwiać otaczające piękno
Ta fotka z różą Multiflorą ,piwoniami i irysami syberyjskimi ...jest bajeczna
Pozdrawiam i będę zaglądać !!

Piękna okolica z altanka ...sielsko,nic tylko usiąść i podziwiać otaczające piękno

Ta fotka z różą Multiflorą ,piwoniami i irysami syberyjskimi ...jest bajeczna

Pozdrawiam i będę zaglądać !!
marzenia się spełniają! Dana
- slotys
Danusiu witam Cię serdecznie . Bardzo mi miło słyszeć tak ciepłe słowa płynące z ust właścicielki tak cudownego ogrodu. Minie pewnie ze 100 lat kiedy mój ogród będzie taki uporządkowany i gęściutki . Bardzo proszę zaglądaj kiedy tylko będziesz miała ochotę . Hortensje szykują niezły pokaz więc tym bardziej zapraszam....
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Witaj Małgosiu.Dziś zwiedzam ogrody z Podkarpacia .Tak więc trafiłam do pięknie położonego, kolorowego i bardzo dużego ogrodu. Zwiedziłam go i z wrażenia oniemiałam.Twoja kolekcja hortensji mnie urzekła.Powiedz proszę,czy nadal uprawiasz Sundavillę.? Pokazałaś piękny okaz.
- slotys
Alu witam Cię w moim ogrodzie . Dziękuję za miłe słowo.
Sundaville ze zdjęcia to niestety historia. Tej zimy opanowały ja wciornastki i niestety nie pomogły żadne opryski .
Ale mam mniejszą , którą udało mi się uratować .Powoli wraca do siebie i zawiązała nawet pączki kwiatowe więc może pocieszy oczy pięknymi kwiatuchami.
Sundaville ze zdjęcia to niestety historia. Tej zimy opanowały ja wciornastki i niestety nie pomogły żadne opryski .
Ale mam mniejszą , którą udało mi się uratować .Powoli wraca do siebie i zawiązała nawet pączki kwiatowe więc może pocieszy oczy pięknymi kwiatuchami.