Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 13

Post »

A co ;:306 inne zwierzątka też chcą żyć ;:306 a skoro te nie gryzą to mogą sobie istnieć. ;:172
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Dalej twierdzę, że jesteś niemożliwa hodować pająki i urządzać polowania :roll:
Aga nas zaraz pogoni ;:170
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majeczki obie, granica do której mogę o tym rozmawiać, jest już na granicy ;-) błagam, zastopujmy, bo mi słabo! ;-)
Bożenko, super, jestem pod wrażeniem! Będziesz miała dużo radości z zamówionych roślin... kuruj się i nie daj chorobie ;:196
Awatar użytkownika
tu_Brzoza
100p
100p
Od: 5 gru 2012, o 07:44

Post »

aguniada pisze: Feluś, jak płynie życie? Widzę, że też w pionie trzyma Cię myśl o rychłym weekendzie... muszę przyznać, że rozleniwiłam się maksymalnie... Jeśli chodzi o trawnik, to jeszcze zobaczysz jak to wyjdzie w praniu, natomiast Twoją myśl o czynności darcia darni jako pociągającej muszę chyba jakoś ukryć, bo jak przeczyta ją PanM to go telepnie! :D
Po maratonie w pracy miałam nie włączać komputera w domu, ale... "uzależniam się" w opisie zobowązuje, nieprawdaż? ;)
Życie płynęło mi dziś pracowicie, ale udało się wyjść na czas. Jutro dogrywka.
Co do ukrywania moich darniowych dywagacji przed PanemM to sądzę, że po prostu uznałby mnie za ogrodowego głupola ;:218
Poza tym nie zapominaj, że on drze darń kilkuletnią, a moja będzie młodziutka. Idę zerknąć na Wyspę i chyba pójdę wcześniej spać. Może przyśni mi się bieżnia.. Zaliczyłabym przynajmniej tyle aktywności fizycznej :;230

Świecznice bardzo interesujące. Swoją drogą jaka adekwatna nazwa. :)
Czy mogłabyś podać mi ew. na PW jeśli tutaj nie wolbo namiary na tych panów o których piszecie?..
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguś swoje aż trzy kępy świecznicy posadziłam pod koniec ubiegłego lata pod tym betonowym płotem, pomiędzy świerkiem i trzema innymi iglakami, słoneczko tam prawie nie dochodzi. Widziałam ostatnio te kępki, nawet jakoś specjalnie liści nie straciły, liczę że będzie dobrze, bo chciałabym ich dokupić na rabatę przed domem, właśnie od północy, mało co tam chce rosnąć. U Ciebie przy hotensjach powinny wyglądać bajecznie.
Zauroczona trawiastymi i białymi kwiatami - kłosami mnie jakoś jeszcze kręci SANGUISORBA BIAŁA (Sanguisorba tenuifolia Alba)
nie znalazłam lepszego zdjęcia (mam nadzieję, że się nie obrazisz, nie chciałabym Ci zaśmiecać wątku, więc tylko daj znać, a zaraz usuwam wpis)

Obrazek

?kwiaty- przewieszające się białe kłosy
?okres kwitnienia- VII- IX
?liście- pięknie powycinane rozety
?wysokość- 140 cm
?stanowisko- słoneczne, półcieniste,
?gleba- rośnie na każdej, ale najlepiej na żyznej, odczyn zbliżony do obojętnego
?zastosowanie- na mieszane rabaty bylinowe, najładniej pojedynczo na trawniku lub podsypany żwirkiem
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Witaj Aguś Nowo rocznie a skoro posty wcześniej poznikały to u Ciebie akurat powtórzę swoje wcześniejsze pytanie bo mnie bardzo interesuje , kiedy przycinasz pierwszy raz swoje pęcherznice że tak ładnie rosną? przed kwitnieniem jeszcze ? czy po?
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
x-ag-a
---

Post »

Moniko, witam noworocznie, serdecznie! Pamiętam Twoje zapytanie, ale chyba nie zdążyłam na nie odpowiedzieć - wybacz...
Pęcherznice nie boją się cięcia, wręcz go potrzebują dla ładnego rozkrzewiania... Ja tnę młode przyrosty (staram się utrzymywać krzewy na wysokości 2,5m) o połowę i drugi raz wykonuję cięcie jesienią (wrzesień/październik). Widziałaś moje na zdjęciach, prawda? Pozdrawiam :wit
Nelu, dziękuję za kolejną porcję informacji o świecznicach - dzięki Tobie i kilku innych forumkach wiem o nich coraz więcej i coraz bardziej mnie zachwycają! Zgłębię dostępne u nas odmiany i postaram się zaplanować kolejne, poza Brunette... Nie usuwaj absolutnie zdjęcia - ta biała świecznica jest zjawiskowa!
Feluś, musisz wpisać na all użytkownika 'podstolecmarek' - polecany sprzedawca bylin. Jak czytam, dzień minął Ci szybko; mnie też... jeszcze tylko dwa dni - zawsze mógłby tak tydzień pracy wyglądać ;-) Bieżnię zaliczyłam, spaliłam przysłowiowego pączka, mam nadzieję, że zapału wystarczy mi przynajmniej do wiosny - mam konkretny plan. Świecznica szalenie efektowna, można ją u Ciebie zaplanować pod warunkiem, że znajdziesz cień :)
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Aguniu, cieszę się, że ja też czasem mogę się na coś przydać :;230 A na fotce to nie świecznica ;:185 To Sanguisorba... ale też mnie nęci swoją urodą.
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Widziałam Aguś :) i dlatego pytałam u mnie na tej drugiej działce glina i wszystko słabo rośnie więc ciąć powinnam zacząć :) to im powinno pomóc
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
x-ag-a
---

Post »

Nelu, chyba jestem już zmęczona - nie zrozumiałam; teraz czytając raz jeszcze Twój wpis, pojęłam wszystko. Roślina tak czy inaczej bardzo atrakcyjna!
Moniko, jak najbardziej ciąć :) Na początku szkoda mi było każdej skracanej gałązki; teraz nabrałam wprawy. Pęcherznicom cięcie się spodoba :)
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Aguś, po całym dniu w fabryce... wszyscy chyba już czujemy zmęczenie, a przecież dopiero co wolne się skończyło, nic to, przywykniemy. ;:196
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Agnieszko! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Przede wszystkim,żeby skończyły się Twoje dolegliwości.
Jak zwykle , nie dałam rady przeczytać wszystkiego. Ale wiem o planach na nowy sezon i jestem bardzo ciekawa efektów. Wygląda na to,że zmiany będą duże... Pamiętam , jak czytałam o zmianach u Kajpej - było tak pięknie, a potem jeszcze piękniej. U Ciebie tak samo. Udoskonalasz miejsce tak pełne uroku...
Bardzo bym chciała być na takim etapie.
Mam pytanie dotyczące ławki, stojącej za rabatą wrzosową - czy robiłaś ją na zamówienie? Czy kupiłaś?
Czy możesz mi poradzić, jaką pęcherznicę bordową kupić? Wiem,że jest kilka podobnych odmian, nie mogę się zdecydować. Ty masz Diabolo?
I poproszę o adres do dobrego źródła paproci w Józefinie!
Pozdrowienia dla PanaM.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
tu_Brzoza
100p
100p
Od: 5 gru 2012, o 07:44

Post »

Aguniu,
dziękuję za namiar. Zajrzałam i... uciekłam. Chciałabym wszystko. Wrócę tam z pewnością jak już przygotuję teren i będę miala chociaż mglisty plan rabat. Chyba wszystkiego do tego czasu nie wykupicie? ;-)
Gratuluję spalenia pączka! Musiałaś ostro bieżyć (biegać/maszerować - co robisz na swojej bieżni?)
Czy północna ściana przed domem byłaby wystarczająco zacienionym miejscem?.. Świecznice ładnie mogłby wyglądać pod kuchennym oknem.

Niech mnie ktoś stąd wygoni! O 5:30 zadzwoni budzik, a ja wciąż tutaj...
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aguniu serce Ty moje ;:168 strasznie Cię przepraszam ;:196 nie chciałam, zrobiłam to w bezmyślności :oops:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Obejrzałam Sanguisorbię 8-) Nie wiem, czemu, ale byłam przekonana, że ta roślina nie rośnie wyższa niż pół metra. Pewnie nie doczytałam informacji :? A wzrostu ma w sam raz...Może się gdzieś trafi.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”