Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki gruntowe
Czyli jak gęsto teraz masz?
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tej chwili co 15 cm, wg mnie jeszcze troszkę za gęsto a siałam co 5 cm po jednym nasionku, z myślą, że jak wzejdzie co trzecie to będzie OK. A tu jak na złość wszystkie wzeszły, mimo takiej okropnej pogody (były pod włókniną). Nic już nie będę ruszać, niech się dzieje co chce, poszły na sznurki i niech sobie radzą.
Pozdrawiam! Gienia.
Ale macie piekne ogorki, moje dopiero wypuszczaja pierwsze liscie wlasciwe, taka w tym roku katastrofa z ogorkami. A ziemia na jesien obornikowana, a ponoc one tak lubia obornik, a nie rosna 

- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
No wlasnie, Gieniu, ja zrobilam podobnie, z mysla, ze nie wszystkie wzejda. Mam je co 10 cm...W tej chwili co 15 cm, wg mnie jeszcze troszkę za gęsto a siałam co 5 cm po jednym nasionku, z myślą, że jak wzejdzie co trzecie to będzie OK. A tu jak na złość wszystkie wzeszły...
Sprobuje rozsadzic, moze przyjma sie w nowym miejscu.

Pamiętaj,aby przed przesadzeniem dobrze je podlać,w dołki w które mają być przesadzone też wlać sporo wody i wykopywać z dużą ilością ziemi wokół ogórka tak aby nie naruszyć jego korzeni,bo ogórki źle to znoszą i ciężko się przyjmują.wanderka pisze:Sprobuje rozsadzic, moze przyjma sie w nowym miejscu.
Ja swoje rozsadziłem z pełnym powodzeniem.
Re: ratunek ogórków
To prawidłowo,że się rozrastają.Dobrze rozwinięte liście i krzak są niezbędne do prawidłowego rozwoju ogórków.W tym okresie krzaki mają największy przyrost,a same ogórki nie rosną tak szybko.Jeżeli zawiązki nie żółkną i nie opadają,a są zielone i twarde to wszystko z nimi w porządku.
Ogórek ma duże zapotrzebowanie na wodę w okresie owocowania,jeżeli rośnie na słabej ziemi powinien też być zasilony może być dolistnie np:Florowitem, Substralem do ogórków itp.
Ogórek ma duże zapotrzebowanie na wodę w okresie owocowania,jeżeli rośnie na słabej ziemi powinien też być zasilony może być dolistnie np:Florowitem, Substralem do ogórków itp.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Re: ratunek ogórków
Mam ogórki przykryte włókniną (wiekszość Izyd i 3 sztuki Octopusa). Pomimo, że były cały czas przykryte włókniną, widzę małe ogóreczki. Czy one się utrzymają, czy odpadną? Jak to jest z zapylaniem ogórków? Zapylają je pszczoły czy wiatr? Czy możliwe jest zapylenie pod włókniną? Na działce mam duzo wiatrów i przez włókninę przewiewa. Nie wiem co robić. Na działce nie jestem codziennie, czasem są kilkudniowe przerwy, przeważnie przyjeżdżam tam po 16-tej. Szkoda mi odkryć, z drugiej strony chcę mieć ogórki. Uniosłam włókninę na prętach z włókna szklanego tworząc mininamiocik wysoki na 30cm w szczycie. Dzięki temu jest przeciąg
Jak przyjeżdżam na działkę odkrywam je na jakiś czas i znowu zakrywam.

Moje nowe imię Szansa 

- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Irek, przesadziles ogorki juz takie podrosniete? Ok 30 - 50 cm? jeśli tak, to dzisiaj przeprowadze swoje!
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czy myślicie, że jeszcze mogę wysiać ogórki? Pierwsze się utopiły, drugie - melonowe, nie rosną. Teraz kupiłam "normalne" i zastanawiam się czy jest sens jeszcze coś w tym roku z nimi zrobić.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wysiewaj, drugi rzut ogórków (w ub. roku, niezbyt długi rządek) siałam chyba 4 lipca, były na mizerię. Zbiór był , o ile pamiętam - koniec sierpnia/wrzesień.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Dziękuję bardzo. Lecę siać 

- Seymour
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 kwie 2010, o 12:48
- Kontakt:
Choroba Ogórków
Dziś po wyjściu na działkę zobaczyłem dziwną niby ?piankę? wokoło niektórych ogórków. Nie mam pojęcia co to może być i jak z tym czymś walczyć. Dodam że zmienia to kolor na żółty i przypomina piankę montażową. Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki. Zamieszczam zdjęcia.

Seymour Birkoff
La Femme Nikita
La Femme Nikita
Nie śpiesz się tak z tym siewem. Najlepiej namocz dzisiaj nasiona i poczekaj aż skiełkują. Dzisiaj środa więc w sobotę możesz siać. We wtorek powinnaś oglądać już małe siewki. Jeśli posiejesz suche nasiona, to nie wzejdą tak szybko.
Pozdrawiam serdecznie,
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Ruda mój dopiero kwitnie,mam go pierwszy raz i jestem ciekawa,jakie będzie miał owoce. Niektórzy twierdzą,że mogą mieć nawet 50cm długości.