Zielony dom, zielony balkon:D

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zielony dom, zielony balkon:D

Post »

Paula15 pisze:To cały czas jeden i ten sam :wink: Reszta jest jeszcze za mała na fotografowanie :)
Wiem, sam mam całą armię maluchów i nie da się ich sfotografowac bo ciągle takie mokre, że na zdjęciu tylko wychodzi plama...

Paula15 pisze:To co pokazałam rośnie w doniczce i nazywa się Skrzydłokwiat, więc na pewno to nie to samo :wink:
Wiem, że to skrzydłokwiat i nektórym się udaje go trzymać w akwarium a niektórym gnije... Mój już musiał być z tych od pokoleń moczonych bo trzymał się dzielnie ;:306
Zresztą przeczytaj http://forum.superakwarium.pl/post289492.html#p289492
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jang pisze:Wiem, sam mam całą armię maluchów i nie da się ich sfotografowac bo ciągle takie mokre, że na zdjęciu tylko wychodzi plama...

Skąd ja to znam ;:306 :;230 Już tyle razy próbowałam i nic z tego nie wyszło :;230

jang pisze:Wiem, że to skrzydłokwiat i nektórym się udaje go trzymać w akwarium a niektórym gnije... Mój już musiał być z tych od pokoleń moczonych bo trzymał się dzielnie ;:306

Pierwsze słyszę, że go można w akwarium trzymać :shock: Człowiek uczy się całe życie :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

No, no ...pięknie się prezentują krotony ;)
Owadożery, Masz? nie wiedziałam :oops:
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, dziękuję :D
Owadożerki mam, ale specjalnie się nimi nie chwaliłam, bo jeszcze nie ma za bardzo czym ;:306 To są maleństwa wysiane :) Tylko Rosiczka, którą pokazałam i Tłustosz 'Tina' są większe :)

Odkryłam, że mój skrętnik z marketu jednak jest odmianowy :heja :tan To Hope :D
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Paulinko to trafiłaś odmianowca ;:oj super okazja ;:215
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Piękne krotony :) i faktycznie są wytrzymałe :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja się nie daje zarazić owadożerami..chociaż mi się podobają ;:224

O Widzisz - odmianowca Masz i o tym nie Wiedziałaś...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, na to wygląda :tan Kwiaty tej odmiany na zdjęciach w necie są identyczne jak u mnie :heja
Celinko, dziękuję ;:196 Mam nadzieję, że u mnie się utrzymają :)
Justynko, ja z początku też tak miałam, ale jak zaczęłam oglądać je w necie, to przepadłam :wink:

A co u mnie... nic specjalnego się nie dzieje. Skrętnik nadal obsypany kwiatami i ciągle wypuszcza nowe pędy, przez co nie mogę go przesadzić z tego okropnego podłoża marketowego :roll: Poza tym pryskałam Anthurium, które zresztą będzie kwitło i naleciało na liście Skrętnika i zrobiły się brązowe plamki ;:223 Pączki na białym falku pęcznieją, a i miniaturki nie próżnują:

Jedna przedłużyła pęd i ma kwiatka i pąk :)
Obrazek

A druga listek sercowy :wink:
Obrazek

Fiołek zaczyna rozchylać pierwsze pąki :) W rzeczywistości kolor jest jeszcze bardziej bordowy, a w środku jest biała plamka :)
Obrazek

Moje pierwsze Paphiopedilum zakupione u Pati siedzi sobie i się ukorzenia :heja Paza tym chyba zachorowałam na paphiopedilioze ;:167
Obrazek

Skoro jeszcze nie pokazywałam to pokażę teraz- Tłustosz 'Tina' Pinguicula Tina'
Obrazek

Wysiana Drosera sessilifolia- jednoroczna dlatego tak szybko rośnie :wink: Choć przez to wykiełkowała jako pierwsza, a wtedy nie było jeszcze dużo słońca i siewki się wyciagnęły :roll:
Obrazek

I żeby nie było tak kolorowo, ściągając koszyk z kaktusami do podlania zrzuciłam doniczkę z wykiełkowanymi nasionami Drosera sp. Auyan Tepui, które najlepiej wykiełkowały ze wszystkich ;:223 ;:145 Wsadziłam wszystko z powrotem do doniczki i postawiłam na parapecie, ale raczej nic z tego nie będzie ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

A ja z owadożerami mam pod górkę, z Tłustoszem też.
Zeszłego lata miałam , teraz nie mam.
Dam sobie z nimi spokój, chyba się nie lubimy.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje mam od niedawna i zimy jeszcze nie przechodziły, ale jak na razie się dogadujemy :D A jakie owadożerne miałaś?
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54

Post »

Wreszcie coś do pooglądania :lol: :lol: :lol: skrętnika też mogłaś pokazać ... znowu :wink: z owadożernymi nie mam doświadczeń, ale mam chciejstwo, boję się tylko jak je zimą wykarmić ;:131
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

mrinwestor pisze:A ja z owadożerami mam pod górkę, z Tłustoszem też.
sylvi pisze:z owadożernymi nie mam doświadczeń, ale mam chciejstwo, boję się tylko jak je zimą wykarmić ;:131
Paula15 pisze:Moje mam od niedawna i zimy jeszcze nie przechodziły, ale jak na razie się dogadujemy :D A jakie owadożerne miałaś?[/size]
:?: nie rozumiem ? jakie zimowanie ? jakie karmienie ?
Rosiczki, tłustosze, przynajmniej te o których tu mowa nie zimują. Najlepsza dla nich temperatura to 20 - 25 zt. C przez cały rok. Jasno ale nie na bezpośrednim słońcu. Karmienie ? - tylko woda ! żadnego dodatkowego papu. Natomiast jeśli chodzi o latające papu to one bez niego z samej fotosyntezy bez problemu przeżyją :) ale mając mięsko oczywiście rosną lepiej :roll: Tam gdzie leci z kranu miękka wystarczy przegotować i następnego dnia podlać. Tam gdzie jest twarda lub bardzo twarda to gotowanie może nie wystarczyć. Niegazowana mineralna albo destylowana :)
Rosiczkom wystarczy czasami a tłustoszom najlepiej przed każdym kolejnym podlewaniem (dolaniem wody do podstawki) zrobić jeden lub dwa dni przerwy aby korzonki mogły zaczerpnąć ciut powietrza :)
U tłustoszy okres zimowania objawia się tym, że rosną im mniejsze ale za to grubsze listki i to tyle a za to ile owocówek mniej w domu ;:172
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio, nie będę Was zanudzać kolejną fotką skrętnika :wink: A tak jak napisał Jan, nie trzeba karmić "owadożerców"- przeprowadzają proces fotosyntezy jak "zwykłe" rośliny :D Choć czasami jak upoluję jakąś ziemiórkę, to im ją wrzucę, choć na szczęście rzadko je widuję :wink:

Janie, mi bardziej chodziło o to, że zimą są gorsze warunki i jak nie patrzeć rośliny nie wyglądają tak dobrze jak za oknem jest dużo słonka ;:3 Są zielone, bardziej wątłe, na torfie prędzej o pleśń :roll: Swoje rosiczki podlewam destylowaną- i tak kupuję ją do storczyków, a nawet jeśli bym ich nie miała i tak bym podlewała destylką- zawsze to bezpieczniej. Rosiczki zawsze mają w podstawce wodę-czasem więcej, czasem mniej, ale zawsze i nic im się nie dzieje :) Tłustosza dzień przesuszam :) Czasami zdarzyło mi się do innych roślin wlać źródlaną, ale mineralną bym się bała :roll:
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Paula15 pisze: na torfie prędzej o pleśń :roll:
Coby pleśń nie miała za bardzo ochoty się zadomowić najlepiej do mieszanki (tłustosze) torfu (rosiczki) dosypać odrobinę pyłu z węgla drzewnego (ten co na grilla).
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:223 ;:223 I właśnie sobie po Twoim poście uświadomiłam, że miałam też go dosypać do podłoża storczyka, którego wczoraj przesadzałam ;:223 Szybka jestem, nie ma co ;:306 Ale do tłustoszka i rosiczki nasypię na wierzch :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”