Kaktusowo u Abaddon'a

Zablokowany
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusowo u Abaddon'a

Post »

hen_s pisze:Polecam zdecydowanie zakupy nadwyżek od sprawdzonych hodowców lub kolegów hobbystów. Ot, chociażby na dorocznych wystawach PTMKowkich. Rośliny śliczne, zwykle dobrze oznaczone i przystosowane do naszych warunków hodowlanych. :)
Pozwolę sobie na mały komentarz w tym wątku :wink:
Tych dobrze opisanych roślin na dorocznych wystawach PTMKowskich to bym taki pewny nie był. Probowałem coś wartościowego znaleźć w tamtym roku na wystawie PTMK w Warszawie i nie jest tak, że hodowcy pozbywają się wartościowych roślin ze swoich nadwyżek. W większości były to najbardziej popularne i najłatwiejsze do wysiewu rośliny. Z ledwością wróciłem do domu z dwoma lobiwkami.
Z opisami też różnie bywa. Często wiemy tylko jakiego rodzaju jest kaktus... Ze świecą w ręku można było szukać roślin oznaczonych numerami polowymi, o ile w ogóle takie były dostęne (przynajmniej ja nie widziałem). Może w Lublinie jest inaczej...
Chociaż przyznam, że z niecierpliwością czekam na kolejną czerwcową wystawę w ogrodzie botanicznym UW w Warszawie :D A może jednak coś się trafi... (nie chciałbym pisać, że nadzieja...)

Sam unikam robienia zakupów w marketach :D
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Mateuszu bardzo ładna zbiorówka ;:333

Widzę, że u Ciebie też różne różności jak i u mnie.

Nie będę zarzekać się, że ja w marketach nic nie kupuję bo zełgam okrutnie.
Zdarza mi się ;:224

Częściej jednak kupuję od hodowców - naprawdę ten sposób polecam.
przemek_pc pisze:Tych dobrze opisanych roślin na dorocznych wystawach PTMKowskich to bym taki pewny nie był. Probowałem coś wartościowego znaleźć w tamtym roku na wystawie PTMK w Warszawie i nie jest tak, że hodowcy pozbywają się wartościowych roślin ze swoich nadwyżek. W większości były to najbardziej popularne i najłatwiejsze do wysiewu rośliny. Z ledwością wróciłem do domu z dwoma lobiwkami.
Z opisami też różnie bywa. Często wiemy tylko jakiego rodzaju jest kaktus... Ze świecą w ręku można było szukać roślin oznaczonych numerami polowymi, o ile w ogóle takie były dostęne (przynajmniej ja nie widziałem). Może w Lublinie jest inaczej...
Nie w pełni zgadzam się z Tobą.
Ty masz ścisłą specjalizację i rzeczywiście z lobivia i szeroko pojętej rebutia na wystawie do sprzedaży ja nie widziałam nic ciekawego.

Ja i mam wrażenie, że Mateusz również :wink: nie jesteśmy wierni jednemu rodzajowi i dla nas ciekawy kaktus godzien zakupu to może być np coryphantha maiz-tablasensis CH 643
lub parodia CH 986
obie roślinki z ubiegłorocznej wystawy w Warszawie :tan
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obiecałem zdjęcie roślinek, którymi zapełniłem puste doniczki :)

Obrazek

Osobnicy na zdjęciu, zaczynając od lewego górnego rogu:
1. Brasilicactus haselbergii
2. Rebutia marsoneri
3. Notocactus warasii
4. Notocactus submammulosus
5. Notocactus sp. (możliwe że to Notocactus uebelmannianus lub Notocactus crassigibbus, byłoby coś wiadomo gdyby zakwitł)
6. Mammillaria microhelia

Kaktusów przybyło ale też kilka ubyło. Opuntia microdasys var. albispina powędrowała do mojej lubej, a Gymnocalycium pungens do krainy wiecznych kwitnień :)
Martada pisze:Ja i mam wrażenie, że Mateusz również :wink: nie jesteśmy wierni jednemu rodzajowi i dla nas ciekawy kaktus godzien zakupu to może być np coryphantha maiz-tablasensis CH 643
Co do tego to się zgadzam ale mimo wszystko staram się kupować głównie rośliny z rodzaju, który najbardziej mi się podoba :) Często jest tak, że spotka się roślinkę na tyle ciekawą, że się ją weźmie bez względu czy trafia w ukierunkowanie czy nie :)
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Ładniutkie i w sam raz do pustych doniczek.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Śliczne roślinki, choć brakuje medio ;:65

A odnosząc się do wcześniejszych postów, to faktycznie - rośliny produkowane w Holandii czasem przechorowują, co innego z Hiszpanii. Ale z drugiej strony i w markecie można niezłe rarytasy trafić (wciąż żałuję, że Blossfeldii za marne grosze nie łykłem, a widziałem ze trzy razy), a u kaktusiarza dostać roślinę z błędem. A jeszcze inna sprawa, że z marketu NIGDY nie przywlokłem wełnowca. A od kaktusiarzy hoho...
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Zakupu fajowe,ale ciekawi mnie ten Notocactus nie określony,co to za stwór,życzę Ci ,aby zakwitł,bo mi się na prawdę widzi
za ciernie ;:63
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Noooo jak pięknie ;:138 bo te puste miejsca bardzo brzydko wyglądały ;:222 :wink:
Często jest tak, że spotka się roślinkę na tyle ciekawą, że się ją weźmie bez względu czy trafia w ukierunkowanie czy nie :)
Może kiedyś moje hobby przejdzie na wyższy poziom i zmienię sposób pozyskiwania roślin. Na razie pozostanę przy obecnie stosowanym, bo sprawia mi przyjemność :wink:
Zgadzam się z Tobą, może i nie jest to profesjonalne pozyskiwanie kaktusów ale sprawia nam, amatorom dużooooooo przyjemności i radości, więc czemu nie?
Nie rozumiem tej nagonki na zakupy w marketach. Wszędzie zdarzają się chore rośliny, również w kwiaciarniach i w roslinach od hodowców.
W tamtym roku kupowałam u hodowcy przez portal aukcyjny, dostałam Thelocactusa z przędziorkami.... :roll:
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

abaddon1986 pisze:(...) Osobnicy na zdjęciu, zaczynając od lewego górnego rogu:
1. (...)
6. Mammillaria microhelia
Moja M.microhelia (jedna z trzech mammillarii, które posiadam) kwitnie na bladożółto. Widzę, ze Twoja na różowo?
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No kwitnie tak jak to widać na zdjęciu :) Zapewne pytasz, bo masz wątpliwości co do poprawnej identyfikacji? :) W opisaniu tej roślinki kierowałem się sugestiami z wątku identyfikacyjnego :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Witam Was Mateuszu i Przemku.
Mammillaria microhelia ma kwiaty o dwóch kolorach - żółtym i różowym ( różowo-fioletowym ).
Mam je obie :

Obrazek Obrazek

Dodatkowo można to sprawdzić na tej stronie o mamilariach :
http://www.mammillarias.net/gallery/M?page=9
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

abaddon1986 pisze:No kwitnie tak jak to widać na zdjęciu :) Zapewne pytasz, bo masz wątpliwości co do poprawnej identyfikacji? :) W opisaniu tej roślinki kierowałem się sugestiami z wątku identyfikacyjnego :)
Nie, tak tylko pytam z ciekawości. Ja tam specjalistą od mammillarii nie jestem, ale akurat microhelia ma tak charakterystyczne uciernienie, że nie sposób pomylić jej z żadną inną. Po prostu nie wiedziałem, że kwitnie też na różowo :wink:
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja nie wiedziałem, że kwitnie na żółto :D W każdym razie fajna roślinka i mam nadzieję, że będzie jej u mnie dobrze :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

abaddon1986 pisze:A ja nie wiedziałem, że kwitnie na żółto :D W każdym razie fajna roślinka i mam nadzieję, że będzie jej u mnie dobrze :)
Ja mam ją już kilka lat i w zasadzie jest nie do zdarcia :wink: Zimuje sobie na balkonie razem z rebucjami i resztą bandy, gdzie temperatura w zimie przy dużych mrozach spada krótkotrwale nawet poniżej zera i nic jej nie jest. Zawsze kwitnie jak szalona, i zawsze jako pierwsza z całej kolekcji :D
Tylko jak to mammillaria cały czas przechyla się w stronę słońca, i często trzeba ją przekęcać (czasami wytarczy jej 2 dni, żeby całkowicie zmienić kierunek wzrostu...) :shock:
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro mówisz, że jest taka trwała to mnie to bardzo cieszy :) Ładna jest, więc byłoby dobrze by długo cieszyła mnie swoją obecnością. Planowałem w tym sezonie zamontować na ścianie płytę owiniętą folią aluminiową by odbijała promienie słoneczne, oświetlając kaktusy z tyłu. Nie wiem czy to dobry pomysł ale myślę, że wtedy miałyby na tyle równomierne światło, że nie wyginałyby się w żadną stronę :) Warto tak cudować?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19

Post »

Jak to mówią: potrzeba matka wynalazków, więc może i warto. ;:333