Henryk - moje kaktusy i sukulenty 3

Zablokowany
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 3

Post »

Dla mnie ta hybryda niebieska jest bez konkurencyjna ;:138
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko - nie wiem czy ten temat aż tak Cię interesuje...
Na wypadek jeśli tak to pragnę Cię poinformować, że każda "dobra" hybryda jest rejestrowana - dotyczy to hybryd echinopsisa, epiphyllum czy też innych. Wtedy podaje się oba krzyżowane gatunki (hybrydy) - czyli "rodziców". Cały kłopot polega na tym, że do tych informacji czasem jest trudno dotrzeć.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O, z fioletowego przeszliśmy na niebieski :wink:
Henryk, co do zdjęć to spróbuj z flashem - lepsze zdjęcia wychodzą czego przykłady masz u mnie w wątku. Co do lepszej bazy danych - wysłałem zapytanie do ludzi z grupy związanej z hybrydami.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Oj Henryku, przecież żartuję ;:170 dla mnie osobiscie nie ma znaczenia jakie ktoś, coś ma pochodzenie, dla mnie Twoje rośliny są piękne a czy mają numerki czy cyferki, czy gdzieś tam są umieszczone w bazie, dla mnie: wirtualnego odbiorcy to się nie liczy. Jak szukasz to dla siebie ;:215
A Ty się od razu obrażasz :cry:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nyskadu napisał(a):
Ty się od razu obrażasz :(
Ależ skąd - tylko wyjaśniam! :roll:
Artur89 napisał(a):
Do do lepszej bazy danych - wysłałem zapytanie do ludzi z grupy związanej z hybrydami.
Jestem bardzo zainteresowany. Jakby coś - daj znać. :)
co do zdjęć to spróbuj z flashem - lepsze zdjęcia wychodzą czego przykłady masz u mnie w wątku
U Ciebie patrzę i podziwiam - u siebie się uczę. Może z czasem będzie lepiej. :wink:
Oczywiście do rady się zastosuję. ;:108
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Henryku - zdjęcia robisz już nowym aparatem?
Ja się parę dni temu skusiłam jednak na drogawą lustrzankę i wcale nie jestem jakoś szczególnie zachwycona...przed laty pracowałam z takimi manualnymi aparatami, więc nie jestem zupełnie zielona, ale tak przywykłam do wygody kompaktu, że na razie tylko mnie irytuje nakład czasu przy robieniu fotek lustrzanką, zwłaszcza że portrety i zbliżenia nie wychodzą jakoś wyjątkowo lepiej; jeszcze się jej uczę, ale z ulgą sięgam po kompakt.
Attila przecudny - nawet jeśli trochę odrealniony...barwa "karminlila" tak mi się właśnie kojarzy.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Tak ciekawa dyskusja się tutaj toczy,że ja laik, aż pobiegłam do netu :roll: sprawdzić kolor tej kontrowersyjnej hybrydy
Attila Rheingold 283
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Kolor kwiatu Echinopsis " Attila ",ten od Henryka wygląda tak,jakby w czasie podlewania ktoś dolał atramentu.
Osobiście bardziej spodobał mi się kwiat Parodii weberiana,jak i sama roślina.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Henryku piękne kaktusiki nam pokazałeś ;:oj A conophytum ma super kwiatek :) Coraz bardziej podobają mi się te roślinki ;:108
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bebos napisał(a):
zdjęcia robisz już nowym aparatem?
Ja się parę dni temu skusiłam jednak na drogawą lustrzankę i wcale nie jestem jakoś szczególnie zachwycona...przed laty pracowałam z takimi manualnymi aparatami, więc nie jestem zupełnie zielona, ale tak przywykłam do wygody kompaktu, że na razie tylko mnie irytuje nakład czasu przy robieniu fotek lustrzanką, zwłaszcza że portrety i zbliżenia nie wychodzą jakoś wyjątkowo lepiej; jeszcze się jej uczę, ale z ulgą sięgam po kompakt.
Tak, część zdjęć robię już nowym aparatem.
Wstawiłem ten przydługi cytat dlatego, że całkowicie zgadzam się z tym co piszesz i mam identyczne odczucia. Też jakoś wolę stary kompakt...
KaRo napisał(a):
pobiegłam do netu sprawdzić kolor tej kontrowersyjnej hybrydy
Attila Rheingold 283
Na fotkach w necie właściwie wszystkie kwiaty tej hybrydy są jaśniejsze niż mojej. Stąd pisałem, że to pewnie dlatego, iż kwiat zmarzł w nocy a robiłem fotki po południu więc się trochę przebarwił. Bo aparat naprawdę oddał kolor całkiem dobrze... :roll:
maryjan13 napisał(a):
spodobał mi się kwiat Parodii weberiana, jak i sama roślina.
Parodie to moje ulubienice. KAŻDA z nich mi się podoba, każda jest inna ale jak piękna... Ta standartowo jedna z tych naj. :D
Paula 15 napisał(a):
conophytum ma super kwiatek :)
To bardzo dekoracyjne rośliny, szczególnie w kępie. Wtedy jak zakwitną to zadowolą najwięszego konesera.
Miałem ich dużą kolekcję ale na moim stanowisku nie za bardzo dobrze rosły (podobnie jak litopsy) i dlatego praktycznie z nich zrezygnowałem. Ale sentyment pozostał... ;:204
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

p. Henryku zaglądam tu bardzo często chociaż nie zostawiam po sobie śladu, ale zdjęcia i rośliny po prostu rewelacja. Czasem zastanawiam się nawet czy nie zakupić jakiejś parodii do swojej kolekcji bo bardzo ładnie kwitną, ale na all...o jest ich dosłownie jak na lekarstwo i nie wiem czy to przede wszystkim dobrze opisane kaktusy (myślę, że p.Paweł N. będzie miał dobrze opisane, ale z tym drugim sprzedawcą może być różnie)
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:To bardzo dekoracyjne rośliny, szczególnie w kępie. Wtedy jak zakwitną to zadowolą najwięszego konesera.
Miałem ich dużą kolekcję ale na moim stanowisku nie za bardzo dobrze rosły (podobnie jak litopsy) i dlatego praktycznie z nich zrezygnowałem. Ale sentyment pozostał... ;:204
U mnie na szczęście chyba im dobrze :D Naoglądałam się zdjęć w internecie i nie mogę uwierzyć, że mają aż tyle rysunków i kolorów skórki, kształtów ;:oj Niestety pewnie większość nieosiągalna :(
Masz Henryku jeszcze jakieś konofyta oprócz tego? Czy to było wysiewane czy kupione już jako roślina?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chaveiro napisał(a):
zastanawiam się nawet czy nie zakupić jakiejś parodii do swojej kolekcji bo bardzo ładnie kwitną, ale na all...o jest ich dosłownie jak na lekarstwo i nie wiem czy to przede wszystkim dobrze opisane kaktusy
Polecam gorąco zakup parodii. Szczególnie te mniejsze, z grupy microsperma śliczne! :)
Z prawidłowością nazw roślin jest różnie, niestety. Z mojego doświadczenia nie polecam żadnego sprzedawcy z wymienonych przez Ciebie...
Najlepsze obecnie i najpewniejsze parodie rosną w Gdańsku - tu kupuj jakby coś. :wink:

Tak w ogóle to miły człowiek z Ciebie. Dziękuję. :)
Paula15 napisał(a):
Naoglądałam się zdjęć w internecie i nie mogę uwierzyć, że mają aż tyle rysunków i kolorów skórki, kształtów ;:oj Niestety pewnie większość nieosiągalna :(
Czy chodzi Ci o litopsy (te mają wspominane przez Ciebie rysunki i kolory) czy o konofyta? Te jakby skromniejsze...
W każdym razie nieprawdą jest jakoby. Można je wysiać, zakupić.
Masz Henryku jeszcze jakieś konofyta oprócz tego? Czy to było wysiewane czy kupione już jako roślina?
Konofytów praktycznie już nie mam. W różny sposób odeszły z mojej kolekcji z powodów o których pisałem poprzednio.
Litopsów jeszcze kilka(naście) u mnie jest, niestety po wypadku w którym spadły z półki i się wymieszały są w znakomitej większości n.n. :(
Większość litopsów miałem z własnego wysiewu. Natomiast konofyta to masakryczne przeżycie przy wysiewie bo mają nasiona jak pył - te przeważnie kupowałem. Dobre źródła tych roślin są za granicą: w Niemczech i w Czechach.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Czy chodzi Ci o litopsy (te mają wspominane przez Ciebie rysunki i kolory) czy o konofyta? Te jakby skromniejsze...
W każdym razie nieprawdą jest jakoby. Można je wysiać, zakupić.
Chodzi o konofyta- znalazłam, chociażby te stronę http://www.flickriver.com/photos/tags/c ... teresting/ gdzie jest ich sporo :D
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

hen_s pisze:Bo aparat naprawdę oddał kolor całkiem dobrze... :roll:
aparat aparatem, ale i ustawienia monitora są przecież różne
Tak się złożyło, że widziałam te zdjęcia (bo wczytuję sie i w ten wątek, jako, że bardzo warto uważam), tak więc widziałam ten sam kwiat na dwóch różnych monitorach i różnica jest znaczna, widoczna chyba nawet dla tych, którzy nie rozróżniają tych czterdziestu iluś odcieni zieleni ;)
Aczkolwiek w każdej odsłonie taki.. nieziemski :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”