Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Jakie ma zastosowanie gnojówka z pokrzyw?

Post »

Ja jak ostatnio wylałam 30 konewek 10-cio litrowych w rozcieńczeniu 1 do 10 to podlałam nawet pelargonie w doniczkach i nie lałam po górze rośliny , ale na pewno moczyłam liście i nie widziałam żadnych skutków takiego podlewania a hosty w większości tego roczne podlałam 2 razy w ciągu może 4 dni.
Pozdrawiam :wit Beata
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rok temu zaczęłam nawozić pokrzywą, dziś szukałam fotki jednej róży i jakie było moje zdziwienie, że od lipca do jesieni urosła drugie tyle ma teraz około 1.6 m, pąki miała do grudnia chociaż na pewno nie nawoziłam jej dłużej jak do połowy sierpnia. Dodam, że róże mam od 2010 roku.
Awatar użytkownika
Ogi83
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2014, o 10:45

Post »

Gnojóweczka u mnie już gotowa. Mam dwa 16L wiadra tegoż eliksiru. Minęło nieco ponad 2 tygodnie i przestała się pienić przy mieszaniu, czyli gotowa. Mam pytanie czysto techniczne. Jak to przecedzacie? Na pierwszą myśl przychodzi mi, że przez szmatę do innego wiadra. Raz po raz szmatę oczyścić ze "skwarków" (bo się nie będzie przecedzać) i przecedzać dalej. Wiadomo szmata potem do wyrzucenia. No a potem przecedzoną do butelek. Czy może lepiej przez jaki cedzak? Albo najpierw cedzak, a potem szmata, dla lepszego cedzenia? Dobrze myślę? Czy może macie jakieś inne sposoby?

edit: a i ja posypałem nieco dolomitu do gnojówki, nadal śmierdzi, ale już nie tak mocno
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

Ja osobiście rozlewam "bez komplikacji", co drobniejsze zostaje w glebie pozostałe ląduje na kompoście. Po 3 tyg co najwyżej mam łodyżki ;).
I po co do butelek? Nie rozcieńczysz tego, i nie podlejesz od razu?
Awatar użytkownika
Ogi83
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2014, o 10:45

Post »

Przecedzę, rozcieńczę i podleję oczywiście. Tyle, że mój skromny ogródek ma tylko 100m2. Z tego taras i szopka to zostaje jakieś 80m2. Kompostu nie mam, chciałbym ale nie mam i pewnie mieć nie będę. Trawnika gnojówką podlewać nie będę, więc do podlania mam tylko drzewka i krzaczki owocowe, warzywnik jakieś 4-5m2, choinkę i krzaczki kwiatowe (hortensje, rododendrony, róże, clematisy, bluszcz itd). Z około 20 litrów gnojówki liczę, że będę miał do 250 litrów płynu do rozlania (2x16L=32L, z tego powiedzmy że zostanie mi te 25litrów, które rozcieńczę 1:10). Na pierwsze podlanie zużyję maksymalnie 50litrów. Normalnie jak idę z konewką 7,5l z deszczówką to z 5-6razy obrócę i spokojnie obficie na wszystko starczy (poza trawką rzecz jasna). Tak więc przecedzę całość, te pierwsze 5 litrów rozcieńczę 1:10 i popodlewam, reszta do butelek i za ok. 2 tygodnie zabieg powtórzę i pewnie starczy na jeszcze 2-3 zabiegi. Właśnie nie chcę mieć tych łodyżek ;) dlatego pytam o to cedzenie.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Zastanawiam się,czy moja gnojówka przechowywana w zamkniętym pojemniku przez pół roku ma jeszcze swoje właściwości?
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja nie cedzę , ale z konewki ściągam końcówkę , a nierozłożone łodyżki na końcu już w wiadrze wylewam i rozkładam pod różami , które są kawałek od domu , a ponieważ moja gnojówka tym razem nie śmierdzi nie będzie problemu w porozkładaniu tych resztek . A teraz dodałam placków końskich więc jest jeszcze gęściejsza .
Pozdrawiam :wit Beata
Awatar użytkownika
Mlody_Ogrodnik
100p
100p
Od: 17 wrz 2011, o 19:19

Post »

Nastawiłem 120l gnojówki :D
Zalałem wodą z rzeczki. Ależ mam wygody..metr od warzywniaka płynie malutka rzeczka której źródła zaczynają się 200m wcześniej, przepływa przez trzcinę i inne rośliny więc warzywa mają dodatkowy nawóz (jest lekko "brudnawa" przez obumarłe części roślin) ;:108
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Myśle, że raz w miesiącu to dobra częstotliwość
Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 23:04

Post »

Minęło 5 dni odkąd podlałam moje roślinki na balkonie gnojówką, zastosowałam większe rozcieńczenie ze względu na małe rozmiary moich krzaczków i stwierdzam że widać najbardziej po mięcie, oregano i poziomkach że gnojówka działa :) Natomiast na moim szczypiorku posianym z nasion zauważyłam dziś mszyce! ;:oj nie wiem od kiedy na nim siedziały i zachodzę w głowę skąd one się wzięły?! Czyżby były tak sprytne że weszły na balkon na 1 piętro?! A może jakieś ptactwo to przywlokło przy okazji?
A może po prostu jest to moja wina, bo mszyce siedziały na pokrzywach którą narwałam do gnojówki?!?! starałam się jednak dokładnie umyć i spłukać pokrzywy, oglądałam każdy listek przed wrzuceniem do wiadra czy jakaś paskuda się nie stała... czy to możliwe że zostały jakieś jaja mszyc na tych łodygach że sie to wylęgło po 2 tygodniach... ;:174
Miał ktoś z Was taki przypadek, że po podlaniu gnojówką pojawiły się mszyce?? Przecież to właśnie powinno zapobiegać a nie powodować...
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

Mogły wejść po drabinie :;230 .
Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p

Post »

No mnie tam do śmiechu nie jest... bo byłam zmuszona ściąć szczypiór i pozbyć się ziemi żeby te mendy nie przeskoczyły na inne moje krzaki. Na szczęście na innych roślinach ich nie ma.
Wyobraź sobie eldo że np przędziorki były wstanie wdrapać się w zeszłym na mój balkon i zaatakować mi poziomki... ;:131
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

No niestety nie mamy na to wpływu ,trzeba zrobić oprysk.
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

U mnie były kiedyś na 9, w końcu to owad uskrzydlony ;). A nie mogłaś ich jakoś opłukać, o ile był w doniczce. Ponoć sadzenie nasturcji pomaga o tyle, że mszyce ją preferują.
Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p

Post »

Nie dało rady opłukać bo były w dużej ilości, poza tym łaziły przy ziemi. Nigdy nie widziałam żeby mszyce latały, one podobno zredukowane skrzydła mają, te u mnie to jakieś zaspane w ogóle były. Nasturcji nie mam akurat. Jak się znów pojawią to chyba kupię mydło potasowe i zmieszam z czosnkiem :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”