Kobieta zmienną jest czyli pole manewrów asi2.
Re: Kobieta zmienną jest czyli pole manewrów asi2.
O! I to jest słuszna koncepcja 

Asiu - dotarłam do twojego kącika i jestem zauroczona. Do czegoś podobnego właśnie zmierzam. Tajemnica a nawet mroczne kąciki (wina pogody ) to jak powrót do Pana Samochodzika ale tego autorstwa Nienackiego - takie ogrody mną wodziły za nos w dzieciństwie i tak mi zostało do dziś - będę tutaj zaglądać.
a mam pytania techniczne
ta ścieżka którą ostatnio robiłaś wygląda pięęęęknie - moje pytania dotyczą właśnie jej:
- jakiego kamienia użyłaś ?
- jak głęboko kopałaś pod ścieżkę?
- Jakie materiały szły pod kamień : tylko piach? czy piach i beton?
- serio własnymi ręcami to zrobiłaś ? bo jak tak to i ja dam radę
a mam pytania techniczne

- jakiego kamienia użyłaś ?
- jak głęboko kopałaś pod ścieżkę?
- Jakie materiały szły pod kamień : tylko piach? czy piach i beton?
- serio własnymi ręcami to zrobiłaś ? bo jak tak to i ja dam radę

Magda - pilna uczennica Matki Natury
- majka411
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

a później jeszcze brakuje roślinek.

Odchwaszczaj i rób foty czekam niecierpliwie

Mineralko witaj serdecznie!
Książki Nienackiego też były kiedyś moim No1!
(nawet chciałam iść na archeologię) No i Tajemniczy Ogród...
Odpowiadając na Twoje pytania:
1. coś co nazywało się łupek szarogłazowy
2. wykop na szczęście zrobił mój M, uff. Głębokość od 20 - 40 cm (niestety różnica poziomów między dwoma końcami ścieżki wynosiła jakieś 0.5 m - a nie chciałam robić stopni. Dlatego też ścieżka jest trochę krzywa - musiałam gdzieś gubić tę różnicę).
3. Na spód poszedł tłuczeń granitowy (ok. 10 cm grubości), ze względu na konieczność lepszego drenażu (mam gliniastą ziemię)

a bezpośrednio pod kamień piach z cementem (na 10 łopat piachu - 2-3 łopaty cementu)

zobaczymy jak będzie wyglądała po zimie.... Na razie ulewne deszcze znosi bez szwanku.
Nie polecam układania na betonie. W ten sposób ułożyłam płyty przed grillem i już "fugi" zaczynają pękać (jednak mój M miał rację !)
4. No własnołapnie jak bum cyk cyk! Żadna filozofia, tylko namachać się trochę trzeba. Nie wiem jak długą/szeroką ścieżkę planujesz, ale wydaje mi się , że przy Twoim areale lepiej zdać się na fachowca. Chyba że masz dużo czasu, albo będziesz miała pomocników
.
No i nie przeszkadza mi, że ścieżka nie jest idealnie prosta, nawet przez to bardziej mi się podoba
Jeżeli będziesz miała jeszcze jakieś pytania - zapraszam
.
Maju u mnie naprawdę jest dramat! Mam busz na rabatach
! Jestem na tym etapie, że żeby coś nowego wsadzić - muszę się czegoś pozbyć. Róże rozrosły mi się jak szalone, krzaczory porobiły się ogromne
- tylko z kwitnieniem gorzej... Wszystko nagle urosło do rozmiarów XXL, a ja przyzwyczaiłam się do wątłych roślinek size XS, więc sadziłam zbyt gęsto i teraz jest jeden wielki bałagan. Od wczoraj chodzę po działce i szukam miejsca na nową rabatę. I chyba znalazłam - spod płotu wylecą wierzby... Chyba...

Odpowiadając na Twoje pytania:
1. coś co nazywało się łupek szarogłazowy
2. wykop na szczęście zrobił mój M, uff. Głębokość od 20 - 40 cm (niestety różnica poziomów między dwoma końcami ścieżki wynosiła jakieś 0.5 m - a nie chciałam robić stopni. Dlatego też ścieżka jest trochę krzywa - musiałam gdzieś gubić tę różnicę).
3. Na spód poszedł tłuczeń granitowy (ok. 10 cm grubości), ze względu na konieczność lepszego drenażu (mam gliniastą ziemię)

a bezpośrednio pod kamień piach z cementem (na 10 łopat piachu - 2-3 łopaty cementu)

zobaczymy jak będzie wyglądała po zimie.... Na razie ulewne deszcze znosi bez szwanku.
Nie polecam układania na betonie. W ten sposób ułożyłam płyty przed grillem i już "fugi" zaczynają pękać (jednak mój M miał rację !)
4. No własnołapnie jak bum cyk cyk! Żadna filozofia, tylko namachać się trochę trzeba. Nie wiem jak długą/szeroką ścieżkę planujesz, ale wydaje mi się , że przy Twoim areale lepiej zdać się na fachowca. Chyba że masz dużo czasu, albo będziesz miała pomocników

No i nie przeszkadza mi, że ścieżka nie jest idealnie prosta, nawet przez to bardziej mi się podoba

Jeżeli będziesz miała jeszcze jakieś pytania - zapraszam

Maju u mnie naprawdę jest dramat! Mam busz na rabatach

Asiu - mąż mój ma koparkę więc damy rade ze wszystkim - tylko trzeba by to rozplanować teraz najpóźniej w przyszłym roku żeby potem roślin nie niszczyć
Mnie się twój busz strasznie podoba - jest pięknie i tak naturalnie do tego ta ścieżka jakby natura sama wiedziała gdzie ją zrobić - po prostu cudnie tam masz. Muszę przeglądnąć cały Twój wątek żeby zobaczyć wszystkie zakątki.
Mnie się twój busz strasznie podoba - jest pięknie i tak naturalnie do tego ta ścieżka jakby natura sama wiedziała gdzie ją zrobić - po prostu cudnie tam masz. Muszę przeglądnąć cały Twój wątek żeby zobaczyć wszystkie zakątki.
Magda - pilna uczennica Matki Natury
- Lukrecja
- 1000p
- Od: 31 maja 2009, o 07:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu ścieżka rewelacja! Pasuje jak żadna inna, a te krzywizny, o których piszesz tylko dodają jej uroku! Fantastycznie! No i wielkie
za pracę! My kobitki jak chcemy, to potrafimy! 

- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witaj Asiu, przepiękne zakątki pokazujesz, po prostu bajka
Jeśli pogoda pozwoli , ruszę do swojego uwieczniać hortensje
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu, piękne ujęcia
Co za klimacik...
Ścieżka wygląda jakby wiła się pod tą pergolą od zasze...nie wyobrażam sobie już Twojej działeczki bez niej...
Chciałabym zobaczyć to cudo na żywo! 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Asiu, nadrabiam zaległości. Dawno mnie nie było w Twoim pięknym ogrodzie.
Muszę, muszę pochwalić ścieżkę. Jest rewelacyjna.
No i w ogóle klimat Twojego ogrodu bardzo mi się podoba.
Jak wiesz uwielbiam takie gęste nasadzenia
Ciekawa jestem jakie kolejne zmiany wprowadzasz.
Muszę, muszę pochwalić ścieżkę. Jest rewelacyjna.
No i w ogóle klimat Twojego ogrodu bardzo mi się podoba.
Jak wiesz uwielbiam takie gęste nasadzenia

Ciekawa jestem jakie kolejne zmiany wprowadzasz.
Magento
! Zerknęłam szybciutko do Ciebie (hortensje masz piękne
), jak będę miała chwilę, wpadnę na dłuższy spacer
.
Robaczku,
. Obawiam się, że rzeczywistość może Cię rozczarować
... Warunki są polowe, ale jak tylko skończę "porządki" - zapraszam. Może spojrzysz świeżym okiem i znajdziesz miejsce na nową rabatę...
Margo witaj
po przerwie! Ja też lubię gęsto, ale w tym roku przesadziłam... Miejscami jest mega-busz i to już przestaje ładnie wyglądać.
Zmiany roślinne w większości mają charakter "kosmetyczny", aczkolwiek pracochłonne są. Ciągle też wisi nade mną dokończenie oczka, które w obecnej wersji raczej będzie źródełkiem i druga nitka ścieżki. Planowaliśmy też zrobić drewnianą pergolo-altankę (w miejscu wyciętej śliwy) i domek narzędziowy, ale pewnie już nie w tym sezonie.

Robaczku,

Margo witaj

Zmiany roślinne w większości mają charakter "kosmetyczny", aczkolwiek pracochłonne są. Ciągle też wisi nade mną dokończenie oczka, które w obecnej wersji raczej będzie źródełkiem i druga nitka ścieżki. Planowaliśmy też zrobić drewnianą pergolo-altankę (w miejscu wyciętej śliwy) i domek narzędziowy, ale pewnie już nie w tym sezonie.
- Lukrecja
- 1000p
- Od: 31 maja 2009, o 07:38
Asiu ujęcia ogrodu powalające! Fantastyczne, mogę się gapić i gapić... mnie się tam taki busz podoba, do takiego chciałabym dążyć... Ścieżka faktycznie jakby tam była od zawsze, cudownie Ci to wyszło. Plany na następny sezon niekiepskie 

- Maddy77
- 500p
- Od: 2 maja 2012, o 18:48
- Kontakt:
Asiu tylko jedno słowo dodam jako komentarz "WOW"
Piękne widoczki, rozmarzyłam się na całego

Piękne widoczki, rozmarzyłam się na całego

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Pięknie,romantycznie i nastrojowo 

- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu, jak ja o takim czymś marzę... Jej, jakie cudowne te "korytarze"..Naprawdę Ci ich zazdroszczę. To wygląda jak w bajce.

Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia