Biedronkowy krzaczorek jest całkiem ładny, ma trzy odnogi i jest w dobrej kondycji, jak na marketowe rośliny. Planuję go posadzić w sporej donicy, by móc schować na zimę. Mam kupione również nasionka, ale ciągle zapominam je wysiać. Do tego czytam na okrągło, że nasionka stewii są bardzo kapryśne, więc odkładam bliższą znajomość z nimi
Stewia (Stevia rebaudiana)
- Elfia
- 500p

- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Stewia
Aż dzisiaj pojechałam do Biedronki i poszperałam wśród oferowanych roślinek. Udało mi się kupić stewię. Na ofertę pobliskich sklepów ogrodniczych nie liczę, bo fajne ciekawostki mają w bardzo zawyżonych cenach.
Biedronkowy krzaczorek jest całkiem ładny, ma trzy odnogi i jest w dobrej kondycji, jak na marketowe rośliny. Planuję go posadzić w sporej donicy, by móc schować na zimę. Mam kupione również nasionka, ale ciągle zapominam je wysiać. Do tego czytam na okrągło, że nasionka stewii są bardzo kapryśne, więc odkładam bliższą znajomość z nimi
- gaura
- 500p

- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Po dwóch nieudanych próbach siewu (siewki padły), stałam się szczęśliwą posiadaczką sadzonki stewi. Jaka radość
Zakupiłam na ryneczku za 5 zł.
Pozdrawiam, Kasia
- Kasienkar
- 500p

- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje siane stewie dalej stoją w miejscu, nie pomaga podlewanie odżywkami, biohumusami i wszystkim innym. Stewia kupiona w sklepie ładnie się rozkrzewia i szybko rośnie, porobiłam szczepki (siedzą w wodzie) ale nie chcą puścić korzeni 
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Moja po dwóch upadkach z parapetu, wygląda conajmniej dziwnie
Ale Wydaje mi się, że będę miał kolejną sadzonke, bo jedna ostatnia z dosiewki, nadal się trzyma
Tej nie pozwolę zrzucić z parapetu 
-
ewunia9811
- 10p - Początkujący

- Od: 15 mar 2014, o 22:36
Hej słyszałam, że Stewia podczas kwitnięcia ma niedobry smak, więc mam małe pytanko. Jak sprawić, żeby nie kwitła? Z góry dziękuję za odpowiedź.
- BobejGS

- Kontakt:
A jak sprawić, żeby z nasionka ładnie rosła? 
Trzeba uszczykiwać.Stewia kwitnie pod koniec września,najlepiej ściąć pędy tuż przed kwitnieniem,wtedy jest najsłodsza.Czasem,gdy przechowujemy w zimie w temp.pokojowej i stewia cały czas rośnie,potrafi zakwitnąć w środku zimy.Wedy,żeby uniknąć kwitnienia,cały czas uszczykujemy wierzchołki.Mamy z tego podwójną korzyść...odcięte pędy łatwo się ukorzeniają,a dodatkowo roślina pięknie się rozkrzewia. 
Błażej,stewia z nasion rośnie słabiej,przynajmniej u mnie tak było.Najlepiej posadzić ją do gruntu,wtedy dosłownie dostaje"kopa".
Błażej,stewia z nasion rośnie słabiej,przynajmniej u mnie tak było.Najlepiej posadzić ją do gruntu,wtedy dosłownie dostaje"kopa".
- BobejGS

- Kontakt:
Ewa trudno zdecydować się na wysadzenie do gruntu, skoro ma się dwie roślinki, z czego jedną po podwójnych przejściach, a drugą malutką 
Czytałam Twoje wpisy...więc może spróbuj na razie z jedną sadzonką.Może zrobić Ci sadzonkę swojej?
Już czwarty sezon uprawiam stewię i jak dla mnie jest bezproblemowa.W tym roku niewiele...mam nadmiar suszu z ub. roku.
Już czwarty sezon uprawiam stewię i jak dla mnie jest bezproblemowa.W tym roku niewiele...mam nadmiar suszu z ub. roku.
- BobejGS

- Kontakt:
Dziękuje za propozycje
Zobaczę jak druga będzie rosnąć 
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Błażeju,moje z nasionek mnie wkurzyły i dostały eksmisję do gruntu.To chyba najlepsze,co je z mojej strony dotychczas spotkało 
- BobejGS

- Kontakt:
A jakie stanowis jej wybrać?
Może jedną, te po przejściach pośle do gruntu, skoro tak chwalicie