Siew, rosada,pikowanie cz.1
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
Ziemia z biedronki mnie kiedys zawiodła-zbyt jałowa.Aura z Pasłeka może być jak dla mnie,choć jak będę pikować pomidorki to na jedną część ziemi dodam jedną część kompostu -sadzonki sobie dobrze radzą i wtedy niczym nie zasilam
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Ja używam różnych ziemi, i jak na razie najgorsza była ziemia 60 l zwykła uniwersalna kupiona w moim ogrodniczym, z małą niespodzianką - robaczkami :/ ale na szczęście już się w większości jej pozbyłam, część pryskałam czym się dało na ziemórki, i jakoś poszło, resztę ziemi porządnie wyprażałam, i wymieszana z piaskiem poszła pod dalie, które super się pędzą już
Najlepsza jest jednak ziemia kupna wymieszana ze swoim kompostem i piaskiem, wtedy jest lżejsza, a kompościk wiadomo robi swoje
Ale na kompost muszę poczekać, przerzucić jesienne liście, gałęzie i odpady i dokopać się do skarbu

Ale na kompost muszę poczekać, przerzucić jesienne liście, gałęzie i odpady i dokopać się do skarbu

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ja ten kompost co go będę używała do pomidorków to mam uszykowany już na jeseni-przesiana góreczka leży i czeka
No to która teraz lepsza;dla hobbystów czy profesjonalistów?My chyba nie gorsi.No widzisz Chudziak nie jechałam już do Castoramy ok.1 km, bo bym znowu co upatrzyła(wczoraj zakup lilii i innych pierdółek).
Odnośnie tego kompostu to czy go wyprażacie w piekarniku?Ja właściwie to nigdy nie kupowałam ziemi do rozsady tylko dawałam tą swoją,kompostową i troszkę takiej zwykłej, kupnej.No ale teraz jak mam takie forumowe odmiany ,to trochę mam cykora ,by mi co nie padło.Czy ten kompost nie straci na wartości ,wypalając go?A i smród w chacie.
Odnośnie tego kompostu to czy go wyprażacie w piekarniku?Ja właściwie to nigdy nie kupowałam ziemi do rozsady tylko dawałam tą swoją,kompostową i troszkę takiej zwykłej, kupnej.No ale teraz jak mam takie forumowe odmiany ,to trochę mam cykora ,by mi co nie padło.Czy ten kompost nie straci na wartości ,wypalając go?A i smród w chacie.
- sylwana85
- 500p
Grania, kompostu nie wypalałam nigdy, przesiewany i przepatrzony na wysiewy czy nie ma robali, natomiast wypalałam ziemię kupną, w której niestety były ziemórki :/ a kompost stosowany na zewnątrz nigdy nic z nim nie robię, tylko w domu na młode siewki szkoda by było mieć szkodniki.
A tak jakośRusalka pisze:Kasia..
A czemu taki rozstaw w siewie..?

No i chyba oszalałam :P , wczoraj zaczęłam liczyć ile mam sadzonek na teraz. Pomidorów 210, a papryki 110

I to nie wszystko

-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
No to witaj w klubie .Mam ciut więcej i jeszcze nie mam koktajlowych wysianych 

No to ze mną nie jest aż tak źle,bo mąż mi wmawia, że zwariowałam, a ja mam duzo mniej .Koktajlówki też czekają na wsianie.
- sylwana85
- 500p
Ja jak na razie pikowałam koktajlowe malinowy kapturek i gruszki Radana, mam ich około 100 sztuk, z 20 wydałam już. Jejku, a gdzie dopiero inne pomidorki, które już niebawem też będą do pikowania, ups. Ale wszystko jest przemyślane, zawsze komuś dam, jak nie rodzinie, to sąsiadom, może nadwyżki sprzedam na pobliskim targu. Zobaczymy, pierwsze siane pomidorki mają się całkiem dobrze, pikowane do palet, jak podrosną przepikuje do doniczek ciut większych niż p9, i do pierścieni. Oczywiście rarytaski z akcji, są dla mnie najcenniejsze i te są tylko i wyłącznie dla mnie i rodziny
i dopiero powychodziły, najszybciej megagroniasty, green zebra, część kalmanów wyszła, big zebra i rudy, na resztę czekam. Dziś chyba posieję pomidorki z dogrywki, papryki słodkie i ostre już od piątku siedzą na ligninie na kaloryferach, bo już dawno na nie czas.

- sylwana85
- 500p
A pomidory zamierzam powsadzać w drewnianych skrzyniach i wiklinowych koszach, wczoraj część zdobyłam na giełdzie staroci
taras mam duży i ciepły, bo kostka super się nagrzewa, zadaszenia jak na razie nie mam, ale w razie deszczy łatwo poprzestawiam te pomidorki pod dach, lub do piwnicy
Pysznie jest mieć taras w pomidorach i dyniach
Reszta pod folię i do gruntu, ale w razie deszczu zrobię daszek nad palikami. Ot moje plany 

Mi zostało do pikowania jeszcze 6 odmian pomidorów ( albo 7 )
. Allle będzie
. Papryki juz dosyć.

A mnie najbardziej dziwi jak szybko kończy się ziemia do pikowania. Następnym razem kupię chyba od razu 100 litrów. Bo przecież kubki do których sadzi się pomidory mają pół litra.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uważajcie z tym kompostem, jego dodatek może nie wyjść na zdrowie młodej rozsadzie, a szczególnie siewkom 

Pozdrawiam, Maciek.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje uratowane siewki. Wysiane 20.02, pikowane we wtorek.

Jak pikowałem to były dosłownie fioletowe kropeczki w doniczkach.

Jak pikowałem to były dosłownie fioletowe kropeczki w doniczkach.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ja to tylko ziemię mogę pokazać. :P
Wczoraj wysiałam część papryki i cześć pomidorków a i to mam wątpliwość czy nie za wcześnie....
Teraz pozostaje mi liczyć na ciepły kwiecień bez przymrozków.
Wczoraj wysiałam część papryki i cześć pomidorków a i to mam wątpliwość czy nie za wcześnie....
Teraz pozostaje mi liczyć na ciepły kwiecień bez przymrozków.