Jagoda - zielono mi :) część druga

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jagoda - zielono mi :) część druga

Post »

Stokrotkaniu, ja trochę się boję wiercić dziury w tej donicy z hiacyntami, żeby korzeni nie uszkodzić. Poza tym doszłam do wniosku, ze akurat hiacynty nie sprawiają mi problemu, jeśli chodzi o podlewanie. :wink:
Wczoraj chciałam obdarzyć kulą przesadzony skrzydłokwiat z filodendronem, ale całość była tak niestabilna, że na razie odpuściłam. Wychodzi na to, ze kule chyba pójdą w głównej mierze na balkon, bo większość moich roślin jest po prostu za mała. :;230
Marylo, fuksja zaczęła wypuszczać nowe pędy, a ponieważ ma naprawdę zimno, to jest ich mało. Właśnie te nowe pędy poszły do ukorzenienia. Jednak fuksja na drzewko i fuksja na drzewko zaplatane oraz sadzonki robione już jesienią w zasadzie nie zrzuciły liści, choć stoją w naprawdę zimnym pomieszczeniu. Nie wiem, czemu tak jest, może takie niezbyt zdrewniałe liści nie zrzucają? :?
Jakubie, Wiktorio, dzięki :)
meandrzejew, ja takie szklarenki mam pierwszy raz, bo nigdy nic do tej pory na poważnie nie wysiewałam, ale jak trafiłam na nie na wyprzedaży w tesco, to postanowiłam w tym roku popróbować.

Wczoraj zagospodarowałam jeszcze dwie szklarenki i w jednej wysiałam heliotrop, a w drugiej białe pelargonie. Co z tego wyjdzie, nie mam pojęcia, ale 4 zł za nasiona nie majątek, więc jak nic nie wyjdzie to płakać nie będę. :wink:
Iwonko użyłam włókna kokosowego, ale nie całego brykietu, bo to byłoby za dużo, tylko w pocie czoła odpiłowałam (serio piłą męża :;230 ) kawałek zalałam wodą i takie podłoże zastosowałam. jest to bardzo fajne podłoże, przypomniało mi trochę fusy. :wink:
Zdjęć nie robiłam, bo nie ma czego oglądać. Jeśli się coś pojawi, to wtedy będę się chwalić. :)
Aha, przesadziłam też sam skrzydłokwiat. ;:108
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O kurcze przygotowania do sezonu rozpoczęte... trzymam kciuki za sadzonki i oby wszystko poszło zgodnie z planem ;:108
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

no dokładnie i ja trzymam kciuki ;:215
Jagoda normalnie mnie zawstydzasz :oops: ja palcem nie kiwnęłam w kierunku przesadzania :oops: ba! nawet ukorzenione liście skrętników nie moga się doczekać łaski swej pani ;:224 :oops:
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mniodkowa, ja korzystam po prostu z tego, że młody chodzi ostatni tydzień do przedszkola, bo w ferie robię mu wolne, a przesadzanie z nim to już dla mnie sport zbyt ekstremalny.
Anjju, sama jestem ciekawa, jak to będzie zwłaszcza z tym wysiewem.
Czeka mnie jeszcze posadzenie bulw begonii oraz ogólne porządki z zielonymi, także tymi balkonowymi, więc jak znam życie i swoje krótkotrwałe zrywy do pracy, to pewnie skończę akurat w marcu. :wink:

Żeby nie być gołosłownym wrzucam kilka zdjęć:
Skrzydłokwiat z filodendronem, dosadziłam tego biedaka jedynego ocalałego z dolnej kompozycji i w ten sposób zyskałam jedno pięterko :tan Dosadziłam też filodendrona od mniodkowej, ale że tak powiem znikł w tłumie pozostałych filodendronów :wink:
Obrazek

Obrazek

Epipremium od mniodkowej, niby nie urosło, ale wygląda na większe jak stoi samo, dokupiłam mu wczoraj w LM palik kokosowy, ale jeszcze nie zainstalowałam :)
Obrazek

Przesadzony skrzydłokwiat, a dokładnie wymieniłam mu ziemię, bo tamta miała niefajny zapach jakby stęchlizny :roll:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Witaj Jagoda, piekne zielone u Ciebie, takie soczyste że hej. Dobrze widze że skrzydlokwiat ma kwiatka?
Wiesz tez podciełam swoje epipremium, i na 4 sadzonki 2 sie przyjęly.
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Jagodo, jak u ciebie wiosennie. Piękne i zadbane rośliny, do tego ptaszek przy skrzydłokwiecie. I to słońce za oknem :)
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

o właśnie dobrze Monika mówi ;:108

Jagoda powiem Ci szczerze, że normalnie zaczęłam wypatrywać tego filodendrona i ;:223
no i te epi to myślę, że szybciutko się rozrośnie ;:108 i ten palik to pochwalam ;:108 sama tak bym zrobiła, bo podobają mi się takie komozycje ;:108 ale moje dwa już wiszą i są dłuuugie to i mi się nie chce i zresztą gdzie to postawić ;:224
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mniodkowa, może powinnam dopisać, że to pierwszy z lewej :;230
A serio nie jest go aż tak trudno zobaczyć, bo to ten, który oplata pałąk z lewej strony, bo te kupne chyba były cięte i niespecjalnie idą na długość, a ten od ciebie to jeden z najdłuższych pędów. ;:108
Korzeń miał mały, bo przecież sadzony chyba w listopadzie, to i skąd ma mieć długi, pewnie teraz się wyciągnie, ale na razie musiałam go przytwierdzić do tego pałąku drucikiem florystycznym, bo ten długi pęd go przeważał. :shock:
Palik kupiłam oczywiście najkrótszy (40 cm) i co za tym idzie najtańszy, ale nie byłam pewna jak to będzie z tym rozrostem. Zawsze mogę kupić dłuższy potem. :wink:
meandrzejew, gdyby nie ta codzienna porcja słonka, to chyba bym wpadła w jakąś przedwiosenna depresję z powodu wszechobecnego zimna. Nawet przy kompie zimno, bo ustawiony przy samych drzwiach balkonowych. ;:14
Marylo chyba faktycznie został jeszcze jeden całkiem pozieleniały kwiatek z jesieni, ale daję im miesiąc na ukorzenienie i wsadzam do doniczek ze skrzydłokwiatami przekrojone jabłka. ;:108
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Życzę powodzenia z wysiewem (dziś Janusz z forum przysłał mi nasionka kan, też mam co robić).
Dlaczego jabłko w skrzydłokwiacie?
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Bardzo ładna fotorelacja roślinek, a skrzydłokwiat bez kwiatków też bardzo ładny i gęściutki. ;:108
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Zrywy tez mam krótkotrwałe i później leżą rzeczy rozgrzebane bo przecież szkoda chować... bo ja będę robić :oops:

Kompozycja filodendronowa bardzo ładna ;:108
Wszystkie się prezentują wspaniale na tych większych fotkach... wreszcie widać a nie trzeba wierzyć na słowo :wink:
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajnie zielono w tym kąciku ;:138 . Donica z pnączami wygląda rewelacyjnie - super gąszcz ;:108 . Skrzydłokwiat też śliczny i gęsty :) - jestem bardzo ciekawa eksperymentów z jabłkiem - prawda to, czy mit :roll: ?
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

no dobra, cofnęłam się do poprzedniej strony i ;:132 - po jakimś czasie można uznać, że go ujrzałam :;230 tak fajnie skomponowałaś tamtą doniczkę, że jest teraz gęściutka i w sumie nieważne co w niej siedzi ;:224 :wink:
moje szczepki filodendrona postanowiły się obrazić, mamy 9 luty i ani tyciego korzonka :;230 jestem tak leniwa, że nawet go wywalać mi się nie chce :;230

palik może być za mały, ale to dobry pretekst aby potem kupić drugi a ten pewnie się przyda do innego zielonego ;:108 :uszy
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś po raz kolejny z czystego lenistwa sypnęłam słonecznik na balkon, ale po stół, żeby od razu śnieg nie zasypał i sikorki po prostu dostały jakiegoś szału, patrzyłam, jak przylatują po ten słonecznik z 20 minut, a rzadko co jest w stanie oderwać mnie od forum, więc naprawdę się wciągnęłam. :)
Przylatują, siadają np. na balustradzie
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Potem zlatują na balkon, łapią słonecznik i chodu i tak na okrągło.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Wierzcie, że chce mi się iść specjalnie na targ i kupić im ten słonecznik. ;:108
Fakt, nie są to sarenki, ale też fajne. :wink:

mniodkowa, możesz być dumna, ze jesteś matką chrzestną trzech moich zielonych. Niestety resztę mimo najszczerszych chęci szlag trafił. :roll: Palik na razie wystarczy, a że doniczka niewielka, to bałam się większy kupić, żeby nie fiknęła mi całość. :;230
Wiktorio, dziękuję, trzeba wierzyć w to jabłko, zwłaszcza, że już kilka osób w tamtym wątku chwaliło się sukcesami. Mam już ogólną wizję kwietnika na wiosnę i dopiero wtedy będzie co ogladać. :tan
Anjju, dziękuję, ja tez jestem zadowolona z większych zdjęć bez konieczności opłaty.
Stokrotkaniu, dzięki :) ja już nie raz pisałam, że bardzo lubię skrzydłokwiaty nawet jak nie kwitną, bo to takie gęste a jednocześnie subtelne rośliny. Wszystkie swoje kupowałam z przeceny za 3-4 zł i przeważnie kończyły już kwitnienie, ale jestem dobrej myśli, że je powtórzą. :)
Iwonko, o tym jabłku pisał Czarodziej. zawiera ono etylen i to on przyspiesza, a wręcz powoduje kwitnienie skrzydłokwiatu. Ktoś zadał pytanie w tamtym wątku, czy dotyczy to tez innych roślin, ale na razie nie było odpowiedzi.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

rapunzel pisze:mniodkowa, możesz być dumna, ze jesteś matką chrzestną trzech moich zielonych. Niestety resztę mimo najszczerszych chęci szlag trafił.

dymna jestem a jak! ;:108 ;:109
stratami się nie przejmuj ;:196 mi zdarzało się całą przesyłkę liści fiołkowych ukatrupić :oops: zresztą - a już tam mi ;:14 one po prostu nie chciały nowego domku ;:224

z tym słonecznikiem to żeś mi pomysł podsunęła ;:108 karmnika nie podejmę się wystawiać, ale o słoneczniku nawet nie pomyślałam, a tak mi szkoda ptaszków które nie mają obecnie pożywienia :roll: rozumiem, że ten w łupinach kupujesz? ja trochę się obawiam, że zanim im go dam to sama wpieprzę ;:224 :;230 bo uwielbiam ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”