300 m2 frajdy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: 300 m2 frajdy

Post »

Wpisuję, cobyś mi nie uciekła, kochany Rudzielcu :heja Teraz lecę do pracy, ale połowę Twojego wątku już przestudiowałam ;:196 Nie wiedziałam, że ty taka młoda ogrodniczka, ale mamy wspólną przeszłość, bo ja tez kiedyś popełniłam jeden grill - tylko mój materiał był z odzysku - stara, przepalona cegła kominowa na działce u matuli rodzonej :uszy
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Helios pisze:;:3

Mariolu - a może posadziłaś głową w dół? Nie śmiej się, u mnie stwierdziłam dwa takie przypadki :oops: Ponieważ nie wzeszły, zaczęłam grzebać i.... okazało się, że.... A doświadczeni radzą: "zielonym do góry". Tylko moje nie miały zielonego ani z jednej, ani z drugiej strony ;:174
Heliosku por favor ;:131 . Nie pamiętasz pewnie ale panikowałam, że moje cebulki mają kły i rosną w drewnianym pudełku.
Posadziłam prawidłowo - niestety cebule z supermarketu - Lotto ;:224 Może jeszcze wzejdą ..... w październiku ... :;230 . Ach tam, nie płaczemy nad rozlanym mlekiem, prawda ?
miesiaczekm są z L M - prawie biedronka :;230
Ankha wiem, że jesteś zalatana, cieszę się, że znalazłaś czas na odwiedziny. Obejrzę Twój grill ;:215

Moje ogóraski wczoraj dostały sznurki. Az się boję, czy nie zapeszam ale nie mogłam się już doczekać widoku takiej dokończonej grządki :oops: Patrzymy tylko na ogórki :lol: , chwasty obok nie istnieją :lol:

Obrazek

Do przymocowania sznurków użyłam szpilki namiotowe - wchodzą w ziemię gładko nie naruszając korzonków roślinki :uszy

Obrazek

Jakieś bydlątko Boże żre mi fasolkę szparagową. Ślimaki ? Posypałam - zobaczymy.
Obrazek
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Mariolu, powiedz mi proszę jak długie (jak wysoko) sznurki do ogórasków zastosowałaś, gdyż - przynajmniej część swoich - też chcę pościć po sznurkach.

A co do mieczyków w poprzednim sezonie kupiłem właśnie w L M na wyprzedaży z 15 cebulek - wzeszły ze 3 nie zakwitł ani jeden :(
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Faktycznie coś żre fasolkę. Jedyna rada zasadzić się z dubeltówką na noc, rzekomo najskuteczniejsza metoda. :;230

Masz rację, nie płaczemy nad rozlanym mlekiem, na ogórki wybiorę się do Ciebie ;:108
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Helenko zapraszam. Najpiękniejsze ogóraski będą dla Ciebie ...... o ile ich coś nie zeżre :;230 Na wszelki wypadek przybywaj z dubeltówką :;230
Imer Wysokość stelaża zależy od długości pali, które masz pod ręką. U mnie jest dość miękka gleba i pale ( wbijałam takim wielkim młotem do wyburzania ) wchodziły gładko. Wysokość ..... tak z półtora metra ...... coś, jakoś ;:219
Zmartwiłeś mnie mieczykami z LM ;:174 Zobaczymy co z tego będzie. No, chyba zakwitną ....... no, nich zakwitną, no
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Tak grubych pali to ie mam :( będę musiał pokombinować coś z dużo cieńszymi, ale właśnie zastanawiało mnie na jaką wysokość ogóreczki potrafią się wdrapać. A za Twoje mieczyki trzymam kciuki ;:215
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...a ja hi hi mam cebulki mieczyków w koszyku już nie posadzę chyba na drugi rok...tak schowałam ...teraz znalazłam... :(
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

imer pisze:Tak grubych pali to ie mam :( będę musiał pokombinować coś z dużo cieńszymi, ale właśnie zastanawiało mnie na jaką wysokość ogóreczki potrafią się wdrapać. A za Twoje mieczyki trzymam kciuki ;:215
Spokojnie na 1,5m. Ja np. zamiast palika pionowego przewieszam drut... moja jedna listwa jest ze starej listwy przypodłogowej. Reszta to paliki z budowy, chyba przekładki po cegłach...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie, można użyć wszystkiego, co przyjdzie do głowy. Na ROD wszystkie pomysły są akceptowane i ...... natychmiast małpowane :;230
Moi sąsiedzi już mnie podpytują o stelaż. Trzeba widzieć ich miny gdy na pytanie " a co to pani postawiła ? " odpowiadam - trzepak
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Mariola ogródek warzywny zadbany,dobrze uprawiony.Roślinki,kwiatuszki też zakładają co dzień nowe sukieneczki,no a Ty Skarbie jak tam problem się rozwiał :?: ;:oj Pamiętaj,że masz jedno zdrowie i nie ma co się zamartwiać.Masz nas. ;:131 ;:108 ;:196 ;:4
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Ruda2011 pisze:
Moi sąsiedzi już mnie podpytują o stelaż. Trzeba widzieć ich miny gdy na pytanie " a co to pani postawiła ? " odpowiadam - trzepak
:;230
"normalna" ciekawość sąsiadów i prawidłowa odpowiedź
też się u mnie dziwowali, dlaczego ścieżkę kładę z zawijasami - a ja na to ... bo po grillowaniu jak wracam to mną buja - dlatego z zakrętasami by nie deptać grządek :)
pozdrawiam
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Taką wredną i nieużytą sąsiadkę mieć, to dopiero pech. ;:173

Mariolu zapraszam do swojego wątku, specjalnie dla Ciebie dwie niespodzianki. :lol:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Helenko - staram się ;:109 ;:214
Any57 ja tez planuję ścieżkę "zakręcaną" , obawiam się jednak, że będę musiała wymyślić inne wytłumaczenie. Nie powiem przecież, że starsza pani dała w szyję i buja nią po zagonach ... ;:224
Gosia123 problem tak jakby blednie :roll: "Live is Life"
http://www.youtube.com/watch?v=0Jy4tMySp5o
Jutro cały dzień na działce. No chyba, że każą mi pójść na mecz.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Mariolko każdy ponosi mi jakieś porażki i tak całe życie i w ogrodzie i w życiu ;:180 Powiedz mi w miarę szybko ,bo w tym nie mam doświadczenia jak przemieniałaś patyczki w róże ;:7 Mam róże w wodzie i puszczają gałązki na łodydze a były cudowne stały 12 dni piękne tego jeszcze nie miałam z dnia matki ;:180 Może da się je przekształcić w krzaczki ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś pognałam na działkę z solennym postanowieniem - zero pielenia, zero gapienia się bezrozumnie przed siebie :evil:
Zadanie na dziś - skończyć wreszcie mój nieszczęsny grill.
Zaczęłam od kupienia 2 worków zaprawy ( to już trzeci rodzaj a więc trzeci odcień szarości ;:224 )
Przytargałam na działkę 150 kg Atlasa i mój sprzęt podręczny
Obrazek Obrazek

Dla przypomnienia - grill od roku wyglądał tak
Obrazek

Zrobiłam rusztowanie dla łuku, który miał być śliczny, zgrabny i w ogóle tra la la
Obrazek

No i w połowie murowania okazało się, że stelaż sobie a cegły sobie. Zaczęło się podkładanie podkładek pod stelaż
Obrazek

Coraz więcej, więcej, więcej ...
Obrazek

a piękny łuk rósł, wydłużał się aż zrobił się .......... wysoki, brzydki i do d...... grillowania. No ale gadało się, chwaliło się, kombinowało się jak koń pod górę - trzeba było dokończyć robotę. No i mam w efekcie mini wejście łukowe :;230 ;:145
Obrazek
Krzywe jak sto pięćdziesiąt, brzydkie a jeżeli jeszcze nie będzie działało albo się zawali ;:223
Chylę czoło przed murarzami ;:180 - zrobić coś z ciężką cegłą i zaprawą - wyższa szkoła pilotażu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”