Mój kawałek ziemi w ROD
- Lusia 57
- 1000p
- Od: 8 sty 2011, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój kawałek ziemi w ROD
Pięknie wszystko się u Ciebie prezentuje. W sprawie bodziszka zajrzałam do swojej mądrej książki i wydaje mi się, że to jest geranuim "Johnson's Blue". A mszyc w tym roku wyjątkowo dużo. U mnie najwięcej siedzi na ałyczy, z której mam żywopłot. Nawet na sosnowych młodych przyrostach widziałam czarną mszycę.
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja się cieszyłam że u mnie nie ma mszyć a tu lipa... cały jaśminowiec oblepiony 

- Gosia123A
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Remi coś ta Biedronka jest inna

- amatorka015
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Ja również mam problem z mszycam
i-pryskałam decisem i nawet pomogło ale nie nadługo..Dzisiaj pryskałam roztworem z sody i oleju efekty zobacze jutro .... 

No świetna ta huśtawka
Jak reakcja córeczki ? Miała już okazję się pobujać ?

- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Huśtawka stoi i trawnik skoszony, znaczy się efekty pracy widoczne na pierwszy rzut oka.
A takich biedronek u mnie nie ma, i chyba dobrze. Nie chcę Cię zachęcać do mordu, ale to jest chyba biedronka azjatycka, która zagraża naszym rodzimym biedroneczkom.
Więcej z niej szkody niż pożytku...

- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Gosiu - oj kolorowo bardziej to było gdy kwitły wiosenne cebulowe, teraz to trzeba poczekać na letnie kwiaty, głównie jednoroczne. A i z tym porządkiem to nie tak, tylko po co pokazywać zdjęcia "bałaganu" hihi
Ta biedronka rzeczywiście mocno inna.
Lusiu - dziękuje, FO motywuje mnie troszkę bardziej do pracy. I dziękuję za rozpoznanie bodziszka, popatrzyłem w necie na Geranium 'Johnson's Blue' i rzeczywiście to jest to. U mnie rośnie w mocnym cieniu, chyba przez to nie jest bardzo wysoki, ale kwiaty ma stosunkowo duże.
Dorotko - wszędzie mszyc mnóstwo w tym roku, u mnie znowu w sobotę odkryłem na bobie, ale już czarne, nie zielone a do tego jaja. Wygniotłem co mogłem i opryskałem. Mam nadzieję, że zdążyłem.
Justynko - pryskam Karate, na trochę pomaga, tam gdzie były szybko sie nie pokazują, na bobie po ponad miesiącu.
Alu - Reakcji jeszcze nie było, bo wraca z gór dopiero w przyszłą niedzielę, czyli pewnie dopiero za 2 tygodnie zobaczy. Mam nadzieję, że się ucieszy
Edytko - trzeba było kosić, niestety trawnik po zimie wygląda tragicznie, ale... to nie trawnik przed rezydencją, tylko miejsce do odpoczynku :P A co do biedronki to masz rację, że to azjatyckie paskudztwo, pozwoliłem sobie wkleić biedronki azjatyckie z Wikipedii, bo ubarwienie potrafią mieć różne, a niestety wybijają nasze biedronki:
Harmonia axyridis - Biedronka azjatycka

A ja w końcu "zlitowałem się" nad aksamitkami, których część popikowanych rosło sobie jeszcze na balkonie w kubeczkach (nie było jakoś kiedy ich wcześniej wysadzić do ziemi). Wysoka żółta (nasiona od sąsiadki) oraz średnia pomarańczowa (ta z kolei z własnych zeszłorocznych nasionek). Część już ma pączki

Aaa!
Dostałem 2 sadzonki juki ogrodowej - nie duże, ale wyrosną, zdjęcia następnym razem bo... zapomniałem zrobić.

Lusiu - dziękuje, FO motywuje mnie troszkę bardziej do pracy. I dziękuję za rozpoznanie bodziszka, popatrzyłem w necie na Geranium 'Johnson's Blue' i rzeczywiście to jest to. U mnie rośnie w mocnym cieniu, chyba przez to nie jest bardzo wysoki, ale kwiaty ma stosunkowo duże.
Dorotko - wszędzie mszyc mnóstwo w tym roku, u mnie znowu w sobotę odkryłem na bobie, ale już czarne, nie zielone a do tego jaja. Wygniotłem co mogłem i opryskałem. Mam nadzieję, że zdążyłem.
Justynko - pryskam Karate, na trochę pomaga, tam gdzie były szybko sie nie pokazują, na bobie po ponad miesiącu.
Alu - Reakcji jeszcze nie było, bo wraca z gór dopiero w przyszłą niedzielę, czyli pewnie dopiero za 2 tygodnie zobaczy. Mam nadzieję, że się ucieszy

Edytko - trzeba było kosić, niestety trawnik po zimie wygląda tragicznie, ale... to nie trawnik przed rezydencją, tylko miejsce do odpoczynku :P A co do biedronki to masz rację, że to azjatyckie paskudztwo, pozwoliłem sobie wkleić biedronki azjatyckie z Wikipedii, bo ubarwienie potrafią mieć różne, a niestety wybijają nasze biedronki:
Harmonia axyridis - Biedronka azjatycka

A ja w końcu "zlitowałem się" nad aksamitkami, których część popikowanych rosło sobie jeszcze na balkonie w kubeczkach (nie było jakoś kiedy ich wcześniej wysadzić do ziemi). Wysoka żółta (nasiona od sąsiadki) oraz średnia pomarańczowa (ta z kolei z własnych zeszłorocznych nasionek). Część już ma pączki

Aaa!

Dostałem 2 sadzonki juki ogrodowej - nie duże, ale wyrosną, zdjęcia następnym razem bo... zapomniałem zrobić.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne aksamitki, po wysadzeniu nie będziesz musiał pewnie czekać zbyt długo na kwiaty. Biedronka azjatycka ma sporo wariacji
. Nasze to chyba siedmio i dwu kropka?

-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
aksamitki ładnie wyglądają ale strasznie nie znoszę ich zapachu
Bardzo pracowity weekend miałeś, a ja wręcz odwrotnie - poleniuchowałam. Ładnie i kolorowo na Tej twojej działce się zrobiło.
Ja na swojej działce na razie mam tylko polskie biedronki, tych azjatyckich jeszcze nie widziałam.
Niektóre z tych biedronek azjatyckich trochę przypominają nasze, można się pomylić.
Mała na pewno ucieszy się z huśtawki, bardzo fajnie i solidnie wygląda. A mszyc u mnie też zatrzęsienie. Nawet na brzozie są!
Ja na swojej działce na razie mam tylko polskie biedronki, tych azjatyckich jeszcze nie widziałam.
Niektóre z tych biedronek azjatyckich trochę przypominają nasze, można się pomylić.
Mała na pewno ucieszy się z huśtawki, bardzo fajnie i solidnie wygląda. A mszyc u mnie też zatrzęsienie. Nawet na brzozie są!
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Remi, wracam do fotek z ogrodu w Oliwie / czy to ten park przy Katedrze a może już Bazylice?/, najbardziej mnie zauroczyło zdjęcie z hostami, wyglądają jak misternie strzyżona czuprynka.
Działeczka się rozwija, huśtawka super, u nas też nie spotkałam takich biedronek.
Działeczka się rozwija, huśtawka super, u nas też nie spotkałam takich biedronek.
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Remi kto Ci to wszystko sadzi,dba o to dogląda?
Chciałabym tak
.A biedronki śliczne.
Pierwszy raz takie widzę

- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Olu - to prawda, na niektórych już były pączki kwiatów i mam nadzieję, że szybko zakwitną i się rozkrzewią. Zaś jeśli chodzi o biedronki to rzeczywiście najczęściej spotykane u nas to:
Biedronka siedmiokropka

Biedronka dwukropka - także w odmianie czarnej

Biedronka oczatka - największa z biedronek, występująca głównie w lasach iglastych

Biedronka bledniczka - głównie w zachodniej Polsce w borach sosnowych

Biedroneczka łąkowa - najmniejsza ale bardzo często spotykana na łąkach

Dorotko - mi akurat zapach aksamitek w ogóle nie przeszkadza, jest charakterystyczny to prawda, ale dzięki temu odstrasza też niektóre szkodniki, a także "przyciąga" nicienie.
Kleo - oj tak był pracowity, tym bardziej, że jeszcze musiałem przekopać kawałek i pokosić. Mszyce są na wszystkim, prócz... nasturcji, które podobno uwielbiają, ale może to dlatego, że tuż obok jest maciejka.
Zosiu - dokładnie jest to bazylika archikatedralna (bazylika mniejsza) i tak, to jest ten park obok niej (Park Oliwski im. Adama Mickiewicza). Te hosty też mnie zauroczyły, naprawdę ktoś się napracował sadząc ich tak wielkie ilości tak równiutko
Gosiu - niestety muszę to wszystko robić sam, a z powodu braku czasu nie zawsze wszystko jest takie jak chciało by się, chociaż co to jednej rzeczy mam pomoc, zostawiam wodę w baniakach 5L i jak naprawdę jest sucho, a sąsiadka jest ze 3x w tygodniu to ogórki czy pomidory podleje jak trzeba
Biedronka siedmiokropka
Biedronka dwukropka - także w odmianie czarnej

Biedronka oczatka - największa z biedronek, występująca głównie w lasach iglastych

Biedronka bledniczka - głównie w zachodniej Polsce w borach sosnowych

Biedroneczka łąkowa - najmniejsza ale bardzo często spotykana na łąkach

Dorotko - mi akurat zapach aksamitek w ogóle nie przeszkadza, jest charakterystyczny to prawda, ale dzięki temu odstrasza też niektóre szkodniki, a także "przyciąga" nicienie.
Kleo - oj tak był pracowity, tym bardziej, że jeszcze musiałem przekopać kawałek i pokosić. Mszyce są na wszystkim, prócz... nasturcji, które podobno uwielbiają, ale może to dlatego, że tuż obok jest maciejka.
Zosiu - dokładnie jest to bazylika archikatedralna (bazylika mniejsza) i tak, to jest ten park obok niej (Park Oliwski im. Adama Mickiewicza). Te hosty też mnie zauroczyły, naprawdę ktoś się napracował sadząc ich tak wielkie ilości tak równiutko

Gosiu - niestety muszę to wszystko robić sam, a z powodu braku czasu nie zawsze wszystko jest takie jak chciało by się, chociaż co to jednej rzeczy mam pomoc, zostawiam wodę w baniakach 5L i jak naprawdę jest sucho, a sąsiadka jest ze 3x w tygodniu to ogórki czy pomidory podleje jak trzeba

- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Biedroneczki są w kropeczki...
ale fakt, te azjatyckie to gatunek inwazyjny, będę bacznie przyglądać się obecności biedronek i obserwować, których jest więcej... Myślę, że i ta biedronka znajdzie naturalnego wroga i zmieni się jej liczebność, jak to w naturze bywa... Aksamitki posadzone? Pochwal się rabatką
Ta Hosta ma u Ciebie raj koło kraniku
Picia ma pod dostatkiem