Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
- 
				loeb
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
"Domowe suszenie żywności" Hobson Phyllis, jest naprawdę ciekawa. A suszki jakby nie patrzeć praktyczne, zajmują mało miejsca. Skonstruowana jest tak, że jest produkt -np dynia, opis jak go prawidłowo ususzyć [czy trzeba blanszować przed np czy nie] + prawidłowa temperatura suszenia, i parę przykładów co można z tego później zrobić. Jest też na pewno przepis na skórkę dyniową - takie słodycze z suszonych owoców, tez zamierzam wypróbować. Odpowiednio przygotowaną papkę owocową rozsmarowuje się cienką warstwą, suszy, a później albo kruszy albo roluje zależnie od rodzaju owocu i robi się batonik. Jadłam kiedyś takie batony z mango, były boskie, tylko straszliwie zapychały:D 2cm i finał, więcej nie mogłam wcisnąć a naprawdę lubię owoce. No ale w sumie nic dziwnego to jakby skondensowany koncentrat.

Kontra, nie jadłam, zachwycałam się tylko wyglądem. Nie byłam na działce juz miesiąc i jeszcze pewnie co najmniej z tydzień lub dłużej nie będę. Dynie oglądam na fotkach, które robi mąż. A tak już tęsknię do działki - która w międzyczasie strasznie zarosła.
Mąż przywiózł dziś Jumbo Pink Banana i znów, jak kiedyś, zachwycam się jej siłami witalnymi. Od dołu coś ją podjadło i w tym miejscu pojawiła się pleśń (przy tych opadach to nic dziwnego). Dziś po zerwaniu dopiero to zobaczyliśmy i zdumieni też stwierdziliśmy, że psujące się miejsce ładnie zaschło i dyni nic nie będzie. Jest naprawdę niesamowita.

Mąż przywiózł dziś Jumbo Pink Banana i znów, jak kiedyś, zachwycam się jej siłami witalnymi. Od dołu coś ją podjadło i w tym miejscu pojawiła się pleśń (przy tych opadach to nic dziwnego). Dziś po zerwaniu dopiero to zobaczyliśmy i zdumieni też stwierdziliśmy, że psujące się miejsce ładnie zaschło i dyni nic nie będzie. Jest naprawdę niesamowita.
- 
				ostatnia szansa
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Jakich opadach, gdzie?Ania D. pisze:przy tych opadach

U mnie nie widziałam deszczu od połowy sierpnia, ziemia jest jak popiół, w innych miejscach tworzą sie szczeliny

Moje nowe imię Szansa  
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Tutaj (w Warszawie) padało codziennie na początku września.

pozdrawiam,  Gunnar

- 
				Pelasia
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
 no właśnie ,podlewać dynie dalej,czy nie... bo maja dojrzewać.Tak  mi własnie powiedział sąsiad działkowy." Po co Pani podlewa . Dynia ma teraz dojrzewać"
 no właśnie ,podlewać dynie dalej,czy nie... bo maja dojrzewać.Tak  mi własnie powiedział sąsiad działkowy." Po co Pani podlewa . Dynia ma teraz dojrzewać"  No to co ? podlewać czy nie .Bo u nas sucho.Jeszcze zastanawiam się nad pomidorami..
  No to co ? podlewać czy nie .Bo u nas sucho.Jeszcze zastanawiam się nad pomidorami..Asia
- 
				loeb
Ja bym już nie podlewała.

- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pomidory jak najbardziej  

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić" 
pozdrawiam Beata

pozdrawiam Beata
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Zastanawiam się, czy nie zerwać już dyni, robi się coraz zimniej, a biorąc pod uwagę anomalie pogodowe nie zdziwiłabym się gdyby już niedługo pojawił się przymrozek, a podobno mają jeszcze po wycięciu poleżeć na powietrzu   . Co więcej u mnie jedynie piwnica wchodzi w grę do przechowania dyni, mam nadzieję, że nie będzie jej tam źle, bo innej opcji nie mam.
 . Co więcej u mnie jedynie piwnica wchodzi w grę do przechowania dyni, mam nadzieję, że nie będzie jej tam źle, bo innej opcji nie mam.

. Co więcej u mnie jedynie piwnica wchodzi w grę do przechowania dyni, mam nadzieję, że nie będzie jej tam źle, bo innej opcji nie mam.
 . Co więcej u mnie jedynie piwnica wchodzi w grę do przechowania dyni, mam nadzieję, że nie będzie jej tam źle, bo innej opcji nie mam.pozdrawiam Ewa

- 
				loeb
Powoli już można, te najstarsze tzn pierwsze zawiązane.. Powinny być w miarę dojrzałe... Przynajmniej ja zaczęłam je zwijać u siebie, i tak trzeba będzie wymyślić gdzie je poustawiać.

- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Jakie anomalie? Normą wieloletnią jest połowa września kiedy przymrozki zawitają do naszego kraju. Anomalią jest to, gdyby się nie pojawiłyewikk77 pisze: a biorąc pod uwagę anomalie pogodowe nie zdziwiłabym się gdyby już niedługo pojawił się przymrozek, a podobno mają jeszcze po wycięciu poleżeć na powietrzu

Połowa z moich dyń zmiękła, a miały skórkę twardą jak stal :x http://img851.imageshack.us/img851/6540/zdjcie0453i.jpg
- 
				loeb
Chyba poszukam jakichś trików z przyśpieszaniem dojrzewania u dyń.. Chciałam zachować nasiona z acorna Thelma S. i w miarę jak wysychają widzę, że są albo puste albo słao wypełnione.. Teraz nie wiem czy ta odmiana tak ma, czy to kwestia roku:/ Owoc był w pełni dojrzały.

- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Znalazlam cos takiego:

Zaleca się także uszczykiwanie w połowie sierpnia wierzchołków wszystkich pędów nad drugim liściem za ostatnim owocem, co przyspiesza dojrzewanie owoców.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić" 
pozdrawiam Beata

pozdrawiam Beata
AG już odciąłem bo wg pomiarów już prawie nic nie rosną.

46 kg w OTT

43 kg w OTT

46 kg w OTT
43 kg w OTT
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
No dobrze, może to nie anomalie, ale i tak wcale mi się to nie podobaJakie anomalie? Normą wieloletnią jest połowa września kiedy przymrozki zawitają do naszego kraju. Anomalią jest to, gdyby się nie pojawiły
 szczególnie, że przedwczoraj rano było u mnie tylko 7 stopni na plusie.
 szczególnie, że przedwczoraj rano było u mnie tylko 7 stopni na plusie.  
pozdrawiam Ewa