Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Post »

Sama nie uprawiam warzyw, ale słyszałam o wzajemnym oddziaływaniu roślin na siebie, co odnosi się także do warzyw (moja babcia sadzi różne warzywka obok siebie, ma to ograniczać szkodniki i choroby).
Podsunę linki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=27659

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p2033807

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e+ro%B6lin

Mam nadzieję, że pomogą. ;:196
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

cześć Elu
A można posiać zamiast wprost do gruntu pod tunelem i przykrywać agro, postawić te siewki w minidoniczkach czy kubeczkach po śmietanach żeby nie wykopywać z ziemi aby przesadzić w maju w inne miejsce?? i ewentualnie bym te kubeczki w tunelu przykryła jeszcze tą agro. Można tak?
Teraz je tylko kupiłam, ale wiadomo że będzie sie później siać, już doczekać się nie mogłam tych zakupów dlatego tak wcześnie :;230
Dziękuję bardzo za gratulacje ;:196 pracy szukałam, ale jest ciężko... w grudniu złożyłam wniosek do UE o dotację do własnej działalności i dziś się dowiedziałam że przeszłam pierwszy etap z trzech :tan zobaczymy jak dalej będzie może się uda i nie będę musiała szukać pracy, aczkolwiek ciężko w trzecim etapie będzie bo to różne szkolenia będzie trzeba przechodzić itp.
A stażów już odbyłam dwa, więc i doświadczenie mam i praktyki zagraniczne także, więc sama widzisz...
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W marcu , to na takie rozsady za wcześnie. Najlepszy ciepły inspekt. I właśnie założony pod folią. Do niego wszystkie ciepłolubne przede wszystkim, pomidory i papryka , wczesne kapustne , za Elsi W inspekcie licząc od skiełkowania do posadzenia pomidory 6 tygodni , papryka 7. Astry w kwietniu , nie za wcześnie , duże gorzej przyjmują się. Szałwię chyba już można siać.
Szanse na pracę masz duże , takie przygotowanie ;:224 ;:224 Zawsze potrzeba trochę szczęścia. Własna działalność to większe ryzyko ale i perspektywy większe. Przy Twojej energii życiowej i zaangażowaniu powinno się udać.
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12

Post »

Piękne astry kupiłaś ;:63 Nawet nie wiedziałam że jest aż tyle odmian tych kwiatów :roll:
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Ło matko!!!Masz zamiar obsiać cały Olkusz? :tan
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ależ się odważyła, nie tylko kwiatki ale i warzywka. ;:63 Pogratulować..będzie nie tylko pięknie ale i smakowicie ;:180 . Nie ma to jak swoje warzywka, choć sama ich nie posiadam. Brak miejsca. :wink:
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Post »

Oj Elizko :) sporo Ty kwiatów będziesz miała i warzyw :) ja też się pochwalę-sporo w tym roku kupiłam nasion i pokusiłam się nawet na fasolę szparagową żółtą i fioletową :) zobaczymy co z tego będzie :) pozdrawiam
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moniczek pisze:słyszałam o wzajemnym oddziaływaniu roślin na siebie, co odnosi się także do warzyw (moja babcia sadzi różne warzywka obok siebie, ma to ograniczać szkodniki i choroby).
Ja też stosuję te zasady, zarówno jeśli chodzi o sąsiedztwo, jak i to, co się sieje po czym - czyli następstwo roślin w kolejnych latach.
Wydrukowałam sobie te tabele na kartkach, włożyłam do koszulek foliowych i takie ściągi wieszam na gwoździu w szopie na narzędzia. Ciągle do nich zaglądam, bo zapominam i wszystko mi się myli - za dużo naraz dla początkującej ogrodniczki :)
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Dobrze, że złożyłaś wniosek o dofinansowanie (pewnie utworzenia miejsca pracy?), korzystaj z możliwości,
bierz udział w szkoleniach, może to zaprocentuje,
jak mawia moja sąsiadka "tego, czego się nauczysz, na grzbiecie dźwigać nie musisz" :wink: .
Możesz oczywiście wyprodukować rozsadę kapustnych w osobnych kubeczkach,
przyznam, że mi się w to nie chce bawić, bo dobrze podlana rozsada, z ziemią na korzonkach,
bardzo dobrze znosi przesadzanie na miejsce stałe.
Astry książęce bardzo lubię, one są takie "skupione" :roll: .
Miałam odmianę z białym obramowaniem płatków (filetowe i bordowe), wyglądały pięknie z grupie,
moje były dość wysokie, ale kwiaty miały drobniejsze od książęcych.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tadku o co Ci chodziło z tymi astrami że za wsześnie bo nie zrozumiałam... w zeszłym roku siałam na parapetach je w marcu, ale w tym roku jednak wolałabym je przechować pod folią.

Czas pokaże czy się uda czy nie, ale trzeba być dobrej myśli :tan

amatorka015 cieszę się, że podobają Ci się. W tym roku kupiłam właściwie zupełnie inne niż w zeszłym roku, a z zeszłego roku zebrałam nasionka, więc zobaczymy czy powtórzą się kolory :D

Józefie hihi z chęcią bym to zrobiła jak bym miała taką możliwość, przynajmniej jeśli chodzi o kwiaty - ale by było kolorowo :tan a warzywka... wiadomo że wszystkich nasionek z torebek sie nie wykorzystuje, tak przynajmniej mi się wydaje.

Zenia wiesz.., chęci są duże ale czy to wszystko wyrośnie, przyjmie się i co najważniejsze wyda plony to już druga sprawa, tym bardziej że to pierwszy raz będę wszystko wysiewać więc rewelacji się nie spodziewam :?

roots23 noo tak brałam tylko z półeczki i brałam aż w ręce nie chciało mi się zmieścić i sie uzbierało...
A pierwszy raz też bierzesz się za wysiewanie warzyw???

MaGorzatka a czy mogłabyś mi taką tabelkę wysłać na pw i wytłumaczyć co i jak, jak nie będę wiedzieć o co chodzi? :lol: bym była baaardzo wdzięczna - przydała by mi się właśnie ta wiedza w jednym miejscu, aby czytelnie było napisane.

elsi Zostałam właściwie namówiona przez mego lubego, bo ja jakoś tak nie wierzyłam w to że cokolwiek może się udać pomimo tego że było to mym marzeniem :wink:
Cieszę się że można w tych kubeczkach robić rozsadę, i mogę dać je już w marcu aby pod tym tunelem sobie kiełkowały?
Mnie też się spodobały właśnie książęce, w zeszłym roku miałam tylko żółte i były bardzo trwałe bo całą reszte miałam peoniowe albo igiełkowe.
A nie zebrałaś może nasionek z tych fioletowych i bordowych z obramowaniem białym? to takich właśnie szukałam, ale nie było, chyba że uda mi się jeszcze gdzieś je znaleźć - bardzo one mi się podobaja ;:224
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Elu astry z rozsady nie mogą być zbyt duże , bo trudniej się przyjmują. Pod folia wystarczy im miesiąc od skiełkowania , by miały około 10 cm.. Takie wystarcza do wysadzenia w gruncie. :uszy
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

aaa czyli w takim razie jak bym chciała siać w minidoniczkach astry i dawać je pod folię a nie na parapety to w kwietniu a nie w marcu - tak??
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Elizo - astry, cynie, aksamitki również wysiewam w rządki w tunelu,
potem wysadzam na miejsce docelowe. W tunelu wysiewam prosto do gruntu w kwietniu,
jak już ziemia nadaje się do siewu (obeschnie i trochę się ogrzeje).
Jakieś nasionka zbierałam, muszę je przejrzeć, bo wiesz - zebrać nie znaczy mieć, trzeba pamiętać, gdzie zimują :roll:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

w takim razie w kwietniu te astry wysieje dopiero do tych minidoniczek i dam do tunelu bo ich będe miała najwięcej - w zeszłym roku samych astrów miałam 9 palet po 112 oczek czyli około 1000 sadzonek ;:224 a w tym roku będzie więcej jeszcze :tan , w sumie aksamitki też wysieję w tunelu pomimo tego że w zeszłym roku pod koniec kwietnia siałam wprost do gruntu na miejsce stałe, wiele co prawda nie wyrosło... dlatego zrobie rozsade.

Przy okazji jak byś znalazła te pięknotki to mogłabym wydusić od Ciebie pare ziarenek?? ;:224
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Astry lepiej chyba będzie wysiać bezpośrednio do gruntu w tunelu. Sąsiadka robi to w inspekcie, a kiedy astry mają jakieś 5 cm rozsadza (i się dzieli ze mną 8-) ).
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”