U Oliwki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Oliwki

Post »

Obrazek

Oliwuś, a która to brunnera? Ta z drobnymi listkami?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Honorine Jobert kupiłam w tym roku i już mnie zachwyciła. Ogromne kwiaty :shock: Natomiast po brunnerach skaczą koty, trochę liści "się" połamało. Uparły się.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Walentynko, jak masz tę brunerę w doniczce, to masz ułatwione zadanie: nie musisz czekac, jak Kattka, aż się rozrośnie. Postaw doniczke w cieniu i obserwuj. Gdyby liscie zaczęły zielenić, to szybko możesz doniczke przestawić w jaśniejsze miejsce i będziesz juz wiedziała, że cień tej roslinie nie słuzy, a jeśli nic sie nie będzie działo, to jesienia posadzisz w tym miejscu :D
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

oliwka pisze: ...... A w buszu ładnie rozkwitają zawilce:
Prinz Heinrich i Honorine Jobert .......
Oliwko, :wink: Jak widzę, to nie tylko zawilce :lol:
Coraz bardziej jestem pod wrażeniem, że znasz nie tylko nazwy róż, ale też i mnóstwa ciekawych innych roślin. ;:224 ;:108
Pierwszy raz widzę takiego białego zawilca. A czy ten amarantowy to Prinz Heinrich ? Takie to mam. Muszę zapisać sobie.
:wit
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

To prawda ,jak się co niektóre zapędzicie w te róże to...
Też wypatruję twoich ciekawych roślinek :) Brunera to tylko liście?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Heliofitko - właśnie dziś powinnam skończyć wreszcie pracę. Znalazłam parę cegieł na obrzeżenie, wczoraj dostałam żurawki, jak się z tym uporam to jadę do sklepu po korę. Może wieczorem już wrzucę zdjęcie całości.
Stara hostowa musiała zostać uszczuplona o jakieś nasadzenia, ostatecznie pozbyłam się stamtąd 2, a jedna została odchudzona. Sposób, który opisałam, pomógłby może na 2 kolejne sezony, a chciałam coś o bardziej długotrwałym efekcie. :wink: :wink:

Lemko - Ogromne hosty to całkiem inny widok niż małe sadzonki, chyba przyznacie :lol: Roślina, która wystawia cierpliwość na próbę....ale bardzo je lubię. Ta różnorodność kombinacji kolorów! No i to, że w zasadzie niczego z nimi nie trzeba robić. Nie do przecenienia, gdy trzeba biegać wokół setki róż.
Mchu mam coraz więcej, a coraz mniej trawy do koszenia....rozrasta się we wszystkich zacienionych miejscach - to oczywiście efekt mokrego lata.

Beato - za dużo kłopotów z tą szczytną ideą :;230 , ale z różopotworów jestem dumna, nie zaprzeczę :oops:

Kasiu - dziękuję i za zdjęcie i za radę :) Więc lepiej będzie jej w cieniu. I to w sumie chciałam usłyszeć :lol: , bo mi to pasuje do przyjętego wcześniej założenie.

100krotko - brunnera to ta z większymi, które się pokładają. Mniejsze srebrne to jasnota Beacon Silver, obie trochę zmaltretowane, bo brutalnie przesadziłam je w zeszłym tygodniu.
Zobaczyłam taką kompozycję u Kasi- Kattki właśnie i poczułam, że też tak chcę :lol:
Jasnota szybko przyszła do siebie, brunnera jeszcze leży.

Ewo -Honorine ma rzeczywiście piękne, wielkie kwiaty. Wydaje mi się natomiast trochę chimeryczna. Jedne miejsca jej pasują, w innych zanika, nie wiadomo czemu. Kiedyś nawet myślałam, że ją bezpowrotnie straciłam, ale o dziwo znów odrosła.
Dziwne z tymi kotami :shock: , nie słyszałam jeszcze, żeby jakoś szczególnie "leciały" na brunnery.

Izo - niby tak, tyle że ja jestem często niecierpliwa, nie lubię trzymać roślin w doniczkach i już, zaraz, natychmiast chciałabym je posadzić na docelowe miejsce :lol:
Do doniczek sadzę głównie malutkie sadzonki, żeby tam zmężniały.

Krysiu - zawilce są na tle rozchodnika okazałego, który powoli szykuje się do rozkwitu.
Ten ciemniejszy zawile to faktycznie Prinz - śliczna odmiana, ale żeby doczekać się jakichś łanów, to by pewnie trzeba posadzić z 10 sztuk. Te odmianowe chyba tak mają ....biały to HJ. Oprócz nich ma jeszcze 2 inne odmiany, ale ledwo zipią i pewnie nie zakwitną. No i są jeszcze takie, które sadziłam, ale już śladu po nich nie ma :evil:

Kasiu - to co? :;230 Brunnera to głównie liście, choć kwitnie na wiosnę drobnymi niebieskimi kwiatuszkami podobnymi do niezapominajek.
Najładniej kwitnie chyba gatunek, czyli najobficiej, odmiany jakoś tak oszczędniej. Są też biało kwitnące.
Głównie jednak to ozdobne liście.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08

Post »

Ten mój duet jasnota-brunnera jest w sumie schowany, ale jako, że też mi się podoba, to ostatnio podsadziłam King's Ransom tą żółto-zieloną jasnotą Dellam :) Ciekawe czy będzie chciała tam rosnąć kaprysi mi strasznie jak niejasnota :)
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny busz Oliwko a te swiecznice i Agastache ślicznie wyglądają . Róże bez kwiatów ,ale czego można sie spodziewać po takiej pogodzie ,albo upał a jak nie to burze i oberwania chmur . Znów zaczyna się burza ,ale mam nadzieję ,że tym razem nie bedzie taka tragiczna jak sobotnia . Pink G śliczna ta pani Gożdzikowa
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie burze już przeszły, nieźle wiało. Ewentualnych strat jeszcze nie widziałam, bo lało. Koty się ganiają po rabatce hostowej, bo to zaciszne miejsce, a brunnery im przeszkadzają-za duże i w dodatku w środku. Najczęściej moje futra osobiste :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Gotowe:

Obrazek

Obrazek

Kory oczywiście zabrakło, cegła nieszczególnie piękna (stara, rozbiórkowa).
Na żywo wygląda to trochę lepiej :wink:

I może coś jednak kwitnącego:
Zaczynają świecznice, w kępie prezentują się o wiele lepiej:
Obrazek

i galtonie:
Obrazek

na koniec powtarzająca Elfka:
Obrazek

A teraz muszę w końcu nadrobić zaległości na forum :oops:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Wyszło ślicznie -fantastycznie. Oliwko dzieliłaś teraz hosty i obyło się to widzę bez uszczerbku na ich urodzie. Ja muszę swoją jedną przesadzić- rośnie za wyższą wiec jej nie widać bidulki i właśnie się zastanawiałam czy już można je ruszać. Hosty+żurawki to super duecik. Te inne też pięknie razem wyglądają.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jaki to miskant za galtorniami ?
Wygląda imponująco.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładna rabatka, ale nie za mała przypadkiem :;230 Cegła rozbiórkowa bardzo mi się podoba, ale M nie chce jej w ogrodzie. Ciekawe, co mi zaproponuje :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ido - przy takiej wilgotnej, deszczowej pogodzie wyglądaja, jakby nawet nie poczuły tego rozsadzania i przesadzania.
Pomimo tego że ostatnie dni były gorące, to w ogóle nie klapły i się dobrze mają. Teraz dla odmiany ma być chłodniej, więc myślę, śmiało można je dzielić.
A żurawki z hostami zawsze dobrze się prezentują.

Mariolu - to jest Kleine Fontane. Może tutaj wygląda na imponującego, bo zdjęcie było robione trochę od dołu. To jednak w gruncie rzeczy niewysoka odmiana, ma może z 1,5 metra z kwiatostanami.

Ewo - rabata jest rozwojowa, czyli można poszerzyć, wydłużyć.
Mnie się stara cegła bardzo podoba w ogrodzie, choć akurat ta nie jest najpiękniejsza, ale liczę, że czynniki atmosferyczne zrobią swoje i się jej polepszy :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dziękuję za odpowiedź.