Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Post »

atkaxxx pisze:W pełni sezonu. W tej donicy jest chyba z 6 sadzonek.
Wydaje mi się, że za gęsto posadziłaś, dlatego może nie miały się jak rozrosnąć, ja sadziłem rzadko po 3, 4 szt. do skrzynek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie można porównywać Million Bells do surfinii.Mają całkiem inną siłę wzrostu i ogólnie są nieco bardziej wymagające.Jak widać nie ma sensu zbierać z nich nasion i wysiewać, bo wychodzą słabe.Lepiej kupić gotowe sadzonki wyprodukowane przez fachowców.A i tak czasem z kupowanych Million Bells jednego roku miałam silne i pięknie rozrośnięte i kwitnące rośliny, a innego niezbyt mi się udawały, albo zaatakowały je mszyce.Zależy to od różnych czynników, często materiału wyjściowego, jakości sadzonek, użytego podłoża, przebiegu pogody itp.Czasem nawet zakupienie z lekko przesuszoną bryła w małej doniczce może spowodować, że nie ukorzenią się już należycie w nowym podłożu i słabo będą rosły.
Matemax piękna ta fioletowa surfinia, jeszcze takiej nie widziałam ;:333
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Też uważam że kluczem do sukcesu są duże donice.
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39

Post »

Matemax pisze:
atkaxxx pisze:W pełni sezonu. W tej donicy jest chyba z 6 sadzonek.
Wydaje mi się, że za gęsto posadziłaś, dlatego może nie miały się jak rozrosnąć, ja sadziłem rzadko po 3, 4 szt. do skrzynek.

Jakie ładne kolory! Zdradzisz nazwę i źródło nasion?
atkaxxx
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 21:38

Post »

Agrestowa - te Million Bells były z własnych nasion, zebranych rok wcześniej z roślinek w kolorze bordowym... tak, tak, takie właśnie wyszły.
Mój balkon to południowa strona, od 12 do wieczora patelnia.
Co do sadzenia zbyt gęsto - przeczuwałam, że słabo będą się rozrastać i dlatego, dla zagęszczenia w donicy tak je wsadziłam. W innej podłużnej skrzynce rosły sobie swobodnie, (4 sztuki na 60 cm) i nie pomogło nic. Były bardzo słabe, słabsze niż te w żółtej donicy. Więc to raczej kwestia tego, że z MB ciężko wyhodować mocne, gęste i piękne nowe MB:)
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p
Od: 24 sie 2010, o 15:05

Post »

Kasia79 bardzo dziękuję za info. Posiałam zebrane nasionka licząc, że nie będzie najgorzej. Wczoraj wylądowały w ziemi a raczej na ziemi :). Teraz tylko czekać.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Julita, niech Ci rośnie!
Ja na dniach zamówię nasiona w dwóch sklepach, więc pewnie pierwsze zasiewy skrzynkowe wkrótce.
W tym roku chcę więcej w skrzynkach posiać w kwietniu takich roślin jak aksamitki, smagliczka nadmorska, leptosifon, czubatka ubiorkolistna. Spróbuję też karłowego złocienia, ubiorka i porcelanki w uprawie pojemnikowej. No i oprócz tego rozsada petunii i lobelii, przechowane pelargonie i fuksje.
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39

Post »

[quote="atkaxxx"]Agrestowa - te Million Bells były z własnych nasion, zebranych rok wcześniej z roślinek w kolorze bordowym... tak, tak, takie właśnie wyszły.
Mój balkon to południowa strona, od 12 do wieczora patelnia.

Twoje bardzo ładne (zresztą oglądałam latem Twój balkon - bardzo świetny), ale o kolorach pisałam do Matemaxa -szukam pastelowych, rozbielonych różów.
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Agrestowa pisze:Jakie ładne kolory! Zdradzisz nazwę i źródło nasion?
Te różowe miałem z własnych nasion, w tym roku kupiłem nowe nasionka mieszankę kolorów.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

O. Jakie duze. Tez wysialam petunie z wlasnych nasion. Moja akurat co roku ma ten sam kolor. A szkoda bo chcialabym doczekac jakiejs niespodzianki.
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasia79 pisze:Julita, niech Ci rośnie!
Ja na dniach zamówię nasiona w dwóch sklepach, więc pewnie pierwsze zasiewy skrzynkowe wkrótce.
W tym roku chcę więcej w skrzynkach posiać w kwietniu takich roślin jak aksamitki, smagliczka nadmorska, leptosifon, czubatka ubiorkolistna. Spróbuję też karłowego złocienia, ubiorka i porcelanki w uprawie pojemnikowej. No i oprócz tego rozsada petunii i lobelii, przechowane pelargonie i fuksje.
Leptosyfon - jako zapełniasz w skrzynce który można później wyrwać jest spoko ale jako samodzielny kwiatek... nie wygląda później. Mówię z własnego zeszłorocznego doświadczenia. Pod koniec lata wyglądały żałośnie..
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

ja w tym roku sadzę roślinki w kolorze bieli i fiolet o różnym odcieniu :wit
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anka dobrze, że napisałaś o tym leptosifonie, bo zamierzałam posiać go solo do wyższej doniczki, żeby tworzył przewieszającą się kępę.
Chyba skomponuję go z jasnożółtą aksamitką, albo karłowym złocieniem jednorocznym. Jak zbrzydnie zasili kompost, a te kwiaty zostaną do jesieni.

Piotr, ja miałam fiolety, róże i biele w zeszłym roku, wyglądały ładnie, w tym chcę postawić na biel, pastelowe, jasne żółcie i niebieski lub ciemny fiolet.
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na leptosyfon napaliłam się w zeszłym roku miała drobniutkie kwiatki ale wystarczyło chwila nieuwagi i robiło się brzydkie siano. Kwiatki zamykają się na noc i w pochmurne dni więc.... ale na opakowaniu wyglądają cudnie..
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy raz będę miała w tym roku wiele zachcianek, z tego część chcę posiać w pojemnikach, m.in. anagalis (kurzyślad), porcelankę Penny Black (w zeszłym roku miałam niebieską w gruncie i prawie jej tam nie było widać), ubiorek okółkowy, no i ten jednoroczny karłowy złocień, którego jestem bardzo ciekawa, bo na zdjęciu wygląda jak miniaturowa kępa margerytek.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”