Liliowce -Hemerocallis cz.9

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Liliowce -Hemerocallis cz.9

Post »

śnieżka pisze:
kogra pisze: Należy się z tego tylko cieszyć i jeśli u kogoś już kwitnie to wstawcie fotkę.
Może odkryjemy u kogoś nowa odmianę z wcześnie kwitnących. :wink: :lol:
Byłoby fajnie. :uszy

Obawiam się, że po ostatnich wybrykach pogodowych to na kwitnienie liliowców poczekamy trochę dłużej. U moich najwcześniejszych dziś rano pędy z pąkami były tak zmrożone, że klapły na ziemię. Chyba już wiosną nie zakwitną- może latem doczekam się ich kwiatów.

No i jeszcze następny wyryk- włąśnie zaczął sypać całkiem spory grad- co dziś nie zmarzło, to zostanie posiekane. Na ziemi leży już z 3cm tego białego.
Nie zazdroszczę takiej pogody :( U mnie w nocy nie było tak źle, ok. -3 stopnie a teraz pada deszcz, w końcu. Od miesiąca u nas nie padało więc jest wyczekany, gdyby było cieplej to z chęcią odtańczyłabym taniec radości na deszczu :tan :tan
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie nie padało od zniknięcia śniegu- tak ok 2 miesiąca, więc woda mile widziana, ale w sumie to przemoczyło ziemię na 2 cm. Dobre i to, chociaż się nie będzie kurzyło. Byłam też oszacować przymrozkowe straty- liście na wszystkich hortensjach krzaczastych zmarznięte, buki, klony, sofora, robinia, magnolie mają wszystkie liście zmarznięte, sporo bylin ma liście zmrożone no i moje wyczekiwane pąki irysów też klapły. W nocy było podobno -5, ale wygląda, że jednak więcej lokalnie. Liliowce przy tym wszystkim, na szczęście ogólnie nie wyglądają najgorzej.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żeby nie narzekać na szkody pogodowe postanowiłam zmienić temat na bardziej optymistyczny- oto jedna z moich nowych rabatek bylinowo-liliowcowych, nawiązująca do niedawnej dyskusji na forum o komponowaniu liliowców z innymi roślinami, tylko zdjęcie jest nieco wcześniejsze i bylinek mało widać. A dziś dotarła nowa partia bylin i jak już pogoda ustabilizuje się, będą wysadzane w rabaty z liliowcami.

Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Współczuję wszystkim, którzy ponieśli straty po fali mrozów. Moje straty to pikuś, kilka przemarzniętych kwiatków, same rośliny , nawet te wrażliwe nietknięte. Oczywiście pod przykryciem. Było tylko -2. Pędy kwiatowe na liliowcu ze zdjęcie już są wyższe od liści.
Ina111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2011, o 22:30

Post »

Kogra[/list] dziękuję za radę ale czy mogłabyś mi podpowiedzieć nazwy tych starych liliowców może jeszcze gdzieś kupię. Pod moim blokiem jest mały klombik na którym posadziłam cztery lata temu trzy małe kępki liliowców (bo nikt tam nic nie robił i rosły same chwasty) i dziś już są spore kępy chociaż ziemia tam byle jaka. Dziś patrzyłam i przymrozki nic im nie zrobiły ani liliom ani irysom. Chyba blok je osłonił. To dobrze bo będą ładnie kwitły. Współczuje tym którzy mają szkody z tego powodu.
Ina
Ina111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2011, o 22:30

Post »

Jutro jadę na działkę w górach to zobaczę co tam słychać w moich kwiatkach jakich szkód narobiła ta kapryśna aura.
Ina
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ino - jeśli chodzi o starsze odmiany to specjalistką jest Śnieżka.
Zna i posiada mnóstwo starszych odmian.
Na pewno Ci doradzi i może odsprzeda coś ze swoich nadwyżek.
Jeśli się tutaj nie zjawi napisz do niej na pw.
Grażyna.
kogro-linki
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08

Post »

Śnieżko rabata pięknie wkomponowana, a gdy byliny się rozrosną i przynajmniej niektóre zakwitną, będzie na co popatrzeć... Szkoda, że tak daleko od Galicji znajduje się Twój ogród. Pozostaje cierpliwie czekać aż pokażesz nam fotografie.
Pozdrawiam. Krystyna.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Śnieżko - cudowna ta rabata! Dziewczyno - ile Ty masz przestrzeni?!

A teraz niespodzianka! Panie i Panowie - przedstawiam mój pierwszy kwiat liliowca:
Obrazek

Po ostatnich przymrozkach trochę pąków zmarzło - szczególnie tej odmiany - były wysokie i wystawały ponad liście.
Inne odmiany botaniczne mają pąki schowane, a pozostałe odmiany jeszcze chyba nie mają.
Chyba jeszcze nigdy tak wcześnie mi nie zakwitł...
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Kwiatów jeszcze nie mam, ale ten liśćmi nadrabia. :wink: Bardzo go lubię. :D

Obrazek
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tu.ja pisze:Śnieżko - cudowna ta rabata! Dziewczyno - ile Ty masz przestrzeni?!

Chyba jeszcze nigdy tak wcześnie mi nie zakwitł...
Iza, gratuluję pierwszego kwiatka. Faktycznie, to chyba najwcześniejszy kwiat liliowca w tym sezonie i jaki ładny. A pachnie?

Moja rabatka ze zdjęcia jest akurat najpóźniejszym moim ,dziełem' i na dodatek zdjęcie dość wczesne, więc niezbyt wiele widać. W najbliższym czasie postaram się pofocić inne rabatki bylinowo-liliowcowe- więcej na nich widać.

Przestrzeni rzeczywiście mam sporo, tylko sił i czasu na pielęgnowanie tego zbyt mało :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izo - gratuluję pierwszego liliowca. ;:215
Tak więc sezon 2011 został otwarty. ;:138

Śnieżko - ja też podziwiam twój wkład pracy nie tylko w liliowce, ale jak widać i w ogród.
Jestem bardzo ciekawa twoich nowych nasadzeń.
Oj będzie bogaty repertuar liliowcowy w tym roku.
Już nie tylko kwiaty będą pokazywane, ale całe kompozycje z nimi.
To dopiero będzie uciecha... :heja
Grażyna.
kogro-linki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Izo , jak to zrobiłaś , że Twój liliowiec zakwitł :?: :?: Wiem , gdzie jest Elbląg ;:108 ;:108 Przy takiej aurze moje za tydzień nie zakwitną.
Aniu , czy Twój liliowiec z białymi przebarwieniami to siewka :?: :?: Miałem dwie z białymi liśćmi , ale obie szybko skończyły swój byt. :evil:
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Aniu ten z białymi liściami :shock: takiego jeszcze nie widziałam,jesy cudny.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
x-d-a

Post »

W nawiązaniu do postu Śnieżki dotyczącego komponowania liliowców z innymi roślinami, chciałabym pokazać moją rabatę wokół starej jabłoni, na której liliowce połączyłam z hostami, bodziszkami i kokoryczkami. O tej porze rosną tam jeszcze niezapominajki i tulipany:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”