bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

Aaa - zapomniałam: wspominałam, że jedna z mamilari (Mammillaria pringlei) szykowała się do kwitnienia - co mnie o tyle zdziwiło, że od trzech lat nie była zimowana - a że kwiaty kaktusów to u mnie rzadkość, więc czekała, czekałam...aż musiałam wyjechać na parę dni - i oczywiście wtedy to zrobiła - "za karę" zrobiłam jej niepoprawne technicznie zdjęcie pod słońce, demaskujące rzadką fryzurę :wink: - obok Euphorbia milii, która na balkonie kwitła na różowo, po przeniesieniu do domu - kwitnie niezmordowanie, ale na biało - fajne urozmaicenie! ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak widzę podobają Ci się różne roślinki i je gromadzisz. Doskonale, nie ma monotonii w kolekcji. Wbrew temu co niektórzy z naszych bardziej radykalnych kolegów twierdzą monontia może hobby mocno zubożyć. :)

Twoja NOWA Euphorbia aeruginosa oryginalna, wyróżnia się na plus spośród tego ogromnego rodzaju. Tylko... jak na wszystko znaleźć miejsce?? Oto jest pytanie... :wink:

PS. A Zielenaja Rosa również mi się podoba. ;:108
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Kwitnienie Senecio herreianus bomba! Ale się uśmiałam z tą złośliwą mamilarią i Twoją wobec niej podłością :;230 Zdjęcia robione pod słońce bywają interesujące, ale mam nadzieję, że następnym razem obejdzie się bez takiej "kary" :wink:
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23

Post »

Podoba mi się Twój nowy nabytek. Piękna Euphorbia. Kiedyś czaiłam się na taką w ogrodniczym, ale niestety były dość poturbowane. Twoja w świetnej kondycji.

PS. A zdjęciem fiołeczka zachwycam się już kilka minut. Lubię te rośliny :wink:
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super nowość ,ja niestety nie mam miejsca na takie gabaryty :D
Fiołeczek też fajniutki ma kolor.Jeszcze nie widziałam takich :D
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Wspaniałe zdjęcie senecio- ja mam za słaby aparat :cry: u ciebie wyglada rewelacyjnie ;:224
Euphorbia piękna, sama na taka chorowałam, ale Dzięki Julitce mam mała sadzonkę, za parę lat będzie taka jak Twoja :tan pochwale również corpegie za nietuzinkowe kwiatuszki ;:180
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, że nadal do mnie zaglądacie, mimo spadku wątkowego tempa!
Wspominałam, że szykowała mi się przeprowadzka do wyremontowanego budynku pracy - bardzo się na to cieszyłam, m.in. z powodu własnego gabinetu z duuuużym oknem i możliwości dobrego ulokowania roślin, które od lat stopniowo przenosiłam z domu (w miarę wzrostu lub zmian w kolekcji). Szkoda słów na temat: jak bardzo to wszystko się opóźniało...najważniejsze, że już się to w końcu stało - a poniżej małe co nieco:
Obrazek Obrazek Obrazek

Aloe karasbergensi i Aloe saponaria
ObrazekObrazek

Aloe juvenna i Aloe rauhii
ObrazekObrazek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

c.d.
Sansevieria trifasciata 'Gold Flame' i zbliżenie na tę z mniejszej doniczki S. t. 'Bantel's Sensation' (uwielbiam ją ;:167 )
ObrazekObrazek

Kordylina i nolina
Obrazek
Obrazek

Rhipsalidopsis sp. (dwa gatunki w doniczce - dostałam je niedawno, więc nie wiem jak kwitną - może ktoś pomoże oznaczyć tego ze szczecinkami???)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ślicznie u Ciebie i zielono!
Tak samo ładne aloesy jak i sansevierie. ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

bebos pisze: / ... / nolina
Obrazek
Mam podobny problem, że liście noliny tak się "załamują" :( . Mojej początkowo liście odchylały się do dołu po łuku bez załamań - fotka tutaj. Obecnie wyrastające najmłodsze liście zamiast odchylać się w dół po łuku, załamują się znacznie obniżając walory dekoracyjne rośliny. Wygląda to tak, jakby były mniej elastyczne. Zastanawiam się czy jest to przejaw braku jakiegoś pierwiastka w podłożu czy przyczyn trzeba szukać gdzie indziej? Swoją podlewam od kwietnia do sierpnia dość sporadycznie przemiennie, mieszanką do kaktusów "Compo" oraz przefermentowaną, rozcieńczoną gnojowicą z pokrzyw i skrzypu, rośnie w dość mineralnym podłożu. Od wczesnej wiosny do późnej jesieni stała na południowym balkonie. Mam zamiar wiosna przesadzić roślinę do bardziej żyznego podłoża i w mniejszą doniczkę.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Gratuluję własnego gabinetu z takim wieeeelkim oknem. Pięknie je zagospodarowałaś :) .
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Myślę, że jest to spowodowane głównie niedostatkiem słońca. Nadmiar azotu też może na to wpływać. Moja nolina stoi przez cały sezon na balkonie na pełnym słońcu przez cały dzień, ma płytką doniczkę i podlewam od przypadku do przypadku, liście ma sztywne.
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Aloesy cud, miód! ;:63
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Akwelan_2009 pisze:
bebos pisze: / ... / nolina
Obrazek
Mam podobny problem, że liście noliny tak się "załamują"

Ja też mam nolinę i do końca nie wiem,dlaczego mojej liście się nie załamują ?
Stoi przez cały rok w mieszkaniu w tym samym miejscu - przy dużym balkonowym oknie - południe.
Dwa razy w roku obracam doniczkę o 180 stopni,by rosła prosto.Podlewam regularnie co tydzień wodą z kranu.
Rośnie w ziemi do juk,dracen i krotonów z małą domieszką gruboziarnistego piasku ( płukanego ).
Dokarmiam co miesiąc w lecie nawozem do kaktusów z małą zawartością azotu ( 4 - 5 razy w roku ).
Nie pamiętam,kiedy ostatnio była przesadzana,bo przesadzam przeważnie do nieco większej doniczki,niż zalecana.
Tak sobie rośnie u mnie już ponad 25 lat,a wygląda tak :

Obrazek
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nolina z mojej pracy rosła przez kilkanaście lat w pewnym oddaleniu od wschodniego okna - więc niewątpliwie to niedostatek światła wpłynął na wiotkość jej liści; za to zgrubienie nasady pędu jest imponujące! Z drugiej strony - jak napisał Mieczysław - jego nolina ma świetne warunki świetlne, więc problem z załamywaniem jej młodych liści musi wynikac z jakiegoś braku w podłożu - niby łatwa roślina, ale jak widać miewa i sowoje problemy.
Mam nadzieję, że teraz - przy wzmożonej opiece i lepszemu światłu polepszy się kondycja pokazanej noliny z pracy...
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”