Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kapusta
A jaką odmiane polecacie do gruntu a jaką do rozsady?
Po raz pierwszy spróbuję zasadzić kapustę. To już czas na wysiew rozsady?
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
U mnie na opakowaniu pisze, że wysiew w kwietniu 

U mnie kapusta wczesna już w zimnym inspekcie od tygodnia. W zeszłym roku na koniec marca wysadzałam do tunelu i taki mam też plan na ten rok. Odmiana Fantazja (mieszaniec) i Dithmarscher. Na obu opakowaniach wysiew na koniec lutego początek marca zalecany.
Więc Vibana - zależy jaką odmianę chcesz uprawiać i czy masz gdzie trzymać rozsadę po wschodach. Zbyt wysoka temperatura spowoduje że siewki strasznie się wyciągną i będą do niczego.
Ja swoje kapustne (także kalafior i brokół) trzymam w pudełku styropianowym przykrytym szybą w szklarni nieogrzewanej. Na razie fajnie i powoli rosną.
Więc Vibana - zależy jaką odmianę chcesz uprawiać i czy masz gdzie trzymać rozsadę po wschodach. Zbyt wysoka temperatura spowoduje że siewki strasznie się wyciągną i będą do niczego.
Ja swoje kapustne (także kalafior i brokół) trzymam w pudełku styropianowym przykrytym szybą w szklarni nieogrzewanej. Na razie fajnie i powoli rosną.
Pozdrawiam Asia
Ja sieję teraz kapustę na wczesny zbiór,a taką na zbiór jesienny sieję później. U mnie z marcowego siewu kapusta nie dotrwała nigdy do jesieni , popękała i przerosła (próbowałam z różnymi odmianami). Dlatego późną odmianę z przeznaczeniem do kiszenia, na zimowe zapasy - wysiewam w poł. kwietnia .
.Na pewno go wykorzystam nie tylko do kapustnych
.
Johna Spodoba mi się twój pomysłJohna pisze: Ja swoje kapustne trzymam w pudełku styropianowym przykrytym szybą w szklarni nieogrzewanej. Na razie fajnie i powoli rosną.

- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
rafik z tego co ostatnio oglądałam to dla kapustnych najbardziej liczy się azot. Polecane było w płodozmianie sadzić kapustę po motylkowych. Obornik koński jest chyba za mocny. Kurzak forumki podają po zrobieniu z niego zupki, jak gnojówka. Ja ostatecznie dałabym jakieś niewielkie ilosci bydlęcego, o ile jest przerobiony. Miałam kawałek pola po okryciu agrowkókniną i była to najbardziej grudkowa struktura gleby na mojej działce. Fajne. Szkoda tylko, że wykluczają sie takie zabiegi z sadzeniem czegokolwiek w tym samym miejscu.
Ogólnie miałam spore kapusty. Błędem było posadzenie obok krzewu odwiedzanego przez motyle. Błędem było założenie, że kapusty lubią głowka do główki
jak się porozrastały to co drugą musiałam wycinać w formie młodzieży, nie miały szansy dorosnąć w takim ścisku. Błędem było, że nie podlewałam gnojówkami. Stąd wiem, że azot być musi.
Ogólnie miałam spore kapusty. Błędem było posadzenie obok krzewu odwiedzanego przez motyle. Błędem było założenie, że kapusty lubią głowka do główki

Pozdrawiam Jola
Dziękuję Ci bardzo kama_80
mam obornik cztero letni, dam go trochę a potem gnojówką z pokrzywy będę podlewał. 

Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
-
- 200p
Wysiałem swoją kapustę tydzień temu. Już stoi na baczność, tylko zauważyłem, że ma okropnie długa łodygę. Dlaczego tak się stało? Mam ją posianą w mini szklarence w specjalnej ziemi, tzn.torf wysoki, perlit i jakiś nawóz startowy. Czy to, że są takie wysokie - jakieś 5 cm łącznie, szkodzi w jakimś stopniu siewkom i przyszłej rozsadzie? Może za płytko posiałem? I co teraz z tym fantem zrobić?
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
Może po prostu jest niedoświetlona? Stoi w ciemnym miejscu? Doświetlasz ją jakoś?
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
reglas23 Ja w zeszłym roku też siałam kapustę.
Teraz jest jeszcze dość krótki dzień, więc wybiegła (tak jak sałata w za ciepłym i za ciemnym miejscu).
Moje przepikowane - trochę traktowane po macoszemu - rozsady kapusty były wysokie na 8 cm i główki z nich wyrosły piękne.

To zdjęcie z czerwca zeszłego roku
Teraz jest jeszcze dość krótki dzień, więc wybiegła (tak jak sałata w za ciepłym i za ciemnym miejscu).
Moje przepikowane - trochę traktowane po macoszemu - rozsady kapusty były wysokie na 8 cm i główki z nich wyrosły piękne.

To zdjęcie z czerwca zeszłego roku
-
- 200p
Czyli co mam z nią zrobić? Nie doświetlam jej czymś ekstra. Po prostu rośnie sobie w mini szklarence, zraszam ją woda, stoi na parapecie. I tyle, więcej nic nie robię.
- grazka100
- 500p
Może przenieś ją w chłodniejsze i jasne miejsce. Niech czeka na wiosnę. Na parapecie może być jej za ciepło.
-
- 200p
I co dalej z nią będzie? Jak jej pomóc?
- grazka100
- 500p
Nie wiem jak wygląda. Zrób jej fotkę i pokaż. 

-
- 200p
Zdejmę jej pokrywę od szklarenki, może to coś pomoże.