Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
reglas23
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kapusta

Post »

A jaką odmiane polecacie do gruntu a jaką do rozsady?
Awatar użytkownika
vibana
200p
200p
Od: 22 lut 2014, o 17:47

Post »

Po raz pierwszy spróbuję zasadzić kapustę. To już czas na wysiew rozsady?
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

U mnie na opakowaniu pisze, że wysiew w kwietniu :D
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie kapusta wczesna już w zimnym inspekcie od tygodnia. W zeszłym roku na koniec marca wysadzałam do tunelu i taki mam też plan na ten rok. Odmiana Fantazja (mieszaniec) i Dithmarscher. Na obu opakowaniach wysiew na koniec lutego początek marca zalecany.
Więc Vibana - zależy jaką odmianę chcesz uprawiać i czy masz gdzie trzymać rozsadę po wschodach. Zbyt wysoka temperatura spowoduje że siewki strasznie się wyciągną i będą do niczego.
Ja swoje kapustne (także kalafior i brokół) trzymam w pudełku styropianowym przykrytym szybą w szklarni nieogrzewanej. Na razie fajnie i powoli rosną.
Pozdrawiam Asia
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja sieję teraz kapustę na wczesny zbiór,a taką na zbiór jesienny sieję później. U mnie z marcowego siewu kapusta nie dotrwała nigdy do jesieni , popękała i przerosła (próbowałam z różnymi odmianami). Dlatego późną odmianę z przeznaczeniem do kiszenia, na zimowe zapasy - wysiewam w poł. kwietnia .
Johna pisze: Ja swoje kapustne trzymam w pudełku styropianowym przykrytym szybą w szklarni nieogrzewanej. Na razie fajnie i powoli rosną.
Johna Spodoba mi się twój pomysł ;:333 .Na pewno go wykorzystam nie tylko do kapustnych :).
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

rafik z tego co ostatnio oglądałam to dla kapustnych najbardziej liczy się azot. Polecane było w płodozmianie sadzić kapustę po motylkowych. Obornik koński jest chyba za mocny. Kurzak forumki podają po zrobieniu z niego zupki, jak gnojówka. Ja ostatecznie dałabym jakieś niewielkie ilosci bydlęcego, o ile jest przerobiony. Miałam kawałek pola po okryciu agrowkókniną i była to najbardziej grudkowa struktura gleby na mojej działce. Fajne. Szkoda tylko, że wykluczają sie takie zabiegi z sadzeniem czegokolwiek w tym samym miejscu.
Ogólnie miałam spore kapusty. Błędem było posadzenie obok krzewu odwiedzanego przez motyle. Błędem było założenie, że kapusty lubią głowka do główki ;:306 jak się porozrastały to co drugą musiałam wycinać w formie młodzieży, nie miały szansy dorosnąć w takim ścisku. Błędem było, że nie podlewałam gnojówkami. Stąd wiem, że azot być musi.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Ci bardzo kama_80 ;:180 mam obornik cztero letni, dam go trochę a potem gnojówką z pokrzywy będę podlewał. ;:108
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
reglas23
200p
200p

Post »

Wysiałem swoją kapustę tydzień temu. Już stoi na baczność, tylko zauważyłem, że ma okropnie długa łodygę. Dlaczego tak się stało? Mam ją posianą w mini szklarence w specjalnej ziemi, tzn.torf wysoki, perlit i jakiś nawóz startowy. Czy to, że są takie wysokie - jakieś 5 cm łącznie, szkodzi w jakimś stopniu siewkom i przyszłej rozsadzie? Może za płytko posiałem? I co teraz z tym fantem zrobić?
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Może po prostu jest niedoświetlona? Stoi w ciemnym miejscu? Doświetlasz ją jakoś?
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

reglas23 Ja w zeszłym roku też siałam kapustę.
Teraz jest jeszcze dość krótki dzień, więc wybiegła (tak jak sałata w za ciepłym i za ciemnym miejscu).
Moje przepikowane - trochę traktowane po macoszemu - rozsady kapusty były wysokie na 8 cm i główki z nich wyrosły piękne.
Obrazek
To zdjęcie z czerwca zeszłego roku
reglas23
200p
200p

Post »

Czyli co mam z nią zrobić? Nie doświetlam jej czymś ekstra. Po prostu rośnie sobie w mini szklarence, zraszam ją woda, stoi na parapecie. I tyle, więcej nic nie robię.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

Może przenieś ją w chłodniejsze i jasne miejsce. Niech czeka na wiosnę. Na parapecie może być jej za ciepło.
reglas23
200p
200p

Post »

I co dalej z nią będzie? Jak jej pomóc?
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

Nie wiem jak wygląda. Zrób jej fotkę i pokaż. :)
reglas23
200p
200p

Post »

Zdejmę jej pokrywę od szklarenki, może to coś pomoże.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”