Sukulenty - chromat
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty - chromat
Mnie bardzo podobają się opasłe glomeratki i oczywiście trunkatki. Cudo natury 

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Aga moja truncata produkuje odrosty.
Jak podrosną to możesz mieć malucha
Jak podrosną to możesz mieć malucha

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak to zrobiłaś, że produkuje?
Nie to, żebym nie miała tych haworsji, ale chciałabym mieś swój przychówek.
Masz już starsze rośliny?

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- nolina
Nie wiem jak to zrobiła ,ale ta jest pierwsza i jedyna mam ją od wiosny.
Latem się trochę przypaliła zgubiła ze dwa listki i jak doszła do siebie to zaczęła produkcję.
Ma chyba 3 odrosty . Jeszcze malutkie ,ale mam nadzieję ,że urosną.Już latem nie będzie na dworze .
Latem się trochę przypaliła zgubiła ze dwa listki i jak doszła do siebie to zaczęła produkcję.
Ma chyba 3 odrosty . Jeszcze malutkie ,ale mam nadzieję ,że urosną.Już latem nie będzie na dworze .
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Trzymaj te odrosty jak najdłużej, aż same się ukorzenią to jak je oderwiesz nie będą miały roku straconego na ukorzenienienolina pisze:Nie wiem jak to zrobiła ,ale ta jest pierwsza i jedyna mam ją od wiosny.

Trunkatki są stosunkowo łatwe w "wydawaniu" odrostów. Jak ich się nie rusza to raczej niechętnie dają takowe lub tylko z wiekiem. Natomiast mają stosunkowo wrażliwe korzenie i jak się nawet delikatnie uszkodzi roślinę u podstawy(szyjka korzeniowa) to zazwyczaj jak się ładnie utworzy kallus to z tego miejsca wyrosną odrosty.raflezja pisze:Jak to zrobiłaś, że produkuje?
Miałem tak z maughani, która wcale nie jest tak stara może z 4/5lat jak dostałem odrost, po roku wydała już swój odrost, teraz są prawie jednakowej wielkości.
Jak oberwiesz liść, tak by nie zrobić masakry

Dzięki, że Ci się podobająnyskadu pisze:Mnie bardzo podobają się opasłe glomeratki i oczywiście trunkatki. Cudo natury

Akurat haworsje są dość uzależniająceannaoj pisze:He, he, ja to dopiero mam porządek - prawie żadnego chwasta! Wreszcie czymś mogę się tu "pochwalić"![]()
A poważnie - często tu zaglądam i podziwiam, chociaż tak jak napisałam może mam tylko z 5 hawortsji. Oczywiście trunkatki - te uważam za naj oraz bardzo mi się podobają te w pajęczynie, ale jeszcze tego chwasta nie mam.
Piękne !

To pewne jak bum cyk cykAkwelan_2009 pisze:- Henryku, ale za te szlachetne chwastyU mnie one za chwasty robią...?, bo zwykłe to zapewne wiosną systematycznie i dokładnie plewisz
.

jak perzhen_s pisze:Nudne i pospolite.![]()
U mnie one za chwasty robią...

Pozdrawiam Krzysiek
- raflezja
Krzysiek!
Dzięki za informację. Przeczytałam dokładnie, to bardzo ciekawe. Skopiowałam dokładnie Twój post, zapisałam sobie, żeby do lata pamiętać. Jeśli mnie tu już nie będzie, to skontaktuję się odnośnie dalszych instrukcji jakoś inaczej i pewnie będę Cię zanudzać pytaniami.
Dzięki za informację. Przeczytałam dokładnie, to bardzo ciekawe. Skopiowałam dokładnie Twój post, zapisałam sobie, żeby do lata pamiętać. Jeśli mnie tu już nie będzie, to skontaktuję się odnośnie dalszych instrukcji jakoś inaczej i pewnie będę Cię zanudzać pytaniami.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- nolina
IWONKO co ty piszesz jak cie już tu nie będzieraflezja pisze:Krzysiek!
Jeśli mnie tu już nie będzie,

IWINKA

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Miałem już wcześniej zapytać o co chodzi w tym wpisie Iwony, ale pomyślałem, że to jakieś "nadpisanie" - pomyłkowo użyte sformułowanie i że za chwilę ukaże się poprawka, a to całkiem serio
. Bardzo
tajemniczy wpis, też coś zapowiada - przepowiada
.
, bo nie mogę nic o zapowiadanym temacie wyczytać - wyszukać, a bardzo chętnie bym poczytał wpisów temat podłoża dla haworsji, bardzo mnie interesują doświadczenia Forumowiczów w tym temacie.

- na zapowiedzi się chyba zakończyłochromat pisze: W sumie to chciał bym coś mądrego to napisać o podłożu, bo wydaje mi się, że bardziej je dopracowałem.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Mieczysławie - na moim blogu jest opisany temat podłoża, tutaj można dyskutować ;)
http://haworthia.blogspot.com/search/label/Uprawa

http://haworthia.blogspot.com/search/label/Uprawa
Jak planujesz jakieś rozmnażanie z sadzonek zielnych czy korzeniowych to lepiej już od lutego, nie ma na co czekać do lataraflezja pisze:Krzysiek!

Pozdrawiam Krzysiek
- Akwelan_2009
Krzysztof - dziękuję za podanie adresu, super sprawa - wszystko co mnie interesuje na jednej "stronie", dziękuję.
Mieczysław
Mieczysław
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
I oto mi chodziło by wszystko mieć w jednym miejscu, z czasem może to jakoś się rozwinieAkwelan_2009 pisze:Krzysztof - dziękuję za podanie adresu, super sprawa - wszystko co mnie interesuje na jednej "stronie", dziękuję.

Głównie zależy mi na opisach roślin takich prawidłowych, ponieważ ich praktycznie na ma w języku polskim. Sam wiem jak zaczynałem się interesować tymi roślinami jak trudno jest dość do jakiś sensownych informacji. Z czasem te pierwsze rośliny to o nich się już na tyle dowiedziałem, że mogłem powiedzieć czy są w miarę opisane, ponieważ często to co sprzedaje się na alle ..ma błędne nazwy. Inna sprawa uprawa, tam zamieszcza swoje subiektywne obserwacje, może być całkiem inaczej w innych warunkach.

Pozdrawiam Krzysiek
- raflezja
Krzysiek!
Ten Twój blog jest super. Tylko szkoda, ze nie masz adresu w stopce tu, na FO.
Muszę sobie dać do zakładek, bo za każdym razem, gdy chcę coś poszukać, to muszę go ....szukać.
Jakoś się boję robić te sadzonki liściowe w lutym. Mówię o H. truncata. Moje rośliny o tej porze są odwodnione i wręcz zasuszone.
Ale skoro mówisz, że ta pora jest odpowiednia....
Muszę sobie dać do zakładek, bo za każdym razem, gdy chcę coś poszukać, to muszę go ....szukać.
Jakoś się boję robić te sadzonki liściowe w lutym. Mówię o H. truncata. Moje rośliny o tej porze są odwodnione i wręcz zasuszone.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Akwelan_2009
Ja wczesną wiosną spróbuję "mechanicznie" pobudzić - zachęcić jedną z moich roślin do produkowania bocznych odrostów, wg opisu Krzysztofa.
Mam tylko pytanie, czy miejsce "sztucznego" uszkodzenia, należy zasypać środkiem przeciwgrzybowym, ukorzeniaczem lub "zapudrować" jakimś innym środkiem ?Trunkatki są stosunkowo łatwe w "wydawaniu" odrostów. Jak ich się nie rusza to raczej niechętnie dają takowe lub tylko z wiekiem. Natomiast mają stosunkowo wrażliwe korzenie i jak się nawet delikatnie uszkodzi roślinę u podstawy(szyjka korzeniowa) to zazwyczaj jak się ładnie utworzy kallus to z tego miejsca wyrosną odrosty.
Mieczysław
Mieczysław
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Takie coś zaważyłem u siebie i u kolegów jak przesadzali, jeśli chodzi o takie przypadkowe "uszkodzenia". Koniec liścia jak zanurzysz w ukorzeniaczu do zielonych będzie większe prawdopodobieństwo sukcesu.Akwelan_2009 pisze:Ja wczesną wiosną spróbuję "mechanicznie" pobudzić - zachęcić jedną z moich roślin do produkowania bocznych odrostów, wg opisu Krzysztofa.Mam tylko pytanie, czy miejsce "sztucznego" uszkodzenia, należy zasypać środkiem przeciwgrzybowym, ukorzeniaczem lub "zapudrować" jakimś innym środkiem ?Trunkatki są stosunkowo łatwe w "wydawaniu" odrostów. Jak ich się nie rusza to raczej niechętnie dają takowe lub tylko z wiekiem. Natomiast mają stosunkowo wrażliwe korzenie i jak się nawet delikatnie uszkodzi roślinę u podstawy(szyjka korzeniowa) to zazwyczaj jak się ładnie utworzy kallus to z tego miejsca wyrosną odrosty.

Kiedyś adres był ale go teraz nie ma, nie wiem czemu bo ja nic nie zmieniałemraflezja pisze:Krzysiek!

Co do sadzonek to chodziło mi o ogólnie wiosnę

A teraz przynudzanie ciąg dalszy

hoja lacunosa Borneo - powiedzmy typowa,

hoja lacunosa (krohniana?) "Heart-Shaped Leaf" tu nie jestem pewien nazwy, raz tak jest raz tak.

hoja lacunosa snow caps

Typowe liście

hoja lacunosa Eskimo - "szał ciał 2011 roku" z EPC-595 http://www.epiphytica.com teraz staniała dużo bo tylko 10$ w zeszłym roku 25$, Kross Heart-Shaped Leaf x Snow Caps, trochę na poczatku nie trzymała standardu ale w końcu daje takie liście jak powinna

Typowe liście.

Z cv nie mam obecnie bo padła 'Royal Flush' czyli kross snow caps x var pallidiflora IML 0045 ? lub "Tove".
Przez to chciałem pokazać jak rośliny - nie tylko haworsje mogą być popularne i to cenowo

Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Znane mi już Twoje hoye bardzo podrosły i wypiękniały. Są po prostu wspaniałe!!
I niech ktoś powie, że małe nie jest piękne.
Na szczególną uwage zasługują moim zdaniem hoja lacunosa Snow Caps (nie mam takowej) oraz hoja lacunosa Eskimo (również, ku mojemu żalowi). Te wprost fantastyczne. Tylko pogratulować takich okazów.

I niech ktoś powie, że małe nie jest piękne.

Na szczególną uwage zasługują moim zdaniem hoja lacunosa Snow Caps (nie mam takowej) oraz hoja lacunosa Eskimo (również, ku mojemu żalowi). Te wprost fantastyczne. Tylko pogratulować takich okazów.