Sukulenty - chromat

Zablokowany
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty - chromat

Post »

Mnie bardzo podobają się opasłe glomeratki i oczywiście trunkatki. Cudo natury ;:180
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Aga moja truncata produkuje odrosty.
Jak podrosną to możesz mieć malucha :D
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak to zrobiłaś, że produkuje?
Nie to, żebym nie miała tych haworsji, ale chciałabym mieś swój przychówek. :D
Masz już starsze rośliny?
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem jak to zrobiła ,ale ta jest pierwsza i jedyna mam ją od wiosny.
Latem się trochę przypaliła zgubiła ze dwa listki i jak doszła do siebie to zaczęła produkcję.
Ma chyba 3 odrosty . Jeszcze malutkie ,ale mam nadzieję ,że urosną.Już latem nie będzie na dworze .
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

nolina pisze:Nie wiem jak to zrobiła ,ale ta jest pierwsza i jedyna mam ją od wiosny.
Latem się trochę przypaliła zgubiła ze dwa listki i jak doszła do siebie to zaczęła produkcję.
Ma chyba 3 odrosty . Jeszcze malutkie ,ale mam nadzieję ,że urosną.Już latem nie będzie na dworze .
Trzymaj te odrosty jak najdłużej, aż same się ukorzenią to jak je oderwiesz nie będą miały roku straconego na ukorzenienie :wink:
raflezja pisze:Jak to zrobiłaś, że produkuje?
Nie to, żebym nie miała tych haworsji, ale chciałabym mieś swój przychówek. :D
Masz już starsze rośliny?
Trunkatki są stosunkowo łatwe w "wydawaniu" odrostów. Jak ich się nie rusza to raczej niechętnie dają takowe lub tylko z wiekiem. Natomiast mają stosunkowo wrażliwe korzenie i jak się nawet delikatnie uszkodzi roślinę u podstawy(szyjka korzeniowa) to zazwyczaj jak się ładnie utworzy kallus to z tego miejsca wyrosną odrosty.
Miałem tak z maughani, która wcale nie jest tak stara może z 4/5lat jak dostałem odrost, po roku wydała już swój odrost, teraz są prawie jednakowej wielkości.

Jak oberwiesz liść, tak by nie zrobić masakry :wink: dasz ukorzeniacz do zielonych, umieścisz w podłożu z dobrym drenażem i jak nie będziesz zbyt mocno podlewać to powinno Ci się udać ładnie otrzymać nowe rośliny. Podobnie można zrobić z sadzonkami korzeniowymi. Trunkatki mają korzenie spichrzowe(może nie są to typowe "buraki") ale jak się urwie go u podstawy i podobnie potraktuje jak liść, lecz prawi cały zakopie zostawiając tylko kawałek, można i tym sposobem to otrzymać.
nyskadu pisze:Mnie bardzo podobają się opasłe glomeratki i oczywiście trunkatki. Cudo natury ;:180
Dzięki, że Ci się podobają :wit
annaoj pisze:He, he, ja to dopiero mam porządek - prawie żadnego chwasta! Wreszcie czymś mogę się tu "pochwalić" :;230
A poważnie - często tu zaglądam i podziwiam, chociaż tak jak napisałam może mam tylko z 5 hawortsji. Oczywiście trunkatki - te uważam za naj oraz bardzo mi się podobają te w pajęczynie :roll:, ale jeszcze tego chwasta nie mam.
Piękne !
Akurat haworsje są dość uzależniające :wink: duża zmienność nawet w ramach jednego stanowiska i od jednej się zaczyna 8-)
Akwelan_2009 pisze:
U mnie one za chwasty robią... ;:306
- Henryku, ale za te szlachetne chwasty ;:oj ?, bo zwykłe to zapewne wiosną systematycznie i dokładnie plewisz :tan .
To pewne jak bum cyk cyk ;:306 Bo henryk ma bardzo zadbane rośliny :wink:
hen_s pisze:Nudne i pospolite. :D

U mnie one za chwasty robią... ;:306
jak perz ;:306
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiek!
Dzięki za informację. Przeczytałam dokładnie, to bardzo ciekawe. Skopiowałam dokładnie Twój post, zapisałam sobie, żeby do lata pamiętać. Jeśli mnie tu już nie będzie, to skontaktuję się odnośnie dalszych instrukcji jakoś inaczej i pewnie będę Cię zanudzać pytaniami.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

raflezja pisze:Krzysiek!
Jeśli mnie tu już nie będzie,
IWONKO co ty piszesz jak cie już tu nie będzie :?: :?: :!: :!:
IWINKA :!: nie strasz ludzi ;:188
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Miałem już wcześniej zapytać o co chodzi w tym wpisie Iwony, ale pomyślałem, że to jakieś "nadpisanie" - pomyłkowo użyte sformułowanie i że za chwilę ukaże się poprawka, a to całkiem serio :( . Bardzo ;:224 tajemniczy wpis, też coś zapowiada - przepowiada ;:oj .
chromat pisze: W sumie to chciał bym coś mądrego to napisać o podłożu, bo wydaje mi się, że bardziej je dopracowałem.
- na zapowiedzi się chyba zakończyło :( , bo nie mogę nic o zapowiadanym temacie wyczytać - wyszukać, a bardzo chętnie bym poczytał wpisów temat podłoża dla haworsji, bardzo mnie interesują doświadczenia Forumowiczów w tym temacie.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Mieczysławie - na moim blogu jest opisany temat podłoża, tutaj można dyskutować ;)
http://haworthia.blogspot.com/search/label/Uprawa
Dzięki za informację. Przeczytałam dokładnie, to bardzo ciekawe. Skopiowałam dokładnie Twój post, zapisałam sobie, żeby do lata pamiętać. Jeśli mnie tu już nie będzie, to skontaktuję się odnośnie dalszych instrukcji jakoś inaczej i pewnie będę Cię zanudzać pytaniami.
Jak planujesz jakieś rozmnażanie z sadzonek zielnych czy korzeniowych to lepiej już od lutego, nie ma na co czekać do lata :wink: :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztof - dziękuję za podanie adresu, super sprawa - wszystko co mnie interesuje na jednej "stronie", dziękuję.
Mieczysław
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze:Krzysztof - dziękuję za podanie adresu, super sprawa - wszystko co mnie interesuje na jednej "stronie", dziękuję.
I oto mi chodziło by wszystko mieć w jednym miejscu, z czasem może to jakoś się rozwinie :wink:
Głównie zależy mi na opisach roślin takich prawidłowych, ponieważ ich praktycznie na ma w języku polskim. Sam wiem jak zaczynałem się interesować tymi roślinami jak trudno jest dość do jakiś sensownych informacji. Z czasem te pierwsze rośliny to o nich się już na tyle dowiedziałem, że mogłem powiedzieć czy są w miarę opisane, ponieważ często to co sprzedaje się na alle ..ma błędne nazwy. Inna sprawa uprawa, tam zamieszcza swoje subiektywne obserwacje, może być całkiem inaczej w innych warunkach. :wink: :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiek!
Ten Twój blog jest super. Tylko szkoda, ze nie masz adresu w stopce tu, na FO.
Muszę sobie dać do zakładek, bo za każdym razem, gdy chcę coś poszukać, to muszę go ....szukać.

Jakoś się boję robić te sadzonki liściowe w lutym. Mówię o H. truncata. Moje rośliny o tej porze są odwodnione i wręcz zasuszone.
Ale skoro mówisz, że ta pora jest odpowiednia....
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja wczesną wiosną spróbuję "mechanicznie" pobudzić - zachęcić jedną z moich roślin do produkowania bocznych odrostów, wg opisu Krzysztofa.
Trunkatki są stosunkowo łatwe w "wydawaniu" odrostów. Jak ich się nie rusza to raczej niechętnie dają takowe lub tylko z wiekiem. Natomiast mają stosunkowo wrażliwe korzenie i jak się nawet delikatnie uszkodzi roślinę u podstawy(szyjka korzeniowa) to zazwyczaj jak się ładnie utworzy kallus to z tego miejsca wyrosną odrosty.
Mam tylko pytanie, czy miejsce "sztucznego" uszkodzenia, należy zasypać środkiem przeciwgrzybowym, ukorzeniaczem lub "zapudrować" jakimś innym środkiem ?
Mieczysław
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze:Ja wczesną wiosną spróbuję "mechanicznie" pobudzić - zachęcić jedną z moich roślin do produkowania bocznych odrostów, wg opisu Krzysztofa.
Mam tylko pytanie, czy miejsce "sztucznego" uszkodzenia, należy zasypać środkiem przeciwgrzybowym, ukorzeniaczem lub "zapudrować" jakimś innym środkiem ?
Takie coś zaważyłem u siebie i u kolegów jak przesadzali, jeśli chodzi o takie przypadkowe "uszkodzenia". Koniec liścia jak zanurzysz w ukorzeniaczu do zielonych będzie większe prawdopodobieństwo sukcesu. :wink:
Ten Twój blog jest super. Tylko szkoda, ze nie masz adresu w stopce tu, na FO.
Muszę sobie dać do zakładek, bo za każdym razem, gdy chcę coś poszukać, to muszę go ....szukać.

Jakoś się boję robić te sadzonki liściowe w lutym. Mówię o H. truncata. Moje rośliny o tej porze są odwodnione i wręcz zasuszone.
Ale skoro mówisz, że ta pora jest odpowiednia....
Kiedyś adres był ale go teraz nie ma, nie wiem czemu bo ja nic nie zmieniałem ;:204
Co do sadzonek to chodziło mi o ogólnie wiosnę :wink: :wink:

A teraz przynudzanie ciąg dalszy ;:306 Swego czasu przez jakieś dwa lata interesowałem sie mocno hojami. Teraz mi przeszło, z prostego powodu - nie mogę mieć wszystkiego. Za duże rośliny a ja nie mam tyle warunków lokalowych by jeszcze robić sobie "czar tropików". Zostały tylko lacunosy, małe i trochę bardziej sukulentyczne niż większość jakich miałem. Mam około 13 szt stanowiskowych i ze 3 cv. I o nich tu mowa. Szału nie ma, bo trochę w lecie zaniedbałem lub upały zaniedbały.
hoja lacunosa Borneo - powiedzmy typowa,
Obrazek
hoja lacunosa (krohniana?) "Heart-Shaped Leaf" tu nie jestem pewien nazwy, raz tak jest raz tak.
Obrazek
hoja lacunosa snow caps
Obrazek
Typowe liście
Obrazek
hoja lacunosa Eskimo - "szał ciał 2011 roku" z EPC-595 http://www.epiphytica.com teraz staniała dużo bo tylko 10$ w zeszłym roku 25$, Kross Heart-Shaped Leaf x Snow Caps, trochę na poczatku nie trzymała standardu ale w końcu daje takie liście jak powinna
Obrazek
Typowe liście.
Obrazek
Z cv nie mam obecnie bo padła 'Royal Flush' czyli kross snow caps x var pallidiflora IML 0045 ? lub "Tove".

Przez to chciałem pokazać jak rośliny - nie tylko haworsje mogą być popularne i to cenowo :lol:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Znane mi już Twoje hoye bardzo podrosły i wypiękniały. Są po prostu wspaniałe!! ;:oj

I niech ktoś powie, że małe nie jest piękne. :D

Na szczególną uwage zasługują moim zdaniem hoja lacunosa Snow Caps (nie mam takowej) oraz hoja lacunosa Eskimo (również, ku mojemu żalowi). Te wprost fantastyczne. Tylko pogratulować takich okazów. ;:303
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”