Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Zdjęcie tylu motyli na jednym kwiatku jest SUPER!!! Chciałabym coś takiego zobaczyć, pewnie by mi gały wyszły z zachwytu, bo uwielbiam motylki i zawsze bardzo mnie raduje ich widok.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu oniemiałam na widok kwiatu i tylu motyli świetna fota :)
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Masdevallie dobrze czują się w sphagnum :)
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Życzę Ci , by te cosie u cymbidium to były pędy ;:3 ;:196 a motylek jest piękny ;:3 Maluszki czują się u Ciebie dobrze to i przyrasatać będą jakbyś im dodała coś do namaczania. :tan
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Storczykowa- ja uwielbiam takie widoki. Jeśli mam chwilę czasu, a jest ciepły wieczór. Siadam na schodach, czując z kilku metrów ten zapach i patrzę. Nawet wieczorem potrafią motyle do tego krzewu trafić...Te mieniące skrzydełka o zachodzie słońca, widok - bezcenny ;:108

Marta- bo tylko dwie, jego fotki z tamtego roku mam. Postaram się je znaleźć i wkleję, jest miniaturowe i będzie żółte ;:108

Patrysia- dziś będą kolejne zdjęcia... ;:224

Asiu/Haim- piękne...

Nieinna- jeśli Pikowałaś kiedyś, nasionka po wzejściu, na przykład petunii< mają około 1mm, jak się je pikuje>, to Dasz radę, naprawdę :D

Agita- gdybym przeczytała ten wpis wcześniej... W lesie właśnie zakwitly białe zawilce i mój wiciokrzew też kwitnie. Czyżby zimy miało nie być... ;:224

Wioleta- dziękuję. Podglądam go codziennie, na pędzik raczej nie liczę, jest za bardzo szeroki...Może wnet się przekonamy... Zakupy krakowskie były i jestem nimi usatysfakcjonowana ;)

Celinko- motyle lubią budleje. Moja, rosła pod iglakami i tak ją tam potrafiły "wyczuć". Teraz przesadzona, by cieszyć mój nos i oczy...

Aniu- Zastrzelisz mnie, ani razu maluszków ani nie przelewałam <wydaje mi się, że spagnum do samego dna jest ciągle wilgotne, cały miesiąc...? >.
Tylko je mocno zamgławiam i...tyle. Niczym nie nawożę, bo...za małe. Zobaczymy, czy to pędzik..

Drodzy Storczykomaniacy, u mnie, rozpoczął się jesienny festiwal otwierających się pączków :D na razie tylko dwa pączusie, ale cieszą, jak nie wiem.
Ciapek i Bielik, postanowiły pokazać swoje piękno, prawie, jak pojechałam do Krakowa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I Ciapek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przecudne te Phal... tez mam takiego, jak ten nakrapiany, ale ostatnio trochę przymarniał...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I wieści z wczorajszego wyjazdu do Krakowa. Było dużo chciejstw z mojej listy, ale ze względu na ograniczone finanse, musiałam wybrać, co kupić.
Były cudne, wielkie sabotki americana. Widziałam też falka na przecenie z pasiastymi liścmi, a w Castoramie była moja, wymarzona żółta, pachnąca cambria...
A ja kupiłam... o tym, za chwilkę :P

Z zakupów okołostorczykowych mam: nawóz Biohumus z dżdzownic kalifornijskich i 3 doniczki przezroczyste - nr 15. Bardzo duże, chyba za duże na moje falki. Na zdjęciu jest tylko jedna doniczka, reszta już wyniesiona do piwnicy:

Obrazek

Nie kupiłam spagnum, bo nie znalazlam. Mimo schylania się i szukania "pod stołem" :;230

A teraz...oto, co upolowałam. W Leroy Merlin - Bonarka, kupiłam pierwszą, moją miniaturkę <UWAGA! to najtańszy, jak do tej pory, mój storczyk> za 5,45zł :D Jes to "dziwadło". Rosną mu 3 bassal? keiki, i jest bardzo wysokie. Niestety korzonki w doniczce były zgnite, ale dużo korzonków powietrznych było dobrych. Przy storczyku była fiszka z napisem "gelb"- po przetłumaczeni z niemieckiego, wychodzi, że będze to "żółty" kwiatuszek. Na zdjęciu <wczorajszym, nie miałam siły, by tu wstawiać fotki> jeszcze przed przesadzaniem:

Obrazek

Obrazek

Dzięki informacjom od Grymasellii, jeszcze raz Ci Kobietko dziękuję ;:108 pojechałam do Castoramy, gdzie czekała na mnie odłożona, przez Grymasellę, przeceniona miniaturka - buraczek. Do pary wzięłam jeszcze białą z czerwoną warżką- każda, po około 18,90zł. Oto one w starych doniczkach<kolory za jasne, bo robione wieczorem z lampą, buraczek jest buraczkowy, a bialy delikatnie kremowy>:

Obrazek

Obrazek

A za chwilę fotoreportaż z wczorajszego ich przesadzania... ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładne miniaturki, a co do nawozu, biohumus raczej był niezbyt dobry, już go nie stosuję.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Piękne miniaturki też udało mi się taką jedną kupić w Castoramie tylko ze na wiosnę, były po 20 zł, ale ja kupiłam już przecenioną na 10 zł w dość dobrym jeszcze stanie ( później były jeszcze po 2 zł. ale już bez pędów i w różnym stanie), po przekwitnięciu puściła mi odbicie z pędu a teraz wypuszcza nowy pęd. Czy twoje są posadzone w spagnum?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu- to mój wywrotowiec ;) Muszę go na wiosnę do tej 15-stki wsadzić. Kwitnie nieprzerwanie od momentu zakupu. Zawsze mając 2,3 kwiatki ;:108

Postanowiłam < ze względu, na brak miejsca, wsadzić wszystkie miniaturki do jednej doniczki nr 15>. Najpierw pokażę, jak wyglądały korzonki po wyciągnięciu ze spagnum i doniczek. Miniaturka "dziwadło", korzonki w doniczce zgnite, ale te powietrzne ładne, widać także keiczki:

Obrazek Obrazek

Od przodu: buraczek, biały i ostatni miniaturka z LM:

Obrazek

Wsadziłam je do podłoża skladającego się z: kory średniej, drobnego keramzytu, liści bukowych, styropianu, węgla drzewnego, z dodatkiem spagnum. Na wierzch również spagnum, oto podłoże w doniczce:

Obrazek

I widok, po przesadzeniu, oto moje "dzieciaczki":

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu- Jedna z Dziewcczyn mi go Poleciła. Tam jest napisane, żeby naprzemiennie z innymi nawozami stosować, spróbuję. Jeśli mi nie będzie odpowiadać, wyleję go w kompost ;:108

Kasia- Cieszę się, że i Tobie też się udało z miniaturkami. Mój buraczek też ma boczne odbicie, biały może przedłuży pędzik. A trzecia miniaturka też może z bocznego przedłużenia zakwitnie, bo już ma tam pączuszki maleńkie :)

Miały też fiszkę, nie wiem, czy to nawza gatunku, czy firmy ? :

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Justynko, to Ci się zakupy udały ;:138 Wiesz, że u mnie w OBI dzisiaj już obniżyli cene tych sabotków.. Do wczoraj były po 46, a dzisiaj są po 36 ;:224
Miniaturki super! Cóż to będzie za widok jak wszystkie zakwitną :heja
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Naprzemiennie może będzie dobry, bo ja go przez jakiś czas stosowałam samego i chyba czegoś w nim brakowało, bo storczyki miały plamy na liściach, gdy zaczęlam stosowac inne, plamy ustały. Gdy będziesz co jakiś czas zmieniać, to może storczyki będą miec wszystkie potrzebne składniki i nie będzie plam.

A ten nakrapiany Phal., co go chcesz przesadzić, ma bardzo dużo korzeni? jeśli nie ma, to nie spiesz się z przesadzaniem, bo możesz wyrządzić mu więcej szkody niż dobrego.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

No, wreszcie mogę zobaczyć Twoje zakupy, Justynko :wink:
Miniaturki mają korzonki w dobrym stanie, a dziwadło też ma korzenie nawet, nawet- gorzej, jakby wszystkie były w złym stanie :roll:
Co do nawozu, to się nie wypowiem, bo nie miałam do czynienia...
Za to mogę napisać, że kilka Phal. przesadzałam już do "14" i mają się dobrze ;:108
Myślę, że Twoim miniaturkom będzie dobrze razem w tej doniczce :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”