Mój ogród dopiero powstaje

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogród dopiero powstaje

Post »

Wygląda to tak jakby ta Twoja kapturnica miała za suche powietrze.
Ale wbrew temu co piszesz nie wygląda to tragicznie. Myślę że roślina wchodzi w stan spoczynku.
Pamiętaj że są to rośliny klimatu umiarkowanego chłodnego i muszą przygotować się odpowiednio do zimy.
Moje zalecenia to, woda w korzeniach, rosa na liściach i dużo słońca dla nabrania kolorków :wink:
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Krzysztofie ona stoi w doniczce w oczku (zanurzonej tak 1/3)- więc suche powietrze odpada. Co do słonka- pełna patelnia ;:3 Więc mam nadzieję, że wchodzi w stan spoczynku :D
Bardzo dziękuję ;:196
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

Też mam taką nadzieją. W każdym bądź razie nie wygląda to groźnie. Obserwuj ją i gdyby pokazało się coś niebezpiecznego, na przykład jakiś nalot czy też punktowe przebarwienia to daj znać.
Dla kapturnic utrzymanie dzbanków jest dużym wysiłkiem więc w przypadku stresu wywołanego nieodpowiednimi warunkami (nawet przejściowymi) w pierwszej kolejności redukują ich liczbę.
Generalnie rzecz biorąc kapturnice są są roślinami dość silnymi i potrafiącymi się dostosować. Kapturnica górska na przykład w drugiej połowie sezonu całkowicie redukuje dzbanki i zastępuje je "zwykłymi" liśćmi.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu widzę że masz taki sam problem z kapturnicą co ja - obsychanie.Mam nadzieje że to naturalne bo jedną już straciłam.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
anka_
ZBANOWANY

Post »

Grażynko ja też mam taka nadzieję, bo bardzo bym nie chciała jej stracić :(
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu to ty jako pierwsza byłaś, podczas gdy stawiałam pierwsze kroki na tymże forum. Odnalazłam Cię :wit
U Ciebie pięknie i kolorowo . Rozplenica mnie zauroczyła, przypuszczam ,że moja też taka będzie,
wsadzona 2 miesiące temu. Czy jest wymagająca? :D
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
anka_
ZBANOWANY

Post »

Witaj Heleno :wit Bardzo się cieszę, że mnie odwiedziłaś. Twój ogród jest już dojrzały, ach te twoje strzyżone iglaczki... ;:180 Mój dopiero raczkuje :roll: Ale wreszcie sprawy się wyklarowały i mam nadzieję, że z wiosny prace ogrodowe ruszą pełną parą. Tylko dlaczego te drzewa tak wolno rosną :? Co do rozplenic- to masz rację- są czarujące :D No i zupełnie bezproblemowe :heja
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, jakie Ty masz cudne te wrzosy i trawki (zdjęcia rewelacyjne) .... ciągle mówię, że trawki mnie nie ruszają, a gdzie zajrzę to jakaś trawka tu, jakaś trawka tam i zaczynam wzdychać.... niebezpiecznie się robi :;230

i dzięki za pomysł z dołkami z włókniny pod wrzosy... do tej pory miałam po jednym wrzosie i wrzoścu... bo mam glinianą ziemię i nie wiedziałam czy dadzą radę... ale przy wykorzystaniu tego patentu... coś czuję, że wrzosów może przybyć... :uszy
anka_
ZBANOWANY

Post »

Ewo bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196 Wrzosy bardzo lubię i nie wyobrażam sobie jesieni bez nich. Co do trawek to cóż.... ja już wzdycham od dawna i pomału dokupuję. :lol: Są wspaniałym uzupełnieniem rabat, dodają lekkości. No i ozdobą przez całą zimę. A co do niebezpieczeństw na forum to ja zaczynam wzdychać do ....hortensji i róż :roll:

Mój pomocnik
Obrazek

Nowy nabytek- golteria rozesłana
Obrazek

Dzisiejszy wschód słońca
Obrazek
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ojej ale masz super pomocnika....też takiego chcę :lol:
ale cudny kolor ma ta golteria.....też taką chcę - napisz więcej na temat tej cudnej roślinki, podobają mi się jej owoce - no normalnie jak jarzębina ;:138
anka_
ZBANOWANY

Post »

Marto witaj serdecznie u mnie :wit Jak chcesz takiego pomocnika to przyjeżdżaj- może być z przyczepką. :lol: Tyle tego że trzeba uważać, żeby na jakiegoś nie wdepnąć. A koszenie trawnika to gehenna :roll: Co do golterii to kwasolubna krzewinka. Owoce większe niż u jarzębiny. Mam nadzieję, że jej się u mnie spodoba.
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

aha kwasolubna no to u mnie jak najbardziej pasuje tylko ona jest wysoka czy raczej taka niższa.....bo jakby co to nawet wiem i chyba zaplanuje gdzie mogła by rosnać ale to już na wiosnę :;230
anka_
ZBANOWANY

Post »

ok 15 cm
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11