Ogród Zenka rok 2010 cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Zenka rok 2010 cz.3

Post »

Zenku- pięknie prezentują się skalniaczki na tle kamieni.Psi ząb ma dużo pąków i okazały kwiat, ale Agnieszka już to powiedziała, u mnie wyrósł z ziemi zaledwie 1 listek.Bardzo lubię tawuły wiosną za piękne , kolorowe liście, każda odmiana w innym kolorze. :)
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko i Tajko dziękuję za odwiedziny i miłe słowa, nasz psi ząb rośnie u nas już drugi rok, i bardzo ładnie się rozrasta . W tm roku będzie juz miał kilka kwiatostanów, jesienią mam zamiar dokupić jeszcze kilka o innym kolorze.
Pozdrawiam Zenek
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Dzień dobry Zenku
Twój ogród mnie zauroczył, panuje w nim harmonia i nastrój wyciszenia. Widać, że dbasz o niego i wkładasz serce w tą pracę. Masz piękne iglaki, dorodne, nie ściśnięte, mają miejsce by swobodnie rosnąć. Piękny rododendron wpadł mi w oko, mnóstwo kwitnących cebulowych zwiastunów wiosny. A ta prymulka z miodowymi kwiatami nawet mnie się podoba, chociaż wielbicielem prymulek nie jestem.

Powiadasz, że tegoroczna zima poczyniła u Ciebie spustoszenia - no cóż to była chyba typowo polska zima, gdyby nie ta burza lodowa, przynajmniej w mojej okolicy, to niczym specjalnym by się nie wyróżniała. No może ilością śniegu, którego faktycznie było dużo. Temperatury natomiast jak na zimę były dość typowe, u mnie nie spadały poniżej -20 stopni. Śnieg też utrzymał się tylko do początku marca, co w porównaniu z zimą 2005-2006 nie jest rewelacją. Ostatnie 3 zimy po prostu nas odzwyczaiły od standardu.

W każdym razie mamy już wiosnę, i to z każdym dniem piękniejszą. Trzeba się tym cieszyć, a Ty masz czym. Spacer po Twoim ogrodzie był dla mnie przyjemnością.

Pozdrawiam :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tomku cieszę się że odwiedziłeś nasz ogród i dziękuję za miłe słowa.
Ogród nasz zaczeliśmy tworzyć wraz z małżonką od roku 1994.Staraliśmy się stworzyć dla siebie i najbliższej rodziny ,oazę ciszy i spokoju .
Robiąc pierwsze nasadzenia drzew i krzewów staraliśmy się zapewnić roślinom dogodne warunki do dalszego wzrostu, i stąd zachowane są odpowiednie odstępy/brak zagęszczenia/.
Zima roku 2009/2010 poczyniła największe stratu od kilku lat w drzewostanie iglastym, a powodem tego były obfite opady śniegu i silne wiatry pod naporem których łamały się gałęzie najstarszych drzew. Gruba zlodowaciała warstwa śniegu utrzymująca się do połowy marca powiększyła jeszcze straty.
W chwili obecnej po wiosennej korekcie drzew i krzewów i usunięciu wiatrołomów ogród powrócił do życia i choć znacznie okaleczony cieszy oczy.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas chyba zacząć kolejne koszenie trawy, dogodne warunki wilgoć i ciepło powoduje jej szybki wzrost.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zenku- masz śliczny trawnik.Ja swój 2 razy kosiłam, ale u mnie już mało zostało do koszenia :) :) :) .
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zenku , Twój ogród coraz szybciej nabiera pięnych kolorów. Piękne tulipany, psizęby itd A trawnik wygląda jak dywan. Mój niestetyjak klepowisko i próbuję go jakos reanimować.
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tajka dziękuje za odwiedziny , mój trawnik od czasu do czasu ulega zmniejszeniu ale ilość powierzchni do koszenia jest jeszcze duża.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marciń mój trawnik zimą i wczesną wiosna przeszedł najazd kretów, miejscami nie przypominał trawnika. Regeneracja zniszczonych miejsc z wolna powraca do dawnego wyglądu.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Zenku też podziwiam Twój trawnik. Ja niestety nie mogę się pochwalić. Po zimie dużo pustych placów. Jeden musiałem całkowicie zlikwidować i będę siał od nowa. Chyba jeszcze trochę za wcześnie na sianie a i sucho niesamowicie.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janusz ja zaryzykowałem i posiałem wcześnie przysypując nasiona torfem , wilgotność ziemi była dostateczna.
Pozdrawiam Zenek
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj ZENKU!
Widzę, że jesteś perfekcjonistą. Wszystko u Ciebie przemyślane i takie staranne.
Trawnik idealny.
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Zenku - pięknie Twój trawnik wygląda, ale robiłeś zdjęcia z odpowiedniego kąta :wink:. Jak się dobrze przypatrzeć, to widać placki. Nic to, u mnie jest znacznie gorzej, ostatnio próbowałem regenerować, ale deszcz nie pada, więc nie wiem jak to będzie...

Wracając do ostatniej zimy - moje sosny też były na granicy wytrzymałości, podziwiałem ich giętkość, chociaż jeden konar się złamał, a dwa inne zdeformowały. Ale słuchając o tym, co porobiło się w lasach dochodzę do wniosku, że i tak się udało.

Pozdrawiam :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Igor warto dbać o trawnik i utrzymywać go w dobrym stanie ,gdyż jest on wizytówką ogrodu.

Krysiu dziękuję za miłe słowa , staram się jak mogę aby utrzymać ogród w dobrym stanie.

Witaj Tomku ogród mój położony jest na lekkim skłonie i stąd takie zdjęcia , tak jak pisałem wcześniej mam kilka fragmentów trawnika po renowacji i stan jego tam nie jest jeszcze najlepszy.
Wracając do zimy drzewa iglaste a zwłaszcza sosny najbardziej są narażone w chwili obfitych opadów sniegu połączonych z silnym wiatrem ,co maiło miejsce tej zimy.
zdjęcia na pw.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Trawa już spora. Mąż wczoraj skosił. Było co :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”