Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Witaj Tamaryszku - nie było mnie na forum całe hektary czasu! Wątek galopuje w ekspresowym tempie!! Ledwo znalazłam miejsce, gdzie pisałyśmy do siebie!
No wiec tak: w pierwszym słowie mojego listu pozdrawiam Cię piękny Tamaryszku, drzewko wdzięczne i mądre! Cieszę się, żeś Ty "Tamaryszek"!
W drugim słowie mojego listu rzeknę Ci: pisz o różowym, pisz, bo to takie zabawne potem zobaczyc ten różowy szaliczek :;230 Obśmiałam się jak nie wiem co, kiedy pisałaś, że zastanawiałaś się czy zamieścić zdjęcie :;230 :;230 No i popatrz, warto było :;230
A w trzecim słowie mojego listu powiadam Ci, że Twój ogród jest piękny! Eh, mówiłam to już ze sto razy, ale dobrego nigdy dość. Prawdziwe słodkie widoki to jednak te z mleczykami i trawami. Rasowego ogrodnika swędzą od razu łapki, bo w tych miejscach jest POTENCJAŁ. A każdy ogrodnik przedkłada te miejsca, które są nie ukończone - nad te miejsca, w których już nic nie można zrobić!
To droga cieszy, a nie cel!
Pozdrawiam i cieszę się, że i u Ciebie pojawiają się zdjęcia "bez białego śniegowego" :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie prezentują się wiciokrzewy :)
Izo, udanych liliowych zakupów :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Lalcia
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 13:54

Post »

TAMARYSZKU wpadłam do ciebie z wizytą .JESTEM tu często choć mało piszę ;:196
Awatar użytkownika
kryzta
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 sty 2010, o 10:28

Post »

Piękny ogród ale muszę wrócić żeby jeszcze raz poczytać dokładnie. :wink:
Krysia pozdrawia
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

No to teraz widać Tamaryszku, że to Ty tworzysz ten ogród. Przedtem można byłoby sądzić, że przychodzi do Ciebie profesjonalna ekipa ogrodników z jakiejś znanej firmy i tworzy te piękne scenerie pod batutą jakiegoś słynnego ogrodnika. Oczywiście żartuję i nigdy nie poddawałam pod wątpliwość , że ten cudowny ogród jest Twoim dziełem. Myślę też, że taka firma nie zostawiłaby po sobie podobnego śmietnika. Tymbardziej doceniam Twoją pracę, gdy pomyślę ile wysiłku wymaga usuwanie tych wielkich cegieł z ziemi. Metalowa kontrukcja pod wicikrzew jest bardzo ładna. Czy robi Ci je ktoś na zamówienie?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Obrazek

Izo miłego dnia ;:196 ;:3
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tamaryszku, pięknie wygląda ta ściana z wiciokrzewami :) mi po głowie chodzi, by posadzić je w donicach, na przemian z powojnikami i zagospodarować tak jedną scianę tarasu :) wiosną muszę poważniej o tym pomyśleć :) gruzami się nie martw się, to przypadłość chyba wielu ogrodów, co ja w swoim wykopałem nie raz to już nawet nie wspominam :D czego to ludzie w ziemi nie schowają :wink:
Awatar użytkownika
lena666
200p
200p
Od: 2 lut 2009, o 17:54

Post »

Powiem jeszcze raz przepiękna przestrzeń !!!!!!!!!!!! ;:63 ;:138 :wit
Kwiaty - NAJPIĘKNIEJSZA mowa świata.Moje wymarzone miejsce
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

IGA ? witaj Igo ! No, właśnie ? tak wygląda rzeczywistość...Ten teren ( kilkaset metrów, myślę...) jest całkowicie zaniedbany. Muszę go połączyć z ogrodem. W części leśnej w głębi działki, chwastów w zasadzie nie ma ? po prostu ładne, leśne poszycie z mchem. A tu ? coś okropnego ! Dobrze Wam się śmiać...Nie umiem kosić kosą, spalinowej nie mam... Obawiam się ,że szybko byś się wycofała z tej pomocy, ale dziękuję za ofertę ! Jakoś nie mogę uwierzyć, że komuś brakuje pielenia ?!

GRZESIU ? witaj Grzesiu! Oj, szkoda, że nie mieszkasz bliżej.... Już dwie osoby chętne do pomocy...Muszę przemyśleć Waszą propozycję, może i transport i nocleg opłaciłoby się zorganizować...! Wyobrażam sobie, czym dla Ciebie jest ten bałagan ? Twój ogródek jest tak idealnie dopieszczony...! Obawiam się,że u mnie nigdy tak nie będzie...ale pocieszam się,że nasze ogrody mają trochę inny charakter, więc jakoś to ujdzie...
Na ścianie domu jest metalowa kratka mojego pomysłu, druga taka sama jest z przodu na różę.

MAG ? Magdo, cieszę się, że i Tobie moja kratka się podoba. Z tymi ?dzikimi zakątkami? to bardzo jesteś miła, ładnie to brzmi, ale gorzej wygląda... W dodatku tam pod spodem jest żywy piach.

GORYCZKA ? Krysiu, zaciekawił mnie Twój pomysł...Użyźnienie bardzo by się przydało . Przekopać ?? A korzenie tego dziadostwa ? To mi się nie odrodzi po przekopaniu..??
Dziękuje za niebieski kwiatek ! U mnie nie ma takich ślicznych , więc nie mogę się wpisać w aktualny trend. Dzięki Tobie będzie niebieski akcent, i to jaki !

EWA ? witaj Ewo ! Mam nadzieję, że mnie ten mały kawałek nie wykończy...- fizycznie i finansowo... Jeśli nie pokryję tego roślinami ? znowu zarośnie. A na pewno nie pokryję w całości w tym roku ? bo mam też inne części ogrodu do zagospodarowania, też ważne. I tak koło się zamyka ! Będę się z tym męczyć pewnie jeszcze długo.
Ogrodzenie ma być z prostych prętów, bez żadnych dodatkowych elementów ( ale ocynkowane i na czarno malowane proszkowo )
W Lilypolu złożyłam zamówienie na katalog ? czekam z niecierpliwością na przysłanie !

DODAD ? witaj Dorotko ! Jakiego sympatycznego masz sąsiada ! . Oj, tu chyba przydałoby się szczelne ogrodzenie i jeszcze ściana z roślin do tego ! Wiesz, chciałabym już zająć się ogrodem, ale martwi mnie ,że takie miejsca będą zdobić ogród jeszcze długo...Nie dam rady finansowo zrobić wszystkiego naraz , co zaplanowałam, a jest tego dużo.

ELSI ? Elu, dziękuję za odwiedziny ! Wiem, że się nie da od razu...Ale jeszcze nie udało mi się wypracować u siebie cnoty każdego ogrodnika, czyli CIERPLIWOŚCI.
Firmie nie zlecę , bo nie mam na to pieniędzy. A chętnie bym wzięła do czarnej roboty ? oczyszczenia, przekopania, przygotowania rabat pod moim kierunkiem, a ja bym tylko sadziła... To byłoby zbyt piękne...
Ale powolutku jakoś zaprowadzę tam ład.
Mam dwa duże kompostowniki , a i tak w zeszłym roku zabrakło mi kompostu. Nie miałam kiedyś pojęcia, ile w domu jest odpadów organicznych! Wystawiłam kubełek z przykrywką z boku tarasu, żeby nie latać z każdą rzeczą za szopę. Wspominałam ,że rezygnuję z nawozów sztucznych, więc musze mieć dużo kompostu, nie tylko na warzywnik. Chcę mieć ogród ekologiczny, biodynamiczny.
A pomidorki tak sadzone poleca Mag, zamierzam spróbować ! Marzę o własnych , dobrych pomidorach.

URSULKA ? witam , Uleńko ! Cieszę się, że jesteś . Dziękuje za miłe słowa ? masz rację ? dobrego nigdy dość ! Bardzo potrzebne mi są odmienne opinie gości, prowokujące pytania czy krytyczne spostrzeżenia. Ale gdyby były tylko one, to byłoby smutno...Więc proszę o jedno i drugie !
No, tak ? mój ogród ma potencjał, zgadzam się. I swędzą mnie łapki, jak to napisałaś, ale mimo wszystko chciałabym mieć to już ?z grubsza ogarnięte?...
Wczoraj właśnie zastanawiałam się , leżąc w łóżku, że zawsze kiedy pracowałam w korporacji, wykłócałam się, że droga jest ważniejsza niż cel ( to była dla nich HEREZJA ), że to mniej frustruje i bardziej rozwija , że nie o to chodzi , by ?złapać króliczka, ale by gonić go?. Zawsze tak myślałam i nadal tak myślę... Więc dlaczego chcę, żeby mój ogród JUŻ BYŁ GOTOWY ..?? ( i wymagał tylko drobnych zmian...)

MONIA ? witaj Moniko, dziękuję ! Napiszę , co wybrałam !

LALCIA ? witaj, bardzo się cieszę ! Dobrze, że dałaś znak...

KRYZTA ? witam Nowego Gościa ! Zapraszam, mam nadzieję, że będziesz częściej !

FELA ? dobrze ,że zajrzałaś Felu ! W zasadzie wszystko w ogrodzie robię sama, a to jednak ponad 3 000 m , dlatego to tak powoli idzie. M. pracuje także w soboty , więc w niedziele czasem zrobi jakąś cięższą fizyczną pracę ( np. przerzuci kompost ). Praca w ogrodzie nie jest jego pasją , tak jak dla mnie . Poza tym jest zmęczony więc nawet nie mam sumienia pędzić go do roboty, niech sobie wypoczywa, jak lubi.
Raz w roku, wiosną ,przychodzi ekipa do pielęgnacji trawnika , oczyszczą też iglaki z żółtych igieł. A resztę robię sama . To dla mnie wielka przyjemność , ale idzie powoli.
Kratki na ściany, mostek i inne elementy metalowe sama wymyślałam i robił je na zamówienie ślusarz.

SYLWESTE ? Witaj Sylwek , cieszę się,że podoba Ci się mój wiciokrzew . Ciekawa jestem jak przetrwa te zimę ! Jak wygląda uprawa wiciokrzewów w donicach ? ? podobno mają płytki, ale rozbudowany system korzeniowy. A taka ściana tarasu byłaby na pewno piękna...

LENA ? dziękuję za miłe słowa i zapraszam ponownie !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam do obejrzenia , jak powstawała kolejna rabata w moim ogrodzie !
Tak to wyglądało przed rozpoczęciem prac - z dawnych czasów rząd iglaków...i niby-trawa

Obrazek

Ktoś mi posadził jakieś różaneczniki, cos się "wypurchliło"...

Obrazek

Wczesną wiosną 2008 r. postanowiłam coś z tym zrobić...
Bardzo pilnowałam się , żeby powstająca rabata nie była za wąska, co podobno często zdarza się początkującym ogrodnikom. W najwęższym miejscu ok.2 m...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś się zaczęło pojawiać...Niektóre rośliny na trwałe , inne tymczasowe "zapchajdziury" na jeden rok...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już jakby trochę lepiej...

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na tym przykładzie chyba można pokazywać, jak NIE powinna wyglądac rabata - kupa bałaganu ! Oczywiście - zmienione !

Obrazek

Te fragmenty trochę lepsze...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Są rodgersje, róże , żurawki i funkie już spore...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Tamaryszku, świetna zdjęciowa relacja, fajnie popatrzeć jak coś powstaje od podstaw, a efekt tak miły dla oka :) co do trzymania wiciokrzewu w donicach to pewności nie mam, co innego z powojnikami, ale ja na pewno sadziłbym i tak w dość sporych gazonach, prawdopodobnie drewnianych korytkach, jeśli się zdecyduję to na pewno zobaczysz i podzielę się doświadczeniami :)
Co to za róże :?:
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie, cóż to za przepiękne róże Tamaryszku :?:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Bardzo mnie bawiło robienie takich falistych rabatek. Na początku nie miałam pojęcia co to jest agrowłóknina i sypałam na wypielone rabatki tylko korę i ciągle je pieliłam. Potem latem, tu na forum odkryłam ten wynalazek i wszystkie rabaty zaczęłam wykładać agrowłókniną. Co to była za koronkowa robota, gdy wycinałam dziury na rosnące już rośliny. Moj sąsiad śmiał się ze mnie, że pracuję niczym krawcowa. Teraz jestem bardzo zadowolona, bo do dziś nie ma ani jednego chwasta, zwłaszcza tam, gdzie kładłam podwójną włókninę. W miejscach gdzie jest pojedyncza, niestety chwasty potrafią się przez nią przebijać. U Ciebie Tamaryszku to rabatka w trakcie prac też ładnie wygląda, ale trudno zeby było inaczej w tak ładnym otoczeniu.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”