Storczyki Wiolety

Zablokowany
Awatar użytkownika
jacob
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 maja 2010, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Wiolety

Post »

Witaj Wioleto :D
Jaki masz sposób na uzyskanie pędu u Miltonii? 8-)
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Wiolu zapraszam cię do mojego wątku z zielonymi domownikami .Wczoraj kupiłam phalaenopsisa i wydaje mi się że jest taki jak twój na pierwszej stronie.Proszę napisz mi jak dbasz o niego to znaczy najbardziej mnie interesuje stanowisko bo cała reszta wiadoma.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justynko- no to faktycznie mamy bliźniaczki :tan ciekawe, czy będą się rozwijać w podobnym tempie...
Jakob - tak prawdę mówiąc, to nie mam żadnego- sama byłam zdziwiona, że zobaczyłam pędy :roll:
No, ale może zaważyło na tym to, że moja Miltonia stoi w akwarium, więc wilgoci ma pod dostatkiem.
Kasiu- za chwilę do Ciebie zajrzę i odpiszę u Ciebie w wątku :wink:

A u mnie nowe listki :tan

Reanimowany żółtek z Lidla wreszcie, po dłuuugim staniu w akwa wypuścił listka- będzie dobrze :wink:
Obrazek

MM też wypuścił listeczka :tan - (a tajemniczy punkcik zatrzymał się w rozwoju na etapie wystawienia noska / nawet nie można tego uchwycić na zdj./)
Obrazek

Biskupi z biedronki mimo, że dopiero co wypuścił listka- znów wypuszcza nowego :tan
Obrazek

Papilek pomaluuutku wypuszcza listka, ale wypuścił pierwszego u mnie korzonka :tan
Obrazek Obrazek

Spójrzcie, jakie korzenie ma jedna z moich półminiaturek- czy mogę ją przesadzić do normalnej doniczki (fi 12)?
Obrazek

No i na koniec plamka na liściu sercowym Vandy - czy to jakaś choroba, czy np. poparzenie słoneczne- nie widzę, żeby się powiększała...
Obrazek
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Wiolu, czyli że te deszcze służą storczykom jest większa wilgotność a w mieszkaniu i tak cieplej niż na dworze.Wiesz właśnie wczoraj po zakupie mojego nowego storczyka zaczytywałam się na temat hodowli i faktycznie może być poparzony ale czym ?gdzie to słońce?Lecę do siebie jestem ciekawa twojej opinij .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Cieszę się bardzo, że Ktoś Ma taką miltonię, jak ja. Zawsze bęmozna podpatrywać, jak sobie radzi podobna roślinka u Kogoś innego ;)
A z dzisiejszych fotek zachwyciła mnie półminiaturka z taką masą korzonków... :shock: Piękna jest.
Gratuluję uratowania lidlowego falka ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale ci ładnie rosną? a w jakiej doniczce jest ten półminiaturek? Myślę, że już go można przesadzić do wiekszej, bo widac, że ma ciasno. Co do vandy, jeśli plama się nie powiększa, to może to nic poważnego.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Śliczne młode listeczki.Półminiaturek ma grube i zdrowe korzonki, wygląda jakby chciał uciec z doniczki :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny

Ta półminiaturka rośnie w trochę mniejszej doniczce, niż normalna, a dysponuję tylko fi 12 i nie bardzo mam możliwość kupienia mniejszej. Zresztą praktycznie wszystkie korzenie są w fazie aktywnego wzrostu i storczyk cały czas wypuszcza nowe korzenie...

A tą plamę na Vandzie będę obserwowała...

Za tydzień w biedronce będą storczyki po 17,99zł :tan
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

To za tydzień szturmem na Biedronkę :;230 :;230
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Wiolu potrzebuję twojej rady ,mój ostatni zakup ten biały storczyk lekko zzieleniał tak zzieleniał i poróżowiał tak to mogę opisać, chyba nic mu nie jest .Dzisiaj zauważyłam że płatki takie się zrobiły od spody lekko zielono różowe.Czy to może być oznaka innego światła bo w markecie cały czas sztuczne a tu ma dzienne i teraz przez te deszcze trochę mało. Wiolu co o tym myślisz :?:
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie bardzo wiem Kasiu, co Ci napisać, ale wydaje mi się, że on po prostu się wybarwia ;:108
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Wiolu już chyba wiem co mu dolega wczoraj odważyłam się go przesadzić i nie mogłam własnym oczom uwierzyć jak zobaczyłam a właściwie nie zobaczyłam korzonków tylko jeden wielki gnój .Dobrze ze ma sporo nadziemnych więc może da rade, tą całą zgniliznę odcięłam wymieniłam całe podłoże napoiłam te nadziemne korzonki a teraz będę czekała Stan ogólny w miarę dobry dwa listki z czterech trochę jakby odwodnione .Wiolu czy jeszcze coś mam zrobić czy już na razie nic
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, na pewno utrzymuj wokół niego wysoką wilgotność powietrza, możesz też część korzeni powietrznych włożyć do doniczki. Mam nadzieję, że po obcięciu korzeni zdezynfekowałaś i zasypałaś ranę węglem lub chociażby cynamonem?
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

wiolu co ja bym zrobiła bez ciebie ;:196 niczym go nie zdezynfekowałam ani nie zasypałam to chyba z wrażenia bo przecież gdzieś o tym czytałam ,no cóż zaraz go wyciągnę jeszcze raz i posypię cynamonem bo nic innego nie mam .Wilgoć ,wiem, chyba ma odpowiednią Wiolu a kiedy zrobić mu kąpiel . Dzięki za cierpliwość
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu posadź go w wilgotne podłoże i nie mocz przez jakieś dwa tygodnie. Spryskuj mu tylko korzenie powietrzne i podłoże z wierzchu. :P
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”