Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

GENIU- dziękuję za odwiedziny,warzywnik jest rzeczywiście duży, ale będziemy go sukcesywnie zmniejszać, bo już nie ma komu tak duży areał obrabiać. Przy okazji rozebrania szklarni w starym miejscu i postawieniu w nowym , część miejsca gdzie stała szklarnia ( ok. 50 m.kw.przeznaczamy na trawnik.

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, 6 arów kopać łopatą, to trochę za dużo, nawet jak dla mnie.

Myślę że Twój obornik powinien trafić jeszcze tej jesieni do ziemi, przeorany( czy przekopany) będzie już od wiosny pokarmem dla roślin. Jak go wiosną przykryjesz ziemią ,to nie będziesz miało pożytku z tego obornika w 2010 roku , tylko rok później. Jeżeli już masz go "pryzmować " bez przekopania, to chociaż obsyp go ziemią, by składniki pokarmowe zawarte w oborniku nie wietrzały.

Planuję jeszcze w tym roku jedno koszenie, a to dlatego że od ostatniego koszenia ( początek października) urosła trawa, a nadmiar jej zimą ,to zaproszenie dla pleśni pośniegowej, nie mówiąc, że przy okazji koszenia kosiarką zbiorę wszystkie liście, które jeszcze są na trawniku.

Plany, to jedno ,zobaczymy czy pogoda pozwoli na realizację planów. Kosić trawnik , można jeszcze i w grudniu( a nawet w styczniu) pod warunkiem że ziemia nie będzie zmarznięta , no i będzie temperatura dodatnia.

Odzyskałem zdjęcia z uszkodzonego dysku i zapraszam do obejrzenia zdjęć naszych roślin na rabacie przy ścieżce.

Kontynuacja zdjęć Rabaty przy Ścieżce

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Kolekcja roślin zebranych na rabacie przy ścieżce imponująca, piękne zadbane rośliny i każda ma dużo miejsca, może spokojnie rosnąć. Czekamy na następne okazy.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

aguskac pisze:Sprytnie pomyślałeś z tym warzywnikiem :) Traktor wjechał i po kłopocie. U mnie koniem zaorano wcześniej, przed założeniem warzywnika. Ale stanowi on może 5-tą część Twojego. Teraz mam tam tyle elementów stałych, ze nic z tego. Ale i kopania niewiele, bo 1/3 to truskawki i sadzonki winorośli :)
Za to się pochwalę ... sąsiad mi nawiózł całe góry obornika :) Teraz musi swoje odleżeć na kompostowniku i wiosną pod roślinki ...sam skarb :heja

Czy mi się zdawało, czy pisałeś, że jeszcze kosisz trawnik?? Moja kosiarka już zapomniana w kącie stoi.

Agnieszko - obornik dany na wiosnę podsusza roślinki latem, a jak trafią się skąpe w deszcz dni - to makabra dla roślinek, plon będzie niższy.
Tadeusz wkurzyłam się na fotosik bo wchodzi mi tylko jedno zdjęcie .Tak jak u Ewuni z Krokowa,
już załapałam i pooglądałam Jej fotki w fotosiku.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Tadeuszu, nie wiem, jak to się stało,ze ja jeszcze u Ciebie nie byłam :shock: Biegam po całej Polsce, a tu, gdzie mam dwa kroki, nie zajrzałam :( Nic to, dziś za to zafundowałam sobie prawdziwą ogrodniczą ucztę dla oka, wszystko wprawia w podziw, a niektóre aspekty Twego ogrodu w kompleksy - u Ciebie panuje wprost niedościgniony porządek, to aż nieładnie tak nim kłuć w oczy :) Nawet jak wykopujesz mieczyki, to robisz to metodycznie. A ciekawa jestem, co robisz z tymi malutkimi cebulkami przybyszowymi, uprawiasz je dalej, z jakim rezultatem? Twoja działka jak najbardziej zasługuje na nazwę ranczo, przestrzeń, klimat, sielskość-anielskość... Podoba mi się to,ze zadajesz sobie trud robienia zdjęć z miarką, to uzmysławia tempo wzrostu i pomaga w rozplanowaniu nasadzeń innym. Misja? Edukacja?Tak jakoś bym to nazwała... ;:138 Dostrzegłam w Twoim ogrodzie kilka sosen, to moja najnowsza miłość, a tempo ich wzrostu bardzo mnie interesuje, informacje w sieci bywają sprzeczne. Ja mam jeszcze teraz 7 do posadzenia, różne cuda, zrobię to z zachowaniem pewnego marginesu na pomyłki, ale bedę bacznie obserwować przyrosty Twoich...Ile lat ma Twoja himalajka i jak z jej zimowaniem na naszych terenach, jak ją zabezpieczasz, a raczej, jak zabezpieczałeś, bo takiej sporej teraz pewnie już nie okręcasz. Dobrze,że odkryłam Twój wątek, pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Tadeuszu o jakiej hortensji piszesz :?: kwitnąca na różowo zawiązuje kwiaty w tym roku, bukietowa natomiast w przyszłym. Wypróbowałam okrywanie chochołami ze słomy, włókniną i gałązkami świerkowymi. Słoma i gałązki odpadają, z metalowego drutu najlepiej zrobić półokrągłą kopułę i obciągnąć włókniną.Nie może dotykać do gałązek bo pąki odpadną-pomysł mojego brata sprawdzony było mnóstwo kwiatów. Ja w tym roku wbiłam paliki i naciągnęłam włókninę, w poprzednich latach okręciłam krzak bez palików pąki odpadły zostały 2 szt a w tym 1 szt. Trzeba taż pilnować i usunąć liście ze środka bo sparcieją pąki i gałązki. Co do ziemi to nie wiem moja siedzi w zwykłej tylko na wiosnę sieję nawóz zakwaszający glebę.
Awatar użytkownika
Mons
100p
100p
Od: 19 sty 2009, o 10:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam TAdeuszu podsunąłeś mi dobry pomysł ze skoszeniem trawnika i faktycznie trawa od ostatniego koszenia w połowie października zdążyła jeszcze trochę podrosnąc i mam też opadłe liście z okolicznych brzóz i problem z grabieniem rozwiązany. ;:138 Jeżeli chodzi o areację to ja planuję ją zrobic na przełomie lutego i marca. Szczerze mówiąc nie wiedziałam , że powinno się wertykulowac jesienią.
Widzę Tadeuszu , że dla Ciebie zima to żadna przeszkoda prace ogrodnicze i na tę porę roku zaplanowałeś - podziwiam. ;:180
Miło popatrzec na taki właściwie park.
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Witaj Tadziu!

Jakiś czas mnie tu nie było.
Wpadłam podziękować za paczuszkę.Cebulki doszły w stanie idealnym i strasznie ich dużo :)
Dziękuję ci bardzo!
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ROMKU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, orz za wyrazy uznania naszej pracy w ogrodzie. Następne okazy , już dzisiaj, do pokazania mam jeszcze setki okazów.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, ja też uważam że obornik powinien być jesienią przekopany, wtedy wiosną już częściowo rozłożony jest łatwo pobierany przez rośliny.

Nie znam się za bardzo na tym Fotosiku, ja mam w nim abonament i bez problemu wstawiam zdjęcia do Fotosika.

ARTAM- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, nie wiem jak to się stało że jeszcze nie zajrzałaś do "ziomka". Ogród zaczęliśmy zakładać równo 10 lat temu ( po wykopaniu stawu), na dziewiczym terenie,wcześniej była tam nadrzeczna łąka. Naszym głównym celem było, by w przyszłości nasze wnuki ( wtedy jeszcze ich nie było na świecie) i ich rodzice miały miejsce do zabawy i odpoczynku.

Głównym i jedynym naszym zajęciem jest praca na działce, oboje z żoną jesteśmy na emeryturze, i każdą wolną chwilę spędzamy na działce. Lubimy pracować w ogrodzie, ja pochodzę z wioski i mam we krwi pracę w ziemi, a że praca na "roli" wymaga staranności, to i w ogrodzie łatwiej pracować jeżeli widać porządek.

Prezentując rosnące u nas drzewa, krzewy i iglaki ( a jest ich ponad 500 gatunków i odmian), często jestem proszony o podanie wysokości danej rośliny, czy o datę sadzenia. By oglądający mieli możliwość zapoznania się z tymi danymi,w opisie podaję oprócz nazwy rośliny ( często niepełnej) rok sadzenia oraz "miarkę" w postaci 35-cio centymetrowego kątownika ( kontu prostego- łatwy do ustawienia przy fotografowanej roślinie)

W tym roku w naszym ogrodzie kwitło ponad 300 cebul mieczyków o ciekawych kolorach. Po wykopaniu ,podczas czyszczenia cebul zebrałem ponad 2 kg cebulek przybyszowych. Rokrocznie, podczas czyszczenia cebul wybierałem co większe cebulki przybyszowe( 50-100 szt.) które siałem wiosną , razem z sadzonymi cebulami mieczyków.

Na prośbę kilku Forumowiczów , w tym roku zebrałem wszystkie cebulki przybyszowe i wysłałem je do nich, za 2-3 lata będą mieli swoje , wyhodowane kwitnące cebule mieczyków. Jeżeli jesteś tymi cebulkami zainteresowana, mam jeszcze trochę tych cebulek przybyszowych ( tak ok 30 dkg- kilkaset sztuk), daj znać na PW, córka pracuje w Lublinie, często jest w domu, nie było by problemu z przekazaniem ich Tobie.

Rośliny okrywam , jeżeli są małe, większe, niech sobie radzą same z zimą. Zimozielonych roślin mam bardzo dużo, dużo mam również odmian sosen, świerków i jodeł, w tym roku samych sosen przybyło mi w ogrodzie około 10 sztuk.

Mam nadzieję że , w przyszłym roku, gdy zrobi się cieplej , trafisz do naszego ogrodu w realnych odwiedzinach, nie tylko wirtualnych. Zapraszam.

ANIU-dziękuję za odwiedziny, ZENEK wypytywał mnie o warunki, w jakich rośnie moja hortensja dębolistna, rośnie ładnie ale w tym roku nie kwitła. Swoje hortensje okrywam gałązkami jodły i świerku, nie zasypuję je liśćmi, gdyż liście gnijąc ,powodują gnicie pędów hortensji.

MONS- dziękuję za odwiedziny, mam w planach jeszcze koszenie trawnika, ale trudno zrealizować ten plan gdyż codziennie u nas pada, jeżeli się pogoda poprawi , to wykoszę, jeżeli wcześniej zamarznie, to trudno, mam przekonanie że zima teraz nie wnet do nas ponownie przyjdzie, a z koszeniem też się nie śpieszę, bo liście z drzew jeszcze nie wszystkie spadły, a chece je zabrać podczas koszenia.

Jesienią po ostatnim koszeniu powinno się robić areację- do areatora włożyć wałek z drutami (szpilami) i za pomocą tych drutów wyczyścić trawnik z obumarłych części trawy. Na wiosnę, po pierwszym koszeniu, do areatora zakładam wałek z nożami( z płaskowników) i wtedy podczas wertykulacji noże tną wierzchnią warstwę ziemi napowietrzając ją.

Zimą, dysponuję dużo wolnym czasem, przy sprzyjającej pogodzie ( nie za zimno), lubię pojechać na działkę (12km od domu), piesek sobie pobiega, a ja dwie-trzy godziny popracuję przy wcześniej zaplanowanej pracy.

LAMIO- dziękuję za odwiedziny, cieszę się że paczuszka doszła w stanie nieuszkodzonym, zauważyłem,że tak jak by, trochę zapadłaś w sen zimowy, no cóż , po wytężonej całorocznej pracy w ogrodzie każdemu należy się odpoczynek, ja chyba będę odpoczywał dopiero po Nowym Roku.

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Dzięki Tadeuszu za ziomalskie zaproszenie :D Kto wie, kto wie? :) Chętnie bym zobaczyła Twój ogród, zwłaszcza te sosny, przez które ostatnio spać nie mogę, powiem,że ja w ciągu ostatniego miesiąca wzbogaciłam się o 12 :) sosen, to taka moja najnowsza i bardzo intensywna fascynacja... A za cebulki mieczyków dziękuję, chyba mam za mało cierpliwości, a poza tym zraziłam się do nich parę lat temu, kiedy to jakoweś ponoć wciornastki naniosły mi jakiegoś wirusa i powiedziałam - koniec, pooglądam sobie na zdjęciach i tego się trzymam :) A zdjęcia Twoich iglaków będę obserwować w celach szkoleniowych, chociaż wydaje mi się,że raczej sadzę je właściwie z odpowiednim zapasem miejsca, pozdrawiam!
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ARTAM- dziękuję za wizytę w ogrodzie, sosny, z racji tego że rosną przeważnie duże posadzone mam na trawniku jako samotniki, na rabatach mam tylko szczepione sosny, które nie zajmują za dużo miejsca, na rabacie przy ścieżce rosną tylko dwie sosny pokazane na początku prezentacji.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
sylwekw

Post »

Tadeuszu! Za każdym razem gdy wracam wirtualnie do Twojego ogrodu nie moge się napatrzeć.

Zazdroszczę Ci - ale tak pozytywnie :-)
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

ojej, ojej, co się u Ciebie tutaj dzieje! Obejrzałam kilkadziesiąt zdjęc tego ogromnego , zadbanego terenu i jestem pod mocnym wrażeniem! Świerk inversa (?), okazała sośnica, a mieczyki................ cudo! Wielkie gratulacje! ;:180
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Tadeuszu nieustannie podziwiam za skrupulatność ...

Nie odzywam się ale jestem każdego dnia i każdego dnia szczęka mi do ziemi spada...
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Tadeuszu "chapeau bas"! Twój porządek w ogródku i przygotowanie do nowego sezonu jest perfekcyjne.
Normalnie do jakiegoś "Działkowca" powinni Cię wziąć za wzór. Szacunek!
PS Z racji tego, że masz już wszystko zrobione możesz popatrzyć "w międzyczasie" co ja wykombinowałam u siebie :wink: , zapraszam!
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Ach, Tadeuszu, już się całkiem pogubiłam w tych Twoich iglakach! Co jeden, to ładniejszy! No i co? I chyba znowu zacznę oglądać od początku!
Tadziu, pozwoliłam sobie odesłać do Ciebie Anetkę-dkny, bo ma problem z sośnicą - a przy tym całkiem bez pytania powołałam się na Ciebie w temacie okrywania sośnicy. I tym sposobem Twoja wiedza przesiąka z ogrodu do ogrodu :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”