Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

AnnaL- marzę, żeby choć jedna katlejasta zakwitła w tym sezonie. Wszędzie je oglądam kwitnące, a umnie tylk "sałata"... Pączuszki cambrii bardzo szybko rosną, o wiele szybciej niż u falków. Myślę, że do dwóch tygodni powinna zakwitnąć. Czyli to będzie ok.1,5 m-ca od wytwoorzenia pędu.

Sylki3- uwielbiam zachodzące słońce. Niestety aparat "za słaby" by zrobić cudne fotki temu "odchodzącemu" słoneczkowi.

Storczykowa- dokładnie tak. Ucinam listek, potem maczam w korzeniaczu, do doniczki z ziemią. Przykrywam workiem foliowym ze zrobionymi dziurkami. I mam, co roku nowe skrętniki, fiołki i syningie.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czasami dobrze jest tak hodować od listka, bo stare fiołki potem się robią brzydkie i wybujałe, a dzielenie ich na kępki bardzo je osłabia i długo potem nie kwitną.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa- o tak :) Stwierdziłam, że z liści uzyskuje się bardzo mocne, zdrowe i identyczne młode roślinki, jak "matka". Czasami nawet kilka roślinek z jednego listka można uzyskać...ale to nie ten temat :)

I u mnie świątecznie. Oncidium, mimo podziału, nadal kwitnie. Choć nie tak bujnie, jak było z kwiatami "sklepowymi". Zauważyłam, że dzień po rozwinięciu kwiatu, jeszcze nie ma zapachu. Dopiero dwa, trzy dni później kwiatuszek zaczyna pachnieć i tylko do południa w słoneczku :)

Obrazek
Dendrobium phalaenopsis już wybarwiło pączuszki, uwielbiam ich "egzotyczny" kształt:
Obrazek

Oraz pH. stuartiana, porównanie wielkości z przekwitniętym<juz troszku pomarszczonym> kwiatkiem MM:
Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ale cudne to oncidium !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładne storczyki. A stuartiana rzeczywiście maleńka, ja niestety nawet takiego nie mam, ale jak kiedyś spotkam stuartianę (najchętniej zdolną do kwitnienia) to sobie kupię.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Justynko cudnych masz podopiecznych :shock: , a za dedykację zdjęcie storczyków przy zachodzącym słoneczku ogromnie dziękuję ;:196 . Robią się wtedy jeszcze bardziej tajemnicze i piekne.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Justynko,u mnie Cambria jest przymocowana "na okrągło". ;:107
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mala_Mi- dziś trzeci dzień są rozwinięte kwiatuszki i dopiero dziś zaczynają pachnieć :)

Storczykowa- tego Ci życzę :) Mnie zauroczyły te "ciapate" listeczki...

Lana- czyżby też dusza Romantyka? A może jakiś wiersz o storczykach napiszę...tylko weny brak... Hihi... ;)

Henrykbb- czyli coraz więcej Osób Polubiło ten sposób prowadzenia cambrii. Lecę do Twojego wątku, mam nadzieję, że fotka owej cambrii tem jest :)
parapetowce
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Nie tylko Ty uwielbiasz ich egzotyczny kształt :) ja też
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa- tego Ci życzę Mnie zauroczyły te "ciapate" listeczki...
Mi też się te nakrapiane liście bardzo podobają :). Ciekawe liście mają jeszcze Phal. schilleriana i philipinensis, które także są moimi wymarzonymi.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Justynko, czy ze mnie dusza romantyczna ? Trudno mi to ocenić :wink: , w każdym razie wena twórcza tym mniejsza, im wieksze brzuszysko po świętach ha, ha.... :lol: . Nasze storczyki będą dla mnie zawsze cudne, ale nie mogę zaprzeczyć, że wielbicielka wielką jestem także twojego pieseczka (taka mała prywata z mojej strony, może nikt mi za two głowy nie ... ;:5 ).
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzynastko- obserwuję codziennie wieczorkiem, jak żaluzje zasłaniam, czy ten Twój keiki choć troszkę urósł i...wnet korzonki na dzidziulku urosną tak długie, że będą sięgać podłoża w doniczce. Wtedy mamusię z dzieciątkiem oddzielę od reszty roślinki... Podhoduję i fruu...do Ciebie paczusia poleci ;:108

Dusiu- mi się marzy Philadelphia jeszcze...bo ten marmurkowe liście u niej uwielbiam :D

Lana-no co Ty...tu Nikt głowy nie urywa ;) a psinka ma już tyle ludzkich wielbicieli, że hoho. Póki, co chrapie i ma to w nosie ;)
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu- mi się marzy Philadelphia jeszcze...bo ten marmurkowe liście u niej uwielbiam
Też lubię Phal. philadelphia, mam 2 (albo nawet 3, bo mam jednego z takimi nakrapianymi liśćmi kupionego z przeceny, nie znam jego kwiatów, a w tej dostawie były Phal. philadelphia, więc ten niewiadomy może nią być). Nie są szczególnie trudne do spotkania, widziałam je w praktikerze i na wystawach.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Justynko na pewno spotkasz swoja wymarzoną philadelphię!A warto ją mieć,bo jako storczyk jest bezproblemowa i naprawdę długo kwitnie.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Justus ale u Ciebie kolorowo ,kręci sie w głowie od tych kwitnień i nowości .Katleja pewnie cudnie Cię zauroczy kolorem kwiatów i zapachem ,och ja tez powinnam taka przygarnąć :D .Będę czekała na kwiaty Twojej cambrii,mam nadzieję ,że mnie nie zawiedzie ,a szybkość przedłużania pędu rzeczywiście lepsza, niż u mnie w środku zimy .A lista chciejstw to widze ,że rośnie ,a nawet pęcznieje wraz z nastaniem wiosny ,czy może zbliżającej się wystawy w Sosnowcu.Ja tez jestem fanka philadelphii ;:170
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”