Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Kuchni śląskiej nie znam

Nigdy nie była na Śląsku ,ale teraz może kiedyś skorzystam z zaproszenia jakiejś miłej Ślązaczki i będę mogła spróbować potraw Śląskich :;230 :;230 :;230 .

Wrocław to chyba nie Śląsk ?
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, Mariolu szukalam cos dla Was i znalazlam to:Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu przecież to znęcanie :;230 :;230
To okropne jak musisz się śmiać choć nie chcesz .

Genia
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Felu kicius słodki :D
A te wałkowane od kilku dni uszka - my robimy farsz tak: kapustę kiszona gotuje się do miękkości i kręci w maszynce, do tego daje sie również skręcone w maszynce grzyby i uduszoną na masełku cebulkę - sól,pieprz do smaku. Farsz jest kleisty i bardzo dobrze się nim faszeruje uszka czy pierożki. Nawet bez dodawania bułki tartej. Co kraj to obyczaj...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, super pomysł na poznawczą wycieczkę. Mówią, że Slązaczki to doskonałe gospodynie. Zabawnie też posłuchać gwary śląskiej. Wczoraj ?kulołam? kluski śląskie i czytałam wątki Elizabetki, wproś się do niej może Cię nie ?wyciepnie?.
Dobrze , że go wałkujemy Aniu, bo wiesz z tą moją inteligencją... Dzięki temu w końcu opanuję temat.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu.Regionalna kuchnia może być ok,ale pierogi z kapustą z grzybami i uszka z grzybami oraz barszcz nie mają absolutnie nic wspólnego z kuchnią śląską.Moja żona nie jest rodowitą Ślązaczką,lecz korzeniami z Krakowa.Urodziła sie na Śląsku i wyszła za Ślązaka.Uważa się bardziej za Ślązaczkę ale wigilie robimy łącząc dwie tradycje czyli barszcz z uszkami i fasolką jasiem ,bardzo ważne,zupa rybna z grzankami -mniam mniam,pierogi z kapustą i grzybami,gąłabki z ryżem i grzybami karp pieczony ryba w galarecie kapusta z grzybami,i dania Śląskie moczka i makówki,i wypieki mojej małżonki mniam mniam.Życzę smacznego
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeo, nie chciałabym sie z Tobą sprzeczać, zwłaszcza, ze jesteśmy gośćmi w wątku Feli, ale na prawdę są takie miejsca w Polsce (np. moja wieś...) gdzie się uszka robi z takim farszem ;:196 obie moje babcie tak robiły (mieszkam jakieś 50 km od Krakowa z jednej strony i 50 od Katowic z drugiej). To tak samo jak z tymi zupami na wigilie... u nas jada się grzybową z kaszą i na dodatek bez śmietany, rybną z fasolą jaś, a barszczyk z uszkami. Kapusta jest tylko z grzybami, a u mojego mamy męża bywa z grochem... to są zwykłe niuanse... a najważniejsze w tym wszystkim jest to, aby w jak najliczniejszym gronie zasiąść przy wigilijnym stole ;:108
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

tadeo pisze:Aniu.Regionalna kuchnia może być ok,ale pierogi z kapustą z grzybami i uszka z grzybami oraz barszcz nie mają absolutnie nic wspólnego z kuchnią śląską.Moja żona nie jest rodowitą Ślązaczką,lecz korzeniami z Krakowa.Urodziła sie na Śląsku i wyszła za Ślązaka.
... no popatrz, a moi rodzice pochodzili ze Lwowa i też był barszcz z uszkami, dokładnie takimi samymi uszkami jak u Ciebie, czyli grzybki, cebulka i całość dokładnie przesmażona na masełku :lol:

Felu, filmik rewelacyjny... zupełnie jakbym tam była. Dziękuję ;:196
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ale smacznie się zrobiło ...:) Robię sobie przerwę na małe co -nieco, bo przez te Wasze opisy potraw zgłodniałam .
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Aniu.Najważniejsze aby przy stole wigilijnym byli wszyscy bliscy,a na pewno wszystkim dania gospodyni będą smakowały,wiadomo że potrawy mogą się znacznie różnić.Przepraszamy Fele ze na tym wątku tak bardzo rozgadaliśmy się.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chodziłam do szkoły francuskiego w Paryżu. Byli tam przedstawiciele różnych narodów i w pewnym momencie były w mojej klasie nawet dwie polki. Któregoś dnia nasza pani profesor poleciła nam zrobić danie, które będzie przykładem specyfiki naszej narodowej kuchni. Ciekawa jestem co Wy byście zrobili. Wcale niełatwy to wybór. Trzeba zrobić coś co można jesć na zimno, coś co nie wymaga specjalnych sztućców, ni talerzy, coś eleganckiego i smacznego, coś co byłoby łatwo podzielnego (ok 15-stu osób),bo w końcu odpowiedzialna to funkcja reprezentować swój kraj. Zrobiłam jajka w skorupkach i kiedy układałam je na liściach zielonej sałaty (zrobiłam nawet na wykałaczkacfh małe chorągieki polskie i każde jajeczko było nimi udekorowane)moja polska koleżanka pierwsza zapytała mnie -Co to jest? I chociaż obie jesteśmy na tej samej ziemi wychowane, to ona zupełnie nie znała tej potrawy. Cóż dopiero, gdy mówimy o róznych wersjach tego samego dania. Ja robię kotlety mielone z namoczoną bułką, Elizabetka do smoich jej nie dodaje. Często zdarza się, że niby to samo, a jednak inaczej przygotowane. Popatrzcie jednak jaki żywy to temat. Bardzo się cieszę, że miło sobie tu gawędzicie.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu... otrzymałam dzisiaj przesyłkę ;:138 ;:196 ;:196 ;:196 ;:196 Bardzo Ci dziękuje, i jeszcze piękna kartka do tego. Czy znasz oryginalna nazwę tej "szczotki do butelek" ?

Tadeo... masz świętą rację, w święta najważniejsi są ludzie :D

Ach... Felu - ja też nie wiem co to za potrawa jajka w skorupkach, wniosek z tego prosty... naszą narodową potrawą jest pewnie podłoże - bo znany w każdym regionie.
Poza tym dziwny z nas naród.... jemy zepsute rzeczy : kapustę kiszoną czy ogórki, "skisłe" (zsiadłe) mleko, leśne grzyby oprócz nas zbierają jeszcze Indianie :;230
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jajka to faszerowane połówki jajczanych skorupek, które przysmaża się na złoty kolor. To bardzo smaczne i eleganckie danie. Zawsze je robię na Wielkanoc, ale czasami również bez żadnej okazji, bo lubimy je bardzo. Kapustę kiszoną je się również we Francji ;:108 . Tylko tu kupuje się ją już ugotowaną. Mnie się to bardzo podoba, bo dzięki temu nie mam w domu jej odoru, a przygotowanie podłoże jest dużo łatwiejsze. Ja nie wiem Aniu skąd wziął się ten stereotyp, że tylko Polacy zbierają grzyby. Tu na forum czytałam, ze nawet nie można kupić grzybów we Francji. Nic bardziej błędnego. Grzyby można kupić nawet w wielkich marketach, a tymbardziej na targach ;:108 . Najczęściej spotyka się tu kurki i białe borowiki (jeśli mówimy o leśnych). Kupowałam je zarówno w Paryżu jak i tu na prowincji. Prawdą jest , że Francuzi też sprowadzają grzyby, ale też sami je zbierają ;:108 . Zawsze kiedy jedziemy nad ocean to droga wiedzie przez las i zawsze widzę grzybiarzy. Również ostatniej niedzieli było ich troche, bo tu noce są ciepłe ok 9-10° i często pada, więc dla grzybów idealna pogoda. Sama też niedawno trochę podgrzybków znalazłam :D .
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ja bym je posiala. Moja szczotka cały czas jest w donicy, obok tarasu i jest w bardzo dobrej kondycji. Ze strachem patrzyłam jak podczas panujących tu ostatnio ulewnych deszczy, była ciągle zalewana, ale jakoś to jej nie szkodzi i dzielnie się trzyma. Nie atakują jej żadne choroby, ani insekty. Generalnie bardzo łatwy w uprawie krzew i z powodzeniem można go uprawiać w doniczce. Oby tylko udał się wysiew.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Felu masz racje ile ludzi tyle sposobów przyrządzania tej samej potrawy :;230 :;230

Genia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”