Ogród Magdy cz.2
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pręciki jak pręciki, ale żeby Ci słupki nie zaschły 

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Madziu, chyba sama sobie wywołałaś to kwitnienie jabłoni... tylko coś gałęzie strasznie cienkie ma, nie udźwignie nikogo
Powiedz mi tylko jedno, czy ona pachnie

Powiedz mi tylko jedno, czy ona pachnie

Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
- judyta
Co tam słupek i pręciki Karolko
Czy Twoja jabłoń jest samopylna czy obcopylna?
Wygrzebane w necie:
Zapylanie
Jabłonie, grusze i czereśnie (są już odmiany samopylne!) nie zapylają się własnym pyłkiem. Pyłek musi być przeniesiony z innej odmiany przez owady zapylające.
U śliw i moreli przeważają odmiany obcopylne (samobezpłodne), są też odmiany częściowo samopylne i całkiem samopylne.
U wiśni przeważają odmiany samopylne, a np. Pandy jest obcopylna.
Wszystkie odmiany brzoskwiń, pigwy, porzeczek, agrestu, malin, świdośliwy, jeżyn i truskawek są samopylne.
Borówka wysoka i jagoda kamczacka wymagają sąsiedztwa innych odmian dla prawidłowego krzyżowego zapylenia, a rokitnik i aktinidia są dwupienne i wymagają osobników obu płci (tj. jednego z kwiatami męskimi i jednego z kwiatami żeńskimi).
Zapylenia w głównej mierze dokonują owady, takie jak: pszczoły, trzmiele, muchówki i trzmielinki. Jednak część roślin jest wiatropylna, np. leszczyna, orzech włoski.

Wygrzebane w necie:
Zapylanie
Jabłonie, grusze i czereśnie (są już odmiany samopylne!) nie zapylają się własnym pyłkiem. Pyłek musi być przeniesiony z innej odmiany przez owady zapylające.
U śliw i moreli przeważają odmiany obcopylne (samobezpłodne), są też odmiany częściowo samopylne i całkiem samopylne.
U wiśni przeważają odmiany samopylne, a np. Pandy jest obcopylna.
Wszystkie odmiany brzoskwiń, pigwy, porzeczek, agrestu, malin, świdośliwy, jeżyn i truskawek są samopylne.
Borówka wysoka i jagoda kamczacka wymagają sąsiedztwa innych odmian dla prawidłowego krzyżowego zapylenia, a rokitnik i aktinidia są dwupienne i wymagają osobników obu płci (tj. jednego z kwiatami męskimi i jednego z kwiatami żeńskimi).
Zapylenia w głównej mierze dokonują owady, takie jak: pszczoły, trzmiele, muchówki i trzmielinki. Jednak część roślin jest wiatropylna, np. leszczyna, orzech włoski.
-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Magda jestem, nadrobiłam zaległości - widziałam Lidlowską różycę, hibiego i kwitnące cudo
ja w Lidlu zaopatrzyłam się wyłącznie w gadżety typu kalosze, narzędzia itd..
czekam na zdjęcia wysprzątanych rabat

ja w Lidlu zaopatrzyłam się wyłącznie w gadżety typu kalosze, narzędzia itd..
czekam na zdjęcia wysprzątanych rabat

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- judyta
Karolka-trzeba było się poddać..nie strzelałabym..Karolcia pisze:Judi,nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie.
Teraz to ty mnie już ;:44

Ale nie przejmuj się ozdobne jabłoneczki jak chcą, to potrafią zakwitnąć drugi raz..tak że jest jakaś szansa na te jabłuszka