Ogród -mój azyl cz.1
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kalafiorki trzeba nawadniać i niestety pryskać 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Jolu może i ja spróbuję z tą słoną wodą , można prosić o proporcje ?JolantaGraj pisze:Wszystkie warzywka są z mojego ogródka .Każdego roku sieję prawie wszystkie warzywka .Niektórzy twierdzą ,że to się nie opłaci ,ale przynajmniej wiem co jem .Kalafiorki pryskam bardzo słoną wodą ,nie ma robaczków ,a wody do podlewania u mnie nie brakuje ,bo mam staw.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pierwszy raz słyszę o "słonych opryskach"!
Jolu, czy to tylko na kalafior stosujesz?
Czy to przeciw robalom?
Warzywka masz piękne, zdrowe! Aż ślinka cieknie
Lilijka wcale nie taka skromna! Zjakiej grupy ona jest? Czy to azjatycka?
No i lędźwian. Chyba już go u Ciebie widziałam... albo u kogoś innego. Wygląda całkiem jak groszek pachnący, tylko więcej kwiatów ma
Czy ma tak wiotkie łodygi jak groszek?
Do jakiej rosnie wysokości i czy ma duze wymagania wodno-glebowe?

Czy to przeciw robalom?
Warzywka masz piękne, zdrowe! Aż ślinka cieknie

Lilijka wcale nie taka skromna! Zjakiej grupy ona jest? Czy to azjatycka?
No i lędźwian. Chyba już go u Ciebie widziałam... albo u kogoś innego. Wygląda całkiem jak groszek pachnący, tylko więcej kwiatów ma

Do jakiej rosnie wysokości i czy ma duze wymagania wodno-glebowe?
- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Słony oprysk stosuję też na wszystkie kapustne .
Lilia ,nie wiem co to za jedna ,bo sadziłam zupełnie [a raczej kupowałam ]inną .
Lędżwian ,często jest mylony z groszkiem .Rośnie dość wysoki ,około 2m .Nie pachnie,ale prezentuje się ślicznie .Nie jest taki wiotki jak groszek .Wymagań nie ma jakiś specjalnych .Rośnie od wielu lat w tym samym miejscu i zawsze jest piękny .Musi mieć się po czym piąć .
Lilia ,nie wiem co to za jedna ,bo sadziłam zupełnie [a raczej kupowałam ]inną .
Lędżwian ,często jest mylony z groszkiem .Rośnie dość wysoki ,około 2m .Nie pachnie,ale prezentuje się ślicznie .Nie jest taki wiotki jak groszek .Wymagań nie ma jakiś specjalnych .Rośnie od wielu lat w tym samym miejscu i zawsze jest piękny .Musi mieć się po czym piąć .
- paulinka09
- 500p
- Od: 18 sie 2008, o 13:39
- Grandiflora
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
Jolanto ,warzywa masz bardzo dorodne ,aż sie śmieją do mnie,ale o pryskaniu słoną wodą jeszcze nigdy nie słyszałam ,czy stosujesz tylko do kalafiorów ? ile soli rozpuszczasz w wodzie ?JolantaGraj pisze:Wszystkie warzywka są z mojego ogródka .Każdego roku sieję prawie wszystkie warzywka .Niektórzy twierdzą ,że to się nie opłaci ,ale przynajmniej wiem co jem .Kalafiorki pryskam bardzo słoną wodą ,nie ma robaczków ,a wody do podlewania u mnie nie brakuje ,bo mam staw.
- Grandiflora
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- JolantaG
Niestety nie znam nazwy tej róży ,ani żadnej innej którą mam .paulinka09 pisze:Witaj.Zwiedziłam Twój ogród,pięknie jest u Ciebie.Bardzo spodobała mi się ta czerwona róża pnąca.Znasz może jej nazwę?Pozdrawiam cieplutko.
Swoje roślinki kupuję w sklepie ,albo na targowisku ,a tam nie podawają nazw ,bo też ich nie znają .Mieszkam w małej miejscowości ,a dla mnie najważniejsze do tej pory było ,czy to co kupuję jet ładne ,a nie jak się nazywa .
Przykro mi ,ale w tej sprawie nie pomogę .
- JolantaG
LUCYNKO ,pisałam już wcześniej o tych opryskach .Tak na oko garśc soli w pół litra wody .Stosuje na wszystkie kapustne .
Zaczynam ,gdy mają po 3,4 listka i dalej w zależności od potrzeb ,gdy widzę ,jakąś dziurkę na listku ,albo kapustka wygląda na jakąś podejrzaną .Tak na oko 1 raz na tydzień ,lub 2 tygodnie ,albo nawet rzadziej,w zależności od potrzeb .
Zaczynam ,gdy mają po 3,4 listka i dalej w zależności od potrzeb ,gdy widzę ,jakąś dziurkę na listku ,albo kapustka wygląda na jakąś podejrzaną .Tak na oko 1 raz na tydzień ,lub 2 tygodnie ,albo nawet rzadziej,w zależności od potrzeb .
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Jolu, teraz gdy napisałaś o soli, przypomniało mi się, że teść też robił takie "kąpiele solne"kapustom.JolantaGraj pisze:Wszystkie warzywka są z mojego ogródka .Każdego roku sieję prawie wszystkie warzywka .Niektórzy twierdzą ,że to się nie opłaci ,ale przynajmniej wiem co jem .Kalafiorki pryskam bardzo słoną wodą ,nie ma robaczków ,a wody do podlewania u mnie nie brakuje ,bo mam staw.
Tylko nie wiem czy gleba za bardzo się nie zasoli...