Antooosiowo - Anolkowe baniaczki cz I

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Zablokowany
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cieszę się, że Ci się podoba. :D Brakuje mi już dosłownie tego jednego elementu w postaci kępy wysokich drobnolistnych roślin - i chyba będę miała poczucie, że jest skończone. :D :P
Tak wygląda tymczasowo 200l - wody jest troszkę za mało, bo właśnie podmieniam. Kompozycji jeszcze nie ma, obsada nie pełna. Mam nadzieję, że trawa po prawej rozrośnie się i zakryje grzałkę. :P

Obrazek Obrazek
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

A tymi skalarami to się ze mną drażnisz :wink: ?Bo moja skalaria się pogłębia :(
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u nas konflikt międzyakwariowy. M patrząc na moje poczynania z 112, postanowił poszaleć w 300l, na razie ograniczając obsadę. Tym sposobem moje skalry zostały eksmitowane i nie wiem co teraz będzie :roll: Została już tylko jedna parka eliotek, pozostałe mają nowe, dobre jak się wydaje domki.
Ja z 112 wydałam molinezje ciapate. Dodałam pistię, której korzonki prezentują się świetnie - wybaczcie nie mogę przekręcić zdjęcia

Obrazek Obrazek
Ten mały czerwony punkcik, to jeden z dwóch ocalałych mieczyczątek :P

Obrazek Obrazek
M. chciał mnie przebłagać przekupstwem, ale i tak jestem zła. No ale one już zostały, bojownik ma dwie żonki, z tym, że malutkie. Biała mi się podoba, zamiast tej drugiej wolałabym bardziej czerwoną, ta ma kolor złamany niebieskim i fioletem

Obrazek Obrazek
- niestety nie miały ochoty na zdjęcia
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anoli- czy ja dopatrzyłam się na twoich zdjęciach ślimaczków?
Czytałam. że dobrze wcinają glony - jak się sprawdzają u Ciebie.
Aśka
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Anolka i jaka decyzja?Wiem,że Issi z małżonką zostają,a co dalej?
Żonki bojka śliczne,aczkolwiek mnie bardziej podoba się ta fioletowo-niebieska :D .A co z marzeniami o czerwonych bojowniczątkach?
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu świderki faktycznie troszke glonów zjadają, ale bardziej to co zostaje z przemiany materii rybek, dbają o odpowiednie dotlenienie podłoża - jestem z nich zadowolona. Tylko nie można im dawać za dużo dodatkowego pokarmu, i co jakiś czas trzeba ograniczać populację - samica rodzi młode na szybie - nie jajka tylko już gotowe ślimaczki i mozna wtedy część zabierać. Ślimaczki te są tez systemem wczesnego ostrzegania jeśli chodzi o niedotlenienie wody, wychodzą wtedy masowo na szyby i lezą w górę. Gdybyś chciała kilka wołaj.

Antooosiu dziś cały dzionek byłam poza domem, więc nie miałam okazji obserwować rybek, jutro będę wiedziała co się tam dzieje. Wiem tylko, że Pasia ma rankę na pyszczku, ale nie przeszkadza to jej w jedzeniu. Jutro zdam relację. Znalazłam też niestety jednego małego glonka martwego, nie wiem co mu się stało. Szkoda mi bardzo. Ale przy tak małych rybkach różnie bywa. :?
Mi się podoba biała samiczka. A wyboru w babach nie ma w okolicznych sklepach. I tak ta Pani odłożyła nam największe, na wypadek, gdyby się m. zdecydował. No to się zdecydował. Może kiedyś się trafi taka czerwoniutka jakbym chciała. Teraz Mahuś nie jest zainteresowany kobietami, tylko sobą.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Fotogafowanie ryb w akwariach.

Post »

Drogie Panie widzę że robicie dużo fotek rybek w akwariach, i w zasadzie wszystkie fotki, mówiąc delikatnie, nie są dobrej jakości. Doskonale zdaję sobie sprawę, ze fotografowanie ruchomych rybek jest sztuką nie lada, i potrzebny jest do tego sprzęt fotograficzny z najwyższej półki, specjalna konstrukcja akwarium gdzie rybka pływa miedzy dwiema szybkami, na tle roślin za tą drugą szybą.
Pozwolicie Pnie jednak że coś Paniom poradzę.
Najważniejszą sprawą decydującą o jakości fotki jest oświetlenie akwarium, jest to 80% powodzenia. Mając amatorski sprzęt fotograficzny, a dobre, oświetlenie można robić w miarę dobre fotki. Przede wszystkim nie robimy fotografii z pomocą lampy błyskowej. Lampa błyskowa płoszy i stresuje ryby, i powoduje odbicia w szybie.
Potrzebna nam jest do tego celu, lampa nie stresująca ryb i dająca silne białe światło. Taką lampą jest reflektor halogenowy o mocy 500 Watt. Kosztuje on wraz z żarnikiem ok 50,00 zł. Instalujemy go ok 50 x 100cm nad akwarium. Tak aby światło nie padało na fotografującego i aparat fotograficzny, a obejmowało swoim zasięgiem jedynie akwarium. Można dodatkowo, miedzy reflektorem, a akwarium założyć zasłonę odgradzającą fotografującego od padającego na niego światła. Nie będzie wtedy odbić w szybie. Stosując taki reflektor, zdejmujemy pokrywę ze zbiornika, jeśli jest przykryte szybami to mogą one zostać na miejscu. Reflektor włączamy jedynie na czas robienia fotografii.

Obrazek

Gasimy światło w pomieszczeniu (nie będzie odbić w szybach), zapalamy reflektor, i możemy robić fotki. dobrze jak aparat ma manualną obsługę ostrości, ponieważ automaty ustawiają ostrość na pierwszy plan, tzn. szybę akwarium. Bardzo dobrym i nie drogim, jak na swoje możliwości, jakie ma ten sprzęt, aparatem dla amatora jest Minolta Dimage Z-1.
Ważną sprawą jest robić doświadczenia z różnym kątem patrzenia na akwarium poprzez aparat, różnym kątem ustawienia reflektora, itp. Trzeba robić dużo fotek i wybierać te najlepsze, nie zawsze uda nam się "złapać" to co akurat chcemy, lecz z czasem dojdziemy do wprawy.
Życzę udanych foto polowań na rybki.

ps. Na ew. pytania odpowiem za 10 dni, wyjeżdżam dzisiaj w delegację i wracam 21 grudnia.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

anoli - oczywiście, że chciałabym ślimaczki ale teraz zima jak one biedaki dojadą?
Ten sam problem mam z roślinkami.
Aśka
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu ja myślałam o wiośnie raczej, bo teraz to faktycznie mogą nie dojść.

Polecam art: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/pora ... 31658.html - przedstawia on trochę inne poglądy na temat flesza. Jeśli ktoś chce się bawić w fotgrafię, to mam kilka ciekawych informacji z moich książeczek.
Kilka dni temu oglądałam zdjęcia Zabawskiego - polecam, prawdziwa przyjemność. :D

Antooosiu to ja nie będę cykać fotek opowiem Ci tylko. Skalary zawiesiły broń, czekam jeszcze co będzie dalej, mam zamiar zakłócić dotychczasowy układ akwarium, żeby stała parka nie czuła się tak bardzo u siebie. Potem zobaczymy. Bojownik dalej nie dostrzega samiczek, za to one polują na wszystko w akwarium, spierają się też między sobą. Nadal nie mogę się doliczyć małych glonków.
Niestety mam jeszcze jedną bardzo złą wiadomość. Nasz cudny złoty smok zmarł, w nocy wcisnął się za rurkę od filtr i grzałkę i utknął. :( :( :cry: :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

oj biedny ;:96
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

anoli pisze:Niestety mam jeszcze jedną bardzo złą wiadomość. Nasz cudny złoty smok zmarł, w nocy wcisnął się za rurkę od filtr i grzałkę i utknął. :( :( :cry: :cry: :cry: :cry:
Strasznie mi przykro :cry:

Pawle!Bardzo nam miło,że poświęcasz nam tak dużo uwagi i swego cennego czasu.Wierz mi,że zdjęcia staramy się robić najlepiej,jak potrafimy.Jednakże muszą one wystarczyć w obecnej jakości(zwłaszcza,że wklejać wolno wyłącznie miniaturki,więc tak,czy inaczej niewiele widać-chyba,że ktoś lubi czekać na powolne otwieranie się Fotosika),gdyż nie mamy aż tak wielkich aspiracji.A pieniążki zamiast na inny aparat,czy lampę,ja osobiście wolę przekazać potrzebującym dzieciom.
No chyba,że uda mi się trafić szóstkę w Totka,to obiecuję kupić "porządny"sprzęt sobie,Anoli,Koniczynce(w ogóle wszystkim,którzy wklejają zdjęcia w naszym wątku)
i Tobie -Pawle również!
Miłego wyjazdu i do "przeczytania" niebawem. :D
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też w foto nie będę inwestowała, zwłaszcza, że zdjęcia robię telefonem. Mam masę pilniejszych wydatków i szczupły budżet domowy. Myślę, oglądanie Naszych zdjęć nie sprawia odwiedzającym aż tak wielkiej przykrości :P Piękno rybek da się i na nich dostrzec - zwłaszcza powiem nieskromnie, mojego Mahjonga :P 8) :lol: Żart, no ale mam na jego punkcie fisia :P :lol:
Kochane pomocy moja pistia nie jest zadowolona z nowego domu, straciła swoje efektowne korzenie a i listki pozostawiają wiele do życzenia. Miała pełnić rolę kryjówki dla bojowniczek, które co prawda jej nie potrzebują, ale mi było by miło, gdyby zechciała rosnąć.

Antooosieńko, zrobisz zdjęcie swoim bojkom? I pandusiom - bardzo proszę :D
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

anoli pisze: Polecam art: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/pora ... 31658.html - przedstawia on trochę inne poglądy na temat flesza. Jeśli ktoś chce się bawić w fotgrafię, to mam kilka ciekawych informacji z moich książeczek.
Kilka dni temu oglądałam zdjęcia Zabawskiego - polecam, prawdziwa przyjemność. :D
tez robię zdjęcia z lampą, ale jest to dobre przy zbliżeniach ryb i gdy obiekt jest w pobliżu przedniej szyby. Gdy chcemy objąć cały zbiornik trudno jest wyeliminować odbłyski na szybach, poza tym cały zbiornik fotografowany pod katem wygląda dziwacznie i ciężko to wykadrować.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zawsze robię zdjęcia pod kątem i nie zniekształca to obiektu. Chociaż nie robię z lampą nigdy, bo nie ma takiej potrzeby. Jednak wygodniej całość objąć odpowiednie przechylając "aparat". Każdy ma swoją metodę :D Dyskusję o fotografii akwarystycznej najlepiej zamieścić w wątku ogólno-akwariowym, tam znajdzie się pewnie więcej zainteresowanych dyskutantów. Ten wąteczek ma nieco mniejszy zasięg i inne cele :D
A pomoże ktoś mojej pistii?
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Anolka cieszę się,że mnie popierasz w kwestii zdjęciowej :wink: .Niestety,nie mogę pomóc w sprawie pistii.Ale za to specjalnie dla Ciebie kilka foteczek:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na ostatnim zdjęciu samica gupika.Niech mi ktoś powie-ona urodziła w końcu te małe,czy nie?
Pozdrawiam,Kinga.
Zablokowany

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”