Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Ja napiszę szczerze nie stać mnie na kupno 31 roślin po 3 złote, bo są wydatki na inne rzeczy na działkę. Kupiłem nasiona mam 31 pięknie rosnących kwiatków, kolory jakie będą takie będą. Uszczykuje je to może nie będą krzaczory a jak będą to nic.
Ja jakoś sceptyczna jestem jeśli chodzi o kwitnienie tych roślin i przestałam je sadzić.Po zakupie w maju czerwcu kwitną ochoczo, a potem stop.Rośnie foremny krzaczek, ale do końca lata kwitnie słabo, albo wcale
Czytałam, że nowe wyhodowane odmiany lepiej kwitną, ale czy w przeciętnych warunkach tak jest faktycznie?
Raz tylko siałam, wyszły straszne krzaczory, utylizacja przekorzenionych do granic brył korzeniowych jesienią była koszmarem.Może miałam pecha do takiej odmiany, ale urosły strasznie, a kwitnieniem mnie nie zadowalały.

Raz tylko siałam, wyszły straszne krzaczory, utylizacja przekorzenionych do granic brył korzeniowych jesienią była koszmarem.Może miałam pecha do takiej odmiany, ale urosły strasznie, a kwitnieniem mnie nie zadowalały.
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
selli7 stokrotki dobrze znoszą upały, ale wtedy mogą słabo kwitnąć (lepiej zawiązują pączki kwiatowe przy chłodniejszej temperaturze), jaką pogodę miałaś przy tych słabo kwitnących?
Mam pytanie, czy ukorzeniona na jesieni stokrotka będzie lepiej kwitła na drugi rok czy nie będzie różnicy (może eksperymentował ktoś w ten sposób i zauważył różnicę?).
Mam pytanie, czy ukorzeniona na jesieni stokrotka będzie lepiej kwitła na drugi rok czy nie będzie różnicy (może eksperymentował ktoś w ten sposób i zauważył różnicę?).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 kwie 2015, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Potwierdzam, że stokrotki dobrze znoszą upały ale słabo w nie kwitną. Miałam tak w ubiegłym sezonie właśnie z stokrotką i bakopą, że nie chciały kwitnąć. Gdy się ochłodziło w połowie sierpnia ruszyły z kwiatami i dopiero przymrozek je wykończył. Fakt faktem były to kupne rośliny- nie wiem jak się będą zachowywały te z własnej hodowli.
Czy ukorzeniona na jesieni stokrotka będzie lepiej kwitła na drugi rok czy nie będzie różnicy (może eksperymentował ktoś w ten sposób i zauważył różnicę?).[/quote]
Ukorzeniałam w zeszły roku stokrotkę i wyrosły z niej najpierw zdziczałe krzaki, potem nie chciały kwitnąć, a w połowie sezonu wyrzuciłam je bo stwierdziłam, że szkoda miejsca na tarasie na nie i mojego czasu. W tym roku wysiałam nasiona- doszłam do wniosku, że nie będę bawiła się w szczepki...
Czy ukorzeniona na jesieni stokrotka będzie lepiej kwitła na drugi rok czy nie będzie różnicy (może eksperymentował ktoś w ten sposób i zauważył różnicę?).[/quote]
Ukorzeniałam w zeszły roku stokrotkę i wyrosły z niej najpierw zdziczałe krzaki, potem nie chciały kwitnąć, a w połowie sezonu wyrzuciłam je bo stwierdziłam, że szkoda miejsca na tarasie na nie i mojego czasu. W tym roku wysiałam nasiona- doszłam do wniosku, że nie będę bawiła się w szczepki...
Każdy czasem przegrywa.
? Każdy? Być może ? ja nigdy.
Pozdrawiam, Kasia
? Każdy? Być może ? ja nigdy.
Pozdrawiam, Kasia
Witam:P Dzisiaj przesadzam stokrotki do większych doniczek już na stałe. Wsadzać pojedynczo czy podwójnie ???
Liczę na szybką odpowiedź.
Liczę na szybką odpowiedź.
Mateusz
Ja wsadzałem nawet po 3 sadzonki,wtedy mocno je przycinałem i powstał ładny krzaczek 

A czy taki sam manewr można zrobić już od razu z siewkami jak się je pikuje ??? Od razu po dwie trzy czy lepiej pojedynczo pikować ???
Mateusz
Można tak popikować od razu po 3 sztuki, ale trzeba częściej całość potem przesadzać w miarę wzrostu.Osteospermum sadzone po 3 kupne sadzonki rosło u mnie w sporych donicach, szybko i mocno rozwija bryłę korzeniową.Dziwię się czasem gdy widzę że jest sadzone do skrzynek.
Osteospermum kwitło mi słabo mniej więcej od połowy lata niezależnie od przebiegu pogody, bo najlepiej tworzy pąki kwiatowe podczas chłodnych nocy, podobnie jak bacopa.Wyczytałam gdzieś, że kiedyś była to głównie seria Springstar, teraz wyhodowano nowe odmiany z serii Symphony i Jamboana, podobno teoretycznie mają mieć wyeliminowaną tę niekorzystną cechę, ale nie wiem jak to jest w praktyce.
Z nasion wyjdzie naturalna forma.
Osteospermum kwitło mi słabo mniej więcej od połowy lata niezależnie od przebiegu pogody, bo najlepiej tworzy pąki kwiatowe podczas chłodnych nocy, podobnie jak bacopa.Wyczytałam gdzieś, że kiedyś była to głównie seria Springstar, teraz wyhodowano nowe odmiany z serii Symphony i Jamboana, podobno teoretycznie mają mieć wyeliminowaną tę niekorzystną cechę, ale nie wiem jak to jest w praktyce.
Z nasion wyjdzie naturalna forma.
Dziękuję bardzo za informacje. Siewek mi wzeszło sporo ponad 30 z nasion zakupionych w Lidlu. Szkoda tylko że dorosłe rośliny są bardzo wysokie na opakowaniu pisze że do 45-50 cm dorastają.
Ja chciałem mieć niszego pokroju i pózniej znalazłem nasiona Legutko znacznie niszego pokroju dorastające do 35 cm.
Bo te mniejsze pokrojem chciałem na cmentarz dać ale trudno co będzie to będzie.... Mam tylko nadzieje że jak je będę przycinał na odpowiadającą mi wysokość to też będą ładnie kwitły
????

Bo te mniejsze pokrojem chciałem na cmentarz dać ale trudno co będzie to będzie.... Mam tylko nadzieje że jak je będę przycinał na odpowiadającą mi wysokość to też będą ładnie kwitły

Mateusz
Nie jestem pewna, przycinanie sezonowych z reguły oznacza opóźnianie kwitnienia.Uszczykujesz przecież wierzchołki gdzie tworzą się pąki.Moim zdaniem można przyciąć raz w ciągu sezonu, ale trzeba się liczyć z dłuższą przerwą w kwitnieniu po zabiegu.
Na cmentarz lepiej kupić wyhodowane odpowiednio zabiegami ogrodniczymi( traktowane środkiem skarlającym) odmiany, które długo trzymają zwartą formę, choć nie wiem jak z kwitnieniem.Bo producenci jak z wszystkim - zachwalają, ale w praktyce różnie bywa.
Na cmentarz lepiej kupić wyhodowane odpowiednio zabiegami ogrodniczymi( traktowane środkiem skarlającym) odmiany, które długo trzymają zwartą formę, choć nie wiem jak z kwitnieniem.Bo producenci jak z wszystkim - zachwalają, ale w praktyce różnie bywa.
Miałem zrobioną rabatkę przy grobowcu na cmentarzu z osteospermum i najładniej mi kwitły oczywiście z kupnych roślin żółte,pomarańczowe i takie buraczkowe,a fioletowe,różowe i białe wyrosły wielkie krzaki bez kwiatów cały sezon,dopiero we wrześniu zaczęły kwitnąć.
Moje były z Plantpolu,były oznaczone.w tym roku posadzę żółte z pomarańczowymi,kwitły bez najmniejszej przerwy.
Kupiłem w centrum ogrodniczym.
Moje były z Plantpolu,były oznaczone.w tym roku posadzę żółte z pomarańczowymi,kwitły bez najmniejszej przerwy.
Kupiłem w centrum ogrodniczym.
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Na moich późno posianych maleństwach pojawiają się pierwsze liście właściwe.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 kwie 2015, o 13:13
Osteospermum- stokrotka afrykańska uprawa
Witam. Posiałam paczuszkę osteospermum inaczej stokrotka afrykańska. Sadzonki mają już od 5-8cm po 3,4 listki. Rozsadziłam je i co dalej? Słyszałam coś o uszczykiwaniu ale nie wiem czy powinnam i jak to zrobić. Czy ktoś się na tym zna?
Tu więcej o konkretnych odmianach i kolorachManek pisze:Miałem zrobioną rabatkę przy grobowcu na cmentarzu z osteospermum i najładniej mi kwitły oczywiście z kupnych roślin żółte,pomarańczowe i takie buraczkowe,a fioletowe,różowe i białe wyrosły wielkie krzaki bez kwiatów cały sezon,dopiero we wrześniu zaczęły kwitnąć.
http://www.ogrodniczka.pl/rosliny/rosli ... anska.html
Szkopuł w tym, że najczęściej w sprzedaży są bez etykiet, nie wiadomo wiec jaka to odmiana.
A gdzie kupiłeś z Plantpolu, może w jakimś markecie?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 kwie 2015, o 13:13
Re: Osteospermum- stokrotka afrykańska uprawa
Niestety na moje pytanie nie znalazłam tam odpowiedzi.